Pigmentacije na obrazu in melazma

Lise, pigmentni madeži, “starostne” pege, lentigo, melazma, kloazma, chloasma … pigmentacije in melazma na obrazu imajo številne različne oblike in imena ter vzroke in se pojavijo pri vseh tipih kože. Njihovi glavni vzroki so sonce oz. UV-sevanje, dedna nagnjenost in hormoni. Medtem ko kreme iz proste prodaje večinoma ne pomagajo, pa imajo zdravniki dermatologi s specifičnim znanjem s tega področja na voljo učinkovite rešitve. Terapijo lahko opravljamo vse leto in ne le pozimi in vedno jo individualno prilagodimo.

Naša pacientka s pigmentacijo na obrazu, pred posegom (zgoraj) in po laserski odstranitvi (spodaj)

Pigmentacija laserska odstranitev

Pigmentacije in melazma – slike naših pacientov

Dermatolog najprej s pregledom ugotovi, ali gre pri pigmentaciji res le za estetsko motnjo. V nekaterih primerih lahko lise na obrazu predstavljajo znak bolezni.

Proti pigmentacijam dermatologi uporabljamo številne različne načine terapije: zdravila v obliki kreme, laser in druge visokoenergijske naprave, kemični piling in podobne postopke. Pri večini te postopke med seboj za najboljši rezultat kombiniramo.

Solarni lentigo prej in mesec dni po terapiji

solarni lentigo pigmentacije obraz melazma hiperpigmentacije

Postinflamatorne spremembe po razpraskanih aknah, prej in po seriji kombiniranih terapij

Solarni lentigo prej in po eni laserski terapiji

Pigmentacije po aknah in melazma, prej in po laserski terapiji

Melazma na zgornji ustnici, prej in po laserski terapiji

Solarni lentigo, prej in po eni intenzivni laserski terapiji

Melazma prej in po laserski terapiji

Melazma prej (desno) in po terapiji (levo)

 

V medicinskem centru Dermatologija.si smo še posebej pozorni, da po terapijah ni dolgo vidnih posledic, denimo rdečine ali luščenja. Če se temu ni mogoče izogniti, skupaj sestavimo časovni načrt, da se prilagodimo vašim ostalim obveznostim. Del načrta so vedno tudi stroški, tako da se nikoli ne znajdemo v zadregi.

Pri nas se z zdravnico dermatologinjo pogovorite tudi o ustrezni negi kože in zaščiti pred soncem. Tako vam lahko pomagamo najti šibke točke v vaši vsakodnevni skrbi za kožo in jo pomagamo izboljšati.

Ali je možno melazmo trajno odpraviti

Melazma je bolezen kože, pri kateri je nagnjenost k pigmentacijam žal praviloma trajna. Vendar se lahko z zaščito pred soncem in občasnimi postopki pri dermatologu ohranja odlično stanje kože.

Melazma pred terapijo in po mesecu dni kombiniranega zdravljenja, naša pacientka

Melazma pigmentacije

Kaj lahko sam/a naredim proti pigmentacijam na obrazu in melazmi

Redno uporabljajte kremo z zaščitnim faktorjem. Uporabljajte jo vsak dan, vse leto, še posebej skrbno pa v času od aprila do oktobra. Preverite, ali vaša zaščitna krema ščiti pred sevanjem UVA. Nosite pokrivalo.

Preprečite draženje kože na obrazu. Voskanje nad ustnico, iztiskanje mozoljev ali dražeča kozmetika – vse, kar na koži obraza povzroči vnetje, lahko za seboj pusti dolgotrajno pigmentacijo. Če so se pigmentacije pojavile po začetku jemanja kontracepcijskih tablet ali v nosečnosti, jih raje ne jemljite.

Obiščite dermatologa, preden zapravite premoženje za neučinkovite kreme, ki se dobijo v prosti prodaji.

Hiperpigmentacija po opeklini na obrazu pred terapijo (levo) in čez mesec dni, naš pacient

pigmentacije obraz hiperpigmentacije opeklina melazma

 

Kako vam lahko pomagamo

 

Naročite se

Medicinski center Dermatologija.si je specializiran center za zdravljenje hiperpigmentacij in melazme. Naša vodja dr. Vesna Tlaker ima dolgoletne izkušnje na tem področju, ki je zelo specifično. Temelj uspešnega zdravljenja hiperpigmentacij je individualna prilagoditev terapije in počasno napredovanje, saj hiperpigmentacije ob samo majhni napaki pri zdravljenju ne le ne izginejo, temveč se celo poslabšajo. Eden najpomembnejših delov terapije je temeljit pogovor in predstavitev vseh možnosti zdravljenja, da se lahko pacient informirano odloči.