Odstranitev brazgotin po aknah: sinergija terapij za optimalne rezultate

Odstranitev brazgotin po aknah je eden največjih izzivov v dermatologiji. Ko je koža enkrat trajno poškodovana in zabrazgotinjena, ni čarobne paličice, ki bi kožo povrnila v prejšnje stanje. Z različnimi metodami terapije odstranjujemo, nadomeščamo ali modificiramo poškodovano, zabrazgotinjeno tkivo. Hkrati poskušamo telo stimulirati, da namesto manjvrednega brazgotinskega tkiva ustvari boljšo, kvalitetnejšo kožo. Rezultat ni odvisen samo od uporabljene metode, temveč tudi od odziva telesa nanj – ta pa je telesu inherenten in se pri različnih ljudeh razlikuje. Na splošno mlajši ljudje običajno bolje odreagirajo na terapije kot starejši, vendar se pri zdravljenju brazgotin po aknah srečujemo še s številnimi drugimi omejitvami.

Brazgotine po aknah: laserska terapija

Brazgotine po aknah, frakcionirana laserska terapija v medicinskem centru Dermatologija.si – prej (levo) in po dveh frakcioniranih ablativnih laserskih terapijah (desno)

Brazgotine po aknah je bistveno težje zdraviti kot aktivne akne. Zato je najpomembneje, da preprečimo škodo, še preden do nje pride. Težko je brez osebne izkušnje ali priporočila drugih vedeti in izbrati, kdo bi lahko bil najboljši dermatolog za akne, saj se pristopi dermatologov zelo razlikujejo. A vseeno je nujni prvi korak vedno dermatološki pregled za akne, kjer ocenimo stanje in aktivne akne čim prej ustrezno zdravimo – preberite, kako. Specialist dermatolog lahko z zdravili popolnoma obvlada vsake akne ne glede na stopnjo, tudi tiste najhujše. Vendar pa vsi specialisti dermatologi aken ne zdravimo enako in naši rezultati so različni. Oglejte si galerijo naših rezultatov zdravljenja aken.

Akne - primer zdravljenja z izotretioninom (Roaccutane, Retitren)

Primer pacienta z aknami pred terapijo (levo) in po terapiji z zdravilom izotretinoin (Roaccutane, Retitren, Accutane) v medicinskem centru Dermatologija.si

Brazgotine po aknah niso vse enake – različni tipi narekujejo različno terapijo

Poznavanje tipa brazgotin po aknah, ki jo imate, je prvi korak k učinkovitemu zdravljenju. Brazgotina je manjvredno vezivno tkivo, ki ga telo tvori kot odziv na poškodbo. Zanimivo je, da pri otroku, ko je še v maternici, brazgotin ni – koža je tako bogata z matičnimi celicami, ki imajo praktično neskončen potencial tvoriti zdravo tkivo. Do tega odkritja so prišli po tem, ko so se začele izvajati operacije na plodu še v maternici, denimo pri resnih okvarah, ki jih je možno kirurško rešiti, in ko so se ti otroci rodili, so bili brez brazgotin. Pozneje pa tega neverjetnega odziva ni več in namesto zdrave kože se na mestu poškodbe tvori manjvredno vezivo, ki je manj prožno, v brazgotini pa tudi ni adneksov (las, dlak, lojnic, znojnic).

Rožnate, rdeče in rjave lise po aknah večinoma niso brazgotine in bodo minile same od sebe

Marsikdaj pri nas iščejo pomoč zaradi “brazgotin po aknah” mladi pacienti, ki sploh nimajo brazgotin, ampak samo postinflamatorne spremembe – rožnate ali rjave lise. Če akne niso tako hude oz. globoke, da bi povzročile brazgotino (spremenjeno strukturo tkiva), po zacelitvi “mozoljev” na koži ostanejo lise. Te sčasoma minejo same, lahko pa proces traja tudi pol leta ali več, zlasti če so akne razpraskane ali če gre za kožo z več pigmenta, ki hitro porjavi. Z laserskimi postopki lahko pospešimo proces okrevanja, vendar pa bo z nekaj potrpljenja to stanje minilo samo. Zato se zavedajte, da če je koža popolnoma brez “brazgotin”, kadar jo namažete s korektorjem, in ni razlike v nivoju kože (kar se npr. vidi pod lučjo, ki sveti od zgoraj), vam lahko potrpljenje prihrani precej denarja za posege in nenazadnje neprijetnosti, saj laserski posegi nikoli niso popolnoma neboleči.

