Botox: glajenje mimičnih gub obraza

Botulinski toksin oziroma botox je številka ena med neinvazivnimi medicinskimi estetskimi posegi na svetu. Deluje tako, da prepreči prekomerno krčenje mišic. Zaradi tega ga največ uporabljamo za glajenje dinamičnih gub, kot so gube na čelu, gube med obrvmi in gube okrog oči, pa tudi na nekaterih drugih mestih. Botoks na mestu injciranja zmanjšuje potenje, zato ga lahko uporabljamo za zmanjšanje potenja v področju pazduh, glave, dlani ali podplatov. Botoks se med drugim uporablja tudi za terapijo škrtanja z zobmi zaradi prekomerne aktivnosti žvečnih mišic, zožanje spodnjega dela obraza zaradi povečanih žvečnih mišic ter za zdravljenje kronične migrene.

Kaj je botulinski toksin oziroma botox?

Gre za toksin bakterije Clostridium botulinum, za katerega so že v 50. letih prejšnjega stoletja ugotovili, da povzroči relaksacijo oziroma sprostitev mišice, če ga v majhni količini vbrizgamo vanjo. Botulinski toksin prepreči sproščanje acetilholina, kemičnega posrednika v komunikaciji med živcem in mišico, iz živčnih končičev v živčno-mišični stik, motorično ploščico. Tako mišica od živca ne dobi signala za skrčenje in ostane sproščena.

V 70. letih prejšnjega stoletja so botulinski toksin prvič uporabili v terapevtske namene pri ljudeh, in sicer za zdravljenje škiljenja ter krčev očesnih vek. Kasneje se je zdravilo pokazalo učinkovito tudi za lajšanje mišičnih krčev obraza, vratu, ramen in celo glasilk. Še ko se je botulinski toksin zdel bolj kot ne nišno zdravilo za področje oftalmologije, je pravice zanj pridobilo podjetje Allergan in skovalo tržno ime Botox. To ime se je tako zelo prijelo, da se danes večinoma uporablja kot splošni izraz za botulinski toksin tipa A. Pri nas uporabljamo poslovenjeno različico tega tržnega imena botoks.

Bolniki, ki so zdravilo dobili zaradi škiljenja, so poročali, da so imeli po njem tudi manj gub okrog oči. Opazili so, da se na zdravljenih področjih ne potijo več. Nekaterim so se ublažili ali prenehali migrenski napadi. Zaradi teh opažanj je sledila širitev uporabe v različne namene, ki so ji postopoma sledile tudi uradne indikacije. Ko ga je ameriška Uprava za hrano in zdravila leta 2002 odobrila za odpravljanje gub med obrvmi, je bilo to prvo zdravilo, registrirano za izključno kozmetično indikacijo. Po tem je njegova uporaba eksplodirala, ne samo kot medicinski, ampak tudi kot kulturni fenomen.

Danes se ga približno polovica uporablja v kozmetične, polovica pa v medicinske namene. Trenutno je registrirano za zdravljenje spastičnih krčev, denimo po kapi ali cerebralni paralizi, nestabilnega mehurja, migrene, prekomernega potenja in obraznih gub. Poskusno, zunaj registrirane uporabe, ga uporabljajo za lajšanje več deset drugih zdravstvenih težav, med katerimi bodo sčasoma zanesljivo registrirali nova področja uporabe.

Katere gube zgladimo ali preprečujemo z botoksom?

Botoks izvrstno zgladi in preprečuje dinamične gube – tiste, ki nastanejo zaradi mišičnega krčenja. To so zlasti gube med obrvmi, gube na čelu in gube okrog oči, pa tudi nekatere druge. Z njim lahko popravimo usločenost obrvi. Majhne količine uporabljamo tudi za glajenje drobnih gubic okrog ust, ki nastanejo pri ljudeh, ki se veliko šobijo (npr. kadilcih). Prav tako lahko z botulinskim toksinom odlično odpravimo “dlesnasti nasmeh”, ker delno onesposobimo mišico, ki ob nasmehu potegne zgornjo ustnico čez dlesen in jo razgali.

Botoks tudi izvrstno prepreči potenje, ob tem pa nima neželenih učinkov (npr. da bi se zaradi tega drugje potili več). Pacienti pogosto povedo, da se jim po glajenju gub z botoksom izboljša ali povsem odpravi glavobol, npr. migrena.

Koliko časa traja poseg z botoksom? Kakšno je okrevanje po botoksu?

Poseg je hiter, injiciranje pri izkušenem zdravniku traja le minuto ali dve in je praktično neboleče. Okrevanja ni, saj sledi vbodov na obrazu izginejo že po 10 minutah. Po posegu le redko vidimo manjšo modrico, ki se jo lahko popolnoma skrije s pudrom.

Kdaj “prime” botox? Ali je učinek botoksa viden takoj?

Botoks ne začne delovati takoj, učinek nastopi postopoma. Opazimo ga v nekaj dneh po posegu in je največji po enem do treh tednih. Ko odidemo iz ordinacije, torej ni še popolnoma nobene razlike. V naslednjih dneh opazimo, da se vedno manj mrščimo. Tudi če bi hoteli, ne moremo več tako zelo grdo pogledati ali nagubati čela. Odsotnosti mrščenja drugi praviloma ne opazijo. Vidijo le, da smo videti boljše volje ali bolj spočiti. V podobnem času nastopi učinek pri zdravljenju čezmernega potenja.

Koliko časa traja učinek botoksa?

