Izotretinoin (Roaccutane, Retitren): vodič za paciente med terapijo

Izotretinoin (Roaccutane, Retitren, Accutane) je zdravilo, ki je kos vsem vrstam aken, od blagih do najtežjih. Je tudi edino zdravilo, s katerim lahko obvladamo seborejo kože – prekomerno mastnost kože in las ter tudi najhujše oblike rozacee. V medicinskem centru Dermatologija.si smo specializirani za tovrstne težave in ker to zdravilo jemlje veliko naših pacientov (več sto vsako leto), smo zanje pripravili ta vodič, da jim bo v pomoč pri zdravljenju.

Kaj je torej s tem “močnim” zdravilom?

Roaccutane (Retitren) je ob pravilni indikaciji in spremljanju varnosti izjemno učinkovito in varno zdravilo, vendar se je treba držati nekaj pravil. Na spletu lahko o njem najdemo koristne informacije, hkrati pa se z dostopnostjo spletnih objav zdi, da o tem “močnem” zdravilu modruje vsakdo, ki ima 5 minut časa, ne glede na to, da ga sploh nikoli ni videl, kaj šele jemal. Veliko je dezinformacij in zavajajočih navedb, ki ne držijo. Po eni strani nas obiskujejo pacienti, ki poznajo koga, ki je zdravilo jemal in so nad njim tako navdušeni, da ga želijo takoj začeti jemati tudi sami. Po drugi strani pa se srečujemo s pacienti s hudimi aknami, ki to zdravilo zelo potrebujejo za olajšanje hudih, globokih, bolečih in vnetih aken ter za preprečitev trajnega brazgotinjenja, pa so vsi prestrašeni, ker so na interntetu brali, da lahko zaradi tega zdravila padejo v depresijo ali jim odpovedo jetra. Med tema dvema skrajnostima je zdravnik dermatolog tisti, ki objektivno oceni, ali je pacient primeren za terapijo, ter spremlja učinkovitost in varnost.

Zdravilo izotretinoin (Roaccutane, Retitren) je zdravilo na recept, ki ga po veljavni zakonodaji v Sloveniji smejo predpisovati samo zdravniki specialisti dermatologi. Le dermatologi so usposobljeni za predpisovanje in spremljanje varnosti in učinkovitosti tega zdravila. Recepta za to zdravilo, če ga predpiše zdravnik druge stroke, lekarna ne sme sprejeti. Prav tako vsi dermatologi v praksi tega zdravila ne predpisujejo, saj zdravljenje terja pozorno spremljanje in odgovornost lečečega zdravnika, pa si tega bremena ne želijo naložiti. Vsi dermatologi aken niti najmanj ne zdravimo enako.

Al’ se prav reče Roaccutane al’ roakutan, ali morda rukutan ali akutan? In kaj je zdaj še Retitren

Aktivna učinkovina v zdravilu za akne je izotretinoin (13-cis retinoična kislina) oziroma kemično (samo za piflarje 🙂)  (2Z, 4E, 6E, 8E)-3,7-dimetill-9-(2,6,6-trimetilcikloheks-1-enil)nona-2,4,6,8-tetraenojska kislina.

Različna farmacevtska podjetja to učinkovino izdelujejo in dajejo na tržišče (=v lekarne in vam v roke, če imate recept dermatologa) pod različnimi imeni. Podjetje Roche je to zdravilo izdelovalo pod imenom Roaccutane (v ZDA Accutane), kar se izgovori “roakutan” in je v slovenščini mutiralo v Roakutan, Rukutan, Rokotan in še bi lahko naštevali. Podjetje Roche je Roaccutane nehalo izdelovati, tako da zdravila pod tem imenom ni več na trgu. V Sloveniji imamo izotretinoin trenutno na voljo pod imenom Retitren, proizvaja ga farmacevtsko podjetje Belupo. V Evropski uniji to zdravilo pod različnimi imeni tržijo še številna druga farmacevtska podjetja.

Kako deluje izotretinoin (Roaccutane, Retitren)

Izotretinoin je retinoid, sorodnik vitamina A. Deluje tako, da zmanjša izločanje maščobe v koži, zmanjša velikost lojnic in uredi poroženevanje kože. Zato ga poleg pri aknah uporabljamo tudi pri nekaterih motnjah poroženevanja kože; učinkovit je pri rozacei, seboroičnem dermatitisu in mastni koži ter laseh. Zdravilo ni hormonsko in ne zavira imunskega sistema. Jemlje se ga peroralno (= ga pojemo) v obliki kapsul. V lokalnih oblikah (kremah) ni učinkovito.

