Rdečica na obrazu in kapilare

Rdečica na obrazu je pogosta dermatološka težava, ki lahko nastane zaradi različnih vzrokov. Zdravljenje je pri večini primerov lahko zelo uspešno, a ga je treba prilagoditi vzroku.

Rdečica in zardevanje v stresni situaciji

Zakaj imam rdeč obraz

Rdečica na obrazu nastane zaradi razširjenih krvnih žil (vazodilatacije). Ko se poveča pretok krvi v koži in s tem količina krvi v njej, dobi koža bolj rožnat ali rdeč odtenek. Vazodilatacija kože je temeljni način ohlajanja telesa: če se telesna sredica preveč ogreje, telo preusmeri kri v kožo, da tako lahko odda toploto v okolico. Vazodilatacijo sprožijo številni dejavniki, ki povzoročijo pregrevanje telesa: vroče okolje, zvišana telesna temperatura zaradi bolezni ali napor. Tudi alkohol, določene vrste hrane in nekatera zdravila širijo podkožne žile ter povzročijo zardevanje. Vazodilatacija je lahko psihogena, npr. ob zadregi, ali hormonska v menopavzi. Nekateri ljudje so zelo nagnjeni k zardevanju zaradi velike občutljivosti žil pod kožo na obrazu za vse zgornje dejavnike in nanje odreagirajo hitro, prekomerno. Pri njih lahko sčasoma rdečica postane trajna. Rdečina na obrazu je, sicer redko, lahko znak resne telesne bolezni, kot je sistemska bolezen veziva ali rak.

Koža je lahko pordela tudi zaradi vnetja. Vnetje je odziv imunskega sistema na dražilce, alergene, okužbe ali je posledica drugih bolezni. Vnetje povzroči rdečico in oteklino, prizadeta koža je toplejša ali celo vroča, včasih tudi boli ali srbi. Kronično vnetje lahko povzroči trajno rdečico in poškodbo kože.

Okvare kože zaradi ultravijoličnega (UV) sevanja sonca in solarijev nastanejo zaradi neposredne poškodbe kožnih celic in krvnih žil. Akutna sončna opeklina povzroči takojšnjo rdečico in hudo vnetje, medtem ko lahko dolgotrajna izpostavljenost soncu povzroči dolgoročno rdečico na obrazu, vratu in dekolteju zaradi sprememb v strukturi kože, ki jih spremlja nastanek teleangiektazij – vidno razširjenih žilic, zlasti na nosu in licih.

Pekoča koža na obrazu

V dermatološki praksi najpogosteje srečujemo pekočo kožo pri dveh vrstah težav: pri občutljivi koži in pri ženskah, ki eksperimentirajo s kozmetiko. Problematična so priporočila z družabnih omrežij, kjer o kozmetiki modruje vsaka gospodična, ki ima pet minut časa, in priporoča umetelne sheme 7-stopenjskega čiščenja in 45-stopenjske nege, ki koristijo le proračunu proizvajalcev izdelkov, koži pa ne. Pekoč občutek ob rdečini je običajno znak draženja, medtem ko srbenje bolj kaže na alergijo. Sicer lahko pekoč in vroč občutek spremlja zardevanje, ne da bi bil vpleten še kakšen drug vzrok, vendar je pri pekoči koži običajno kaj narobe z nego oziroma nega kože ni ustrezna za občutljivo kožo.

Zardevanje ukrepi

Če vas koža obraza peče, si lahko najprej poskusite sami pomagati tako, da ukinete vso kozmetiko (še posebej učinkovine, kot so kisline in retinoidi – ukinitev za nekaj dni ne bo škodila vaši antiaging “rutini”). Za umivanje uporabljajte le vodo; če ne morete brez pudra oziroma podlage, jo odstranite z blagim čistilcem tipa sindet (sintetično milo). Izogibajte se zlasti zeliščnim, domačim in dišečim kozmetičnim izdelkom. Za nego uporabljajte od začetka en sam izdelek, na primer Bepanthen mazilo (pozor: mazilo! Ne kremo! In še posebej ne kreme Bepanthen plus!!) ali kremo iz lekarne za občutljivo kožo brez dodatkov in tudi brez zaščitnega faktorja.