Akne na obrazu

Postinflamatorne lise, ostanki vnetja in aken: ne gre za brazgotinjenje, pač pa za ostanke aktivnih aken. Koža je suha in se lušči zaradi terapije z izotretinoinom (roaccutane, retitren).

 

Vendar pa to ne pomeni, da bodo vse spremembe barve kože po aknah minile same. Vse brazgotine v zgodnji fazi so drugačne barve od okolišnje kože. Če niste prepričani, ali imate brazgotine ali zgolj postinflamatorne lise oz. pigmentacije, se oglasite na pregled in vam bomo povedali, kaj lahko pričakujete v prihodnje.

Klinaste brazgotine po aknah (ang. Ice Pick Scars)

To so ozke brazgotine klinaste oblike, ki navpično segajo v dermis ali podkožno tkivo, in so lahko zelo globoke. Na koži večinoma izgledajo kot luknjice ali “šroke pore”. Blage oblike klinastih brazgotin so običajno dobro odzivne na lasersko terapijo.

Pravokotne brazgotine (ang. Boxcar Scars)

Pravokotne brazgotine se razlikujejo po globini in so pogosto premera 2-4 mm. Površinske pravokotne brazgotine je mogoče obvladovati s terapijami za obnavljanje kože, medtem ko globlje zahtevajo bolj intenzivne pristope k zdravljenju.

Icepick in boxcar brazgotine po aknah

Icepick in boxcar brazgotine po aknah

Valovite brazgotine po aknah (ang. Rolling Scars)

Valovite brazgotine se pojavijo globoko v dermisu in podkožju ter v dlačnih mešičkih zaradi vnetja, ki uniči strukturo dermisa in podkožno maščobo. Te brazgotine povzročajo valovit izgled površine kože, ki je vidnejši ob določeni osvetlitvi. Za te vrste brazgotin je potrebno kombinirati različne vrste terapij. Praviloma uporabimo subcizijo, s katero mehansko pretrgamo patološke snope veziva, ki vlečejo površino kože navznoter. Za nadomestitev uničenega podkožnega maščevja uporabimo hialuronsko ali kolagen stimulirajoče polnilo. Površino kože lahko izboljšamo z laserjem ali kemičnim pilingom.

Brazgotine po aknah

Brazgotine po aknah tipa boxcar in rolling scars

Kombinirani pristop za zdravljenje brazgotin po aknah

Brazgotine po aknah so pokrajina različnih sprememb. Le redko so samo enega tipa ali enotne globine. Zato brazgotine po aknah zahteva individualno prilagojen pristope k zdravljenju, da lahko zagotovimo optimalne rezultate. V medicinskem centru Dermatologija.si imamo za vas na razpolago nabor različnih načinov zdravljenja, vsakega pa vedno prilagodimo potrebam posameznega pacienta. Najpogosteje se poslužujemo naslednjih načinov terapije:

Laser je zlati standard za glajenje brazgotin po aknah in je primeren pri skoraj vseh pacientih. Uporabljamo ablativni in neablativni laser na frakcioniran ali nefrakcioniran način. Uporabljamo laserske sisteme Fotona SP Dynamis Er:YAG, Fotona StarWalker 1064 nm in Candela Nordlys Frax 1550 nm.

Subcizija za mehansko prekinitev patoloških snopov vezivnih vlaken.

Dermalna polnila – hialuronska kislina in kolagen stimulirajoča polnila za nadomestitev manjkajočega tkiva.

Kombinacija subcizije in dermalnega polnila pri terapiji valovitih brazgotin po aknah – shematski prikaz. V realnosti vezivni snopi žal niso tako ubogljivi kot v posnetku in zahtevajo precej bolj odločno pretrganje, praviloma tudi več posegov.

Kemični piling – najpogosteje s triklorocetno kislino (TCA), lahko za tretiranje celotne površine ali za fokusirano tretiranje posameznih ozkih globokih brazgotin (TCA cross). Površinski kislinski pilingi s sadnimi kislinami (glikolna, mlečna ipd.) pri terapiji brazgotin po aknah nimajo pomembne vloge, saj odstranjujejo le najbolj povrhnje celice poroženele povrhnjice in

Ekscizija (kirurško izrezanje) posameznih globokih ozkih brazgotin.

Injekcije kortikosteroidov za hipertrofične in keloidne brazgotine.

