Napake pri estetskih posegih – kako se ne spremeniti v pošast za noč čarovnic

Na pragu je noč čarovnic s svojo paleto strahov in srhljivih zgodb. Drugačne vrste grozljivke pa so tiste, ki se ne odvijajo v zakletih gradovih, ampak v navidezno varnih prostorih izvajalcev estetskih posegov. Da, napake pri estetskih posegih se dogajajo, in lahko spremenijo nič hudega sluteče stranke v čudne kreature, bolj primerne za zabavo ob noči čarovnic kot za vsakdanje življenje, kaj šele za lepotno tekmovanje. Kako se izogniti temu, da bi postali javni eksponat stalne razstave zgrešenih estetskih posegov?

Račje ustnice duck lip preveč filerja hialuron

“Račja ustnica” zaradi preveč polnila – žal marsikdaj videno tudi na naših ulicah.

Razlikovati je treba med napakami in zapleti. Pri estetskih posegih, tako kot sicer v življenju, lahko gre kaj narobe bodisi zato, ker je bil poseg opravljen na napačen način in bi se temu dalo izogniti, bodisi zato, ker se je kljub pravilni izvedbi postopka pripetil zaplet – nepričakovana nesreča, na primer alergija. Zapletom se nikoli ni mogoče 100 % izogniti, tako kot se ob vsej možni previdnosti ni možno povsem izogniti prometni nesreči. V prispevku je govora samo o napakah in o tem, kako jih preprečiti oziroma sanirati, če so se pripetile.

Strašljivi svet pretiranih posegov nas ne pogoltne takoj, ampak šele čez leta

Preveč polnil in botoksa nenaraven videz otečen obraz

Madonna je pri svojih več kot 60 letih brez gub, a njen videz je daleč od naravnega. Verjetno je to posledica dolgoletne uporabe estetskih posegov in “gozda, ki ga ne vidimo zaradi dreves”.

“Praktično vse stranke, ki prvič pridejo na estetski poseg, so sprva zelo zadržane ali celo prestrašene. Na prvi posvet pridejo potem, ko doma mesece ali ali celo leta razmišljajo, kaj jih na obrazu moti, in po spletu iščejo rešitev. Velikokrat se najprej pridejo samo pogovarjat. In neštetokrat ponovijo – čisto malo!” o svojih izkušnjah pove naša dermatologinja dr. Vesna Tlaker.

Pretiravanje z estetskimi posegi, zlasti z injekcijami polnil, seveda obstaja. Skoraj vedno pa se zgodi šele po več letih in ljudem, ki imajo z estetskimi posegi dobre izkušnje in od prej dobre rezultate. “Če pride 40- ali 50-letnica prvič k nam v center, bi  potrebovali celo golido injekcij, da bi lahko naredili kar koli “umetnega” ali prenapihnjenega na njenem obrazu. Ko stranke pridejo prvič, imajo običajno dobre indikacije – bodisi mimične gube, ki jih gladimo z botoksom, ali precejšnjo izgubo volumna obraza, kar korigiramo s polnili. Ko pridete prvič, je narava stvari taka, da kar koli vam naredimo, bo praktično vedno super in boste navdušeni,” pojasnjuje dr. Vesna Tlaker.

Zakleti gozd, ki ga ne vidimo zaradi dreves

Ko tako minevajo meseci in leta, se strankine dobre izkušnje z botoksom in polnili utrjujejo. Mimične gube na zgornji tretjini obraza izginejo. Vsake toliko časa, morda le dvakrat ali trikrat na leto, apliciramo malo polnila tukaj, malo tam, in obraz postane svež, spočit, naraven.

