Akne niso lepotna napaka, temveč bolezen kože

Akne oziroma »mozolji« so ena najpogostejših bolezni kože. Z njimi se sreča skoraj vsak mladostnik, tudi v odrasli dobi niso redke. Marsikje je žal razširjeno prepričanje, da se ne da pomagati. Temu botruje slaba učinkovitost krem v prosti prodaji in »tretmajev« v raznih salonih. Sodobno zdravljenje aken, ki ga vodi dermatolog, je izjemno učinkovito: ni jih aken, ki jih dermatolog ne bi mogel obvladati.

akne zdravljenje aken prej potem
Akne na obrazu prj in po 5 mesecih zdravljenja pri dr. Vesni Tlaker.

Akne ne pomenijo le kozmetične napake, pač pa so bolezen kože. Tudi če niso življenjsko nevarne in po več letih lahko same izginejo, marsikdaj sprožajo zelo hude stiske. Raziskave so pokazale, da imajo številni pacienti z aknami težave s samozavestjo ali celo depresijo, ki se lahko stopnjuje do samomorilnih misli. To je velika škoda tudi zato, ker so akne za dermatologa razmeroma enostavna bolezen, ki jo lahko učinkovito popolnoma obvlada.

Pri aknah so na koži vidni črni orgrci oz. komedoni ter rdeče in gnojne bunčice. Pri hujših oblikah vidimo večje zatrdline, ki lahko zelo bolijo. Spremembe se pojavljajo na obrazu, pa tudi na sprednjem delu trupa, hrbtu, nadlakteh in zadnjici. V nastanek je vpletenih več dejavnikov – hormoni, izločanje loja, poroženevanje kože in bakterije. Ti povzročijo zamašitev dlačnega mešička in značilno vnetje. Večinoma se pojavijo na koži v puberteti in po nekaj letih minejo, neredko pa se vlečejo v odraslo dobo.

Akne zapuščajo spremembe pigmentacije ali celo trajne brazgotine, tudi če izpuščaja ni veliko. Z zdravljenjem lahko to preprečimo. Nikoli ni prepozno, boljše pa je čimprejšnje zdravljenje.

Pri aknah ne gre za problem (ne)čistoče. Prekomerno čiščenje in nega ne samo da ne pomagata, pač pa lahko akne dodatno zapleteta. Umivanje kože dvakrat na dan z milom, namenjenim koži z aknami, popolnoma zadošča. Pacientom odsvetujemo, da bi akne sami iztiskali ali praskali. Zaenkrat ni nobenega znanstvenega dokaza, da bi katera koli dieta pomagala pri zdravljenju aken. Dokazano je, da mleko in mlečni izdelki akne lahko poslabšujejo, vendar to ne velja za vse ljudi. Za čokolado, ki jo pogosto obtožujejo, da povzroča akne, pa ni o tem nobenih dokazov. Prehranskih dodatkov ne svetujemo.

Zdravljenje aken moramo vedno individualno prilagoditi. V temeljitem pogovoru dermatolog predstavi možnosti zdravljenja, nato pa skupaj s pacientom in starši, če gre ze otroka, skupaj izberemo najboljšo možnost. Blage akne lahko zdravimo s kremami, laserjem in kemičnim pilingom, pri zmernih do hudih aknah pa te metode niso dovolj učinkovite in zato predlagamo zdravljenje s tabletami. Te so zelo učinkovite in ob nadzoru dermatologa zelo varne, z le redkimi stranskimi učinki. Odločitev o zdravljenju pa vedno sprejme pacient sam glede na koristi in tveganja ter priročnost zdravljenja.

Staršem mladostnikov z aknami priporočamo, naj svojim otrokom pridejo nasproti in jim ponudijo pomoč. Mladostnik zaradi zadrege marsikdaj ne prizna, kako zelo ga akne motijo, pri nekaterih je treba pogovor načeti večkrat.

Pogosta vprašanja

Akne so bolezen kože, ki se v puberteti pojavi pri skoraj vsakomer. Pri večini prve spremembe na koži opazimo med 10. in 12. letom. Vrh dosežejo okrog 18. leta, nato se v drugi polovici dvajsetih let večinoma same od sebe umirijo. Vendar pa pri številnih ljudeh, zlasti pri ženskah, akne neredko vztrajajo tudi po 30. ali celo 40. letu starosti. Pri obeh spolih so enako pogoste, hujše oblike aken vidimo pri fantih. Nagnjenost k aknam je včasih družinska – hujše akne pričakujemo pri otrocih staršev, ki so tudi sami preboleli hude akne. V nasprotju z razširjenim prepričanjem akne niso povezane niti z napačno prehrano niti s premalo higiene.

