Melanom – slike

Melanom – najnevarnejši kožni rak – slike naših pacientov

Maligni melanom (oziroma krajše melanom, saj so vsi melanomi maligni) je najnevarnejši kožni rak. Če je zgodaj odkrit, je odlično obvladljiv. Melanom je skoraj vedno na koži dobro viden in se od običajnih znamenj na koži razlikuje po več lastnostih, predvsem pa po spreminjanju. Melanom nikoli ni več let enak, temveč raste – s prostim očesom lahko praktično iz meseca v mesec vidimo, da se nekaj dogaja. Subjektivni znaki oz. simptomi melanoma skoraj nikoli niso izraziti – melanom ponavadi niti ne srbi, niti ne boli.

Za čim prejšnjo prepoznavo melanoma je pomembno, da se redno pregledujemo sami. Upoštevajmo pravila ABCDE, ki pomenijo: A – asimetrija, B – rob (ang.Border), C – barva (ang. color), D – premer (ang. Diameter), E – spreminjanje (ang. Evolution). Če sprememba ustreza vsem tem kriterijem, vam svetujemo čim prejšnji dermatološki pregled.

Za učinkovito prepoznavanje melanoma je poleg teorije, ki je strnjena v pravilo ABCDE, potrebna predvsem praksa in ogled čim več slik melanoma. V spodnji galeriji so nekateri primeri melanoma, ki so jih diagnosticirale naše zdravnice specialistke dermatologije.

Melanom na koži – klinična in dermatoskopska slika

Melanom

Na zgornji sliki je kožno “znamenje”, kot ga vidimo s prostim očesom, na spodnji pa je dermatoskopska slika, kot jo vidi dermatolog.

Gre za novonastalo liso na prsnem košu, ki jo je opazila pacientka sama. Preden je prišla k dermatologu, je “znamenje” raslo približno leto dni in je bilo veliko približno 1 cm. Zgoraj je slika “znamenja” – gre za rakavo znamenje oz. melanom – kot ga vidimo s prostim očesom. Vidna je asimetrija strukture in barve ter nepravilen rob.

Spodaj je dermatoskopska slika – kot to isto “znamenje” vidi dermatolog. Gre za zelo značilen melanom. Na dermatoskopski sliki je vidna nepravilna, kaotična struktura, pigmentna mreža je ohranjena na periferiji spremembe. sredini so področja pigmentnih skupkov in  belkasta področja – regresija. Žil ali razjed ne vidimo.

Po eksciziji (operaciji melanoma) je bila opravljena histološka analiza. Šlo je za melanom in situ.

Melanom na goleni

Melanom na nogi

Nodularni maligni melanom na nogi – rožnatorjav tumor z okolišnjo rjavo liso. Na zgornji sliki vidimo rjavkast tumor (izbočeni del) z okolišnjo rjavo liso. Melanom je nepravilne oblike, ima neraven rob, številne različne odtenke rjave barve. Pacientka je že več kot leto dni opažala, da se sprememba veča.

Melanom na goleni – dermatoskopska slika

Dermatoskopska slika melanoma na goleni z zgornje slike: vidimo rožnato amorfno (brezstrukturno) področje z belimi voščenimi progami in nekaj drobnimi žilami ter v globini skupke rjavega in črnega pigmenta. Ob robu je manjša krasta, ki kaže na ulceracijo melanoma in je slab napovedni znak.

Melanom na roki

Melanom na nadlakti. Pacientka je prišla na dermatološki pregled, ker je več mesecev opažala rastoče črno znamenje na nadlakti. Gre za melanom s tipičnim videzom: nepravilna rjavo-črna lisa, asimetrične oblike, nepravilnega roba, številnih odtenkov rjave in črne barve.

Melanom na roki – dermatoskopska slika

Melanom na roki, melanom na nadlakti

Dermatoskopija melanoma z zgornje slike: gre za melanom z značilnim dermatoskopskim videzom: kaotična, nepravilna struktura, asimetrična oblika, nepravilen rob, številni odtenki rjave in črne barve. Pitmentna mreža je popolnoma porušena, vidna le v obrisih na robu lezje; večinoma  so jo nadomestili skupki brezstrukturnih rjavo-črnih področij. Žil ali ulceracije ni. V sredini je videti belkaste voščene strukture, ki so znak regresije in pomenijo slab napovedni znak.

