Računalniška analiza znamenj na koži je ena izjemnih novejših pridobitev v preventivni dermatologiji in zgodnjem odkrivanju kožnega raka, zlasti melanoma. Sistem FotoFinder je za tovrstne analize v samem svetovnem vrhu, saj nam pomaga dokumentirati tako celotno površino kože kot tudi posamezna znamenja ter jih spremljati skozi čas. Tako lahko vsako spremembo opazimo takoj in pravočasno ukrepamo.

Dermatoskopska slika znamenja, pregled znamenj Dermatoskopska slika znamenja, posneta s klasičnim Heine dermatoskopom.

Tako znamenja z dermatoskopom vidi dermatolog. Na sliki je melanocitni nevus nepravilne asimetrične oblike z iregularno pigmentno mrežo, ob robovih ponekod z uniformnimi rjavimi pikami in prstastimi podaljški. Vidni sta dve barvi in nakazano voščeno belkasto področje, ni pa žil ali ulceracij. Slika ustreza atipičnemu nevusu ali začetnemu melanomu. Potrebno ga je čim prej odstraniti s kirurškim posegom in histološko analizirati. Na koži ob znamenju so vidne rjave mrežaste strukture, ki predstavljajo solarni lentigo – poškodbe kože zaradi sonca.

FotoFinder kartiranje in računalniška analiza znamenj: napredna digitalna tehnologija za celovito presejanje

V Medicinskem centru Dermatologija.si izvajamo celovito preventivno pregledovanje in analizo znamenj z napredno digitalno tehnologijo s sistemom FotoFinder ATBM. Ta mogoča avtomatsko kartiranje (mapiranje) celotne površine telesa in izdelavo zemljevida znamenj ter dermatoskopijo z visoko zmogljivo kamero Medicam 1000s. Tako opravimo dvostopenjsko digitalno spremljanje s kombinacijo digitalnega fotografiranja celotne površine telesa in digitalne dermatoskopije, ki jo za spremljanje pacientov z veliko znamenji priporočajo vodilni strokovnjaki.

Kartiranje (mapiranje) in analiza znamenj na celotni površini kože telesa od glave do pet olajša prepoznavanje spreminjajočih se ali novih znamenj in melanoma. Po drugi strani pa nam računalniško nadzorovano spremljanje pomaga, da nimamo lažno pozitivnih rezultatov, ampak zelo natančno diagnosticiramo, ali se znamenje spreminja ali ne.

Zakaj je treba spremljati kožna znamenja

Okrog 30 % primerov melanoma se razvije iz predhodnega znamenja, 70 % melanomov pa nastane na novo.  V metaanalizi, ki je preučevala znamenja kot dejavnik tveganja melanoma, so imeli največje (okrog 7-krat večje) tveganje za melanom ljudje z več kot 100 znamenji. Večje je tudi tveganje pri ljudeh z več atipičnimi (displastičnimi) znamenji – po eni od metaanaliz se pri več kot 50 % primerov melanom razvije iz znamenja pri ljudeh z displastičnimi znamenji.

Leta 2016 je skupina US Preventive Services Task Force podala stališče, da je zelo priporočljivo redno preventivno pregledovanje kože za ljudi, ki so svelopolti, so bili močno izpostavljeni soncu, ki so že kdaj imeli kožnega raka ali imajo bližnjega sorodnika s kožnim rakom, ali če imajo posebno dedno nagnjenost h kožnemu raku. Metaanaliza 15 raziskav iz leta 2017 je pokazala, da imajo programi pregledovanja kože klinično korist, in poudarila pomen rednih pregledov kože.

Izvajanje samopregledovanja je prav tako ključno pri spremljanju zdravja kože. Vendar so dokazi o učinkovitosti samopregledovanja kože močno variabilni. Učinkovitost je bila močno povezana s sodelovanjem partnerja in razpoložljivostjo stenskega ogledala, kar omogoča temeljit pregled vseh področij kože.

Sistem FotoFinder® ATBM®: natančna fotodokumentacija in analiza znamenj za zgodnje odkrivanje melanoma

Sistem FotoFinder® ATBM® uporablja visoko zmogljivo optiko za kreiranje izjemno natančnih in podrobnih fotografij celotnega telesa od glave do pet, vključno z dlanmi in podplati. Ta fotodokumentacija celega telesa omogoča vizualizacijo in spremljanje sprememb na koži v celoti, kot tudi vsakega znamenja posebej. Primerjava situacij skozi čas omogoča odkrivanje nenormalnosti ali sumljivih sprememb, ki zahtevajo nadaljnje ukrepanje.

Naša najsodobnejša tehnologija ATBM kombinira samodejno kartiranje celotnega telesa (ATBM) – “mole mapping” – in dermatoskopijo ter ponuja revolucionaren pristop k zgodnjemu odkrivanju sprememb na koži. Delovni tok sistema FotoFinder ATBM master za dermatoskopijo celega telesa nam pomaga hitreje in natančneje odkrivati nenormalne, nove in spremenjene spremembe kot kdajkoli prej.

Sistem FotoFinder zagotavlja fotodokumentacijo z izjemno visoko ločljivostjo ter dermatoskopijo s polarizirano in nepolarizirano svetlobo, kar omogoča izboljšano vizualizacijo dermatoskopskih struktur. Za znamenja, ki zahtevajo natančnejši pregled, uporabljamo videodermatoskop medicam 1000s, ki nas popelje na vizualno potovanje v zapletene strukture kože. Sistem je podprt z računalniško analizo s pomočjo umetne inteligence.

