Kaj so virusne bradavice in zakaj nastanejo?

Virusne bradavice so pogosta nadloga odraslih in otrok. Najpogosteje se pojavijo na rokah in nogah, lahko pa kjer koli na koži ali sluznici. Povzroča jih virus HPV – človeški papilomavirus. Najpogosteje se pojavijo pri otrocih, lahko pa jih dobimo v kateri koli starosti. Pri ljudeh z ekcemom ali oslabljeno imunostjo se lahko močno namnožijo in razširijo. Bradavice so kužne (infektivne), množijo se in prenašajo na druge ljudi.

Virusne bradavice na rokah

Virusne bradavice na rokah in stopalu z značilno klinično sliko: poroženevajoča, hiperkeratotična površina, žametasti papilomatozni podaljški, pikčaste krvavitve.

Ali so virusne bradavice nevarne?

Podtipi HPV, ki povzročajo bradavice na koži, niso nevarni in niso povezani z rakom ali drugimi hudimi boleznimi. Bradavice se lahko po določenem času pozdravijo same od sebe. V 6 mesecih pride do spontane ozdravitve pri 50 % otrok, tudi če jih ne zdravimo. Ker pa so bradavice nadležne, boleče in kužne, se običajno odločimo za zdravljenje.

Bradavice na stopalu

Kako zdravimo virusne bradavice?

Pri zdravljenju v dermatologiji uporabljamo različne destruktivne metode, s katerimi bradavico odstranimo (npr. laser, zamrzovanje, kavterizacija) ali kirurško izrežemo. Po odstranitvi rano pustimo nezašito, da se zaceli, kar traja nekaj tednov. Odstranitev lahko poteka z lokalno anestezijo, ki je sicer neprijetna, a posledično poseg ni boleč. Po posegu se bradavice lahko ponovijo, če ostane ena sama okužena celica. Običajno je za ozdravitev potrebnih več posegov. Po naših izkušnjah smo najbolj uspešni z laserjem, kjer pri večini pacientov uspemo odpraviti bradavice v 1-3 obiskih. Po posegu je pomembna pravilna nega in oskrba kože.

@dermatologija.si

#laser #bradavice #warts #surgery #dermatologija #dermatology #ljubljana

♬ original sound – Dermatologija.si

 

Alternativno lahko bradavice odstranjujemo z nanašanjem tekočin, ki topijo roženi sloj. Pogosto uporabljamo salicilno, mlečno ali ocetno kislino.. Bradavica se sčasoma stanjša, vname in odpade, koža se zaceli praviloma brez brazgotin. Ta način zahteva nekaj vztrajnosti, saj lahko traja več tednov ali mesecev, a je bistveno manj neprijeten kot prej opisane destruktivne metode.

Kako se odločimo za način zdravljenja?

Pri izboru metode zdravljenja vedno upoštevamo največjo korist pacienta. Odrasli pacienti lažje malo potrpijo neprijetnost pri lokalni anesteziji ter celjenju, medtem ko se pri otrocih praviloma najprej odločimo za uporabo lokalne terapije – mazanja s keratolitičnimi tekočinami. Otroci namreč težko prenesejo bolečino in stres ob lokalni anesteziji ali bolečem zamrzovanju, prav tako je ob posegu treba biti popolnoma pri miru nekaj minut, kar je pri malčkih praktično nemogoče. Otrokom tudi ne želimo vcepiti nepotrebnega strahu pred zdravniki, ki se lahko vleče še veliko mesecev in let.

Zato priporočamo, da za otroke uporabite katero od keratolitičnih tekočin, ki jih v lekarni dobite brez recepta (vprašajte za tekočino proti bradavicam). Potrebne je sicer nekaj vztrajnosti pri terapiji, a bradavice na takšen način lahko odstranimo brez nepotrebnih bolečin in stresa za otroke.

Kako preprečujemo virusne bradavice?

Na voljo je cepivo proti HPV, s katerim preprečujemo anogenitalne bradavice ter nevarne HPV-okužbe na genitalnem področju. Žal zaenkrat ni cepiva, s katerim bi preprečili “navadne” bradavice na rokah in nogah. Pomembna je skrbna higiena, saj se bradavic nalezemo z neposrednim stikom (rokovanjem, kljukami ipd.) z obolelimi ali ko hodimo bosi v savni, kopališču ali športnih objektih.

Dermatolog za odstranjevanje bradavic v Ljubljani

Naročite se

V medicinskem centru Dermatologija.si praviloma uporabljamo lasersko odstranitev bradavic, ki je bistveno uspešnejša od tradicionalne krioterapije (zamrzovanja). Večina naših strank pride na poseg le enkrat, razen če je bradavic zelo veliko. Temelj uspešnega zdravljenja bradavic je individualna prilagoditev terapije, zato je najpomembnejši del terapije temeljit pogovor in predstavitev vseh možnosti zdravljenja, da se lahko pacient informirano odloči.