Trombocitna plazma oziroma terapija s plazmo, bogato s trombociti, je ena od popolnoma naravnih terapij, pri kateri uporabljamo lastne regenerativne mehanizme telesa. Medicina se vedno znova uči o sposobnostih telesa, da se zdravi in celi samo. Terapija, pri kateri se uporablja s trombocitna plazma (PRP), je oblika regenerativne medicine, ki lahko izkoristi te sposobnosti in uporablja naravne rastne faktorje telesa za zdravljenje in celjenje.

Kaj je plazma in kaj so trombociti?

Plazma je tekočina, ki sestavlja kri. Večinoma vsebuje vodo in beljakovine. V tej tekočini plavajo rdeče in bele krvne celice ter krvne ploščice, ki krožijo po telesu. Krvne ploščice oziroma trombociti so sestavina krvi, ki pomagajo pri strjevanju ter pri drugih funkcijah krvi. Aktivacija trombocitov ima ključno vlogo pri naravnih procesih zdravljenja in okrevanja telesa.

Kaj je trombocitna plazma (PRP, ang. platelet-rich plasma) in kaj so injekcije PRP?

Pri terapiji s trombocitno plazmo pacientu injiciramo njegovo lastno koncentrirano plazmo s trombociti. Terapija se uporablja proti izpadanju las, za pomlajevanje kože, v ginekologiji in ortopediji za zdravljenje kit, ligamentov, mišic in sklepov. Z injekcijami PRP izkoristimo pacientovo lastno sposobnost zdravljenja in regeneracije.

Trombocitno plazmo za injekcije pripravimo tako, da pacientu odvzamemo eno alil več epruvet krvi in jih v posebnih setih centrifugiramo, da skoncentriramo trombocite. PRP je v bistvu pacientova lastna kri brez rdečih in belih krvničk s koncentriranimi trombociti. Pripravljeni koncentrat injiciramo neposredno v tretirano tkivo, npr. v lasišče, kožo obraza ali drugih delov telesa, sklepe itd. Tako se sprostijo rastni faktorji, ki stimulirajo in povečajo število reparativnih celic, ki jih proizvaja telo.

Za katere indikacije lahko uporabljamo zdravljenje s PRP?

Trombocitno plazmo v estetiki in dermatologiji uporabljamo zlasti za zdravljenje izgube las (plešavosti), predvsem androgene alopecije oz. androgenega izpadanja las in alopecije areate, ter za pomlajevanje kože obraza, vratu, dekolteja, rok in drugih delov telesa. V drugih vejah medicine se PRP uporablja zlasti v ortopediji in ginekologiji ter za celjenje ran.

Kako poteka terapija s trombocitno plazmo (PRP)?

V medicinskem centru Dermatologija.si izvajamo terapijo s trombocitno plazmo – PRP,  ki jo pripravimo s seti enega najboljših svetovnih proizvajalcev, švicarskega podjetja Regenlab. Terapijo izvaja zdravnica specialistka dermatovenerolgije ali po njenih navodilih diplomirana medicinska sestra z dolgoletnimi izkušnjami. Za terapijo se vam ni treba posebej pripravljati. Če izvajamo terapijo na obrazu, prosimo, pridite nenaličeni; če izvajamo terapijo lasišča, pa z umitimi lasmi. Najprej pacientu vzamemo okrog 10 ml krvi – poseg je kratek in poteka kot običajni odvzem krvi za laboratorijske preiskave. Nato kri 5 minut centrifugiramo ter iz nje pripravimo koncentrirani pripravek za injiciranje. PRP injiciramo na tretirano področje z več malimi vbodi, približno en vbod na kvadratni centimeter, vsakokrat injiciramo po 0,1-0,2 ml PRP.


Po posegu področje namažemo s kremo za umiritev kože; na lasišču pa pustimo, da se področje posuši. Koža je takoj po posegu pordela ali žari še kakšen dan, a takoj lahko uporabimo ličila. Lase si lahko po želji umijemo čez 4 ure.

Terapije izvajamo enkrat mesečno, 3-4-krat zapored, nato po potrebi obnovitvene terapije vsakih 6 mesecev.

Kakšna navodila je treba upoštevati po terapiji s PRP?

Takoj po postopku je koža pordela in nekoliko otečena, lahko bodo vidni sledovi vbodov. Priporočamo specifično kremo za nego po posegu in koža se bo umirila v dnevu ali dveh. Razen te neprijetnosti po terapiji s trombocitno plazmo (PRP) ni potrebno posebno okrevanje. Takoj po posegu lahko počnete vse kot običajno. Tudi umivate se lahko normalno, le lase si lahko umijete šele čez 4 ure (če želite); odsvetujemo tudi namakanje (kopanje, potapljanje) dan ali dva, dokler koža povsem ne okreva. Po posegu priporočamo zaščito pred soncem. Izogibajte se neposrednega sonca, ne uporabljajte solarija in upoštevajte navodila vašega dermatologa glede nege kože.

Kdaj bo viden rezultat terapije z lastno plazmo?

V enem od večjih novejših preglednih strokovnih člankov avtorji ugotavljajo, da je PRP varna in učinkovita metoda za zdravljenje izgube las po moškem in ženskem tipu. Druge možnosti terapije izpadanja las po moškem in ženskem tipu (“običajno”, “starostno” izpadanje las so povzete v preglednem strokovnem članku.Prav tako ima terapija s trombocitno plazmo obetavne rezultate pri pomlajevanju kože.

Rezultat je viden postopoma v nekaj mesecih. Dve tretjini pacientov sta po treh postopkih zadovoljni ali zelo zadovoljni.

Kakšna je cena za PRP – terapijo s trombocitno plazmo v medicinskem centru Dermatologija.si Ljubljana?

Cene so na voljo v našem ceniku.

Kakšno je tveganje uporabe PRP?

Pri terapiji uporabljamo lastno pacientovo koncentrirano plazmo, zato je tveganje neželenih učinkov izjemno majhno. Pri terapiji vzamemo kri – kot običajno v laboratoriju – zato poskrbite, da pred postopkom pijete dovolj tekočine. Če vam je ob odvzemu krvi rado slabo, nas na to predhodno opozorite. Včasih lahko pride do modric oz. podplutb ali bolečine na mestu injekcije, ostala tveganja (krvavitve, okužbe, poškodbe) so zelo redka.

 

Naročite se