Lasersko odstranjevanje dlak

Lasersko odstranjevanje dlak pri prekomerni ali neželeni poraščenosti je eden najpogostejših estetsko medicinskih postopkov na svetu. Pri njem uporabljamo svetlobno tehnologijo – vidno ali bližnjo infrardečo svetlobo. Med terapijo laserski žarek prodre v kožo, svetloba se absorbira v pigmentu dlake in ta se tako močno segreje, da uniči dlačni mešiček. Laserskega odstranjevanja dlak se poslužujejo ženske in moški, naveličani britja, puljenja in voskanja dlak, kot tudi tisti, ki imajo po britju težave z izpuščajem ali vraščanjem dlak.

Folikulitis in hiperpigmentacije zaradi vraščanja dlak po depilaciji

Folikulitis in hiperpigmentacije zaradi vraščanja dlak po depilaciji z voskom in britjem. Težava se popolnoma in vedno razreši, če dlake odstranimo z laserjem.

V dermatoloških centrih lahko z uporabo visoko zmogljivega medicinskega laserja neželene dlake odstranimo hitro, varno in učinkovito. Idealni kandidati za lasersko odstranjevanje dlak z najboljšim odzivom so ljudje s svetlo kožo in temnimi dlakami. Ob številnih napredkih v laserski tehnologiji pa lahko dlake varno odstranjujemo tudi ljudem s temno in celo črno kožo, kot tudi tanjše in nežnejše ter svetlejše dlake.

Kako deluje lasersko odstranjevanje dlak?

Kakršen koli učinek laserja na kožo – ne samo pri odstranjevanju dlak, ampak tudi pri odstranjevanju žil, rdečice, tetovaž, pomlajevanju itd. – temelji na absorpciji (vpijanju) laserske svetlobe v določenih kromatoforah v koži. Efekt je lahko posledica segrevanja (fototermični učinek), kemične spremembe (fotokemični učinek) ali fotoakustičnega učinka, pri katerem se kromatofore tako močno zatresejo, da eksplodirajo. Kromatofore so molekule ali strukture, ki so sposobne absorpcije določene valovne dolžine svetlobe. Glavne kromatofore v koži so pigment (melanin – naravni pigment kože – ali od zunaj vnešeni pigment, npr. pri tetovažah), hemoglobin (kri – v žilah ali pri rdečici) in voda.

Preden laserski žarek prodre do dlačnega mešička, potuje skozi pigmentirano povrhnjico kože (epidermis). Če je ta bolj intenzivno pigmentirana, npr. pri naravno temni ali zagoreli polti  – se več laserske svetlobe absorbira že v povrhnjici, ki se zaradi tega segreva, kar lahko povzroči opekline in dolgotrajne ali celo trajne hiperpigmentacije in/ali brazgotine. Še posebna previdnost je potrebna na obrazu. Zato je pametno in potrebno skrbno izbrati center, ki mu zaupamo lasersko odstranjevanje dlak.

Pri laserskem odstranjevanju dlak je melanin primarna kromatofora. Melanin je pigment, odgovoren za barvo naše kože in las. Absorbira svetlobno energijo iz laserja, ki se nato pretvori v toploto. Ta toplota poškoduje lasni mešiček, zato dlake nehajo rasti.

Kateri laserji se uporabljajo za odstranjevanje dlak?

Pri laserskem odstranjevanju dlak uporabljamo različne valovne dolžine svetlobe, od katerih ima vsaka svoje prednosti in slabosti. Zato je na trgu več vrst naprav. V medicinskih centrih se uporabljajo večinoma laserji treh valovnih dolžin ali njihove kombinacije.

Aleksandritni laser (755 nm)

Najvišja stopnja absorpcije v melaninu, hitre terapije tudi na večjih površinah, zelo učinkovit tudi pri svetlejših in tanjših dlakah. Manj varen je na temnejših tipih kože (kot je azijska ali afriška koža). Lahko povzroči spremembe pigmentacije ali opekline na temnejši koži.

