Herpes je pogosta kožna bolezen in zbrali smo odgovore na najpogostejša vprašanja pacientov v zvezi z vzroki, prenosom, preprečevanjem in zdravljenjem.
Kaj je herpes?

Z imenom herpes poimenujemo več različnih kožnih bolezni. Skupno jim je, da gre za virusno okužbo, ki jo povzročajo virusi iz družine Herpesviridae. Najpogosteje z izrazom “herpes” mislimo na herpes simpleks, srbeč mehurčast izpuščaj na ustnicah ali intimnih predelih, ki se lahko večkrat pojavlja na vedno istem mestu. Tega povzroča virus herpes simpleks (HSV). Obstajata dve vrsti virusa herpes simpleks: HSV-1, ki običajno povzroča herpes na ustnicah ali drugje na koži, v polovici primerov tudi na genitalijah, in HSV-2, ki običajno povzroča herpes na genitalijah, redkeje drugje. Vednar pa lahko kateri koli od teh dveh virusov povzroči izpuščaj kjer koli na koži. Redko pride do prizadetosti notranjih organov.

Kako se kaže herpes simpleks?

Simptomi in znaki herpesa simpleksa se lahko razlikujejo glede na stopnjo prizadetosti in lokacijo okužbe. Na splošno herpes večinoma povzroči boleče mehurčke ali razjede na koži ali sluznicah. Ti mehurčki ali razjede lahko spremljajo drugi simptomi, kot so srbenje, pekoč občutek in mravljinčenje. Včasih se ti simptomi pojavijo že pred izbruhom izpuščaja.

Kaj povzroča herpes?

Herpes povzroča virus herpes simpleksa (HSV), herpes zoster pa virus varicella-zoster. Herpes simpleks se prenaša prek stika s okuženo kožo ali sluznico, medtem ko herpes zoster povzroča ponovna aktivacija virusa varicella-zoster, ki povzroča norice. Ko se enkrat okužimo s herpesom ali noricami, virus za vedno ostane v telesu v ganglijih ob hrbtenjači. Od tam se občasno reaktivira in potuje po živcu v kožo. Zato se herpes simpleks in genitalni herpes pojavlja na istem mestu, pasovec pa prizadene področje, ki ga oživčuje en živec (dermatom).

Kaj je herpes zoster?

Herpes zoster ali pasavec (pasovec) je posledica ponovne aktivacije virusa varicella-zoster, ki povzroča norice. Ko enkrat prebolimo norice, ostane virus za vedno v telesu v neaktivni obliki, in sicer v živčnih vozlih (ganglijih) ob hrbtenici. Do reaktivacije virusa lahko pride zaradi oslabljenega imunskega sistema, staranja ali drugih dejavnikov.

Klinična slika pasavca je lahko zelo različna, vendar se običajno začne s prodromalno fazo bolečine, srbenja in pekočega občutka na območju, kjer se bo nato razvil izpuščaj. Ta prodromalna faza lahko traja več dni, preden se pojavi izpuščaj.

Izpuščaj je običajno enostranski in sledi razporeditvi dermatoma, kar je območje kože, ki ga oživčuje en živec. Izpuščaj se pojavi kot skupina mehurčkov (vezikul) na pordeli koži in lahko precej boli. Mehurčki se postopoma razpočijo in zasušijo, naredijo se kraste, ki sčasoma odpadejo in za seboj lahko pustijo brazgotine, običajno pa ne.

Herpes zoster
Herpes zoster

Lahko se pojavijo tudi zapleti, med katerimi je najbolj neprijetna postherpetična nevralgija. To je kronična, dolgotrajna bolečina na prizadetem območju, ki vztraja tedne in mesece po izginotju izpuščaja. Drugi zapleti lahko vključujejo okvaro oči, nevrološke zaplete in dodatno bakterijsko okužbo kožnih lezij. Od osebe s pasavcem se lahko drugi nalezejo noric, če proti njim nimajo protiteles.

Kako postavimo diagnozo herpesa?

Diagnoza herpesa temelji običajno na klinični sliki (značilnem izgledu), le redko so potrebne laboratorijske preiskave. Zdravnik lahko odvzame bris mehurčka ali razjede in ga pošlje v laboratorij, da preveri prisotnost virusa herpes simpleksa, najpogosteje z verižno reakcijo s polimerazo (PCR). Krvni testi se lahko uporabijo tudi za zaznavanje herpesnih protiteles, vendar jih preiskujemo le v posebnih primerih. Po prvi okužbi je krvni izvid praviloma doživljenjsko pozitiven in ta preiskava večinoma nima diagnostične vrednosti.

Kako se zdravi herpes?

Trenutno ni zdravila, s katerim bi lahko izkoreninili herpes. Virusi HSV in VZV namreč po prvotni okužbi za vedno ostanejo v telesu, v živčnih vozlih (ganglijih) ob hrbtenjači, in se lahko kadar koli reaktivirajo. Vendar lahko protivirusna zdravila v obliki tablet ali infuzije učinkovito pomagajo pri obvladovanju simptomov in zmanjšanju tveganja za prenos ter pri preprečevanju postherpetične nevralgije. Tudi kreme ali mazila se lahko uporabijo za olajšanje simptomov, kot so srbenje in pekoč občutek.

Če ima prizadeta oseba pogoste ponovitve herpesa ali če ima bodisi zaradi zdravil bodisi zaradi bolezni oslabljeno imunost, lahko zdravnik predpiše virusno profilakso. To je dolgotrajno jemanje protivirusnega zdravila v majhnem odmerku, ki v večini primerov učinkovito preprepli izbruhe.

Se lahko herpes prepreči?

Preprečevanje prenosa herpesa je mogoče z izogibanjem tesnemu stiku z okuženimi osebami, izogibanju souporabe morebitnih okuženih predmetov (npr. kozarcev, pribora, brisač) in z varno spolnostjo. Obstaja cepivo proti noricam in proti pasavcu, s katerim je v večini primerov mogoče preprečiti bolezen.