Pekoč občutek si lahko lajšate s hladnimi obkladki. Ne potrebujete fiziološke raztopine ali prekuhane vode: čisto brisačko ali krpico zmočite z mrzlo vodo iz pipe, temeljito ožemite, da z nje ne kaplja, in položite na obraz. Ko se segreje, jo znova ohladite z vodo. Ponavljajte večkrat po potrebi. Po obkladkih kožo vedno namažite z negovalno kremo. Če to ne pomaga, obiščite dermatologa. Pekoča koža na obrazu je redko, a vendarle lahko spremljajoč pojav pri resnih boleznih.

Kako poteka diagnostika in zdravljenje rdečice na obrazu

Najprej je potrebna diagnoza, saj se ukrepanje zelo razlikuje glede na osnovni vzrok. Zdravnik specialist dermatolog se ob pregledu z vami najprej pogovori o težavi in vašem siceršnjem zdravju (če jemljete zdravila, prinesite seznam s seboj). Nato dermatolog pregleda kožo in postavi klinično diagnozo; če je potrebno – večinoma ni – naroči tudi preiskave, kot so biopsija kože ali mikrobiološki bris, še redkeje so potrebne krvne ali slikovne preiskave.

Če je le mogoče, zdravimo osnovni vzrok težave. Na koži se lahko z rdečino kaže vrsta vnetnih bolezni, med katerimi sta najpogostejša rozacea in seboroični dermatitis. Rozacea pa še daleč ni edina vnetna bolezen kože, ki se lahko kaže z rdečino na obrazu. Če je rdečina vztrajna in/ali nenavadna, vam zato priporočamo posvet z dermatologom. Z rdečino in srbežem se kažejo alergije, pekoča rdečina kaže na draženje. Tudi okužbe (infekcije) na obrazu se kažejo z rdečino. Rdečina na obrazu se pojavi tudi pri sistemskih boleznih veziva, kot so lupus ali dermatomiozitis, boleznih srca ali določenih tumorjih. To so zelo resne bolezni in potrebujejo čim prejšnjo obravnavo.

Ko je postavljena diagnoza, lahko načrtujemo terapijo. Pri boleznih kože dermatologi pomagamo z lokalnimi ali sistemskimi zdravili, laserjem ali drugimi napravami ter navodili za nego in zaščito kože.

Rdečica na obrazu kapilare laserska terapija

Rdečica na obrazu: kako jo odpraviti z laserjem

Laserji so odlično orodje za odpravo rdečine na obrazu, ki je posledica trajno razširjenih žil, na primer pri rozacei, dolgotrajnem zardevanju ali fotostaranju. Laser oddaja svetlobo ene same valovne dolžine, ki se selektivno absorbira v določeni tarči (kromatofori). Tarča pri laserski terapiji žil in rdečine je hemoglobin v krvi. Večja kot je tarča in bolj intenzivna kot je njena barva, bolj učinkovit je laser. Laser se v okolišnjem tkivu, kjer ni tarče, ne absorbira. Zato laser ne deluje najbolje pri občasnem zardevanju, saj če rdečica ni vidna, tarče ni. Laser lahko tudi pomaga ublažiti vnetje, npr. pri rozacei in aknah.

Najbolj uporabni laserji in svetlobne naprave za terapijo žil in rdečice na obrazu

Zeleni laser – KTP

KTP laser oddaja zeleno svetlobo pri 532 nm in se uporablja za terapijo površinskih krvnih žil in pigmentacij. Zelena svetloba se odlično absorbira v hemoglobinu, kar povzroči koagulacijo žil in rdečica na obrazu se zmanjša. Slabost zelene svetlobe je njena plitva penetracija v kožo, zaradi česar lahko z zelenim laserjem tretiramo le najbolj površinske žile in pigmentacije. V medicinskem centru Dermatologija.si uporabljamo za terapijo rdečice in žil dolgi pulz 532 nm laserja Fotona StarWalker.

