Odstranjevanje brazgotin

Brazgotine so manjvredno vezivno tkivo, ki po poškodbi zapolni manjkajoči defekt v koži. Neestetske atrofične ali hipertrofične brazgotine ter keloide je mogoče zgladiti in omiliti s kombinacijo laserske terapije, zdravil, injekcij, pravilne nege in zaščite pred soncem.

Lasersko odstranjevanje brazgotin

Brazgotine po aknah laser

Brazgotine po aknah, frakcionirana laserska terapija v medicinskem centru Dermatologija.si – prej (levo) in po dveh terapijah (desno)

Lasersko zdravljenje brazgotin je napredna visokotehnološka terapevtska možnost, s katero lahko pomagamo pri skoraj vseh brazgotinah. Laser je močno in natančno orodje, ki deluje s pomočjo absorpcije svetlobe v tkivu. Za odstranjevanje brazgotin uporabljamo več različnih valovnih dolžin in več načinov delovanja laserja, ki se med seboj zelo razlikujejo po učinku in času okrevanja. Na sliki spodaj je stanje pri pacientki z obsežno brazgotino po operaciji pred lasersko terapijo pri dr. Vesni Tlaker in po njej. [cq_vc_beforeafter beforeimage=”1819″ afterimage=”1820″ autoslide=”0″]

Ablativni frakcionirani in nefrakcionirani laser

Ablativni laser pomeni, da odstranimo površino kože. Večinoma se uporabljata dva tipa laserja, in sicer Er:YAG z valovno dolžino 2940 nm in CO2 z valovno dolžino 10600 nm. Tarčna kromatofora – struktura, na katero laser v tkivu učinkuje – je pri obeh voda. Razlika med tema laserjema je v tem, da se Er:YAG 10-krat bolj absorbira v vodi kot CO2 in povzroča manj termične poškodbe, kar pomeni večjo varnost in manj kontrakcije tkiva.
Ko uporabimo laser, iz laserske odprtine izhaja laserski žarek, ki ga generiramo v pulzih. Laser ne “sveti” ves čas, ampak odda le kratek pulz, ki je pri ablativnih laserjih reda velikosti nekaj deset do nekaj sto milisekund. V trenutku, ko laserska svetloba zadene tkivo, se v njem absorbira in sproži učinek.

Če laserski snop razdelimo v manjše snope, je to frakcionirani laser, če ne, pa je to nefrakcionirani laser, s katerim tretiramo celotno površino, ki jo zadene laserski snop. Način frakcioniranega laserja pomeni podoben, kot če bi čez svetilko namestili senčnik z drobnimi luknjicami. Vendar pa bi svetilka z luknjastim senčnikom vseeno osvetljevala celoten prostor, ker se svetloba iz žarnice širi v vse smeri (ni koherentna). Laserski snop pa je koherenten – vsi fotoni potujejo v isto smer in so fazno usklajeni. Če bi z laserjem ustrelili v zrak, snop ostane enako širok še po nekaj deset kilometrih. Ta lastnost laserja, koherentnost, omogoča vrtanje natančnih drobnih luknjic v kožo, če uporabimo frakcionirano tehniko. Tako koža prej okreva, kot če jo tretiramo z ablativnim laserjem, vendar je za učinek potrebnih več ponovitev.

Ablativni in neablativni laser

Z ablativnim laserskim zdravljenjem odstranimo zunanji sloj kože do poljubne globine, kar uravnavamo z močjo laserja in številom prehodov čez tretirano površino. Ta postopek spodbuja rast novih, zdravih kožnih celic. Ablativno zdravljenje lahko dramatično izboljša videz brazgotin, motenj pigmentacije in globokih gub, vendar zahteva daljši čas okrevanja. Odstranitev zunanjega sloja kože sproži naravni odziv telesa na celjenje, kar vodi do nastanka gladkejše, bolj enakomerne kože. Vendar je zlasti nefrakcionirana ablativna laserska terapija lahko tvegana, če preidemo dermoepidermalno mejo. V tem primeru se tkivo ne zaceli z novo, boljšo kožo, temveč z brazgotino in je rezultat še slabši kot prej. Po globokem ablativnem laserju (do dermoepidermalne meje), ki je najučinkovitejša terapija, koža verjetno ne bo nikoli več enako porjavela na soncu kot prej, zato je treba previdno izbirati indikacije in globino terapije, da ne bi prišlo do neestetske razlike med tretirano in netretirano kožo.

Neablativno lasersko zdravljenje deluje drugače, saj segreva kožo, ne da bi poškodovalo površino. Toplota inducira spremembe v globljih plasti kože, spodbuja proizvodnjo kolagena in naravno celjenje brez daljšega okrevanja. Neablativno zdravljenje se na splošno šteje za manj invazivno in je lahko primerno za tiste, ki iščejo blažji pristop s hitrejšim okrevanjem.