Akne na obrazu in hrbtu

Kako poteka zdravljenje z izotretinoinom in kako dolgo se jemlje Retitren (Roaccutane)

Preden dermatolog predpiše zdravilo, se s pacientom – in starši, če gre za mladostnika – natančno pogovori. Dermatološki pregled za akne je ena od naših najpogostejših storitev in v prispevku si lahko podrobneje preberete, kako poteka in kako se nanj pripravite.

Kako določimo odmerek

Če se dogovorimo za terapijo z izotretinoinom, naše zdravnice določijo ustrezni odmerek glede na telesno težo in stopnjo aken. Upoštevamo morebitne zadržke, npr. sočasno jemanje drughi zdravil, morebitne pretekle težave z jetri ali ledvicami. Potrebujemo samo red velikosti telesne teže, tj. okrog 60 kg, okrog 70 kg, okrog 50 kg ipd., ni se treba stehtati na gram natančno. Večinoma predpisujemo odmerke 0,3-0,5 mg/kg, lahko pa do 1 mg/kg telesne teže. Za najvišji odmerek se pri nas odločimo redko, saj takšen odmerek povzroča hudo suhost ustnic in kože in ga pacienti težko prenašajo. Poleg tega je tveganje redkejših neželenih učinkov ob višjem odmerku večje.  Če je odmerek nižji, ga je lažje prenašati (manj suhosti kože, manj suhe ustnice), a je zdravljenje daljše.

Po naših izkušnjah najboljši učinek dosežemo tako, da začnemo z odmerkom okrog 0,5 mg/kg in ga, ko dosežemo umiritev aken, postopoma znižamo na 0,3 mg/kg in manj. Nato pa s tem nizkim odmerkom, ki ga pacienti običajno odlično prenašajo,  nadaljujemo še kar nekaj časa – večinoma 9-12 mesecev. Ob takem zdravljenju so po naših izkušnjah ponovitve aken redkejše kot pri starejših shemah, ko so dajali večje odmerke krajši čas. Če z izotretinoinom zdravimo seborejo (mastnost kože in las), dajemo zelo nizke odmerke, a zdravilo predpišemo za dolgotrajno uporabo. Izotretinoin na seborejo deluje le, dokler ga jemljemo in še nekaj mesecev po prenehanju.

Kdaj v dnevu naj vzamem Retitren (Roaccutane)

Zdravilo ponavadi vzamemo enkrat na dan, vseeno kdaj. Zdravilo se bolje izkoristi, če ga vzamemo skupaj s hrano. Najbolje je, da ga vzamemo vedno isti čas v dnevu, saj si tako lažje zapomnimo in ne pozabljamo na odmerke. Če zdravilo pozabimo vzeti, ga vzamemo takoj, ko se spomnimo. Če je že blizu čas, ko moramo vzeti naslednji odmerek, pa pozabljeno kapsulo izpustimo.

Ali je učinek zdravljenja trajen

Izotretinoin (Roaccutane, Retitren) je brezkompromisno učinkovit in z njim obvladamo vsake akne. Uspešnost terapije je po naših izkušnjah 100 % brez izjem, koža je brezhibna. Trajno izboljšanje, ko se akne ne vrnejo nikoli več, dosežemo pri okrog 80 % pacientov. Tudi če se akne ponovijo po koncu terapije, so običajno blažje in jih lahko obvladamo, bodisi z lokalno terapijo ali ponovnimi, praviloma krajšimi ciklusi zdravljenja z nizkim odmerkom izotretinoina.

Kontrolni pregledi med zdravljenjem z izotretinoinom

Med zdravljenjem z izotretinoinom (Retitrenom, Roaccutanom) so potrebni redni kontrolni pregledi pri dermatologu. Prvi kontrolni pregled vedno opravimo po mesecu dni. Nadaljnje kontrolne preglede določimo vsakokrat sproti, večinoma se vidimo na 2-3 mesece. Prvi mesec terapije je običajno najbolj nehvaležen, saj se pojavijo vsi predvidljivi stranski učinki, zlasti suhost ustnic, ni pa še pravega terapevtskega učinka. Večina pacientov razen tega ne občuti nobenih drugih stranskih učinkov Roaccutana. Včasih omenjajo suho kožo, glavobol, bolečine v mišicah ali sklepih, slabše razpoloženje, a vse to večinoma mine samo od sebe z nadaljevanjem terapije. Prvi mesec se tudi nehajo mastiti lasje in večina pacientov si med terapijo lahko lase umiva le 1krat tedensko ali manj. Pacienti ta “bonus” stranski učinek običajno navdušeno pozdravijo.