Diodni laser (800-810 nm)

Primeren je za različne tipe kože, razen temnih. Ima dobro absorpcijo v melaninu. Lahko učinkovito tretira večje površine. Za optimalne rezultate predvidoma zahteva več terapij kot aleksandrit. Praviloma je potrebna kontaktna terapija z ultrazvočnim gelom, zato je manj praktičen. Na splošno je terapija z diodnim laserjem in IPL-om (ki ni laser in je od vseh tehnologij najmanj učinkovit in najbolj tvegan) najbolj boleča.

Nd:YAG laser (1064 nm)

Zaradi manjše absorpcije v melaninu je Nd:YAG varen za vse tipe kože, vključno z najtemnejšimi. Od vseh valovnih dolžin ima najgloblje prodiranje v kožo in doseže tudi najdebelejše dlake. Na splošno je potrebnih več terapij kot pri aleksandritnem ali diodnem laserju. Vendarle je ta valovna dolžina absolutno najvarnejša od vseh in ima najmanj zapletov.

Različne valovne dolžine svetlobe se absorbirajo in prodirajo v tkiva v različni meri. Svetloba aleksandritnega laserja z valovno dolžino 755 nm ima najboljšo absorpcijo, svetloba laserja Nd:YAG z valovno dolžino 1064 nm pa najglobljo penetracijo. Učinek in varnost sta odvisna tudi od dolžine laserskega pulza. Krajši pulzi so varnejši in učinkovitejši, vendar jih lahko generirajo le visoko zmogljive naprave, kakršne se uporabljajo v medicinskih centrih. Cenejše naprave, s katerimi lahko izvajalci opravljajo tudi cenejše terapije, večinoma izvirajo iz Azije in so manj zmogljive, manj konsistentne, generirajo daljše pulze, kar pomeni slabšo učinkovitost, slabšo varnost, več terapij in bolj boleče terapije.

Kakšna je primerjalna učinkovitost različnih laserjev za odstranjevanje dlak?

Nedavno je bila v reviji Journal of Cosmetic and Laser Therapy opravljena sistematična analiza in primerjava študij  učinkovitosti laserjev in svetlobnih virov pri dolgoročnem zmanjšanju rasti dlak. Namen analize je bil oceniti dolgoročno učinkovitost naprav za odstranjevanje dlak z laserjem in svetlobo ob upoštevanju različno dolgih ciklusov rasti dlak na različnih delih telesa. Opravili so sistematični pregled randomiziranih kontroliranih raziskav (RCT) z obdobji spremljanja, enakimi ali daljšimi od enega popolnega cikla rasti dlak ustreznega dela telesa. Vključenih je bilo pet ustreznih RCT, ki so vključevale 223 pacientov.

Učinkovitost dolgoročnega zmanjšanja dlak se je razlikovala med različnimi laserji. Laser Nd:YAG je pokazal od 30 do 73,61 % zmanjšanje, aleksandritni laser od 35 do 84,25 % in diodni laser od 32,5 do 69,2 % zmanjšanje rasti dlak. Naprave IPL (intenzivna pulzirajoča svetloba, kar ni laser) so pokazale 27 do 52,7 % zmanjšanje. Največje dolgoročno zmanjšanje rasti dlak so ugotavljali na delih telesa z daljšimi cikli rasti dlak, kot so noge, ki imajo 1-letni cikel rasti. Najmanjša učinkovitost pri dolgoročnem zmanjšanju dlak je bila pri dlakah na obrazu, ki imajo 6-mesečni cikel rasti, in to pri vseh napravah. Kljub različnim stopnjam učinkovitosti zmanjšanja rasti dlak ni bilo jasnih dokazov, ki bi nakazovali na premoč enega laserja ali svetlobne naprave nad drugo, saj je res kakovostnih podatkov iz korektno izvedenih študij malo.

Lasersko odstranjevanje dlak Ljubljana

Ali lahko z laserjem odstranimo dlake kjer koli na telesu?