Brazgotina po operaciji

Brazgotina po operaciji pred lasersko terapijo (zgoraj) in takoj po laserju (spodaj)

Mehanizmi interakcije tkiva in laserja

Za načrtovanje laserskega zdravljenja je bistveno dobro poznavanje mehanizmov interakcije laserja in tkiva ter različnih valovnih dolžin laserja, ki imajo popolnoma različne učinke. Medicinski laserji delujejo predvsem zaradi fototermičnega in fotoakustičnega učinka.

Fototermični učinek pomeni toplotno inducirane spremembe v koži. Energija laserja se pretvori v toploto, ki lahko razgradi brazgotinsko tkivo in spodbudi rast novih kolagenskih vlaken. Ta proces pomaga zgladiti in utrditi kožo ter izboljšati videz brazgotine. Največ fototermični učinek uporabljamo za terapijo rdečice in žil ter odstranjevanje različnih kožnih izrastkov.

Fotoakustični učinek vključuje fizične spremembe v strukturi kože. Energija laserja tako močno zatrese tarčne kromatofore v tkivu, da sproži mikroskopsko poškodbo v brazgotinskemu tkivu ter sproži naravni odziv telesa na celico. To vodi do preoblikovanja tkiva, bolj urejenim kolagenskim vlaknom in izboljšani teksturi kože.

Brazgotine zaradi samopoškodbe

Brazgotine zaradi samopoškodb so večinoma plitve in ravne, včasih pa tudi globoke in nepravilne. Te brazgotine odražajo čustveno bolečino, ki je privedla do poškodbe. Zato jih v našem medicinskem centru obravnavamo z največjo diskretnostjo in sočutjem. Zavedamo se, da so te brazgotine trajni opomnik boleče preteklosti in da je njihovo zdravljenje ključni korak v procesu celjenja.

Če so brazgotine po samopoškodbi plitve, jih lahko zelo uspešno tretiramo in naredimo skoraj nevidne. Pri globljih rezultati žal niso stoodstotni, vedno pa se da z vztrajnostjo in ponavljanjem terapij vsaj nekoliko pomagati in jih ublažiti.

Brazgotine na podlakti zaradi samopoškodovanja

Brazgotine na podlakti zaradi samopoškodovanja

Terapija brazgotin zaradi samopoškodb

Za terapijo brazgotin po samopoškodbah v prvi vrsti pride v poštev laser, in sicer ablativni (praviloma frakcionirani). Ablativni laserji delujejo tako, da odstranijo zunanje plasti kože, kar omogoča, da jih nadomesti nova, zdrava koža. Laserji oddajajo fokusiran, koherenten snop svetlobe, ki izpari zunanje plasti poškodovane kože. To odstrani manjvredno brazgotinsko tkivo in spodbuja rast novih kožnih celic in novih kolagenskih vlaken, ki so pravilneje razporejena, kar izboljša videz brazgotine.

Frakcionirani ablativni laserji so napredna oblika laserskega zdravljenja, ki v kožo navrta drobne luknjice in pusti okolišnje tkivo nedotaknjeno. Tako lahko tretiramo manjši delež poškodovane kože, a uporabimo močnejše nastavitve in navrtamo globlje luknjice. Rezultat je boljši učinek na brazgotino, hitrejše celjenje in krajše okrevanje po terapiji, je pa terapijo potrebno večkrat ponoviti.

Vsaka laserska terapija lahko traja od nekaj minut do pol ure, odvisno od tretirane površine. Terapijo ponavljamo na 4-8 tednov, odvisno od področja. Običajno za bistveno izboljšanje videza potrebujemo kakšno leto rednih terapij, včasih manj, včasih več.

Po laserski terapiji so na koži nekaj dni drobne pikčaste krastice, ki jih negujemo enako kot rano po poškodbi ali operaciji (glej zgoraj). Če je brazgotina trda, hipertrofična, lahko uporabimo tudi kortikosteroidne injekcije.

Zdravljenje brazgotin zaradi samopoškodb je občutljiv proces, ki zahteva specializirano oskrbo in razumevanje. Frakcionirani ablativni laserji, kot je Fotona SP Dynamis, ki ga uporabljamo v medicinskem centru Dermatologija.si, imajo obetavne rezultate pri zmanjševanju videza brazgotin. To lahko bistveno pomaga, da se ljudje po samopoškodovanju premaknejo naprej od svoje preteklosti. Natančna izbira načina zdravljenja je odvisna od specifičnih potreb (lokalizacija, oblika in globina brazgotin, tip kože) in ciljev pacienta. Izkušen dermatolog, specializiran za lasersko zdravljenje, pa lahko prilagodi pristop, da dosežemo najboljše možne rezultate. Medicinska strokovnost in sočutna oskrba lahko bistveno vpliva na življenja vseh, ki so na poti fizičnega in čustvenega okrevanja.

