Akne – zakaj nastanejo in kako jih zdravimo

1. Zakaj pride do nastanka aken pri nekaterih ljudeh in koga najpogosteje prizadanejo?
Akne so bolezen kože, ki se v puberteti pojavi pri skoraj vsakomer. Pri večini prve spremembe na koži opazimo med 10. in 12. letom. Vrh dosežejo okrog 18. leta, nato se v drugi polovici dvajsetih let večinoma same od sebe umirijo. Vendar pa pri številnih ljudeh, zlasti pri ženskah, akne neredko vztrajajo tudi po 30. ali celo 40. letu starosti. Pri obeh spolih so enako pogoste, hujše oblike aken vidimo pri fantih. Nagnjenost k aknam je včasih družinska – hujše akne pričakujemo pri otrocih staršev, ki so tudi sami preboleli hude akne. V nasprotju z razširjenim prepričanjem akne niso povezane niti z napačno prehrano niti s premalo higiene.
Akne nastanejo zaradi sodelovanja več dejavnikov:
– večje izločanje loja zaradi vpliva spolnih hormonov,
– motnje poroženevanja kože – kožne luske zamašijo dlačni mešiček, iz katerega ne more iztekati loj;
– pomnožene bakterije, zlasti Propionibacterium acnes,
– spremljajoče vnetje.
Po prebolelih aknah na koži ostanejo vidne posledice, kot so pigmentacije in brazgotine. Pomembno se je zavedati, da akne niso le prehodna neprijetnost mladostniške dobe, ampak da neredko vztrajajo daleč v odraslo dobo in da lahko na koži pustijo trajne posledice.
Akne so ena od bolezni z zelo velikim psihološkim vplivom, saj lahko tudi osebe z razmeroma malo spremembami zaradi aken nesorazmerno trpijo. S sodobnimi pristopi je mogoče akne popolnoma obvladati, zato je pomembno, da pravočasno poiščemo pomoč in začnemo z zdravljenjem.

2. Katere so vodilne aktivne sestavine pri zdravljenju nepravilnosti in aken ter kako delujejo?
Za zdravljenje aken uporabljamo kombinacijo aktivnih sestavin, ki vplivajo na temeljno dogajanje pri aknah:
– Keratolitiki odluščijo odmrle kožne celice in pomagajo odmašiti pore.
– Uravnavalci izločanja loja (seboregulatorji) zmanjšujejo izločanje loja in nastajanje novih sprememb.
– Protimikrobne učinkovine zmanjšujejo število prekomerno namnoženih bakterij in gliv v prizadeti koži.
– Protivnetne učinkovine zmanjšujejo vnetje in rdečino ter pomagajo “sušiti” sveže vnetne spremembe.
– Pomembno je tudi, da z zdravljenjem aken preprečujemo dolgoročne posledice, kot so pigmentacije in brazgotine.
3. Katere so glavne zapovedi in priporočila pri zdravljenju aken?
– Pravilna nega kože z uporabo ustreznih pripravkov je eden od temeljnih ukrepov pri aknah, zato se je o njej treba posvetovati z zdravnikom ali farmacevtom. S preveč umivanja ali uporabo preveč agresivnih sredstev lahko kožo samo dodatno izsušimo in poškodujemo. Prav tako sprememb pri aknah ne smemo sami iztiskati ali praskati.
– Aken ne povzroča napačna prehrana in ne moremo jih pozdraviti z dieto.
– Pri zdravljenju aken moramo biti vztrajni. Uspeh zdravljenja ne bo viden že naslednji dan. Praviloma uspešnost zdravljenja praviloma ocenjujemo po treh mesecih redne uporabe.
– Z zdravljenjem z zdravili, ki jih imamo na voljo, je mogoče učinkovito obvladati vse oblike aken. Pomembno je, da pomoč poiščemo dovolj zgodaj, saj lahko blažje akne hitreje ukrotimo kot hude. S pravočasnim zdravljenjem tudi preprečimo posledice, ki bi na koži ostale vse življenje.