Z našim laserjem Fotona AvalancheLase da, z marsikaterimi drugimi pa ne. Nekatere laserske glave (večina diodnih laserjev) so velike in nerodne ter zahtevajo kontakt s površino, tako da ne moremo doseči vseh predelov. Naš laser Fotona AvalancheLase deluje brez stika s kožo. Tako dosežemo tudi težko dostopna mesta (sluhovode, nosnice, kožne gube) in absolutno higiensko odstranjujemo dlake z intimnih predelov.

Laserskih glav pri diodnih laserjih in IPL, ki se uporabljajo na kontaktni način (na kožo se namaže ultrazvočni gel, naprava mora biti ves čas v stiku s kožo), se ne da sterilizirati. A večina izvajalcev kljub temu izvaja epilacijo intimnih področij (okrog zadnjične odprtine, “brazilsko” epilacijo). Tudi če se te naprave po uporabi obrišejo z antiseptikom, kar do neke mere prepreči prenos okužb, ostane slab občutek.

Koliko terapij potrebujemo za trajno lasersko odstranjevanje dlak?

Pri laserskem odstranjevanju dlak je potrebnih več postopkov. Večina ljudi prvič potrebuje okrog 6 obiskov. Po vsakem obisku je čas do ponovne rasti dlak daljši, dlake so tanjše in redkejše, končno jih ni več. Če dlake čez daljše obdobje ponovno zrastejo, lahko terapijo ponovimo in za uspeh je praviloma potrebnih manj terapij kot prvič.

lasersko odstranjevanje dlak
Prej in potem: pazduha
lasersko odstranjevanje dlak
Prej in potem: brada

Ženske si najpogosteje želijo laserskega odstranjevanja dlak na področju pod pazduho, bikinija, nog in obraza, moški pa na področju hrbta, prsnega koša in pazduh. Z ustreznim laserjem, ki ima primerno obliko ročnika, je mogoče zdraviti katero koli poraščeno področje. Pogoj je le, da je dlaka vsaj malo pigmentirana in da je vsaj malo temnejša od kože.

Ali lahko z laserjem preprečimo, da bi dlake na telesu še kadar koli zrasle?

Po laserskem odstranjevanju dlak od vratu navzdol imamo lahko trajne rezultate in dlake nikoli več ne zrastejo. Izjema pa so dlake pri ženskah na obrazu, ki so hormonsko pogojene. Tudi če odstranimo prav vse dlake, bodo v naslednjih letih hormoni povzročali preobrazbo puha v debelejše dlake – ženskam po menopavzi včasih pač zrastejo brčice in brada. Žal vas ne moremo vnaprej zaščititi pred nastankom novih “hormonskih” dlak, lahko pa s sprotnimi terapijami uničimo obstoječe dlake in prispevamo k osebni urejenosti.

Lasersko odstranjevanje dlak pri ženski s hormonskimi težavami pod brado: prej (zgoraj) in po seriji laserskih terapij (spodaj) v medicinskem centru Dermatologija.si

Lasersko odstranjevanje dlak pri ženski s hormonskimi težavami pod brado: prej (zgoraj) in po seriji laserskih terapij (spodaj) v medicinskem centru Dermatologija.si. Med slikama je minilo približno leto dni. Dlake na obrazu pri ženskah so izjemno trdovratne, tako da rezultat ohranjamo z eno terapijo približno enkrat na leto, saj hormoni vedno znova generirajo nastanek novih terminalnih dlak iz puha.

Ali opravljate lasersko odstranjevanje dlak na napotnico?

Lasersko odstranjevanje dlak je v Sloveniji samoplačniško. Zavod za zdravstveno zavarovanje in zasebne zavarovalnice te storitve ne krijejo.

Kakšna je cena za lasersko odstranjevanje dlak?

Cene laserskega odstranjevanja dlak v medicinskem centru Dermatologija.si Ljubljana so razvidne tukaj: lasersko odstranjevanje dlak – cenik.

Ali je lasersko odstranjevanje dlak lahko nevarno?