Melanom na dojki

melanom na dojki

Pacientka je pod dojko odkrila temno liso, ki se je ne spomni od prej in je pred pol leta še ni imela. Lisa je pravilne oblike, a zelo temne barve. Pacientka je pravilno odreagirala na dejstvo, da je lisa nastala na novo. Kakršno koli znamenje, ki pri odraslem zraste na hitro (npr. v manj kot letu dni iz nič do velikosti, kot je na sliki), je zelo sumljivo za melanom – takoj obiščite dermatologa!

Melanom na dojki – dermatoskopska slika

Dermatoskopija – slika melanoma pod dojko z zgornje slike. Dermatoskopija te 6 x 4 mm velike spremembe, ki je na oko pravilne oblike in strukture, dermatoskopsko kaže popolnoma drugačno podobo – kaotično pigmentno mrežo, ki je ena od značilnosti melanoma. Pri normalnem znamenju so pigmentne prečke urejene v pravilno mrežo in so sredi znamenja debelejše, proti periferiji pa se tanjšajo in izzvenevajo. Na tej sliki je jasno vidno, da debele pigmentne prečke segajo vse do roba melanoma in tam ostro prenehajo. Videti je tudi nekaj brezstrukturnih belih področij, ki pomenijo regresijo pigmenta in kažejo, da melanom raste že nekaj časa, zagotovo več mesecev.

Melanom na koži

Melanom

Melanom – kožni rak. Vidna je ovalna rjava lisa z dvema otokoma temnejše barve. Pacientka je sama opazila, da znamenje raste in se spreminja.

Melanom na koži – dermatoskopska slika

Maligni melanom na koži

Melanom na koži – dermatoskopska slika zgornjega primera. vidna je ovalna rjava lisa z dvema otokoma temnejših odtenkov. Sprememba v celoti, zlasti pa večji pigmentni otok na levi strani kaže značilno strukturo za melanom: večioma brezstrukturna področja, ponekod nepravilno mrežo s prstastimi podaljški, asimetrija oblike in strukture.. Žil, ulceracije ali jasne regresije (belkastih področij) ne vidimo.

Melanom na goleni

Melanom – kožni rak na goleni pri ženski. Vidna je temno rjava in črna rjava lisa nepravilne barve, nepravilnega roba, asimetrične oblike. Pacientka je sama opazila, da to “znamenje”, ki je nastalo na novo, raste in se spreminja. Preden je sploh prvič odšla k zdravniku, je minilo več kot leto dni od prvih jasno vidnih sprememb. Dermatologi si želimo, da pacienti ob tako jasnih spremembah znamenj ne bi čakali tako dolgo, ampak bi prej poiskali pomoč.

Melanom na goleni – dermatoskopska slika

Melanom na koži goleni – dermatoskopska slika zgornjega primera. vidna je črno-rjava lisa nepravilne oblike, popolnoma asimetrična, iregularne, kaotične strukture. Pigmentna mreža je vidna ob robu spremembe in je popolnoma nepravilna, z različno debelimi in nepravilno razporejenimi prečkami, z debelimi podaljški ob robu, ponekod se zliva v homogeno črno področje; na zgornjem robu so temne pike ob robu, kakršne vidimo pri zgodnjem melanomu. V sredini lezije je vidno veliko področje homogene mlečne barve – regresija, ki je znak, da je melanom napredoval v globino.  Žil ali ulceracije (razjede) ne vidimo. Gre za zelo tipično dermatoskopsko sliko melanoma.

Melanom na stegnu

Pacientka je na stegnu opazila novo temno liso, ki raste. Lisa je nepravilne oblike, temne barve. Pacientka ni takoj odreagirala, ampak je liso nekaj časa opazovala, preden je zanjo povedala zdravniku. Ta jo je takoj napotil v naš medicinski center, kjer smo ta značilni melanom nemudoma operirali.

Melanom na stegnu – dermatoskopska slika

Melanom na koži stegna – dermatoskopska slika zgornjega primera. Vidna je črno-rjava lisa nepravilne oblike, asimetrična, iregularne, nepravilne strukture. Večina spremembe je homogena, z mlečno belimi strukturami (regresija). Pigmentne mreže skoraj ni, le ob robovih so ponekod vidni izrazito nepravilni podaljški in pike. Žil ali ulceracije (razjede) ne vidimo. Gre za zelo značilno dermatoskopsko sliko melanoma.