Kako izgledajo genitalne bradavice oz. kondilomi

Genitalne bradavice oziroma kondilomi so ena izmed najpogostejših spolno prenosljivih okužb, ki jih povzročajo nizkorizični genotipi človeškega papilomavirusa (HPV), zlasti HPV6 in HPV11. Ta prispevek odgovarja na najpogostejša vprašanja o klinični slik in diagnozi genitalnih bradavic.

Genitalne bradavice (kondilomi) so bradavičaste tvorbe na anogenitalnem področju. Nekoliko so podobne običajnim kožnim bradavicam, ki jih tudi povzroča HPV. Te bradavice se lahko nahajajo kjer koli na področju spolovila ali na okolišnji koži, pri moških na penisu ali modih, pri ženskah na vulvi, v nožnici ali na materničnem vratu. Lahko se pojavijo tudi okoli zadnjične odprtine (anusa) in na okolišnji koži ter v analnem kanalu. Njihova velikost, oblika in število se lahko zelo razlikujejo, od majhnih, komaj opaznih izrastkov do večjih, cvetačastih tvorb, ki se lahko združujejo v večje skupine.

Kondilomi - genitalne bradavice na penisu in pubično

Kondilomi – genitalne bradavice pri moškem na penisu in pubično

Bradavice se lahko kažejo kot drobne bunčice, ki so na otip trde ali mehkejše, včasih je površina žametasta ali resičasta. Njihova barva je običajno podobna barvi kože ali nekoliko temnejša, lahko pa so tudi svetlejše ali rdečkaste, zlasti če so vnete ali razdražene. Čeprav genitalne bradavice praviloma ne povzročajo težav in jih samo vidimo in otipamo, ne pa tudi čutimo (medicinsko temu pravimo, da so asimptomatske), lahko pri nekaterih posameznikih povzročajo simptome, kot so srbenje, pekoč občutek, nelagodje pri sedenju ali med spolnim odnosom ter krvavitve, še posebej, če so bradavice poškodovane.

Anogenitalne bradavice - kondilomi ob anusu

Anogenitalne bradavice – perianalni kondilomi pri moškem ob anusu. Perianalni kondilomi se lahko pojavijo tudi pri ljudeh, ki nimajo analnih spolnih odnosov.

Kako postavimo diagnozo genitalnih bradavic – kondilomov

Diagnoza genitalnih bradavic je večinoma klinična: prepoznamo jih po značilni pojavni obliki. Včasih spremembe niso značilne in se odločimo za histološko potrditev. To pomeni, da dermatolog košček tkiva pošlje patologu, ki postavi diagnozo z mikroskopskim pregledom tkiva. Genitalnim bradavicam so lahko podobne nekatere druge kožne spremembe v genitalnem področju: moluske (mollusca contagiosa), benigna papulomatoza (pearly penile papules, PPP), navadne kožne bradavice, seboroične keratoze, benigne kožne tvorbe, kot so papilomi ali nevusi, ciste, ektopične lojnice in še nekatere druge redkejše kožne bolezni.

Vedno je potrebna histološka diagnoza, če sumimo na atipično spremembo, tj. nekatere vrste kožnega raka. Pri anogenitalnih bradavicah ne izvajamo genotipizacije HPV, saj to ne vpliva na obravnavo – bradavice zdravimo enako ne glede na to, kateri genotip jih povzroča. Pri diagnozi in zdravljenju je pomembno celostno obravnavanje pacienta, kar vključuje medicinsko zdravljenje vidnih lezij, svetovanje o preprečevanju širjenja okužbe in, če je potrebno, psihološko podporo, saj nekatere ljudi bradavice močno psihično prizadenejo.

Bradavičaste spremembe ob penisu - kondilomi (bradavice) ali moluski

Drobne kožne spremembe pri moškem ob penisu – ker so majhne, klinično ne moremo ločiti, ali gre za kondilome (bradavice) ali moluske (mollusca contagiosa). Tudi moluske povzroča virus, vendar ne HPV, temveč MCV. Zdravljenje obojih je podobno, zato večinoma ne delamo histološke analize.