Rdečica na obrazu, kapilare na obrazu
Rdečica in kapilare na obrazu, po dveh laserskih terapijah

 

Pulzni barvilni laser (PDL)

Rumena svetloba (585-595 nm) je zelo učinkovita pri rdečih tarčah. Odlično se absorbira v hemoglobinu krvnih žil, kar povzroči, da se žile segrejejo, skrčijo in sčasoma izginejo. Ta laser zelo selektivno cilja krvne žile in minimalno poškoduje okolišnja tkiva. Omejitev rumenih laserjev je njihova srednje globoka penetracija v tkivo, zato s temi laserji ne moremo tretirati večjih in globljih žil.

Nd:YAG laser

Nd:YAG laser deluje pri daljši valovni dolžini (1064 nm) in prodre najgloblje v kožo od vseh medicinskih laserjev. Z njim dosežemo in lahko odpravimo tudi globoke žile, tj. vse žile, ki so vidne na koži. Laserska svetloba povzroči termično koagulacijo krvnih žil, kar vodi do njihovega postopnega absorbiranja v telo. Ta laser je posebej učinkovit za večje in globlje krvne žile. Nd:YAG laser je zelo vsestranski in uporaben še za številne druge indikacije. V medicinskem centru Dermatologija.si je to ena najbolj uporabljanih naprav, zato imamo kar tri Nd:YAG laserje: Fotona SP Dynamis, StarWalker in AvalancheLase. Rdečica na obrazu, ki je posledica zelo povrhnjih in zelo drobnih žil, pa velikokrat potrebuje terapijo s kombiniranim pristopom in zato poleg Nd:YAG uporabljamo še druge laserske sisteme. 

Kapilare na nosu laser
Kapilare na nosu prej in takoj po laserski terapiji

 

Intenzivna pulzirajoča svetloba – IPL

IPL ni laser, ampak gre za širokospektralno in zelo vsestransko napravo pri zdravljenju rdečice obraza in površinskih pigmentacij ter izboljšanju videza kože. IPL s selektivno fototermolizo cilja tako melanin kot hemoglobin. Svetlobna energija se po absorpciji pretvori v toploto, ki razgrajuje pigment in krvne žile, ki povzročajo rdečico. Uporaba več valovnih dolžin omogoča, da z IPL učinkovito tretiramo tudi mešane težave s kožo, kjer gre za površinski pigment in kjer je rdečica na obrazu zelo površinska. Omejitev IPL-a je njegova plitva penetracija, zato je učinkovit le za najbolj površinske spremembe. Primeren je samo za svetle tipe kože. Pri temnejših fototipih (koža, ki hitro porjavi) so možni zapleti z opeklinami in trajnimi hiper- ali hipopigmentacijami. Prav tako je terapija z IPL na splošno bolj neprijetna kot laserska, a je hitreje opravljena, saj so kontaktne površine praviloma večje.

Učinkovitost in varnost IPL-a je močno odvisna od vrste naprave in seveda usposobljenosti terapevta. IPL-aparature na trgu se zelo razlikujejo po spektru valovnih dolžin, ki jih oddajajo, in njihovi moči. Najboljše in najvarnejše IPL-aparature so 100- in večkrat dražje (dejansko, ne metaforično!) od cenenih azijskih, ki se ji celo kupi na Aliexpressu in ki jih žal tudi pri nas uporabljajo ponudniki z nizko ceno storitve. V medicinskem centru Dermatologija.si uporabljamo IPL-napravo Candela Nordlys, ki je ena najboljših na svetovnem trgu. Poleg učinkovitosti jo odlikuje tudi varnost, saj je tudi med medicinskimi IPL-napravami ena zelo redkih s filtrom tudi za svetlobo daljših valovnih dolžin v infrardečem spektru in tako ne povzroča nepotrebnega segrevanja kože. Zaradi tega je terapija bolj varna, zelo učinkovita in manj neprijetna.

