Hiperpigmentacije obraza in melazma

Lise, pigmentni madeži, “starostne” pege, lentigo, melazma … Pigmentacije na obrazu imajo številna različna imena, njihovi glavni vzroki pa so sonce oz. UV-svetloba, dedna nagnjenost in hormoni. Pigmentacije lahko učinkovito zdravi zdravnik dermatolog s specifičnim znanjem s tega področja. Kreme iz proste prodaje so večinoma popolnoma neučinkovite, medtem ko so kemični pilingi in laser metode, ki ob le majhni napaki povzročijo poslabšanje. Terapija pigmentacij je ena najzahtevnejših v dermatologiji, saj je terapevtsko okno zelo ozko. Potrebna je potrpežljivost, saj rezultatov ni čez noč. Terapijo lahko opravljamo vse leto, vendar je zimski čas zaradi malo sonca za to naravnost idealen.

Pogosta vprašanja

Melazma je bolezen kože, pri kateri je nagnjenost k pigmentacijam žal praviloma trajna. Vendar se lahko z zaščito pred soncem in občasnimi postopki pri dermatologu ohranje odlično stanje kože.

Dermatolog najprej s pregledom ugotovi, ali gre pri pigmentaciji res le za estetsko motnjo. V nekaterih primerih lahko lise na obrazu predstavljajo znak bolezni.

Proti pigmentacijam dermatologi uporabljamo številne različne načine terapije: zdravila v obliki kreme, laser in druge visokoenergijske naprave, kemični piling in podobne postopke. Pri večini te postopke med seboj za najboljši rezultat kombiniramo.

Na Inštitutu za dermatologijo smo še posebej pozorni, da po tearpijah ni dolgo vidnih posledic, denimo rdečine ali luščenja. Če se temu ni mogoče izogniti, skupaj sestavimo časovni načrt, da se prilagodimo vašim ostalim obveznostim. Del načrta so vedno tudi stroški, tako da se nikoli ne znajdemo v zadregi.

Pri nas se z zdravnico dermatologinjo pogovorite tudi o ustrezni negi kože in zaščiti pred soncem. Tako vam lahko pomagamo najti šibke točke v vaši vsakodnevni skrbi za kožo in jo pomagamo izboljšati.

Redno uporabljajte kremo z zaščitnim faktorjem. Uporabljajte jo vsak dan, vse leto, še posebej skrbno pa v času od aprila do oktobra. Preverite, ali vaša zaščitna krema ščiti pred sevanjem UVA.

Nosite pokrivalo.

Preprečite draženje kože na obrazu. Voskanje nad ustnico, iztiskanje mozoljev ali dražeča kozmetika – vse, kar na koži obraza povzroči vnetje, lahko za seboj pusti dolgotrajno pigmentacijo.

Če so se pigmentacijepojavile po začetku jemanja kontracepcijskih tablet ali v nosečnosti, jih raje ne jemljite.

Obiščite dermatologa, preden zapravite premoženje za neučinkovite kreme, ki se dobijo v prosti prodaji.

Kako vam lahko pomagamo na Inštitutu za dermatologijo?

Inštitut za dermatologijo je specializiran center za zdravljenje hiperpigmentacij in melazme. Naša vodja dr. Vesna Tlaker ima dolgoletne izkušnje na tem področju, ki je zelo specifično. Temelj uspešnega zdravljenja hiperpigmentacij je individualna prilagoditev terapije in počasno napredovanje, saj hiperpigmentacije ob samo majhni napaki pri zdravljenju ne le ne izginejo, temveč se celo poslabšajo. Eden najpomembnejših delov terapije je temeljit pogovor in predstavitev vseh možnosti zdravljenja, da se lahko pacient informirano odloči.