Lasersko odstranjevanje tetovaž – tatujev

Če ste se tetovirali in si pozneje premislili, niste sami. Vsaj tretjina ljudi svojo tetovažo kdaj pozneje obžaluje. Odstranjevanje tetovaž je žal bistveno bolj zapleteno kot tetoviranje. Dokler niso v širšo uporabo prišli laserji, je bila edina možnost kirurško izrezanje celotnega področja tetovirane kože.

Sodoben način odstranjevanja tetovaž danes poteka z laserji, ki generirajo zelo kratke pulze. Ti povzročijo fotoakustični fenomen, ki pigment razbije v zelo drobne delce, te pa lahko telo odstrani. Pri tem se sprosti veliko energije, ki bi lahko povzročila poškodbo tkiva. Zato je pomembno, da pigment odstranjujemo kontrolirano, postopoma in z laserjem najboljše kvalitete. Laserji se med seboj zelo razlikujejo. Ceneni laserji, ki jih lahko z Daljnega vzhoda kupimo po zelo nizki ceni, delujejo nezanesljivo in lahko pri odstranjevanju tetovaž povzročijo opekline in trajne brazgotine.

tattoo removal, odstranitev tatuja, laser Starwalker Fotona, tetovaža odstranitev

Amaterska tetovaža prej in približno 2 meseca po prvi laserski terapiji z laserjem Fotona Starwalker  v naši ordinaciji. Za popolno odstranitev tetovaže bo potrebna le še ena terapija. Črna barva bledi hitreje od ostalih, zlasti če je tetovaža stara in če ni profesionalna. Za odstranitev profesionalnih tetovaž je potrebnih več obiskov, običajno traja 1-2 leti, da tetovaža povsem izgine.

lasersko odstranjevanje tetovaž tattooja tattoo

Primer odstranjevanja tetovaže z laserjem Fotona

Ali lasersko odstranjevanje tetovaže boli?

Lasersko odstranjevanje tetovaže ni prijetno in da, žal boli. Prednost odstranjevanja v medicinskem centru Dermatologija.si je, da lahko pomagamo z ustrezno analgezijo – protibolečinskimi zdravili ali injekcijo. Če ste zmogli tetoviranje, boste pri nas brez težav zmogli tudi odstranitev tatuja, ki je precej hitrejše.

Kako poteka lasersko odstranjevanje tetovaže?

Za lasersko odstranjevanje tetovaž se vam ni treba posebej pripravljati. Pred terapijo področje očistimo. Če je potrebno, 30 do 60 minut pred terapijo nanesemo anestetično kremo, zlasti na občutljivejših področjih. Zelo občutljivim pred terapijo apliciramo protibolečinsko injekcijo – lokalno anestezijo.

@dermatologija.si

Laser odstrani tattoo #laser #tattoo #tatu #tetovaža #tattooremoval #lasertattooremoval #nanosecond #picosecond #qswitchlaser #starwalker #fotona #ljubljana #slovenija #slovenia #dermatologija #dermatology #lasersurgery #koža #skin #skinfacts #edutok #fyp #fypシ #edutok #edutoktech #tiktokslovenija #slotiktok #slotiktokfyp

♬ original sound – Dermatologija.si

Lasersko odstranjevanje tetovaže izvajamo v posebnih prostorih in vsi morajo nositi posebna zaščitna očala. Med postopkom kožo hladimo. Vsak laserski strel občutimo kot tlesk z elastiko. Pri postopku FracTAT, ki je specifičen za naš laser Fotona StarWalker in bistveno pomaga pri učinkovitosti, opravimo še dodatno frakcionirano terapijo kože, pri kateri v kožo naredimo drobne odprtine, skozi katere se lahko odvaja dim in debris pigmenta. Počakamo 5-10 minut, nato področje tretiramo še enkrat. Po posegu področje namažemo z antibiotično kremo in pokrijemo. Kako dolgo traja celotna terapija, je odvisno od velikosti področja, običajno pa vsako fazo končamo v nekaj minutah.

Kaj pa po laserskem posegu?

