Gube na čelu nastanejo predvsem zaradi obrazne mimike. Pod kožo obraza imamo mišice, ki našemu obrazu dajejo izraznost. Z mišico frontalis, ki je na čelu, lahko privzdignemo obrvi in s tem naredimo prečne gube na čelu.  Med obrvmi se nahajajo mišica procerus in dve mišici corrugator supercilii, te so odgovorne za mrščenje in navpične gube med obrvmi. Ko smo mladi, se te gube takoj zravnajo, ko mišico popustimo. Starejši kot smo in več kot izvajamo določen gib, globlje se gube zarežejo v kožo in končno ne izginejo več.

Gube nastajajo tudi zaradi izgube kakovosti kože in volumna maščobnih razdelkov pod kožo, vendar je ta vzrok bolj v ospredju v srednji in spodnji tretjini obraza. V zgornji tretjini obraza večina gub nastane zaradi mimike. Ker lahko mimiko odlično kontroliramo, so te gube najlažje obvladljive z estetskimi posegi.

Gub na čelu bo manj ali jih ne bo, če zmanjšamo gubanje kože, zlasti privzdigovanje obrvi in mrščenje. Le redki so ljudje, ki jim to uspe z zavestnim nadziranjem gibov. Najbolj priljubljen in pogost estetski poseg, ki ga uporabljamo proti gubam na čelu in splošno na zgornjem delu obraza, pa je botulinski toksin oziroma botoks. Gre za nevromodulator, zdravilo, ki ga vbrizgamo neposredno v mišico. To zdravilo prepreči prekomerno mimiko v tem področju in tako zgladi gube.

Skrb za kakovost kože se začne z zaščito pred soncem. Zdravje in kakovost kože vzdržujemo z rednimi laserskimi pomlajevalnimi postopki, kot je npr. Fotona 4D. Pri tem kožo nadzorovano grejemo in s tem intenzivno stimuliramo tvorbo kolagena. Če so gube na čelu že vidne, jih lahko odpravljamo z laserskim resurfacingom oziroma ablativnim laserjem (Er:YAG laser ali CO2 laser). S takim posegom  odstranimo vrhnji sloj kože do določene globine.

Laserska ablacija (laserski piling) je izjemno učinkovit način pomlajevanja kože na obrazu, vendar pa je po njem potrebnih nekaj dni okrevanja. Če opravimo popolno ablacijo, po posegu na koži ostanejo kraste, ki odpadejo v 5-7 dneh. Sledi nekaj tednov blage rdečine, ki jo lahko prekrijemo z ličili. Tak poseg je najbolj dramatičen, a najbolj učinkovit in ga ni treba ponavljati.

Če nimamo toliko časa za okrevanje ali če ni potreben tako dramatičen učinek, lahko opravimo frakcionirano lasersko ablacijo. To pomeni, da laserski snop razdelimo v številne drobne curke, s katerimi do določene globine naluknjamo kožo in je ne odstranimo popolnoma. Zaradi teh drobnih poškodb se v koži sprožijo procesi celjenja. Nova koža je debelejša, prožnejša, bolj kvalitetna. Frakcionirani laserski poseg pomeni, da ob terapiji odstranimo približno 10-20 % površine. Zaradi tega je celjenje hitrejše, vendar je postopek treba večkrat ponoviti.

Če je botoksa injiciranega preveč, lahko zgornji del obraza postane brezizrazen, “zamrznjen”, obrvi se lahko znižajo ali izgubijo usločenost. Pogosta napaka je tudi injiciranje premalo botoksa ob straneh čela z namenom, da bi dvignili obrvni lok. Takšen način injiciranja lahko vodi v neskladno dvignjenost repa obrvi, ki smo mu včasih rekli “Mefisto”, zdaj pa ga po junaku Zvezdnih stez raje imenujemo “Spock”. Prevelika (ali premajhna) količina botulinskega toksina je napaka, ki se zgodi zlasti manj izkušenim terapevtom.

Vsak obraz ima svoje zakonitosti in potek mimičnih mišic. Tudi moč mišic, ki ji je treba prilagoditi odmerke botoksa, se individualno močno razlikuje. Moški na splošno potrebujejo 2-krat večje odmerke kot ženske; tudi med ženskami nekatere potrebujejo 2-krat več botoksa kot druge za na videz enak učinek. Zaradi tega skrbno izberite dermatološko ordinacijo, ki ji zaupate skrb za svoj videz.

Kožo na čelu očistimo, razkužimo in označimo vbodna mesta. Vsak posameznik ima drugačno anatomijo, zato je poseg treba individualno prilagoditi. Količina učinkovine, ki jo uporabimo, je izjemno majhna. Poseg je hiter, injiciranje pri izkušenem zdravniku traja le minuto ali dve in je praktično neboleče. Okrevanja ni, saj sledi vbodov na obrazu izginejo že po 10 minutah. Po posegu le redko vidimo manjšo modrico, ki se jo lahko popolnoma skrije s pudrom.

Seveda! Število moških, ki se odločijo za estetski poseg, vseskozi narašča. Med njimi je tudi vse več tistih, ki se odločijo za injekcijo botoksa, saj ocenjujejo, da je bilo v zadnjih treh letih kar milijon terapij z botoksom opravljenih pri moških. V anketnih raziskavah so moški večinoma potrdili, da si želijo urejenega videza in da jih motijo spremembe, ki jih opazijo v ogledalu. Za terapijo, ki odpravi gube na čelu, bi se jih odločile skoraj tri četrtine.

Botoks je eden od estetskih postopkov z največjo vrednostjo za ceno. Cena terapije z botoksom je odvisna od števila področij, ki jih tretiramo. Glede na trajanje učinka (4-6 mesecev) lahko izračunamo, da je strošek redne uporabe botoksa približno takšen kot strošek boljše kreme. Zavedati pa se je treba, da nobena krema ne more imeti niti približno podobnega učinka kot terapija z botoksom.

Izbira vrste laserskega resurfacinga in potrebno število ponovitev sta odvisna od obsežnosti in globine gub. Pri večini je treba opraviti 2-3 laserske postopke, med katerimi mora preteči vsaj mesec dni. Če po postopku redno uporabljamo botoks ali se ne mrščimo več, je rezultat laserskega resurfacinga trajen. Cena laserskih postopkov je na voljo v ceniku.

Kako vam lahko pomagamo na Inštitutu za dermatologijo

Na Inštitutu za dermatologijo je skrb za ohranjanje zdravja in kakovosti kože naša najvišja prioriteta. Vsem našim pacientom in strankam svetujemo v zvezi z zaščito pred soncem, uporabo ustrezne negovalne kozmetike in domačo nego. S spektrom neinvazivnih pomlajevalnih laserskih tehnik skrbimo, da do gub ne pride.

Injekcija botoksa za glajenje gub je eden naših najpogostejših estetskih posegov z velikim zadovoljstvom pacientov in pacientk, saj je poseg kratek in po njem ni potrebno okrevanje, tako da lahko gremo takoj med ljudi. Prav tako opravljamo injekcije hialurona, PRP in lasersko invazivno pomlajevanje. Vse posege opravlja naša zdravnica dr. Vesna Tlaker, ki ima dolgoletne izkušnje z glajenjem gub in drugimi postopki pomlajevanja obraza, o katerih pričajo mnenja zadovoljnih strank. Dr. Tlaker (rojena l. 1973) tudi sama od leta 2010 uporablja botoks in laser za ohranjanje obraza brez gub.

Naročite se