Kako dobimo genitalne bradavice/kondilome

Okužba z genitalnimi bradavicami se najpogosteje prenaša ob spolnih stikih z osebo, ki je nosilec virusa. HPV je zelo nalezljiv in se lahko prenese tudi z nepenetrantnimi spolnimi stiki, kar pomeni, da kondomi, čeprav zmanjšujejo tveganje prenosa, ne nudijo popolne zaščite, saj se virus lahko nahaja na koži, ki je kondom ne pokriva.

Angiokeratomi na modih

Angiokeratomi na modih so benigne tvorbe, ki so lahko podobne genitalnim bradavicam. Angiokeratomi so benigni kožni tumorji, ki niso nevarni in jih ne povzročajo virusi. Odstranimo jih lahko z laserjem.

Načini okužbe s HPV, ki povzroča genitalne bradavice

Okužba z genitalnimi bradavicami je večinoma posledica neposrednega stika z virusom HPV med spolnimi odnosi. HPV je zelo nalezljiv in se lahko prenaša s stikom kože ali sluznice med vaginalnim, analnim ali oralnim spolnim odnosom. Virus se lahko prenaša tudi, če okužena oseba sploh še nima bradavic, kar pomeni, da je možno, da oseba, ki virus prenaša, tega sploh ne ve. Prisotnost virusa na koži ali sluznici, ki ni zaščitena s kondomom, pomeni, da kondomi, čeprav zmanjšajo tveganje za prenos, ne zagotavljajo popolne zaščite pred HPV.

Virus HPV se lahko prenaša tudi ob nepenetrantnih spolnih stikih, kot so dotikanje, drgnjenje ali kakršnakoli druga izpostavljenost genitalnim območjem z neposrednim stikom kože ali sluznice. Možen pa je tudi prenos HPV z rokami ali predmeti brez spolnega stika, vendar naj bi bil na splošno redkejši.

Od okužbe do pojava bradavice običajno mine več mesecev, lahko tudi več let. Zato je izjemno pomembno vedeti, da nikoli ne moremo biti povsem prepričani, kje, kdaj in kako je kdo dobil anogenitalne bradavice.

Imam genitalne bradavice, a si ne upam k zdravniku, ker me je sram

Diagnoza genitalnih bradavic lahko prinese številne psihološke težave, vključno z občutki sramu, tesnobe in zmanjšane samopodobe. Stigma, povezana s spolno prenosljivimi okužbami, lahko dodatno oteži proces soočanja z diagnozo in iskanje pomoči. Vendar pa je pomembno, da če sumite na genitalne bradavice, čim prej poiščete pomoč pri dermatologu, ki se ukvarja s spolno prenosljivimi okužbami. Genitalne bradavice sicer lahko izginejo same od sebe v nekaj mesecih ali letih, praviloma pa se to ne zgodi. Večinoma se kondilomi širijo, množijo in prenašajo na druge osebe.

Vsem, ki imajo genitalne bradavice, tudi iskreno priporočamo, da o svojem stanju odprto komunicirajo s svojimi partnerji in poiščejo strokovno pomoč, če se soočajo z duševnimi težavami. Dermatovenerologi smo specialisti za bolezni kože in spolno prenosljive okužbe in se zavedamo, kako izjemno občutljiva je sfera bolezni na intimnem področju. Zato k pacientom pristopamo diskretno, skrbno in brez kakršnih koli predsodkov.

Genitalne bradavice in kondilomi – celovita oskrba v medicinskem centru Dermatologija.si

V medicinskem centru Dermatologija.si nudimo celostni pristop k obvladovanju genitalnih bradavic. Naša ekipa izkušenih zdravnic specialistk dermatologije zagotavlja diskretno obravnavo in osebni posvet v udobju zasebne klinike. Na voljo imamo sodobne možnosti terapije, vključno z laserjem, med katerimi skupaj izberemo najustreznejšo, prilagojeno vaši situaciji.

Naročite se

Zaključek

S tem zapisom želimo poudariti, da so genitalne bradavice pogosta in obvladljiva težava. S pravočasnim zdravljenjem in podporo je možno zmanjšati njihov vpliv na posameznikovo življenje in zdravje. Vsakdo, ki se sooča s to diagnozo, lahko pri specialistu dermatovenerologu najde profesionalno in diskretno pomoč.

Reference