Po postopku bo koža pordela, otečena, na njej bodo drobne krastice. Priporočamo specifično kremo za po posegu in koža se bo zacelila v nekaj dneh. Razen te neprijetnosti po laserskem odstranjevanju tetovaž ni potrebno posebno okrevanje. Takoj po laserju lahko počnete vse kot običajno, le namakanje (kopanje, potapljanje) vam odsvetujemo, dokler se koža ne zaceli. Po laserju se je treba tudi zaščititi pred soncem. Izogibajte se neposrednega sonca, ne uporabljajte solarija in upoštevajte navodila vašega dermatologa glede nege kože po laserju.

Kdaj bo tetovaža povsem izginila?

Posvetlitev tetovaže se vidi v naslednjih tednih, ko telo postopoma odstranjuje pigment. Telesni mehanizmi odstranjevanja tetovaž hitreje delujejo na bolj zgoraj ležečih področjih, kot so glava, vrat in ramenski obroč. Nižje na telesu kot se nahaja tetovaža, počasnejši bo rezultat.

Za trajno odstranitev je vedno potrebnih več postopkov, odvisno od količine pigmenta, barve in mesta na telesu, kjer se tetovaža nahaja. Najhitreje dosežemo posvetlitev in izginotje amaterskih tetovaž črnih, sivih in modrikastih odtenkov. Če želimo tetovažo samo prekriti z drugo, pa večinoma ni potrebna popolna odstranitev, le posvetlitev, kar lahko včasih dosežemo v le 2-3 terapijah.

https://www.tiktok.com/@dermatologija.si/video/7054695205521444101?is_from_webapp=1&sender_device=pc

Kakšna je cena laserskega odstranjevanja tetovaž?

Lasersko odstranjevanje tetovaž je bistveno bolj zapleteno kot tetoviranje, saj zahteva sofisticirano in drago sodobno tehnologijo. Pričakujete lahko, da vas bo odstranitev tatuja stala morda tudi 10-krat več, kot ste za tetovažo plačali. A ko tatu enkrat izgine, ga ne bo nikoli več nazaj. Če vam ni več všeč, je to dobra naložba.

V medicinskem centru Dermatologija.si uporabljamo laser Fotona StarWalker, ki je v letu 2017 prejel nagrado Aesthetic Industry Award za najboljšo napravo v svojem razredu. Poleg edinstvene tehnologije pikosekundnega pulza v nanopulzu ga odlikuje izjemna zanesljivost ter FracTAT tehnologija, ki omogoča hitrejši rezultat kot klasično odstranjevanje s q-switch laserjem.

Ali je lasersko odstranjevanje tetovaž lahko nevarno?

Da, žal je res tako. V tujini, denimo v Aziji, se lahko kupijo cenene naprave, ki jih prodajajo kot laserje za odstranjevanje tetovaž, v resnici pa gre za nezanesljive aparature, ki dajejo nepredvidljive rezultate. S takšnimi napravami se žal lahko srečate v nekaterih salonih tudi v Sloveniji. Poleg tega je v neizkušenih rokah kateri koli laser lahko nevaren. Pride lahko do opeklin, trajne spremembe barve kože in brazgotin.

Tveganje lahko zmanjšate tako, da terapijo opravite v medicinskem centru z veliko izkušnjami z laserji in poglobljenim znanjem o koži ter najsodobnejšo lasersko tehnologijo.

Kako vam lahko pomagamo odstraniti tetovažo v našem medicinskem centru v Ljubljani?

Naročite se

V medicinskem centru Dermatologija.si za odstranjevanje tetovaž uporabljamo laser Fotona Starwalker, ki je v letu 2017 prejel mednarodno strokovno nagrado The Aesthetic Industry Award za najboljšo napravo v estetiki. Laser je izjemno zanesljiv, natančen in močan ter z valovnima dolžinama 1064 nm in 532 nm omogoča odlično odstranjevanje klasičnih črnih (sivih, temno modrih) in rdečih tetovaž ter permanentnega makeupa. Posebnost tega laserja je tehnologija FracTat, ki je nima noben drug laser na svetu in omogoča do dvakrat hitrejše odstranjevanje tetovaž.

Večino profesionalnih tetovaž lahko odstranimo do stopnje, ko jih je možno prekriti z drugo tetovažo, v 2-3 obiskih, popolnoma pa v 4-6 obiskih, razen če gre za veliko količino pigmenta ali nenavadne barve. Terapijo opravi zdravnica specialistka dermatologije ali terapevtka z večletnimi izkušnjami pod nadzorstvom zdravnice.