Potem pa se stvari čisto počasi prevesijo v drugo smer. Z leti se namreč stopnjuje povešenje obraza, ki ga s polnili  lahko malenkost zakrijemo, a ga ne moremo  povsem obvladati. Stranke, zdaj povsem samozavestno prepričane, da so polnila odlična rešitev, vidijo vsako najmanjšo gubo in si jo želijo zgladiti s čarobno injekcijo hialurona. A vseh gub s polnili ne moremo rešiti in to mora vedeti zdravnik ter stranko ustaviti. Če poskušamo na vsak način povsem zgladiti gube med nosom in usti (nazolabialne), drobne gube na zgornji ustnici ali gube pod ustnimi koti (marionetne), to neizogibno vodi v nenaravno napihnjenost predela okrog ust, ki spominja na živalski gobec. Stranka, ki “zaradi dreves” (posameznih gub) ne vidi več “gozda” (celostnega videza), pa je zadovoljna, ker gub ni, vesela hodi naokoli in ne opazi začudenih pogledov drugih. Ljudje namreč opazijo, da je na njenem videzu nekaj čudnega, ne pa točno, čemu bi to pripisali.

Preveč botoksa in preveč polnil prej in potem

Obraz brez gub, a spuščene obrvi in utrujen videz so verjetno posledica neprimerno apliciranega botoksa, obraz pa je verjetno napihnjen zaradi preveč hialuronskih polnil.

Napake pri estetskih posegih s hialuronskimi polnili

V iskanju mladosti in lepote pa nekateri pacienti in izvajalci lepotnih posegov tudi bolj neposredno in hitro prestopijo mejo kraljestva, kjer je vsega res odbijajoče preveč. Od račjih ustnic do Mefistovih obrvi – rezultati so lahko bolj grozljivi kot marsikatera maska.

Račje ustnice in Jokerjev nasmeh zaradi preveč filerjev (polnil)

Račje ustnice nastanejo, ko so ustnice preveč napolnjene, zlasti če je preveč polnila v srednjem delu zgornje ustnice pod nosom. Zato ustnice nenaravno štrlijo naprej, podobno kot račji kljun. To se običajno zgodi, če terapevt preceni količino potrebnega polnila, če ne upošteva naravne konture ustnic, če je polnilo nepravilno vbrizgano ali če polnilo migrira (se “razlije”).

Preveč hialuronskega polnila ustnice, račje ustnice

Preveč hialuronskega polnila – račje ustnice

Pri polnjenju stranskih delov zgornje ustnice, zlasti če poskušamo zavihati navzdol obrnjene ustne kotičke, se lahko zgoditi obraten efekt “Jokerjevega nasmeha”. Pri tem se ustni kotički nenaravno raztegnejo navzgor in izgledajo preščipnjeni.

Neenakomerna razporeditev polnila – grudice in bunkice

Če je polnilo vbrizgano preveč površinsko ali premalo natančno oziroma neenakomerno, se lahko vidijo in/ali tipajo bunkice in grudice polnila. Ker polnilo vbrizgamo ročno, je na področjih, kjer je potrebna bolj površinska aplikacija (npr. ustnice), skoraj vedno od začetka tipati nekoliko neenakomerno porazdelitev, ki se sčasoma zgladi. Pomembno pa je, da se ta neenakomernost navzven ne vidi. Včasih se zgodi, da se po večkratni  (večletni) uporabi polnila pod površino ustne rdečine pojavijo bunčice starega polnila od prej, ki lahko modrikasto prosevajo.

Bunkice zaradi filerja v ustnici

Bunkice zaradi filerja v ustnici

Ličnice in čeljust v slogu Zlohotnice

Visoke, ostre ličnice ter izklesana čeljust lahko dajo močan, mladosten videz. Vendar, če je kar koli od tega pretirano ali napačno aplicirano, ustvari oster skeletni videz, podoben Disneyjevi Zlohotnici. To se zgodi, če je polnila preveč ali če je injicirano preveč površinsko in se ne zlije z naravno konturo obraza.