Kdo izvaja pregled s sistemom FotoFinder

Naše storitve preventivnega pregleda znamenj zagotavljajo usposobljeni dermatologi z obsežnimi izkušnjami pri pregledu znamenj in diagnozi kožnega raka. Podpirajo jih usposobljene medicinske sestre, ki pomagajo pri postopku pregleda in zagotavljajo udobno in učinkovito izkušnjo za naše paciente.

Koristi preventivnega pregleda znamenj s sistemom FotoFinder

Reden preventivni pregled znamenj prinaša več ključnih koristi:

Zgodnje odkrivanje sumljivih znamenj in kožnega raka

Zgodnje odkrivanje sprememb na koži, kot so nenormalna znamenja ali spremembe, znatno izboljšuje možnosti uspešnega zdravljenja in izboljšuje prognozo.

Pomirjenost

Zavedanje, da vaša znamenja redno spremljajo v dermatološkem centru z usposobljenimi strokovnjaki in vrhunsko tehnologijo, zagotavlja mir in odpravlja skrbi glede morebitnih težav s kožo.

Zmanjšano tveganje kožnega raka in melanoma

Prepoznavanje sumljivih znamenj in ustrezni ukrepi, kot je spremljanje ali odstranitev, zmanjšajo tveganje za napredovanje in metastaze kožnega raka.

Izobraževanje in ozaveščenost

Pregledi znamenj omogočajo tudi priložnost, da se pacienti naučijo več o pravilni negi kože, zaščiti pred soncem in tehnikah samopregledovanja za nadaljnje spremljanje.

Analiza znamenj s sistemom Fotofinder: kaj pričakovati

Med preventivnim pregledom znamenj skrbno pregledamo znamenja ter ocenimo njihovo velikost, obliko, barvo in strukturo. Prav tako iščemo nova znamenja ali kakršne koli spremembe v obstoječih, ki bi lahko kazale na morebitno malignost.

Pregled običajno traja od 20 do 30 minut, kar omogoča zadosten čas za temeljit dermatoskopski pregled in potrebno dokumentacijo s sistemom FotoFinder. Postopek je neboleč in neinvaziven. Praviloma pregledamo celotno površino kože, kar pomeni, da je pacient med pregledom samo v spodnjem perilu. Potrudimo se, da je postopek diskreten in brez nepotrebnega razgaljanja. Če se znamenja nahajajo na intimnih predelih, pregledamo tudi ta področja, vendar pacienta vedno prej vprašamo, ali to želi.
Pri pacientih, ki želijo pregled samo določenih znamenj ali ne želijo odložiti oblačil, se temu vsekakor prilagodimo, saj nikogar ne želimo postavljati v neugoden položaj. Vse naše sodelavke, ki izvajajo pregled znamenj, so ženske.

Najpogostejša vprašanja o pregledovanju znamenj

Kdo naj opravi preventivni pregled znamenj z dermatoskopijo in/ali sistemom FotoFinder

Preventivni pregled znamenj je priporočljiv za osebe, ki so izpostavljene večjemu tveganju za kožni rak ali imajo zgodovino nenormalnih znamenj. Prav tako je koristen za vse, ki si želijo maksimalno poskrbeti za zdravje svoje kože in želijo dobro preventivo in zgodnje odkrivanje morebitnih težav.

Ali pregled in analiza znamenj zahteva posebne priprave

Pred pregledom ni potrebnih posebnih priprav. Vendar pa je priporočljivo, da se izognete uporabi ličil ali izdelkov za nego kože na predelih, ki bodo pregledani, da zagotovite natančno oceno.

Kaj se zgodi, če med pregledom najdemo sumljivo znamenje

Če najdemo sumljivo znamenje, vam bomo verjetno predlagali odstranitev z ekscizijo (izrezanjem). Ta postopek vključuje preprost poseg za odstranitev znamenja, nato pa laboratorijsko analizo za ugotavljanje prisotnosti morebitnih rakavih celic. Poseg poteka v lokalni anesteziji in ne boli, po njem se lahko takoj vrnete k običajnim aktivnostim. Praviloma poseg opravimo takoj.

Ali storitve pregleda in analize znamenj krije zavarovanje

Pri nas koncesije nimamo, tako da pregledov na napotnico ne izvajamo. Če imate katero od nadstandardnih zavarovanj, svetujemo, da se obrnete na svojega zavarovalnega ponudnika za informacije o kritju in morebitnem povračilu stroškov.

Kako pogosto je treba na preventivni pregled znamenj

Pogostost pregledov znamenj je odvisna od različnih dejavnikov, vključno z osebnimi dejavniki tveganja, kot sta svetla koža in sončne opkeline, ter pretekli kožni rak ali displastična znamenja. Naši dermatologi prilagodijo priporočila glede nadaljnjih pregledov vsakemu posamezniku na podlagi osebnih okoliščin. Za dobro preventivo praviloma svetujemo pregled celotne kože in znamenj enkrat letno.

Analiza znamenj s sistemom Fotofinder in dermatoskopijo: postavite zdravje svoje kože na prvo mesto

Reden preventivni pregled znamenj s pomočjo naprednega sistema FotoFinder je ključen korak za ohranjanje zdravja vaše kože in zgodnje odkrivanje morebitnih težav, vključno s kožnim rakom. S strokovnjaki dermatologi in vrhunsko tehnologijo je Medicinski center Dermatologija.si posvečen zagotavljanju celovitih in zanesljivih storitev pregleda znamenj. Postavite zdravje svoje kože na prvo mesto in rezervirajte svoj preventivni pregled znamenj.

Naročite se