Piogeni granulom (eruptivni granulom) je hitro rastoč kapilarni hemangiom, to je benigni žilni tumor. Vzroki niso zanesljivo pojasnjeni, dejavniki, ki jih povezujejo z nastankom, so poškodba, okužba, hormoni in nekatera zdravila. Običajno se pojavi kot rdeča, krhka, roseča se gmota, ki lahko v le nekaj tednih zraste do več centimetrov. Najpogosteje ga najdemo na ustnicah, dlesnih in prstih. Še posebej pogost je pri otrocih in nosečnicah. Čeprav gre za nenevarno novotvorbo, je piogeni granulom estetsko moteč in lahko močno krvavi. Večinoma ga dermatolog klinično prepozna po značilnem videzu, vendar ga je včasih težko ločiti od amelanotičnega melanoma ali drugih tumorjev.

Piogeni granulom
Piogeni granulom

Piogeni granulom, laserska terapija dr. Vesna Tlaker

Piogeni granulom na prstu pacienta, ki nam je spremembo opisal kot krvavečo bradavico oziroma mozolj.
Povlecite sliko ali kliknite na gumb spodaj.

Stanje neposredno po odstranitvi z laserjem, ki jo je opravila dr. Vesna Tlaker.

Stanje nekaj tednov po posegu.

Piogeni granulom so včasih zdravili kirurško z izrezom, vendar pa tovrsten poseg pusti brazgotino, sa je nemalokrat treba izrezati del okolišnjega tkiva, zaradi česar kožo ali sluznico pozneje vleče skupaj. To je še posebej neugodno na ustnicah ali prstih rok. Najsodobnejša vrsta zdravljenja je laserska terapija, ki je hitra in neboleča; potreben je samo en poseg.

Kako vam lahko pomagamo

Inštitut za dermatologijo je eden najboljših slovenskih centrov pri rezultatih male laserske kirurgije kože. Piogeni granulom odstranimo z najsodobnejšim laserjem. Posege opravlja dr. Vesna Tlaker, ki ima dolgoletne izkušnje z malo kirurgijo kože in estetskim laserskim odstranjevanjem kožnih sprememb.

Naročite se