 

Katera je najboljša krema proti brazgotinam?

Najboljše kreme žal ni, priporočamo redno uporabo mastne ali silikonske kreme. Razlika v učinkovitosti ni tako velika, kot je razlika v cenah izdelkov, ki se dobijo po trgovinah in lekarnah.

Kaj pomeni subcizija in polnilo (filer)?

Metodo subcizije uporabljamo za mehanično razbijanje brazgotinskih vlaken, zlasti pri brazgotinah tipa rolling scars po aknah. Prostor nato zapolnimo s tkivnim polnilom in tako povrnemo izgubljeni volumen. Shematsko je poseg prikazan na spodnji animaciji.

Pred kratkim sem imel/a operacijo ali poškodbo. Kako naj preprečim brazgotinjenje?

Brazgotinjenje je naravni del celjenja, če je poškodba globlja od meje med povrhnjico in usnjico. Ustrezna postoperativna oskrba ran lahko znatno zmanjša videz brazgotin. Z naslednjimi ukrepi lahko pomagate pospešiti celjenje in minimalizirate nastanek brazgotin po operaciji ali poškodbi.

Čiščenje rane

Rana naj bo čista. Vsak dan jo previdno umijte z blagim milom in vodo iz pipe, lahko med tuširanjem. To je ključno za zmanjšanje bakterijske kolonizacije in preprečevanje okužbe. Voda iz pipe vsebuje neskončno manj bakterij kot površina rane in vas ne ogroža. Pitna voda iz vodovoda je popolnoma v redu in je ni potrebno prekuhavati. Ni treba uporabljati fiziološke raztopine ali sterilne vode iz lekarne, saj je bolj pomembno, da je vode dovolj, da rano temeljito izpere, kot da je voda sterilna. Rano umivajte temeljito, a brez drgnjenja, dovolj nežno in previdno, da je ne poškodujete še bolj.

Nega rane

Rano po umivanju namažite z negovalnim mazilom, npr. Cicatridina, Bepanthen ali Aquapor. Mazilo ohranja vlago v rani, preprečuje izsušitev in nastanek suhih krast. Rane z zasušenimi krastami se celijo dlje in redno mazanje pomaga pri preprečevanju brazgotin. Rano samo namažite in je ne masirajte. Razen če vam je zdravnik svetoval drugače, rane ni treba mazati z antibiotičnim mazilom.

Rano pokrijte z obližem ali gazo in povojem. Povoj ali obliž zamenjajte vsak dan po umivanju, da rana ostane čista. Če vam tako svetuje zdravnik ali medicinska sestra, uporabite posebno oblogo za rano (npr. hidrogel).

Zaščita pred soncem

Dokler se koža ne zaceli, kreme za zaščito pred soncem ne uporabljajte, ampak rano pokrivajte z obližem ali povojem. Ko se rana zaceli in ostane le še rožnata koža, pa jo skrbno ščitite pred soncem – bodisi tako, da jo pokrijete z oblačili, bodisi s kremo za zaščito pred soncem. Sveža, pravkar zaceljena, nežna koža je zelo občutljiva za sonce in jo hitro opeče. Zaščita pred soncem pomaga zmanjšati rdečino in hiperpigmentacijo ter pripomore, da se barva kože hitreje normalizira. Za zaščito pred soncem uporabite sončno kremo z zaščitnim faktorjem SPF 30 ali več in UVA-zaščito.

Masaža rane

Izogibajte se raztezanju rane. Izogibajte se dvigovanju, upogibanju, masiranju ali čemur koli, kar povzroča natezanje kože na poškodovanem predelu. Tak mehanski stres lahko upočasni celjenje in poveča brazgotinjenje. Ko je rana zaceljena, po možnosti še 6-8 tednov nosite lepljive trakce (npr. SteriStrip) pravokotno na smer rane, da jo razbremenite.

Če kljub upoštevanju navodil ostane po poškodbi ali operaciji brazgotina, jo lahko tretiramo z laserjem ali drugimi terapijami, če so potrebne.

Kako vam lahko pomagamo pri odstranjevanju brazgotin

Naročite se

V medicinskem centru Dermatologija.si tretiramo brazgotine s kombinacijo frakcioniranih in nefrakcioniranih laserjev. Vsaka brazgotina je drugačna in če je potrebno, uporabljamo tudi druge terapije, ko so injekcije kortikosteroidov, kemični piling, laserski mikronidling, vse v kombinaciji z ustreznimi navodili za nego doma. Za terapijo brazgotin uporabljamo laserje Fotona SP Dynamis (2940 in 1064 nm), Nordlys 1550 nm in q-switchani frakcionirani neablativni način laserja Fotona StarWalker.

 

Posege opravljata naši zdravnici, ki imata dolgoletne izkušnje z malo kirurgijo kože in estetskim laserskim odstranjevanjem kožnih sprememb.