Da, v neizkušenih rokah je laser lahko nevaren. Lahko pride do opeklin, trajne spremembe barve kože in brazgotin. Najbolj nevarne so naprave IPL, ki jih kot »laser« (čeprav to ni!) ponujajo v različnih nizkocenovnih salonih. Naprave IPL so najmanj učinkovite za odstranjevanje dlak, postopek je bistveno bolj boleč in tveganj je neprimerno več kot pri laserju. Zaradi velikega števila potrebnih ponovitev na koncu ni bistvenega prihranka, čeprav so posamezni postopki lahko zelo poceni.

Tveganje lahko zmanjšate tako, da terapijo opravite v specializiranem dermatološkem centru z veliko izkušnjami z laserji in poglobljenim znanjem o koži.

Kako naj se pripravim na lasersko odstranjevanje dlak?

Vsaj mesec dni pred terapijo dlak ne pulite. Laser deluje le na dlake, ki so, ne pa na tiste, ki jih ni. Dva dni pred terapijo je treba področje obriti.

Laser deluje na pigment, tako da je na zagoreli ali temni koži večja možnost opeklin. Določenih laserjev (npr. aleksandrit, diodni laser) se na zagoreli koži ne sme uporabljati. Še posebej se na zagoreli koži ne sme uporabljati naprav IPL. Te niso laser in so za odstranjevanje dlak bistveno manj učinkovite, a jih v salonih pogosto oglašujejo kot »laser«.

Laser Nd:YAG je varen tudi na zagoreli koži, saj je edini registriran tudi kot varna terapija za odstranjevanje dlak pri najtemnejši, črni koži. Je pa pri temni ali zagoreli koži treba uporabiti nižje parametre, kar pomeni nekoliko manjšo učinkovitost oz. več potrebnih terapij do končnega učinka.

Da je laser na porjaveli ali temnejši koži nemogoč ali nevaren, je ena od pogostih zmot. Z ustrezno valovno dolžino – NdYAG 1064 nm – je lasersko odstranjevanje dlak možno tudi na najtemnejši koži fototipa VI.

Kako poteka lasersko odstranjevanje dlak?

Pred terapijo področje očistimo. Če je potrebno, 30 do 60 minut pred terapijo nanesemo anestetično kremo, zlasti na manjših, bolj občutljivih področjih, ali apliciramo lokalno anestezijo z injekcijo. Lasersko odstranjevanje dlak izvajamo v posebnih prostorih in vsi morajo nositi posebna zaščitna očala. Med postopkom kožo hladimo. Vsak laserski strel občutimo kot tlesk z elastiko, pri načinu avalanche pa čutimo toploto ali rahlo zbadanje. Med laserskim odstranjevanjem dlak se lahko pojavi tudi rahlo iskrenje na koži ali malo vonja po zažganem.

Kako dolgo traja terapija, je odvisno od velikosti področja in od vrste laserja, ki ga uporabljamo. Naš AvalancheLase je izjemno hiter, tako da za zgornjo ustnico potrebujemo manj kot minuto, za pazduhe 5 minut in za velika področja, denimo hrbet ali cele noge okrog 20 minut.

Kaj pa po laserskem odstranjevanju dlak?

Po laserju se je treba zaščititi pred soncem. Izogibajte se neposrednega sonca, ne uporabljajte solarija in upoštevajte navodila vašega dermatologa glede nege kože po laserju.

Po postopku pri večini strank ni nobenih vidnih sledi. Pri občutljivi koži lahko sledi nekaj ur ali največ nekaj dni rdečine ali skelenja. Priporočamo redno uporabo vlažilne kreme ali hladilnega gela, denimo z alojo. Razen te neprijetnosti, ki traja nekaj ur do dan ali dva, po laserskem odstranjevanju dlak večinoma ni potrebno posebno okrevanje. Takoj po laserju lahko počnete vse kot običajno, ob upoštevanju zaščite pred soncem.

Kdaj se vidijo rezultati?

Rezultati se večinoma vidijo takoj po terapiji. Najboljši so pri ljudeh s svetlo kožo in temnimi dlakami. Odvisno od barve vaše kože, barve in debeline dlak ter vrste laserja lahko pričakujete 10-25 % zmanjšanje dlak po prvi terapiji.