 

Laserska terapija rozacee in demodikoze - prej in potem; terapija je poleg laserja vključevala tudi lokalna zdravila.
Laserska terapija rozacee in demodikoze – prej in potem; terapija je poleg laserja vključevala tudi lokalna zdravila.

Kako poteka lasersko odstranjevanje rdečine in žil

Pred začetkom laserske oziroma svetlobne terapije opravimo posvet, kjer ocenimo, za kakšno stanje gre, in kako globoka ali plitva je rdečica na obrazu. Pogovorimo se o tem, ali je laser sploh primeren, o pričakovanih rezultatih in številu terapij. Svetujemo glede drugih ukrepov, npr. nege pred posegom in po njem, ter morebitnih drugih ali dodatnih terapijah, kot so zdravila. Pri vnetnih boleznih, denimo aktivni rozacei, je najboljša kombinacija laserja in zdravil. Laserski posegi za rdečico in žile so na splošno bolj varni in manj neprijetni, če koža ni porjavela. Zato vam pred lasersko terapijo svetujemo zaščito pred soncem.

Terapijo sicer lahko izvajamo vse leto, ne le pozimi; pomembno pa je, da koža ni porjavela in da je po laserski terapiji ne izpostavljamo intenzivnemu soncu. Če je le možno, na laser pridite brez ličil – tudi brez maskare, saj med posegom zaščitimo oči z majhnimi, prilegajočimi se kovinskimi očali, in maskara je pri tem v napoto.

Sama laserska terapija traja 5-20 minut. Vsak laserski strel občutimo kot tlesk z elastiko. Med terapijo kožo hladimo s hladnim zrakom in/ali pršilcem vode, ki je vgrajen v laserski sistem. Po terapiji kožo pomirimo s hladno oblogo ali masko. Pri nekaterih terapijah dodatno uporabimo še LED-svetlobo za umiritev kože (ta nič ne boli, samo ležite pod lučko).

Kako poteka okrevanje in kakšna je nega po laserskem odstranjevanju rdečice in žil

Po terapiji lahko koža nekoliko peče, je pordela in/ali otečena, včasih so na njej modrice, odvisno od nastavitev laserja. To lahko traja kakšen dan ali dva, redkeje dlje. Dolžina okrevanja je odvisna tudi od lokacije: obraz si po enakem postopku opomore in vse izgine mnogo prej kot na nogah. Nižje kot je žarišče, dlje časa traja okrevanje.

Takoj po laserski terapiji lahko uporabite ličila. Lahko jih prinesete s seboj, sicer pa imamo tudi pri nas za naše paciente precejšnjo barvno paleto pudrov in korektorjev za po posegih. V dneh in tednih po laserju se dosledno ščitite pred soncem.

Laserske posege za odstranjevanje rdečine in kapilar lahko opravljamo največ na vsaka dva tedna, razmik je lahko daljši. Nekaterih stvari se ne da prehitevati; koža mora po enem posegu okrevati, preden jo spet napademo z visokoenergijsko napravo.

Zdravljenje rdečice na obrazu in kapilar v medicinskem centru Dermatologija.si Ljubljana

Naročite se

Uporabljamo kombinacijo treh različnih laserjev, s čimer lahko tretiramo rdečino različnih globin, obsegov in vzrokov. Učinki so odlični za fiksno (ves čas vidno) rdečico in žilice na obrazu, pa tudi za razširjene žile (kapilare, teleangiektazije) in druge žilne (=rdeče) spremembe na telesu. Večina pacientov potrebuje 2-4 terapije. Pomagajo vam naše izkušene zdravnice specialistke in laserske terapevtke.

Lasersko odstranjevanje rdečice na obrazu in kapilar – cena

Cena laserskega odstranjevanja rdečice na obrazu in žilnih sprememb je razvidna iz cenika.