Kako se odločimo, katera terapija je za brazgotine po aknah najprimernejša

Čeprav so laserske terapije zelo učinkovite in jih uporabljamo pri skoraj vseh pacientih z brazgotinami po aknah, je treba glede na morfologijo brazgotin uporabiti tudi druge komplementarne možnosti. Odvisno od morfologije brazgotin—bodisi valovitih (ang. rolling scars), pravokotnih (ang. boxcar scars) ali klinastih (ang. icepick scars) – so lahko potrebni dodatni postopki za doseganje optimalnih rezultatov. V medicinskem centru Dermatologija.si za zdravljenje brazgotin vedno uporabljamo celostni pristop.

Zlasti večja področja valovitih brazgotine pogosto zahtevajo dodatne pristope, kot so subcizija in polnila, ki povečajo učinke laserja. Te metode pomagajo prekiniti vezivna vlakna, ki vlečejo površino navznoter, kar omogoči glajenje površine in pripravo na lasersko terapijo.

Pravokotne in klinaste brazgotine, zlasti če niso zelo globoke, se odlično odzivajo na ablativne frakcionirane laserje. Ti laserji delujejo tako, da ustvarijo mikropoškodbe v koži, s čimer spodbudijo naravni proces celjenja telesa in proizvodnjo kolagena. Z vsako terapijo odstranimo majhne stebričke manjvrednega tkiva in izzovemo kožo, naj tvori novo, kvalitetnejše tkivo. Globino in gostoto teh mikropoškodb je mogoče natančno prilagoditi različnim tipom brazgotin.

V določenih primerih je mogoče tehniko CROSS s trikloroocetno kislino (TCA) ali kirurško ekscizijo kombinirati z ablativnimi frakcioniranimi ali nefrakcioniranimi laserji za obravnavo globokih ozkih brazgotin. Poleg tega je mogoče v isti seji uporabiti tudi laserje, kot je laser Er:YAG, za terapijo posameznih brazgotin ali celotne prizadete površine.

Ablativni in neablativni, frakcionirani in nefrakcionirani laser za terapijo brazgotin po aknah – v čem je razlika

Ablativni laser pomeni, da z njim odstranjujemo kožo – globino prilagodimo prizadetosti. Odstranimo celotno površino. Takšni posegi so zelo učinkoviti, a okrevanje je dolgo, praviloma 10 dni do zacelitve in nato še več tednov rdečine. Hkrati so ti postopki tudi bolj tvegani, saj je možno dodatno brazgotinjenje ali motnje pigmentacije. Po globokem ablativnem laserju koža ne more več enako porjaveti kot prej, zato je lahko zlasti v poletnem času vidna razlika med tretirano in netretirano kožo. Za polni ablativni laser, ki ga sicer uporabljamo proti gubam in za resurfacing izrazitih sončnih in starostnih poškodb kože, se pri terapiji brazgotin po aknah odločamo redkeje.

Frakcionirani ablativni laser pomeni, da laserski snop razdelimo v številne manjše snope. Razliko med polnim ablativnim in frakcioniranim ablativnim laserjem si lahhko predstavljamo na podoben način kot razliko pri zalivalki za rastline: lahko jih zalivamo s curkom (poln snop), lahko pa namestimo nastavek, ki curek razprši v številne manjše curke. Učinek je blažji, a po daljšem času zalivanja podoben, hkrati pa rastlin (oz. pri laserju tkiva) ne poškodujemo tako, da bi tvegali zaplete. Okrevanje po frakcioniranem laserju običajno traja 4-5 dni, sledi teden ali dva rdečine, ki jo lahko skrijemo s pudrom ali korektorjem. Običajno moramo frakcionirano terapijo večkrat ponoviti, povprečno 3-5-krat v intervalih na 2 meseca.

Prilagojeni načrt zdravljenja brazgotin po aknah

Vsak pacient z brazgotinami po aknah ima svoje edinstvene potrebe. Zato vas v medicinskem centru Dermatologija.si najprej povabimo na podroben posvet z zdravnico specialistko, ki vključuje oceno kože, izključitev kontraindikacij, načrtovanje zdravljenja in okrevanja ter pričakovani rezultat. Vedno vnaprej ocenimo tudi stroške.

Icepick brazgotine po aknah - pred lasersko terapijo (zgoraj) in po eni laserski terapiji (spodaj)

Icepick brazgotine po aknah – pred lasersko terapijo (zgoraj) in po eni frakcionirani laserski terapiji (spodaj). Frakcionirani laserski poseg ima prednost krajšega okrevanja. Poseg je treba večkrat ponoviiti. Po vsakem posegu se stanje izboljša.

