Zdravljenje aken – naši rezultati

Dermatolog za akne – primeri naših pacientov

Dermatolog za akne lahko pomaga pri vseh vrstah aken – od blagih aken do najhujših nodulocističnih aken, tako za akne na obrazu, akne na hrbtu, akne na zadnjici, hormonske akne, kot so npr. akne na bradi itd. Akne na obrazu in drugih področjih kože je mogoče učinkovito obvladati, vendar je praviloma potrebna kombinirana terapija, ki vključuje zdravila v obliki lokalne terapije (kreme ipd.), ustrezno nego, zdravila v obliki sistemske terapije ter lasersko zdravljenje za akne. Uspešno zdravljenje aken temelji na sodelovanju pacienta in dermatologa. V medicinskem centru Dermatologija.si je vedno pacient tisti, ki si izbere način zdravljenja. Praktično vse primere aken je mogoče popolnoma urediti (tj. da na koži ni nobenih aken več), vendar le z ustrezno terapijo, ki jo moramo pravilno kombinirati in časovno razporediti. Vse paciente v tej galeriji so zdravile zdravnice specialistke dermatologije v našem medicinskem centru.

mozolji akne na obrazu zdravljenje aken prej potem
mozolji akne na obrazu zdravljenje aken prej potem

Blage do srednje komedonske in papulopustulozne akne

Stanje pred terapijo in po treh mesecih terapije.

mozolji akne na obrazu zdravljenje aken prej potem
mozolji akne na obrazu zdravljenje aken prej potem

Srednje hude akne na obrazu

Po enem letu terapije so akne popolnoma umirjene, ostale pa so vidne brazgotine po aknah tipa boxcar in icepick. Akne je treba pravočasno zdraviti, saj je brazgotine bistveno lažje preprečevati kot zdraviti.

mozolji akne na obrazu zdravljenje aken prej potem
mozolji akne na obrazu zdravljenje aken prej potem

Komedonske akne

Vidni so pretežno odprti in zaprti komedoni – ogrci. Stanje pred terapijo in po treh mesecih. Pacientka se je pravočasno začela zdraviti pri dermatologu in nima brazgotin.

akne zdravljenje aken prej potem

Akne na obrazu

Gre za srednje hude akne s komedoni (ogrci) in papulami. Stanje prej in po petih mesecih terapije pri dr. Vesni Tlaker.

akne na hrbtu zdravljenje aken prej potem

Akne na hrbtu

Stanje prej (papulozne in komedonske akne na hrbtu) ter po šestih mesecih zdravljenja aken pri dr. Vesni Tlaker.

akne na vratu zdravljenje aken prej potem

Akne na vratu

Stanje pred terapijo (levo – papule, komedoni, pustule) in na kontrolnem obisku čez eno leto. Akne so se začele umirjati v 3 mesecih, v 6 mesecih zdravljenja aken smo dosegli popolno izboljšanje, kakršno je vidno na sliki desno.Akne smo zdravili z zdravilom izotretinoin (Roaccutane, Retitren, Accutane).

zdravljenje aken roaccutane retitren izotretinoin

Akne na obrazu

Potek zdravljenja aken s sistemsko terapijo (objavljeno z dovoljenjem naše pacientke). Zgoraj: srednje hude papulozne in komedonske akne pred terapijo, na sredini: izboljšanje aken med terapijo, spodaj: popolnoma brez aken ob zaključku terapije.

Akne - primer zdravljenja z izotretioninom (Roaccutane, Retitren)

Akne na obrazu

Primer pacienta z aknami pred terapijo (levo) in po terapiji z zdravilom izotretinoin (Roaccutane, Retitren, Accutane). Terapija z zelo nizkim odmerkom, kakršno običajno izvajamo pri nas, je trajala leto dni.

hiperpigmentacije zaradi aken - pred terapijo (zgoraj) in po terapiji (spodaj)

Hormonske akne in pigmentacije

Primer pacientke s komplicirano situacijo – blage hormonske akne, pri katerih je situacijo zapletlo predvsem praskanje s posledičnimi hiper- in hipopigmentacijami ter brazgotinami. Pri pacientki smo dosegli izboljšanje s kombiniranim zdravljenjem aken in hiperpigmentacij (sistemska in lokalna terapija z zdravili, ustrezna nega kože, laser). Pri tovrstnih aknah si ne morete pomagati sami doma, niti večina dermatologov nima potrebne opreme in naprav za takšno terapijo. Pacientka je pred obiskom pri nas od več dermatologov dobila pretežno le neuporaben nasvet “Gospa, nehajte se praskati.” Praskanje in iztiskanje aken pomembno prispeva k situaciji, vendar pacienti s takšno sliko ne morejo nehati s tem početjem, dokler ne ustavimo tvorbe aken, ker jih te neskončno motijo in si ne morejo pomagati.

Akne okrog ust

Akne okrog ust – hormonske akne

Akne okrog ust  pri ženskah so večinoma hormonske, marsikdaj vezane na policistične jajčnike, in zelo trdovratne. Z lokalno terapijo (kremami) jim ne moremo do živega in iskreno priporočamo pacientkam, naj se obrnejo na dermatologa, da dobijo učinkovito terapijo, preden zapravijo kup časa, živcev in denarja za neuporabne kreme po nasvetih z družabnih omrežij. Na sliki je pacientka dr. Vesne Tlaker pred terapijo (zgoraj) in po 8 mesecih terapije z izotretinoinom (Roaccutane, Accutane, Retitren; spodaj).

zdravljenje aken roaccutane retitren izotretinoin prej potem

Akne na obrazu

Akne na koži te mlade ženske ne izgledajo zelo “hude”, a jih kljub zavzeti lokalni terapiji, doslednemu mazanju s kremami brez recepta in kremami na recept, čiščenjem in podobnimi ukrepi ni bilo mogoče obvladati. Na sliki je pacientka dr. Vesne Tlaker pred terapijo (zgoraj) in po terapiji z izotretinoinom (Roaccutane, Accutane, Retitren; spodaj).