Preveč hialurona v ličnice neustrezna aplikacija hialuronskega polnila

Primer nepravilno apliciranega polnila nad lični lok. Lični (zigomatični) lok je sicer standardno mesto za hialuronsko polnilo in rezultati so ob pravilni aplikaciji odlični. Pri tej pacientki gre za preveč površinsko aplikacijo, preveč polnila in neusklajenost z drugimi deli obraza. Gospa za naraven rezultat potrebuje polnilo ob strani obraza, pred ušesi in nad čeljustnim kotom ter po poteku spodnjega čeljustnega loka.

Napihnjen obraz: prekletstvo otečenega videza

Napihnjen, otečen obraz lahko nastane zaradi pretirane uporabe polnil po celotnem obraznem področju. To vodi do nenaravnega videza, čeprav na obrazu ni gub. Kakšen tovrsten primer nam je znan tudi s slovenske javne scene. To je pogosto rezultat številnih postopkov, opravljenih skozi dolga leta. Učinek se postopoma akumulira, saj se polnila od prej ne absorbirajo. Velikokrat je otečen videz tudi posledica neustrezne porazdelitve polnil, ki jih apliciramo samo v sprednji del obraza, da bi z njim zgladili gube in zakrili povešenost. Pravilna uporaba polnil zahteva razporeditev tudi oz. včasih predvsem ob straneh obraza (sence, lični loki, pred uhlji, spodnja čeljust ob strani), da ohranimo naravno ravnovesje in ustvarimo videz dviga obraza.

Kako se izogniti napakam pri estetskih posegih s hialuronom

Pri uporabi polnila v ustnice je treba upoštevati naslednje:

– Zgornja ustnica naj bo malo manjša od spodnje, njuno razmerje naj bo približno 2:3. Le redkim se podata enako veliki ustnici. Praktično nikoli se ne zgodi, da bi zgornja ustnica delovala normalno ali celo lepo, če je večja od spodnje.

Preveč polnila ustnice neproporcionalno večja zgornja ustnica

Preveč polnila v ustnicah in neproporcionalnost – zgornja ustnica je večja od spodnje. Slika pacientke je s spleta, kjer je objavljena tudi njena zgodba.

– Pri polnjenju srednjega dela zgornje ustnice je treba biti zelo previden. Večina žensk polnila tam ne potrebuje, tako da ustnice v področju pod Kupidovim lokom polnimo minimalno ali sploh nič.

– Previdnost je potrebna pri polnjenju stranskih delov zgornje ustnice, ki se lahko pri nekaterih zavihajo navzgor.

Joker nasmeh zaradi filerja

Joker nasmeh zaradi filerja

– Previdnost je potrebna pri različnih modnih trendih, ki jih nekritično prikazujejo družabna omrežja. Tudi nam pacientke občasno pokažejo navdušujoče posnetke različnih posebnih “tehnik” injiciranja ali rezultatov na družbenih omrežjih, ki so praviloma potegavščina. Zadnji “scam” je ti. lip flip z botoksom, ki v resnici povzroči težave z mimiko ust in zaradi česar nekaj časa ne moremo normalno govoriti. (Res pa se morda ustnica, kadar smo tiho in pri miru, malo zaviha navzgor.)

Pri splošnem umetnem videzu, pri katerem ne znamo pokazati na točno določen del obraza, gre običajno za dolgoletno akumulacijo malih napak pri aplikaciji polnil. Temu se najlaže izognete z izborom zdravnice ali zdravnika z veliko izkušnjami, ki je dovolj prizemljen(a), da vas včasih tudi pošlje domov, ker vam ne more pomagati.

Če so stvari že šle narobe, lahko polnilo raztopimo z encimom hialuronidazo. Vsak resen estetski zdravnik ima hialuronidazo vedno v ordinaciji. Silikona (“biopolimera”, kot ga imenujejo v južnih državah) ni možno raztopiti in ga na vsak način odsvetujemo!

