Odstranjevanje brazgotin

Brazgotine so manjvredno vezivno tkivo, ki po poškodbi zapolni manjkajoči defekt v koži. Neestetske atrofične ali hipertrofične brazgotine ter keloide je mogoče zgladiti in omiliti s kombinacijo laserske terapije, zdravil, injekcij, pravilne nege in zaščite pred soncem.

Pogosta vprašanja

Najboljše kreme žal ni, priporočamo redno uporabo mastne ali silikonske kreme. Razlika v učinkovitosti ni tako velika, kot je razlika v cenah izdelkov, ki se dobijo po trgovinah in lekarnah.

Pomembno je, da rano po operaciji 6-8 tednov pustite pri miru in je ne masirajte. Izogibajte se tudi raztegovanju tega področja pri telovadbi ali vsakdanjih opravilih. Kraste ne odstranjujte na silo. Ko je rana zaceljena, po možnosti še 6-8 tednov nosite lepljive trakce (npr. SteriStrip) pravokotno na smer rane, da jo razbremenite.

Po poškodbi je treba tkivo prvih 6-8 tednov pustiti čim bolj pri miru in ga nikakor ne masirati. Masaža je samo nepotrebna stimulacija fibroblastov, ki pospešeno tvorijo vezivno tkivo. Masirati lahko začnete šele čez 6-8 tednov.

Na sliki spodaj je stanje pri pacientki z obsežno brazgotino po operaciji pred lasersko terapijo pri dr. Vesni Tlaker in po njej.

odstranjevanje brazgotin
odstranjevanje brazgotin

Mi vam lahko pomagamo

Posege na Inštitutu za dermatologijo opravlja dr. Vesna Tlaker, ki ima dolgoletne izkušnje z malo kirurgijo kože in estetskim laserskim odstranjevanjem kožnih sprememb.