Ali lahko pridem na predčasno kontrolo, če je kaj narobe

Seveda, če vas kaj skrbi, lahko vedno pokličete in nemudoma se bomo dogovorili za predčasno kontrolo.

Zlasti pacienti, ki jih zelo skrbijo možni neželeni učinki, v prvem mesecu opazijo raznorazne pojave, ki morda so, večinoma pa niso povezani z zdravilom in so posledica natančnega opazovanja telesa, kakršnega sicer ne izvajamo. Med bolj bizarnimi “stranskimi učinki”, ki to niso bili, so nam pacienti med drugim opisovali “smrdljive vetrove” in da “v temi nič ne vidim”. Strah ima velike oči in tudi pri zdravilih je tako. Vendar pa to ne pomeni, da na “čudne” stranske učinke nismo pozorni: vse to zabeležimo in spremljamo, da zagotovimo maksimalno varnost pacienta. Če je potrebno, odmerek zmanjšamo ali zdravilo ukinemo, vendar je to potrebno zelo redko.

Laboratorijske preiskave pred vsakim kontrolnim pregledom

Lepo prosimo, da na vsak kontrolni pregled prinesete krvne izvide. Izvidi naj bodo sveži: največ 1 teden stari ob prvem kontrolnem pregledu in največ 2 tedna stari ob nadaljnjih kontrolnih pregledih, razen če vam naročimo drugače.

Naša vodja dr. Vesna Tlaker pravi: “Če ni izvidov, ni novega recepta za Retitren. Brez pogajanj vas bomo poslali domov. Zato vas lepo prosim, da si prihranite nepotrebno delo, ponovni prihod in stran vržen čas, ter vedno pridete na pregled z izvidi. V laboratorij in na kontrolne preglede ne hodite zaradi lepšega in še manj zaradi mene, temveč zaradi sebe in lastne varnosti.”

Potrebujete naslednje preiskave:

– hemogram (osnovne krvne preiskave, ki pokažejo, kaj je z vašimi rdečimi n belimi krvničkami ter krvnimi ploščicami),

– AST, ALT, gamaGT (to so “jetrni testi”),

– sečnina, kreatinin (ki nam pokažeta ledvično funkcijo),

– holesterol in trigliceridi (krvne maščobe).

Laboratorijske preiskave med jemanjem izotretinoina

Možni stranski (neželeni) učinki izotretinoina (Retitren, Roaccutane)

Izotretinoin (Roaccutane, Retitren) je pri aknah brezkompromisno učinkovit. Ni jih aken, ki jih s tem zdravilom ne bi obvladali. Ima pa to zdravilo nekaj stranskih učinkov, ki so neizogibni in se je z njimi treba sprijazniti, a jih po naših izkušnjah pacienti razmeroma dobro prenašajo in se popolnoma nič ne pritožujejo, sploh ko se koža izboljša.

Vsi pacienti, ki jemljejo izotretinoin, imajo suhe ustnice in povečano občutljivost kože za sonce, večina tudi nekoliko bolj suho kožo. Vsem se nehajo prekomerno mastiti lasje (kar je teoretično stranski učinek, tudi če nam je všeč.) Vsi ostali stranski učinki so redki, a jih skrbno spremljamo.

Suhe ustnice ob jemanju izotretinoina

Ta stranski učinek se pojavi pri vseh in je videti podobno, kot če bi pozimi hodili zunaj po mrazu in vetru ter si vsake toliko obliznili ustnice. Težava je neizogibna, a jo je mogoče povsem obvladati z ustrezno nego. Včasih zadošča običajnen stik za ustnice, po naših izkušnjah je najboljše mazilo Bepanthen, večkrat na dan. Pozor: Bepanthen mazilo – tisto za dojenčke in prsi med dojenjem. Ne Bepanthen krema in nikakor ne krema Bepanthen plus, to vam lahko stanje poslabša!

Povečana občutljivost kože za sonce

Med jemanjem Retitrena (Roaccutana) bo koža bolj občutljiva za sonce. Odvisno od odmerka to v praksi pomeni, da vas sonce lahko opeče enkrat ali dvakrat hitreje kot sicer. Pred soncem se zaščitite z običajnimi ukrepi. Ne hodite po soncu, ko je to najmočnejše; zaščitite se z oblačili, pokrivalom, sončnimi očali in kremo, ki vsebuje SPF vsaj 30 in UVA-zaščito.

Nekateri dermatologi zaradi tega ne predpisujejo izotretinoina poleti ali prekinejo terapijo. To nikakor ni potrebno! Vsi naši pacienti normalno jemljejo Retitren (Roaccutane) poleti, razen če vedo, da se pred soncem ne bodo mogli zaščititi (npr. na potovanju, ob športnih aktivnostih ipd.).

