Pigmentacije na obrazu in melazma

Lise, pigmentni madeži, “starostne” pege, lentigo, melazma … Pigmentacije na obrazu imajo številne različne oblike in imena ter vzroke in se pojavijo pri vseh tipih kože. Njihovi glavni vzroki so sonce oz. UV-sevanje, dedna nagnjenost in hormoni. Medtem ko kreme iz proste prodaje večinoma ne pomagajo, pa imajo zdravniki dermatologi s specifičnim znanjem s tega področja na voljo številne učinkovite rešitve. Terapijo lahko opravljamo vse leto in ne le pozimi.

solarni lentigo pigmentacije obraz melazma hiperpigmentacije
Solarni lentigo prej in mesec dni po terapiji

Pogosta vprašanja

Dermatolog najprej s pregledom ugotovi, ali gre pri pigmentaciji res le za estetsko motnjo. V nekaterih primerih lahko lise na obrazu predstavljajo znak bolezni.

Proti pigmentacijam dermatologi uporabljamo številne različne načine terapije: zdravila v obliki kreme, laser in druge visokoenergijske naprave, kemični piling in podobne postopke. Pri večini te postopke med seboj za najboljši rezultat kombiniramo.

Na Inštitutu za dermatologijo smo še posebej pozorni, da po terapijah ni dolgo vidnih posledic, denimo rdečine ali luščenja. Če se temu ni mogoče izogniti, skupaj sestavimo časovni načrt, da se prilagodimo vašim ostalim obveznostim. Del načrta so vedno tudi stroški, tako da se nikoli ne znajdemo v zadregi.

Pri nas se z zdravnico dermatologinjo pogovorite tudi o ustrezni negi kože in zaščiti pred soncem. Tako vam lahko pomagamo najti šibke točke v vaši vsakodnevni skrbi za kožo in jo pomagamo izboljšati.

Melazma je bolezen kože, pri kateri je nagnjenost k pigmentacijam žal praviloma trajna. Vendar se lahko z zaščito pred soncem in občasnimi postopki pri dermatologu ohranja odlično stanje kože.

Redno uporabljajte kremo z zaščitnim faktorjem. Uporabljajte jo vsak dan, vse leto, še posebej skrbno pa v času od aprila do oktobra. Preverite, ali vaša zaščitna krema ščiti pred sevanjem UVA.

Nosite pokrivalo.

Preprečite draženje kože na obrazu. Voskanje nad ustnico, iztiskanje mozoljev ali dražeča kozmetika – vse, kar na koži obraza povzroči vnetje, lahko za seboj pusti dolgotrajno pigmentacijo.

Če so se pigmentacije pojavile po začetku jemanja kontracepcijskih tablet ali v nosečnosti, jih raje ne jemljite.

Obiščite dermatologa, preden zapravite premoženje za neučinkovite kreme, ki se dobijo v prosti prodaji.

pigmentacije obraz hiperpigmentacije opeklina melazma

Hiperpigmentacija po opeklini na obrazu pred terapijo (levo) in čez mesec dni

Melazma pigmentacije

Melazma pred terapijo in po mesecu dni kombiniranega zdravljenja

Kako vam lahko pomagamo na Inštitutu za dermatologijo?

Inštitut za dermatologijo je specializiran center za zdravljenje hiperpigmentacij in melazme. Naša vodja dr. Vesna Tlaker ima dolgoletne izkušnje na tem področju, ki je zelo specifično. Temelj uspešnega zdravljenja hiperpigmentacij je individualna prilagoditev terapije in počasno napredovanje, saj hiperpigmentacije ob samo majhni napaki pri zdravljenju ne le ne izginejo, temveč se celo poslabšajo. Eden najpomembnejših delov terapije je temeljit pogovor in predstavitev vseh možnosti zdravljenja, da se lahko pacient informirano odloči.