Splet in mediji so polni vabljivih reklam, ki ponujajo hitre rešitve za glajenje gub na obrazu s pomočjo kozmetičnih izdelkov ali različnih »revolucionarnih« naprav. V resnici marsikdaj prinesejo razočaranje in prazno denarnico.

Za staranje kože na obrazu in nastanek gub ni enega samega vzroka. Preden se odločimo za kateri koli postopek, je treba situacijo analizirati in razumeti. Le tako lahko izberemo terapijo, ki temelji na vzroku in bo zato lahko uspešna, rezultat pa naraven. Poznati moramo tudi omejitve postopkov. Medicina je trenutno odlična pri odpravljanju nekaterih nepravilnosti, kot so mimične gube in izguba volumna, medtem ko so nekirurške rešitve za zatezanje kože, raztapljanje maščobe in proti celulitu še v povojih, njihova uspešnost pa precej nezadovoljiva.

Vzroke za gube na obrazu lahko v grobem razdelimo na tri skupine: mimika, povešenje in atrofija obraznega maščevja ter slabšanje kakovosti kože.

Mimične gube

Pri večini ljudi se prve gube na obrazu pojavijo po 30. letu. Na čelu in med obrvmi nastanejo navpične in vodoravne gube zaradi mrščenja, prav tako okrog oči. Če se zelo potrudimo z nadzorom mrščenja, lahko morda nekoliko preprečimo njihovo poglabljanje. Bistveno lažje je mrščenje in mimične gube nadzirati z zdravilom (botoks oziroma botulinski toksin), ki ga vnesemo v te prekomerno aktivne mišice in dosežemo, da se gube izravnajo.

mimične gube na obrazu glajenje gub

Mimične gube: med obrvmi, okrog oči in na čelu ob ponavljajočem se mrščenju nastanejo ti. dinamične gube.

Gube zaradi zmanjšanja in povešenja obraznega maščevja

Gube na spodnjih dveh tretjinah obraza ne nastanejo zaradi mišične aktivnosti, temveč predvsem zaradi zmanjšanja in povešenja maščobnih blazinic na obrazu. Pojavijo se »oklepaji« okrog ust, ki se strokovno imenujejo nazolabialne gube. Zaradi povešenja obraznega maščevja nastanejo podočnjaki – praznina pod očmi, ki daje utrujen videz.

Nekatere gube nastanejo zaradi kombinacije zmanjšanja volumna tkiva in mišične aktivnosti. Primer so navpične gubice okrog ust, ki so zlasti izrazite pri kadilcih.

gube na obrazu glajenje gub

Zmanjšanje in povešenje obraznega maščevja: posledica so podočnjaki, usahla lica, nazolabialne gube (»oklepaji« okrog ust) in povešeni ustni koti.

Gube na obrazu zaradi slabše kakovosti kože

Prožnost in čvstost dajejo koži kolagen, elastična vlakna in medcelični matriks v dermisu. Vsa telesna tkiva, tudi koža, so v nenehnem dinamičnem ravnovesju: osnovni gradniki, kot so kolagen, elastin in hialuronska kislina, telo nenehno razgrajuje in ponovno tvori. Že po 20. letu pa lahko opazimo začetni upad sintetskih sposobnosti telesa. Telo razgradi več molekul, kot jih je sposobno tvoriti. Zaradi tega se kakovost kože postopoma slabša. Koža je vse tanjša in ohlapnejša, na obrazu visi kot preveliko oblačilo. Na kakovost kože lahko vplivamo z visokoenergijskimi napravami in z neposrednim dodajanjem snovi v kožo.

Slabša kakovost kože: koža postaja tanka in ohlapna zaradi premalo kolagena, elastike in medceličnega matriksa, katerega najpomembnejša sestavina je hialuronska kislina.

Kako vam lahko pomagamo na Inštitutu za dermatologijo

Na Inštitutu za dermatologijo se zavedamo, da je vsak pacient in vsaka stranka edinstven posameznik. Edinstvenost ne pomeni le drugačne kožne risbe ali gub, ampak tudi zadržke, strahove in dvome, še posebej prvič. Zato se zelo potrudimo, da vas pred kakršnim koli postopkom dobro spoznamo in najdemo optimalno ravnovesje med problemom in rešitvijo, tako z vidika vrste postopka kot tudi stroškov. Nikoli ne vsiljujemo določenih postopkov, tudi če bi bili načeloma primerni, če pacient(ka) tega ne želi. Naš nabor estetskih postopkov je širok in v njem je veliko prostora, da najdemo presečišče učinkovite in dostopne rešitve.

Inštitut za dermatologijo je nastal z vizijo odličnosti storitev in celostnih rešitev za naraven videz. Pacienti in stranke ste v središču našega prizadevanja za kakovost brez kompromisov. Naša vodja dr. Vesna Tlaker ima dolgoletne izkušnje s postopki za glajenje gub na obrazu ter laserskim pomlajevanjem in odlične rezultate, o katerih pričajo mnenja zadovoljnih strank.

Kontakt / Naročite se

Spoštovani,

rada bi se vam zahvalila, za včerajšnji topel sprejem, hkrati še sporočam, da je vse v najlepšem redu. Pojavila se ni nobena modrica, niti oteklina, stanje je čudovito.

Urša (podočnjaki s hialuronom)

Draga dr. Tlaker, moram te pohvaliti. Moja prijateljica je jaaako stroga po pitanju estetskih korekcija ali je rekla da ti skida kapu kako me dobro poliraš!

Sandra, botoks in hialuron

Pozdravljeni, moram še enkrat deliti veselje in se še enkrat zahvaliti za osveženi videz, brez otekline ali drugih težav. Hvala in lepo poletje vam želim.

FB, 57 let, polnila (podočnjaki, lica, ustnice)

Spoštovana dr.Tlaker,
hvala za sporočilo. Vse je super,tudi oteklina je manjsa, bolečine ni. Rada pridem k vam, zelo vam zaupam in rezultat me vedno pozitivno preseneti.
P.S. Kolegica me je danes vprašala,če imam nov puder 😉

Š. (botoks in polnilo)

“Sedaj je pa že minilo nekaj časa in rezultat je fantastičen.”

Mira (kolagen stimulirajoče polnilo)

Draga Vesna … zelo, zelo sem zadovoljna, to je najboljse kar sem naredila zase v zadnjem času, to z ustnicami pa tudi malo čela, to je natejeno z velikim občutkom, hvala, hvala, hvala…
Objem do neba !

Z., ustnice s hialuronom in botoks