Suha koža ob jemanju izotretinoina

Ker izotretinoin zmanjša izločanje loja, postane koža bolj suha. Učinek je najizrazitejši na seboroičnih področjih, kjer je lojnic veliko, to je na obrazu in lasišču. Zato se lahko ujamemo v paradoksno situacijo – koža je bolj suha in potrebuje maščobo (ne samo vlage), a spet ne preveč. Običajne učinkovine proti aknam (salicilna in azelainska kislina ter sadne kisline, retinoidi ipd.) so dražeče in jih ne smemo uporabljati. Hkrati pa kože ne smemo negovati z običajnimi kremami za suho kožo, ker lahko te poslabšajo akne.

Naša zdravnica specialistka dermatologije dr. Ana Škoberne pravi: “Med terapijo je potrebna specifična nega obraza, saj moramo kožo temeljito očistiiti, ne da bi jo poškodovali z agresivnimi čistilci, ki jih sicer uporabljamo pri aknah. Negovalna krema ob terapiji z Retitrenom mora kožo navlažiti in namastiti, a spet ne preveč, da s tem ne bi zamašili por in poslabšali aken.”

Zato vas lepo prosimo, da ne kupujete kozmetike za nego kože z aknami med terapijo z Retitrenom po nasvetih na instagramu (kjer “influencerke” večinoma nimajo dosti pojma o koži, ampak pač prodajajo kar koli jim že plača sponzor). Pogovorite z dermatologom. Vi se s tem zdravilom srečujete prvič, mi pa smo obravnavali že več kot tisoč pacientov, ki so jemali to zdravilo.

Na koži telesa suhost ob jemanju Roaccutana (Retitrena) ni tako izrazita in pacienti imajo s tem le redko težave. Večinoma se pojavljajo problemi v smislu vnetja zaradi suhosti pozimi na izpostavljenih mestih, kot so roke, zlasti če ne nosimo rokavic zunaj ali si veliko umivamo roke. Če je koža bolj suha, namažite negovalno kremo ali masten losjon. Lahko vsebuje 4-10 % ureo. Pazite na roke, te so najbolj na udaru, zlasti pozimi in če jih veliko umivate. Preberite si navodila za nego rok in jih prilagodite svojim okoliščinam.

Redki stranski učinki zdravljenja z izotretinoinom

Vsi ostali neželeni učinki so bistveno redkejši in jih pacienti omenjajo le občasno. Največkrat navajajo bolečine v sklepih ali mišicah, zlasti tisti, ki so športno zelo aktivni. Občasno omenjajo glavobol, redko motnje razpoloženja, redke so krvavitve iz nosu ali občutek suhih oči. V laboratorijskih izvidih občasno vidimo spremembe ravni katere od vrednosti, najpogosteje krvnih maščob, ki praviloma niso resne in ne zahtevajo ukrepanja.

Veliko je spletnega pisanja o domnevnem vplivu zdravila Roaccutane na razpoloženje in povezavi z depresijo. Novejše študije kažejo, da te povezave verjetno ali da vsaj ni zelo velika in tako kažejo tudi naše izkušnje. Depresija je ena od najpogostejših težav mladostnikov na splošno. Med mladostniki, ki jih obravnavamo zaradi aken, so antidepresivi med najpogostejšimi zdravili, ki jih jemljejo že od prej. Akne praviloma negativno vplivajo na samopodobo in lahko poslabšajo depresijo. Roaccutane (Retitren) se lahko jemlje skupaj z antidepresivi. Po naših izkušnjah je vpliv izboljšane samopodobe, ko aken ni več, izjemen. Če pa se med terapijo na novo pojavi motnja razpoloženja ali se poslabša predhodna depresija, zdravljenje prekinemo.

Pomembno je, da med terapijo z izotretinoinom (Retitrenom, Roaccutanom) vsak morebitni neželeni učinek ali vsako spremembo počutja ali razpoloženja sporočite dermatologu. Na vse to smo izjemno pozorni in vsako spremembo natančno spremljamo, da vam zagotovimo maksimalno varnost.

Največji potencialni problem: nosečnost

Izotretinoin je zdravilo, ki ga nosečnice pod nobenim pogojem ne smejo jemati. Izotretinoin je teratogen in povzroča hude okvare ploda. Če bi ženska, ki ga jemlje, slučajno zanosila, svetujemo splav. Zato je izjemno pomembno, da imajo vse ženske v rodni dobi med jemanjem Roaccutana (Retitrena) zanesljivo kontracepcijo.