Trajanje učinka botoksa je odvisno od posameznika in od odmerka. Običajni odmerki za glajenje gub učinkujejo od 4 do 6 mesecev. Manjši odmerek učinkuje krajši čas. Pri določenih ljudeh, zlasti tistih z močnejšimi obraznimi mišicami in živahnejšo mimiko, učinek lahko popusti prej. Moški za enak učinek potrebujejo do dvakrat večje odmerke kot ženske. Včasih pacient(ka), ki pride na terapijo prvič, v neizkušenosti in strahu prosi za čim manjši odmerek (“baby botox”). Taki želji lahko ugodimo, moramo pa se zavedati, da učinek ne bo popoln, če damo premajhen odmerek, in da bo trajal krajši čas, morda ne več kot dva meseca.

Kakšni so zadržki za poseg? Ali obstajajo kontraindikacije za botox?

Okoliščin, v katerih botulinskega toksina ne smemo uporabljati, je zelo malo. Zdravila ne smemo uporabljati pri ljudeh, ki so nanj alergični, kar je skrajno redko, in pri nekaterih nevroloških boleznih. Terapije prav tako ne opravimo, če je na mestu vboda prisotno vnetje. Botoksa v estetske namene zaradi previdnosti ne uporabljamo med nosečnostjo. Najpomembneje za preprečevanje neželenih učinkov pa je izbrati zdravnika, ki je usposobljen za tovrstno terapijo in nam bo glede na našo obrazno anatomijo ustrezno izbral odmerek in prepoznal morebitne pasti, zaradi katerih bi se lahko npr. povesile veke.

Kakšni so stranski učinki botoksa?

Če je bilo pred leti, ko smo v Sloveniji začenjali z estetsko prakso, glede botoksa ogromno zadržkov, je botoks oziroma botulinski toksin proti gubam danes tudi pri nas čista rutina. Le redko se še zgodi, da nas pacient vpraša, ali gre res za nevaren strup (v odmerkih, ki jih uporabljamo za zdravljenje, nikakor), ali se po injekciji razširi po telesu (seveda ne), ali bomo zaradi njega izgledali umetno (seveda ne, razen ob napačnem injiciranju) in podobno.

Ljudje se na spletu dobro poučijo in se, vsaj tisti bolj odprti, o svojih izkušnjah pogovarjajo med seboj. Večinoma vedo tudi, da od tega ne moremo izgledati prenapihnjeno in da prevelike »nabotoksirane« ustnice niso posledica zdravljenja z botulinskim toksinom, temveč posledica pretiravanja s polnili oziroma filerji.

V medicinskem centru Dermatologija.si uporabljamo pripravke botoksa uveljavljenih proizvajalcev, ki so bili skrbno preizkušeni v kliničnih raziskavah. Ob pravilnem indiciranju in odmerjanju je delovanje predvidljivo in zanesljivo. Varnost je odlična, težav je v praksi zelo malo. Najpogostejši neželeni učinek na splošno je spremenjen položaj obrvi ali občutek težkih vek, kadar je odmerek prevelik ali mesto injekcije napačno. Neželeni učinki izzvenijo po nekaj dneh ali tednih. Izkušenejši kot je zdravnik, manj verjetna je možnost takšnega zapleta.

Prevelika (ali premajhna) količina botoksa je napaka, ki se zgodi zlasti manj izkušenim terapevtom. Zaradi tega skrbno izberite dermatološko ordinacijo, ki ji zaupate skrb za svoj videz.

Ali je botox primeren tudi za moške?

Seveda, botox je primeren tudi za moške! Število moških, ki se odločijo za estetski poseg, v zadnjih 20 letih vseskozi narašča. Med njimi je tudi vse več tistih, ki se odločijo za injekcijo botoksa, saj ocenjujejo, da je bilo v zadnjih treh letih kar milijon terapij z botoksom opravljenih pri moških. V anketnih raziskavah so moški večinoma potrdili, da si želijo urejenega videza in da jih motijo spremembe, ki jih opazijo v ogledalu; 80 % bi se jih odločilo za glajenje gub okrog oči, 74 % za glajenje gub na čelu, 60 % pa za odpravljanje gub med obrvmi.

Slika botox prej-potem (primer naše pacientke)

[cq_vc_beforeafter beforeimage=”4299″ afterimage=”4300″ autoslide=”0″ handleicon=”openiconic” icon_openiconic=”vc-oi vc-oi-exchange”]

Pacientka z zgornje slike po svojih besedah spada v »kategorijo ljudi, ki ne samo da veliko razmišljajo, ampak tudi nosijo vsa čustva na obrazu 24 ur na dan, sedem dni v tednu«. Ves trud, vložen v nadzorovanje mišične aktivnosti na obrazu, ni bil dovolj, da bi preprečil nastanek navpičnih gub med obvrmi, ki sta jo zelo motili. Zaupala je nasvetu dr. Vesne Tlaker, ki ji je v pičlih 5 minutah terapije izbrisala »34 let (bolj ali manj upravičenega) mrščenja«. Posnetka (pomikajte drsnik levo in desno) sta nastala pred injekcijo botoksa in 14 dni po njej.

Kakšna je cena za botoks (cena za terapijo z botulinskim toksinom)?

Cena za botoks v našem medicinskem centru v Ljubljani je odvisna od velikosti in števila področij, v katere apliciramo botoks. Cena vključuje aplikacijo in kontrolni pregled čez dva tedna ter morebitno korekcijo, če je ta potrebna. Ceno botoksa lahko preverite v našem ceniku.

Kako vam lahko pomagamo, če razmišljate o terapiji z botulinskim toksinom – botoksom?

Injekcije botoksa oziroma botulinskega toksina so ene najpogostejših rutinskih »vzdrževalnih del« za mladostni videz, ki jih opravljajo naše zdravnice. Dolgoletne izkušnje z glajenjem gub drugimi postopki pomlajevanja obraza zagotavljajo odlične rezultate, o katerih pričajo mnenja zadovoljnih strank.

Naročite se