Odstranjevanje kožnih izrastkov – znamenj, bradavic, keratoz, fibromov, papilomov

Nenevarne kožne izrastke, ki motijo zaradi drgnjenja ali videza, je mogoče odstraniti razmeroma hitro, varno in neboleče ter brez brazgotin. O tem pričajo tudi naši rezultati. Odstranjevanje kožnih izrastkov z laserskim posegom je neboleče, saj ga opravimo v lokalni anesteziji. Celjenje je ponavadi hitro in rezultat odličen (preberite Navodila za paciente), če je izbrana prava indikacija. Spremembo mora pred odstranjevanjem pregledati dermatolog in določiti, ali je laserska odstranitev primerna ali ne. V medicinskem centru Dermatologija.si imamo odlične uspehe tudi z odstranjevanjem večjih izrastkov oziroma izrastkov na obrazu ali okrog oči. Oglejte si galerijo slik z našimi rezultati prej in potem in video posnetke odstranjevanja seboroične keratoze, ksantelazme in virusne bradavice.

Laserska odstranitev znamenja: prej in potem

Dermalni nevus odstranjevanje izrastkov znamenj laser

Odstranitev znamenja – z leve proti desni: pred posegom, takoj po posegu, čez 3 mesece (naš pacient)

pecljati fibrom odstranjevanje kožnih izrastkovfibrom odstranjevanje kožnih izrastkov

Odstranitev pecljatih fibromov na vekah zaradi občutljive lokalizacije zahteva ustrezne izkušnje zdravnika. Na slikah je situacija našega pacienta pred posegom in tri mesece po njem.

Katere izrastke odstranjujemo z laserjem

Z laserjem odstranjujemo benigne (nenevarne) spremembe na koži in sluznicah. Mednje sodijo fibromi, virusne bradavice, papilomi, ksantelazme, siringomi, dermalni nevusi, kondilomi… Zelo pomembno je, da izrastke pred odstranitvijo pregleda dermatolog. Dermatolog je zdravnik specialist, ki klinično in dermatoskopsko ugotovi, za kakšno spremembo gre in ali je laserska odstranitev primerna. Pri sumljivih ali rakavih spremembah laserska terapija ni ustrezna in so posledice lahko resne. Zato je pomembno, da pred odstranitvijo pacienta obravnava dermatolog.

Odstranitev izrastkov na obrazu

Odstranitev izrastkov na nosu – pred posegom (levo) in po dveh mesecih (naš pacient)

Kako poteka odstranjevanje izrastkov

Cilj posega je popolna odstranitev izrastka oziroma znamenja, kot da na mestu posega nikoli ni bilo ničesar. Primere si oglejte v naši galeriji rezultatov.

Področje pred posegom očistimo in anesteziramo, tako da pacient med posegom ne čuti nobene bolečine. Glede na vrsto spremembe uporabimo izbrano visokoenergijsko napravo – laser ali radiofrekvenco, glede na to, katera uporabljena naprava bo dala najboljše rezultate.

Ali se moramo za poseg posebej pripraviti

Posebna priprava ni potrebna. Na poseg ni treba priti tešč, jeste lahko normalno. Če jemljete zdravila proti strjevanju krvi, se pred posegom oglasite na posvet. Če jemljete acetilsalicilno kislino ali nesteroidne antirevmatike (npr. ibuprofen, naproksen, ketoprofen, diklofenak ipd.), je zaželeno, da jih 5 dni pred posegom opustite.

Po odstranitvi znamenj in izrastkov – okrevanje in oskrba

Odstranjevanje izrastka prej in potem

Lasersko odstranjevanje izrastka – pred posegom in rana takoj po posegu

Na mestu posega približno teden dni ostane minimalna opeklini podobna ranica. Oskrbujemo jo z umivanjem enkrat dnevno in antiseptično kremo. Zaželeno je, da rano do zacelitve pokrivamo z obližem, ki ga menjamo vsak dan ali vsak drugi dan (preberite Navodila za paciente). Potrebna je skrbna zaščita pred soncem, dokler se barva kože ne izenači. To nikakor ne pomeni, da lahko poseg opravljamo le pozimi. Nasprotno, izrastke lahko odstranjujemo vse leto.

Katere odstranjene spremembe je treba analizirati

Odstranjene kožne spremembe za nas analizirajo na Inštitutu za patologijo Medicinske fakultete v Ljubljani, ki je vrhunska ustanova za tovrstne preiskave. Vse spremembe pred odstranitvijo pregleda specialistka dermatologije in določi, ali je histološka analiza potrebna. Značilnih benignih kožnih sprememb, kot so bradavice, seboroične keratoze in pecljati fibromi, namreč ni treba histološko potrditi in je to le odvečen strošek za pacienta. Če pacient želi, pa lahko pošljemo na analizo vse odstranjene kožne spremembe.

Kakšna je cena odstranjevanja izrastkov, znamenj, bradavic

Cena posega je odvisna od velikosti in lokalizacije izrastka oziroma spremembe. Za podrobnosti si oglejte cenik naših storitev.

Ne pozabite: laser je le orodje, tako kot avtomobil ali skalpel. Še tako dober laser ne zagotavlja nikakršnega rezultata, če ni vrhunskega zdravnika, ki z njim upravlja. Preden se odločite za poseg, skrbno preverite reference in usposobljenost terapevta, pokaže naj vam tudi svoje lastne primere in ne splošnih slik z interneta.

Laserska odstranitev benignega znamenja (nevusa) na obrazu (naša pacientka)

Odstranjevanje znamenj, bradavic in izrastkov v medicinskem centru Dermatologija.si

Naročite se

Medicinski center Dermatologija.si je eden najboljših slovenskih centrov pri rezultatih male laserske kirurgije kože, kot je odstranjevanje kožnih izrastkov oziroma znamenj. Posege opravljajo naše sodelavke z dolgoletnimi izkušnjami z malo kirurgijo kože in estetskim laserskim odstranjevanjem kožnih sprememb.