Mefistove obrvi: Spockovo presenečenje

Poimenovane po hudičevem liku Mefistofelesu oziroma pozneje Spocku iz Zvezdnih stez, te ob straneh pretirano dvignjene obrvi dajejo videz stalnega presenečenja ali zlobnega izraza. Ta nesreča se lahko zgodi, če se z botoksom poskuša dvigniti obrvi in se botoks uporabi samo na srednjem delu čela, ne pa tudi ob strani. Nezgoda je razmeroma enostavno rešljiva z aplikacijo nekaj dodatnih točk botoksa. Kako, opisujemo v prispevku o gubah okrog oči.

Spock oziroma Mefisto učinek zaradi botoksa v čelo - nenormalen dvig obrvi

Napake pri estetskih posegih na strani izvajalcev (zdravnikov)

Fantom iz operacijske sobe: pomembne so kvalifikacije in izkušnje

Velik dejavnik, ki vodi do  “Halloween” rezultatov, je pomanjkanje znanja in izkušenj izvajalca.  Manj usposobljeni ali neusposobljeni posamezniki morda ne razumejo dobro anatomije obraza, kar vodi do napačne ali pretirane uporabe injekcij. Med ključnimi elementi naravne lepote so tudi simetrija in skladnost ter določena razmerja med posameznimi deli obraza. Če tega izvajalec posega ne upošteva – bodisi ker ne pozna pravil estetskih pristopov na obrazu bodisi ker želi nenaravno poudariti določen del obraza – to vodi do neuravnoteženega, nenaravnega videza. Začetniki mnogokrat ponujajo nizko ceno za posege, ki pa jo stranke marsikdaj drago plačajo z neoptimalnimi rezultati. Sama aplikacija injekcije je za katerega koli zdravnika lahka in zato imamo lahko navidezen občutek, da je estetska medicina enostavna. Vendar pa še zdaleč ni tako: za prefinjene in naravne rezultate je potrebno veliko učenja in dolga leta izkušenj.

Prenapihnjen obraz zaradi hialuronskih polnil

Zgodba pacientke z zgornjih slik, ki je bila navdušena nad ugodno ceno hialuronskih polnil pri svojem splošnem zdravniku (potem ko je že imela dobre izkušnje s hialuronom od estetskih zdravnikov), a vseeno končala pri estetski dermatologinji, da je popravila slab rezultat. Višja cena ne pomeni nujno odličnosti, a nizka cena zagotovo pomeni, da nekaj manjka. Bodisi je slabši material, bodisi je slabša storitev, bodisi oboje. Estetski posegi niso življenjsko nujno potrebni. Če se nam zdijo predragi, si jih raje ne privoščimo, kot pa da potem plačujemo visoko ceno za slabe rezultate ali imamo zaplete.

Dr. Jekyllova napaka: kvaliteta uporabljenih materialov

Kvaliteta uporabljenih polnil in botulina lahko pomembno vpliva na izid. Cenejši, manj kakovostni materiali lahko privedejo do neenakomernih rezultatov, pretiranega otekanja ali celo neželenih reakcij. Posebej opozarjamo, da je prepovedana uporaba silikona, ki ga pod imenom “biopolimer” injicirajo v državah bivše Jugoslavije, ilegalno pa tudi v Sloveniji. Vbrizgavanje silikona vodi v številne zaplete in tudi morebitnega slabega rezultata ni mogoče popraviti z raztapljanjem. Žal tudi po Sloveniji hodijo mlade in manj mlade ženske z nenormalno velikimi in nepravilno oblikovanimi ustnicami, polnimi silikona, misleč, da so dobile nekaj “bio”.

Joker pri estetskem zdravniku dobi injekcijo v ustnice

Napake pri estetskih posegih in pasti za paciente

Prekletstvo mumije ali vampirjeva utvara: lov na večno mladost

Pacienti včasih padejo v past želje po nerealno mladostnem videzu. Ta želja jih lahko potisne k izbiri pretiranih tretmajev, kar ima za posledico nenaraven, včasih strašljiv videz. To se običajno ne zgodi z velikim pokom, ampak po malem, v letih ali desetletjih rednih neustreznih estetskih terapij. Obsedenost z večno gladkostjo obraza in brisanjem vsake gube posebej lahko vodi do preveč napolnjenega obraza, izbris naravnih linij in izgubo izraznosti, kar daje brezživljenjski, vampirski videz.

