Mimične gube na čelu – kako jih odpraviti

Gube na čelu nastanejo predvsem zaradi obrazne mimike. Pod kožo obraza imamo mišice, ki našemu obrazu dajejo izraznost. Z mišico frontalis, ki je na čelu, lahko privzdignemo obrvi in s tem naredimo prečne gube na čelu.  Med obrvmi se nahajajo mišica procerus in dve mišici corrugator supercilii, te so odgovorne za mrščenje in navpične gube med obrvmi. Ko smo mladi, se te gube takoj zravnajo, ko mišico popustimo. Starejši kot smo in več kot izvajamo določen gib, globlje se gube zarežejo v kožo in končno ne izginejo več.

Gube nastajajo tudi zaradi izgube kakovosti kože in volumna maščobnih razdelkov pod kožo, vendar je ta vzrok bolj v ospredju v srednji in spodnji tretjini obraza. V zgornji tretjini obraza večina gub nastane zaradi mimike. Ker lahko mimiko odlično kontroliramo, so te gube najlažje obvladljive z estetskimi posegi.

Kako preprečimo gube na čelu

Gub na čelu bo manj ali jih ne bo, če zmanjšamo gubanje kože, zlasti privzdigovanje obrvi in mrščenje. Le redki so ljudje, ki jim to uspe z zavestnim nadziranjem gibov. Najbolj priljubljen in pogost estetski poseg, ki ga uporabljamo proti gubam na čelu in splošno na zgornjem delu obraza, pa je botulinski toksin oziroma botoks. Gre za nevromodulator, zdravilo, ki ga vbrizgamo neposredno v mišico. To zdravilo prepreči prekomerno mimiko v tem področju in tako zgladi gube.

Gube na čelu botoks prej potem

Gube na čelu pred botoksom (zgoraj) in po botoksu (spodaj)

Kaj razen botoksa in nadzorovanja mrščenja še lahko storimo proti gubam na čelu

Skrb za kakovost kože se začne z zaščito pred soncem. Zdravje in kakovost kože vzdržujemo z rednimi laserskimi pomlajevalnimi postopki, kot je npr. Fotona 4D. Pri tem kožo nadzorovano grejemo in s tem intenzivno stimuliramo tvorbo kolagena. Če so gube na čelu že vidne, jih lahko odpravljamo z laserskim resurfacingom oziroma ablativnim laserjem (Er:YAG laser ali CO2 laser). S takim posegom  odstranimo vrhnji sloj kože do določene globine.

Laserska ablacija (laserski piling) je izjemno učinkovit način pomlajevanja kože na obrazu, vendar pa je po njem potrebnih nekaj dni okrevanja. Če opravimo popolno ablacijo, po posegu na koži ostanejo kraste, ki odpadejo v 5-7 dneh. Sledi nekaj tednov blage rdečine, ki jo lahko prekrijemo z ličili. Tak poseg je najbolj dramatičen, a najbolj učinkovit in ga ni treba ponavljati.

Glajenje gub s kombinacijo botoksa in laserja

Če nimamo toliko časa za okrevanje ali če ni potreben tako dramatičen učinek, lahko opravimo frakcionirano lasersko ablacijo. To pomeni, da laserski snop razdelimo v številne drobne curke, s katerimi do določene globine naluknjamo kožo in je ne odstranimo popolnoma. Zaradi teh drobnih poškodb se v koži sprožijo procesi celjenja. Nova koža je debelejša, prožnejša, bolj kvalitetna. Frakcionirani laserski poseg pomeni, da ob terapiji odstranimo približno 10-20 % površine. Zaradi tega je celjenje hitrejše, vendar je postopek treba večkrat ponoviti.

Ali sem lahko zaradi botoksa na čelu videti umetno

Če je botoksa injiciranega preveč, lahko zgornji del obraza postane brezizrazen, “zamrznjen”, obrvi se lahko znižajo ali izgubijo usločenost. Pogosta napaka je tudi injiciranje premalo botoksa ob straneh čela z namenom, da bi dvignili obrvni lok. Takšen način injiciranja lahko vodi v neskladno dvignjenost repa obrvi, ki smo mu včasih rekli “Mefisto”, zdaj pa ga po junaku Zvezdnih stez raje imenujemo “Spock”. Prevelika (ali premajhna) količina botulinskega toksina je napaka, ki se zgodi zlasti manj izkušenim terapevtom.