Za trajno zmanjšanje števila dlak večina ljudi potrebuje 4 do 8 postopkov. Po zaključku večini dlake sploh ne zrastejo več ali pa se to zgodi šele čez nekaj mesecev ali celo let. Če začnejo dlake ponovno rasti, jih je manj, so tanjše in svetlejše. Če se to zgodi, običajno zadostuje en sam postopek vsakih nekaj let za vzdrževanje rezultata.

Kako dolgo trajajo rezultati po laserskem odstranjevanju dlak?

Področje od vratu navzdol je pri laserskem odstranjevanju dlak zelo hvaležno in po uvodni seriji terapij dlake ne zrastejo več nikoli ali šele čez nekaj let. Le pri redkih strankah je potrebna še kakšna vzdrževalna terapija. Drugače se obnašajo dlake na obrazu pri ženskah, ki so hormonsko pogojene. Te dlake vedno znova zaradi hormonskega vpliva nastajajo na novo iz belega puha, ki ga nikoli ne zmanjka. Po laserskem odstranjevanju dlak na obrazu so zato praviloma potrebne vzdrževalne terapije, večinoma ne več kot enkrat na leto – ali tudi manj.

Kakšni so možni neželeni učinki laserskega odstranjevanja dlak?

Neželeni učinki so večinoma blagi in trajajo največ dan ali dva. Področje je lahko občutljivo, pordelo in otečeno, podobno kot pri blagi sončni opeklini. Drugi neželeni učinki so zelo redki, če lasersko odstranjevanje dlak opravlja dermatolog oz. usposobljena terapevtka/terapevt pod nadzorom dermatologa. Med temi neželenimi učinki so opekline, mehurji, spremembe pigmentacije kože, izbruh herpesa, okužbe in brazgotine.

Zelo pomembno je, da upoštevate navodila vaše terapevtke. Če boste upoštevali navodila pred terapijo in po njej, boste tveganje neželenih učinkov zmanjšali na najmanjšo možno raven.

Kako pogosto opravljamo lasersko odstranjevanje dlak?

To je odvisno od vsakega posameznika in od področja. Večinoma ponovitve opravljamo vsakih 4-8 tednov, ko opazimo, da so dlake ponovno začele rasti.

 

Ali lahko z laserjem odstranimo svetle in bele dlake?

Lasersko odstranjevanje dlak temelji na principu fototermolize. Ko laserski žarek zadene pigment, se v njem absorbira in povzroči, da se dlačni mešiček močno segreje in uniči. Zato je lasersko odstranjevanje dlak neprijetno.

Temnejše in debelejše kot so dlake, več je v njih pigmenta in boljši bo učinek laserja. Svetlejše in tanjše kot so dlake, manj bo učinka in več potrebnih ponovitev. V belih dlakah sploh ni nobenega pigmenta več in zato se žal nobena valovna dolžina svetlobe oz. laserja v njih ne absorbira. Laser na bele dlake nima nobenega učinka, saj jih ne “vidi” – podobno kot svetloba neovirano prehaja skozi steklo. Zato priporočamo, da se z laserjem tretirajo dlake, ko so še temne oz. preden posivijo, kar je zlasti moteče pri ženskah po menopavzi.

Da za bele dlake ni trajne rešitve, je ena od pogostih zmot – v medicinskem centru Dermatologija.si uporabljamo inovativno rešitev.

Kakšna je trajna rešitev za odstranitev belih dlak?

Bele dlake pa vendarle lahko odstranimo tako, da neposredno uničimo dlačne mešičke. V medicinskem centru Dermatologija.si v ta namen uporabljamo radiofrekvenco. Z zelo tanko iglo sežemo v vsak dlačni mešiček posebej in ga koaguliramo. Postopek je precej bolj zamuden kot lasersko odstranjevanje dlak, saj je treba tretirati vsako dlako posebej. Odstranjevanje belih dlak je neprijetno, saj vsako dlako posebej segrejemo in uničimo, vendar naši pacienti pravijo, da ni bolj neprijetno kot lasersko odstranjevanje. Je pa zato potrebnih bistveno manj ponovitev – če je dlak malo, samo eden postopek ali dva, rezultat pa je trajen.