Akne nastanejo zaradi sodelovanja več dejavnikov:

  • večje izločanje loja zaradi vpliva spolnih hormonov,
  • motnje poroženevanja kože – kožne luske zamašijo dlačni mešiček, iz katerega ne more iztekati loj;
  • pomnožene bakterije, zlasti Propionibacterium acnes,
  • spremljajoče vnetje.

Po prebolelih aknah na koži ostanejo vidne posledice, kot so pigmentacije in brazgotine. Pomembno se je zavedati, da akne niso le prehodna neprijetnost mladostniške dobe, ampak da neredko vztrajajo daleč v odraslo dobo in da lahko na koži pustijo trajne posledice.

Akne so ena od bolezni z zelo velikim psihološkim vplivom, saj lahko tudi osebe z razmeroma malo spremembami zaradi aken nesorazmerno trpijo. S sodobnimi pristopi je mogoče akne popolnoma obvladati, zato je pomembno, da pravočasno poiščemo pomoč in začnemo z zdravljenjem.

Za zdravljenje aken uporabljamo kombinacijo aktivnih sestavin, ki vplivajo na temeljno dogajanje pri aknah:

  • Keratolitiki odluščijo odmrle kožne celice in pomagajo odmašiti pore.
  • Uravnavalci izločanja loja (seboregulatorji) zmanjšujejo izločanje loja in nastajanje novih sprememb.
  • Protimikrobne učinkovine zmanjšujejo število prekomerno namnoženih bakterij in gliv v prizadeti koži.
  • Protivnetne učinkovine zmanjšujejo vnetje in rdečino ter pomagajo »sušiti« sveže vnetne spremembe.
  • Pomembno je tudi, da z zdravljenjem aken preprečujemo dolgoročne posledice, kot so pigmentacije in brazgotine.

– Pravilna nega kože z uporabo ustreznih pripravkov je eden od temeljnih ukrepov pri aknah, zato se je o njej treba posvetovati z zdravnikom ali farmacevtom. S preveč umivanja ali uporabo preveč agresivnih sredstev lahko kožo samo dodatno izsušimo in poškodujemo. Prav tako sprememb pri aknah ne smemo sami iztiskati ali praskati.

– Aken ne povzroča napačna prehrana in ne moremo jih pozdraviti z dieto.

– Pri zdravljenju aken moramo biti vztrajni. Uspeh zdravljenja ne bo viden že naslednji dan. Praviloma uspešnost zdravljenja praviloma ocenjujemo po treh mesecih redne uporabe.

– Z zdravljenjem, ki ga imamo na voljo, je mogoče učinkovito obvladati vse oblike aken. Pomembno je, da pomoč poiščemo dovolj zgodaj, saj lahko blažje akne hitreje ukrotimo kot hude. S pravočasnim zdravljenjem tudi preprečimo posledice, ki bi na koži ostale vse življenje.

Pravilna nega kože z aknami ni samoumevna. Napake so številne, nekatere celo škodljive. Z dobronamernimi nasveti zlasti najstnikom marsikdaj nehote škodujejo sorodniki, ki še vedno menijo, da so akne posledica slabe higiene ali čokolade. Na tej povezavi lahko preberete prispevek o napakah pri negi kože z aknami.

mozolji akne na obrazu zdravljenje aken prej potemmozolji akne na obrazu zdravljenje aken prej potem

Pacient dr. Vesne Tlaker pred terapijo in po 3 mesecih terapije

Inštitut za dermatologijo je specializiran center za zdravljenje aken. Naša vodja dr. Vesna Tlaker ima dolgoletne izkušnje in izjemen uspeh na tem področju, kar si lahko ogledate v galeriji rezultatov. Temelj uspešnega zdravljenja aken je individualna prilagoditev terapije, zato je najpomembnejši del terapije temeljit pogovor in predstavitev vseh možnosti zdravljenja, da se lahko pacient informirano odloči.