Vendar pa to zdravilo ne vpliva na plodnost ali sposobnost zanositve. Če bi ženska po jemanju izotretinoina želela zanositi, je potrebno počakati en mesec, da se vse zdravilo izloči iz telesa, potem lahko zanosi.

Ženske v rodni dobi pomeni vse osebe ženskega spola, ki imajo menstruacijo, ne glede na to, ali so stare 25, 50 ali 11 let. Zato moramo vse pacientke na to tveganje opozoriti, tudi če gre za zelo mlada dekleta, ki še nimajo spolnih odnosov in jih s tem kar malo spravimo v zadrego. Pri tem pomaga, če je zraven mama. Zdravila ne predpišemo mlajšim od 18 let, če nimajo soglasja staršev, in mama lažje prenese pogovor o tveganju nosečnosti za svojo 13- ali 14-letnico kot oče. Smo zelo diskretni in temo obravnavamo tako, da nikogar ne spravimo v nepotrebno zadrego. A vseeno je za duševni mir staršev bolje, da na pregled za akne z mladostnico pride mama. 😌

Mama in hči pri dermatologu pregled za akne

Če je potrebno, lahko za pacientko uredimo še pregled pri naši ginekologinji dr. Katarini Jerman, ki pri nas opravlja laserske terapije in posvete glede vseh težav v zvezi z ginekologijo in klinično seksologijo.

Če bi se slučajno zgodil nezaščiten odnos med terapijo z Retitrenom, prosimo nemudoma vzemite “nujno tabletko” – dobi se jo v lekarni brez recepta. Takoj nas kontaktirajte, da ukrenemo vse potrebno.

Interakcije z zdravili

Večina zdravil ni ovira za zdravljenje z izotretinoinom. Pri določenih zdravilih pa smo previdnejši, zato nam ob  pregledu povejte za vsa zdravila, ki jih jemljete, tudi če ste jih dobili brez recepta (npr. vitamini, prehranski dodatki ipd.)  Ne jemljte dodatnega vitamina A, saj je izotretinoin (Roaccutane, Retitren) sorodnik vitamina A in se neželeni učinki obeh seštevajo.

Med mladimi so popularni “proteini”, ki lahko vplivajo na kazalce ledvične funkcije, in jih med jemanjem zato odsvetujemo. Doslej smo pri zdravljenju z izotretinoinom med našimi več kot 1000 pacienti zabeležili le en primer hude interakcije zdravila. Šlo je za pacientko, ki je že dolgo brez težav jemala Retitren, potem pa si je kupila zeliščne, “naravne” kapsule za boljše spanje. Njeni jetrni encimi so nato dobesedno ponoreli. Ko je prenehala jemati zeliščne tablete, se je stanje v nekaj tednih popolnoma normaliziralo. “Naravne” tablete in prehranski dodatki niso nedolžni, ampak lahko povzročijo zelo resne zdravstvene težave.

Zdravljenje mastne kože in mastnih las

Pri ljudeh, ki imajo neznosno mastno kožo ali lase – če jih morate umivati vsak dan ali vsak drugi dan, ste morda med njimi – lahko z nizkim odmerkom izotretinoina dosežemo popolno izboljšanje in zmanjšanje maščenja las na normalno raven. Upoštevamo vse previdnostne ukrepe – enako kot pri zdravljenju aken. Terapija deluje, dokler jo jemljemo. Na noben način ne moremo “preprogramirati” telesa, da bi loj izločalo drugače kot prej, če terapijo prekinemo. Vendar pa lahko s tem preprostim ukrepom izjemno izboljšamo kakovos življenja.

Ali je torej izotretinoin (Roaccutane, Retitren) primerno zdravilo zame?

Naročite se

Z izotretinoinom se je mogoče učinkovito znebiti hujših oblik aken, vendar je zdravljenje povezano s številnimi previdnostnimi ukrepi in možnimi stranskimi učinki. Zdravljenje vodi specialist dermatolog – zdravniki drugih specialnosti tega zdravila ne morejo predpisovati.

Medicinski center Dermatologija.si je specializiran za zdravljenje aken. Naše strokovne sodelavke imajo dolgoletne izkušnje in izjemen uspeh na tem področju, kar si lahko ogledate v galeriji rezultatov. Temelj uspešnega zdravljenja aken je individualna prilagoditev terapije. Yato je najpomembnejši del terapije temeljit pogovor in predstavitev vseh možnosti zdravljenja, da se lahko pacient informirano odloči.

Preberite še:

  1. Ameriška akademija za dermatologijo
  2. MedlinePlus: Izotretinoin
  3. US Dermatology Partners
  4. Retitren kapsule – navodilo za uporabo