Kako je z napravami za odstranjevanje dlak doma?

Domače naprave IPL postajajo vse bolj razširjene in oglašujejo se kot alternativa profesionalnim tretmajem odstranjevanja dlak z laserjem. Čeprav nudijo udobje in diskretnost ter prihranke pri stroških, je treba upoštevati pomembne vidike glede njihove učinkovitosti in varnosti v primerjavi z laserji, ki se uporabljajo na klinikah.

Domače naprave IPL so bistveno šibkejše kot profesionalni laserji, ki se uporabljajo na klinikah. Posledično zahtevajo pogostejše tretmaje in večinoma ne dosežejo enake ravni zmanjšanja dlak. Nekatere domače naprave IPL imajo lahko omejene nastavitve in možnosti prilagajanja, to vpliva na njihovo učinkovitost na različnih tipih kože in barvah dlak. Posamezniki s temnejšimi dlakami imajo boljše rezultate z domačimi napravami IPL, medtem ko imajo tisti s tankimi dlakami slabše rezultate.

Domače naprave IPL so varne, če se uporabljajo v skladu z navodili proizvajalca. Vendar še vedno obstaja tveganje za neželene učinke, kot so draženje kože, opekline ali spremembe pigmentacije, zlasti če naprava ni pravilno uporabljena ali če je koža temnejša ali zagorela. Domače IPL-naprave so namenjene ljudem s svetlo kožo, pri temni ali zagoreli koži je velika nevarnost opeklin, dolgotrajnih pigmentacij in celo brazgotin.

Medicinski laserji so bistveno močnejši in učinkovitejši kot domače naprave IPL. Medicinski laserji nudijo večjo natančnost, prilagodljivost in nadzor nad parametri, kar omogoča varnejšo in učinkovitejšo odstranitev dlak, zlasti na širšem spektru tipov kože in barv dlak. Čeprav lahko domače naprave IPL nekaterim posameznikom zagotovijo začasno zmanjšanje dlak, večinoma ne dosežejo enake ravni dolgoročnega zmanjšanja dlak kot profesionalni laserski tretmaji. Zato se priporočajo bolj kot dodatek laserski terapiji v medicinskem centru.

Lasersko odstranjevanje dlak

Kako vam lahko pomagamo pri laserskem odstranjevanju dlak in prekomerni poraščenosti?

V medicinskem centru Dermatologija.si za odstranjevanje dlak uporabljamo laser Fotona AvalancheLase, ki je najmočnejši aleksandritni (755 nm) in Nd:YAG (1064 nm) laser na svetu. Poleg izjemne moči se ta laser odlikuje z optimalno kombinaciji varnosti, učinkovitosti, hitrosti in udobnosti terapije. Lasersko epilacijo lahko opravljamo pri vseh fototipih (barvah) kože. Dokler je dlaka vsaj malo bolj pigmentirana kot okolišnja koža, lahko pričakujemo, da bo lasersko odstranjevanje dlak učinkovito.

Naročite se
Ker je laserska glava našega laserja Fotona AvalancheLase brezkontaktna – torej ne zahteva stika s kožo – lahko opravljamo tudi terapijo težko dostopnih področij, kot so dlake znotraj uhljev, v nosu ali na področju genitalij. Vsi deli laserja, ki pridejo v stik s kožo, se lahko sterilizirajo. To pomeni, da lahko varno in higiensko brezhibno izvajamo tudi ti. brazilsko epilacijo. V načinih Avalanche in FRAC3, ki sta patentirana rešitev Fotone s submilisekundnim pulzom, je terapija zelo udobna in praktično neboleča. Terapijo opravijo naše specializirane laserske terapevtke z dolgoletnimi izkušnjami, ki se po potrebi posvetujejo z zdravnico specialistko.