Okrevanje po terapiji

Povprečni čas okrevanja po zdravljenju brazgotin po aknah je odvisen od uporabljene tehnike. Lahko boste počeli vse kot običajno, le da bo koža otečena, rdeča ali bodo na njej ranice ali krastice in se verjetno ne boste želeli kazati v javnosti. Okrevanje traja običajno nekaj dni po laserskih terapijah oz. samo dan ali dva po polnilih in subciziji. Stanje je najslabše dan po posegu – področje bo lahko oteklo, pordelo, boleče. Nato bo postopoma vsak dan bolje. Nespremenjeno stanje več dni ali poslabšanje lahko pomeni, da gre za nepravilno okrevanje ali zaplet. Takrat nikar ne oklevajte in nas v vsakem primeru kontaktirajte, da preverimo, kaj se dogaja.

Po zaključku vsakega postopka prejmete navodila za oskrbo doma. Po laserju to običajno vključuje mazilo za celjenje in natančen režim čiščenja; po potrebi tudi obisk v naslednjih dneh, vendar praviloma po terapiji lahko vse opravite sami. Pomembno je tudi, da se po terapiji zaščitite pred soncem, da se ne pojavijo hiperpigmentacije. To ne pomeni, da terapije ne moremo ali ne smemo izvajati poleti, če ste pripravljeni izvajati zaščitne ukrepe.

Splošna navodila po terapiji brazgotin po aknah

Področje po terapiji vsak dan umijte z vodo in po potrebi malo tekočega mila. Po umivanju jo namažite z negovalnim mazilom, ki smo vam ga predpisali – antibiotično mazilo (npr. Infectogenta – se dobi na recept, če tako načrtuje dermatolog). Kreme za nego ran, ki jih dobite brez recepta, so npr. Cicatridina, Bepanthen ali Aquapor. Mazilo ohranja vlago, preprečuje izsušitev in nastanek suhih krast. Rane z zasušenimi krastami se celijo dlje in redno mazanje pomaga pri preprečevanju brazgotin. Rano le previdno namažite in je ne masirajte.

Področje po terapiji pustite odprto in ga ne pokrivajte z obliži ali gazo, razen če smo vam svetovali drugače. Področja ne masirajte. Če smo vam tako naročili, uporabljate hladne obkladke, vendar nikoli leda neposredno na kožo. Lahko uporabljate gel blazinice ali led v vrečki, zavit v krpo ali brisačo.

Dokler se koža ne zaceli, kreme za zaščito pred soncem ne uporabljajte, saj lahko poveča tveganje okužbe. Ko se morebitna rana zaceli in ostane le še rožnata koža, pa jo skrbno vsak dan večkrat namažete s kremo za zaščito pred soncem, ki naj vsebuje SPF vsaj 30 in dodatno zaščito UVA. Sveža, pravkar zaceljena, nežna koža je zelo občutljiva za sonce in jo hitro opeče. Zaščita pred soncem pomaga zmanjšati rdečino in hiperpigmentacijo ter pripomore, da se barva kože hitreje normalizira.

Kontraindikacije in starostne omejitve pri zdravljenju brazgotin po aknah

Aktivne akne je treba pred zdravljenjem brazgotin po aknah najprej odpraviti, da bi zagotovili najboljše možne rezultate. Če še imate aktivne akne, vam lahko pri tem pomagamo. Kontraindikacija za terapijo je aktivna okužba na mestu terapije (npr. herpes ali impetigo), ki jo je treba najprej pozdraviti. Če se vam herpes pogosto ponavlja, vam bomo ob terapiji dali tudi ustrezna zdravila za preprečevanje.

Obstaja še nekaj drugih redkih kontraindikacij, o katerih se pogovorimo na uvodnem obisku. Za paciente, mlajše od 18 let, je potrebno soglasje staršev pred posegom.

Kako vam lahko pomagamo pri brazgotinah po aknah

Naročite se

V medicinskem centru Dermatologija.si tretiramo brazgotine s kombinacijo frakcioniranih in nefrakcioniranih laserjev ter drugih opisanih pristopov. Vsaka koža je drugačna in če je potrebno, uporabljamo tudi druge terapije, ko so injekcije kortikosteroidov, kemični piling, laserski mikronidling, polnila ali kirurgija, vse v kombinaciji z ustreznimi navodili za nego doma. Za terapijo brazgotin uporabljamo laserje Fotona SP Dynamis (2940 in 1064 nm), Nordlys 1550 nm in q-switchani frakcionirani neablativni način laserja Fotona StarWalker.

 

Posege opravljata naši zdravnici, ki imata dolgoletne izkušnje z malo kirurgijo kože in estetskim laserskim odstranjevanjem kožnih sprememb.