Spock efekt po botoksu

Spock oz. Mefisto učinek po botoksu – neenakomeren dvig obrvi in čuden videz. Če se vam je to zgodilo, pridite k nam, saj je to zelo lahko popraviti.

Vsak obraz ima svoje zakonitosti in potek mimičnih mišic. Tudi moč mišic, ki ji je treba prilagoditi odmerke botoksa, se individualno močno razlikuje. Moški na splošno potrebujejo 2-krat večje odmerke kot ženske; tudi med ženskami nekatere potrebujejo 2-krat več botoksa kot druge za na videz enak učinek. Zaradi tega skrbno izberite zdravnico ali zdravnika, ki skrbi za vaš videz.

Botoks - neenakomeren učinek

Botoks – neenakomeren učinek zaradi aplikacije premalo botoksa v zgornji del čela. Situacijo je zelo lahko popraviti z dodatkom majhne količine botoksa v zgornji del čela.

Koliko časa traja poseg in kakšno je okrevanje po botoksu

Kožo na čelu očistimo, razkužimo in označimo vbodna mesta. Vsak posameznik ima drugačno anatomijo, zato je poseg treba individualno prilagoditi. Količina učinkovine, ki jo uporabimo, je izjemno majhna. Poseg je hiter, injiciranje pri izkušenem zdravniku traja le minuto ali dve in je praktično neboleče. Okrevanja ni, saj sledi vbodov na obrazu izginejo že po 10 minutah. Po posegu le redko vidimo manjšo modrico, ki se jo lahko popolnoma skrije s pudrom.

Ali je glajenje gub na čelu primerno tudi za moške

Seveda, botoks je primeren tudi za moške! Število moških, ki se odločijo za estetski poseg, vseskozi narašča. Med njimi je tudi vse več tistih, ki se odločijo za injekcijo botoksa, saj ocenjujejo, da je bilo v zadnjih treh letih kar milijon terapij z botoksom opravljenih pri moških. V anketnih raziskavah so moški večinoma potrdili, da si želijo urejenega videza in da jih motijo spremembe, ki jih opazijo v ogledalu. Za terapijo, ki odpravi gube na čelu, bi se jih odločile skoraj tri četrtine.

Kakšna je cena za botoks proti gubam na čelu

Botoks je eden od estetskih postopkov z največjo vrednostjo za ceno. Cena terapije z botoksom je odvisna od števila področij, ki jih tretiramo. Glede na trajanje učinka (4-6 mesecev) lahko izračunamo, da je strošek redne uporabe botoksa približno takšen kot strošek boljše kreme. Zavedati pa se je treba, da nobena krema ne more imeti niti približno podobnega učinka kot terapija z botoksom.

Kakšna je cena za lasersko odstranjevanje gub na čelu

Izbira vrste laserskega resurfacinga in potrebno število ponovitev sta odvisna od obsežnosti in globine gub. Pri večini je treba opraviti 2-3 laserske postopke, med katerimi mora preteči vsaj mesec dni. Če po postopku redno uporabljamo botoks ali se ne mrščimo več, je rezultat laserskega resurfacinga trajen. Cena laserskih postopkov je na voljo v ceniku.

Kako vam lahko pomagamo pri odpravljanju gub na čelu

Naročite se

V medicinskem centru Dermatologija.si je skrb za ohranjanje zdravja in kakovosti kože naša najvišja prioriteta. Vsem našim pacientom in strankam svetujemo v zvezi z zaščito pred soncem, uporabo ustrezne negovalne kozmetike in domačo nego. S spektrom neinvazivnih pomlajevalnih laserskih tehnik skrbimo, da do gub ne pride.

Injekcija botoksa za glajenje gub je eden naših najpogostejših estetskih posegov z velikim zadovoljstvom pacientov in pacientk, saj je poseg kratek in po njem ni potrebno okrevanje, tako da lahko gremo takoj med ljudi. Prav tako opravljamo injekcije hialurona, PRP in lasersko invazivno pomlajevanje. Vse posege opravljata naši zdravnici, ki imata dolgoletne izkušnje z glajenjem gub in drugimi postopki pomlajevanja obraza, o katerih pričajo mnenja zadovoljnih strank.