Preveč botoksa in polnil prej in potem, raztapljanje

Courteney Cox (Monica iz serije Prijatelji) je odkrito spregovorila o svojem lovu na večno mladost in o uporabi botoksa ter polnil. Ko je spoznala svoje pretiravanje, je “stvari raztopila”.

Zombi apokalipsa: Slepo sledenje trendom

Slepo sledenje lepotnim trendom brez upoštevanja osebne strukture obraza lahko privede do “zombi” uniformnosti, kjer individualnost izgine v prizadevanju za določen ‘videz’.

Nenaraven estetski ideal: preširoke ličnice in čeljust, prevelike ustnice, preozek nos

Del problema skaženosti nekaterih po estetskih posegih so nenaravni estetski ideali. V zadnjih letih se je trend nagibal k preširokim ličnicam in preveč poudarjeni čeljusti ter prevelikim ustnicam. V ZDA je že dolgo v modi nenaravno ozek nos.

Čarovniški napoj: kombinacija varnih postopkov za naravne, realne rezultate

Ključ do uspešnih estetskih postopkov leži v izbiri kvalificirane, izkušene zdravnice ali zdravnika. Ta razume umetnost subtilnosti in znanost pomlajevanja ter se ukvarja s širokim spektrom postopkov, ne samo da “mimogrede” včasih injicira tudi botoks. V pomlajevanju in ohranjanju naravnega videza ima kakovost kože izjemen pomen. Zanjo skrbimo predvsem z laserji in drugimi visokoenergijskimi napravami, ki so posebna, zapletena in zahtevna veja estetske medicine. Ohranjanje in spodbujanje lastnih obnovitvenih mehanizmov kože z lasersko stimulacijo je eden temeljnih kamnov pomlajevanja. Injekcije imajo izjemno pomembno mesto pri odpravljanju mimičnih gub (botoks) in izgube volumna (polnila/filerji ali stimulatorji kolagena). Ker jih je na videz lažje izvajati in ker je začetni strošek mnogo nižji kot pri laserjih in napravah, se jih žal loti tudi marsikateri izvajalec, za katerega bi bilo bolje, da jih pusti pri miru.

Zrcalce, zrcalce na steni, povej: sprejemanje naravnih danosti vsakega posameznika

Tudi zdravnica ali zdravnik sam(a) je ogledalo svojih estetskih norm. Če vam ni všeč, kar počne sam(a) s seboj, je to rdeči alarm.

Preveč hialuronskega polnila v ustnicah (filerja) je estetski ideal nekaterih.

Razumevanje in spoštovanje lastnih in strankinih naravnih danosti ter upočasnitev, ne popolni izbris staranja, sta ključnega pomena. Zmernost je zlato pravilo estetske medicine – izboljšave in popravki naj spoštujejo naravni videz posameznika.

V medicinskem centru Dermatologija.si ste na varnem

Naročite se

V našem medicinskem centru smo zavezani k odličnosti estetskih postopkov in k temu, da je vaša pot do ohranjanja in izboljšanja naravnega, zdravega videza varna, strokovna in prilagojena vašim edinstvenim potrebam. Opravljamo široko paleto estetskih terapij, od medicinske nege kože, vključno s terapijo Hydrafacial, do svetovanja o uporabi kozmetike, naprednih postopkov za izboljšanje kvalitete kože z laserji in visokoenergijskimi napravami ter injekcij botoksa in polnil ter hibridnih filerjev in vstavljanja nitk in drugih postopkov.

Vsi ti postopki sodijo med rutinska “vzdrževalna dela” za mladostni videz, ki jih za vas že veliko let opravlja dr. Vesna Tlaker