Piogeni granulom

Piogeni granulom (eruptivni granulom) je hitro rastoč kapilarni hemangiom, to je benigni žilni tumor. Pojavi se kot majhna, rdeča izboklina na koži. Kljub imenu ni niti piogen (ni gnojen) niti pravi granulom. Za piogeni granulom je značilno hitro razraščanje številnih kapilar, kar povzroči dvignjeno, krhko, rdečo ali vijolično kožno gmoto velikosti okrog 1 cm, lahko pa v nekaj tednih razste tudi do več centimetrov. Zelo rada in hitro zakrvavi in se lahko pojavi na katerem koli delu telesa, čeprav pogosto nastane na rokah in obrazu, zlasti na ustnicah in dlesnih. Večinoma ga dermatolog klinično prepozna po značilnem videzu, vendar ga je včasih težko ločiti od amelanotičnega melanoma ali drugih tumorjev.

Piogeni granulom na prstu
Piogeni granulom na prstu

Zakaj se pojavi piogeni granulom

Natančen vzrok piogenega granuloma ni znan, vendar je lahko povezan s poškodbo kože, hormonskimi spremembami, zlasti med nosečnostjo, in določenimi zdravili, kot so peroralni kontraceptivi. Čeprav se lahko pojavi v kateri koli starosti, je piogeni granulom pogostejši pri otrocih in mladih odraslih ter nosečnicah.

Kako in zakaj zdravimo piogeni granulom

Čeprav gre za nenevarno novotvorbo, je piogeni granulom običajno moteč in lahko močno krvavi. Če ga ne zdravimo, je lahko izjemno moteč, tako estetsko kot funkcionalno; pojavi se lahko tudi okužba.

Piogeni granulom so včasih zdravili kirurško z izrezom, vendar pa tovrsten poseg pusti brazgotino, sa je nemalokrat treba izrezati del okolišnjega tkiva, zaradi česar kožo ali sluznico pozneje vleče skupaj. To je še posebej neugodno na ustnicah ali prstih rok. Najsodobnejša vrsta zdravljenja je laserska terapija, ki je hitra in neboleča; potreben je samo en poseg. Najbolj primeren je Nd:YAG laser, ki ima najboljšo penetracijo v tkivo in odlično absorpcijo v rdeči barvi.

piogeni granulompiogeni granulom

Piogeni granulom, laserska terapija dr. Vesna Tlaker (pred posegom in po njem).

Za razliko od operacije (kirurgije) zdravljenje z NdYAG laserjem ni invazivno in ne zahteva rezanja ali šivanja. Po posegu je manj brazgotin, kar je kozmetično ugodneje. Čas okrevanja je krajši v primerjavi s kirurškim odstranjevanjem, manjše je tudi  tveganje za okužbo po posegu.

Okrevanje in nega kože po laserskem zdravljenju piogenega granuloma

Po laserski terapiji piogenega granuloma lahko pričakujete površinsko opeklini podobno rano, ki se zaceli v dveh do treh tednih. Lahko se pojavi blago otekanje in rdečica, bolečina je običajno minimalna. Pri zdravljenju je bistveno, da zagotovimo optimalne pogoje za celjenje. Priporočljivo je vsakodnevno nežno umivanje s tekočo pitno vodo; po potrebi lahko uporabite tudi malo mila, če so na področju zasušeni izločki. Poskrbite za redno vlaženje rane: nanašajte mazilo za boljše celjenje (npr. Cicatridina). Nežno kožo med celjenjem in po njem zaščitite pred soncem: Izogibajte se neposredni izpostavljenosti soncu. Kontrolni obisk pri dermatologu običajno ni potreben, razen če pride do zapletov.

Piogeni granulom po laserski terapiji - rana takoj po posegu.
Piogeni granulom po laserski terapiji – rana takoj po posegu.
Piogeni granulom po laserski terapiji - celjenje. Rana je pokrita z antibiotičnim prahom.
Piogeni granulom po laserski terapiji – celjenje. Rana je pokrita z antibiotičnim prahom.
Piogeni granulom po laserski terapiji - zaceljena koža
Piogeni granulom po laserski terapiji – zaceljena koža

Kako vam lahko pomagamo

Naročite se

Medicinski center Dermatologija.si je eden najboljših slovenskih centrov pri rezultatih male laserske kirurgije kože. Piogeni granulom odstranimo z najsodobnejšim laserjem. Posege opravljajo naše zdravnice, ki imajo dolgoletne izkušnje z malo kirurgijo kože in estetskim laserskim odstranjevanjem kožnih sprememb.