Rozacea

Rozacea – vaš vodič za razumevanje te pogoste kožne bolezni

Rozacea je pogosta kronična vnetna bolezen kože, ki prizadene predvsem osrednji del obraza in se najpogosteje začne med 30. in 60. letom starosti. Njena značilnost je nagnjenost k zardevanju, ki je pogosto in nesorazmerno z dražljaji. Zardevanje se sčasoma stopnjuje v trajno rdečico obraza. Rozacea ni le kozmetični ali estetski problem in lahko globoko vpliva na kakovost življenja in psihološko stanje prizadetih.

Pri kom se pojavi rozacea

Ocenjujejo, da rozacea prizadene okoli 5% odraslih po vsem svetu. Čeprav pogosto menijo, da rozacea prizadene več žensk kot moških, so študije razkrile približno enako porazdelitev med spoloma.

Rozacea se običajno pojavi po 30. letu in je s starostjo vedno pogostejša. Vendar se lahko pojavi v katerikoli starosti in občasno se pojavi celo pri otrocih. Čeprav lahko rozacea prizadene vsakogar, je pogostejša pri ljudeh s svetlo kožo, modrimi očmi in tistih keltskega ali severnoevropskega porekla. Pri ljudeh s temnejšo kožo je lahko težje prepoznavna in premalo prepoznana. Rozaceo so povezovali z z depresijo, hipertenzijo, srčno-žilnimi boleznimi, anksioznimi motnjami, dislipidemijo, sladkorno boleznijo, migreno, revmatoidnim artritisom, okužbo z bakterijo Helicobacter pylori, ulceroznim kolitisom in demenco.

Rozacea obraza - rdeče bunčice in žilice

Rozacea obraza – rdeče bunčice in žilice

Vzroki in dejavniki tveganja tveganja za rozaceo

Patofiziologija rozacee je kompleksna in ni v celoti razumljena, vendar menimo, da vključuje motnje v imunskem sistemu, nenormalnosti v uravnavanju prekrvavitve in vpliv zunanjih okoljskih dejavnikov. Prepoznava in odpravljanje dejavnikov tveganja ima ključno vlogo pri obvladovanju in preprečevanju izbruhov rozacee.

Genetika ima pomembno vlogo pri rozacei, saj se ta pogosto pojavlja pri več družinskih članih. Ta genetska nagnjenost kaže na dedni element, čeprav specifičnih genov za rozaceo niso našli.

Okoljski dejavniki so prav tako ključni pri nastanku in poslabšanju simptomov in znakov rozacee. Ultravijolično sevanje, ekstremne temperature, veter in ostre vremenske razmere lahko izzovejo ali poslabšajo za rozaceo značilno obrazno rdečico. Poleg tega so možni sprožilci, ki lahko povzročijo navale vročine in rdečice v obraz ter poslabšajo stanje, tudi uživanje vročih napitkov, začinjene hrane, alkohola in naporna fizična aktivnost.

Demodex folliculitis obraza

Demodex folliculitis obraza

V patogenezo rozacee je vpletena tudi mikroskopska pršica Demodex folliculorum, ki živi v dlačnih mešičkih in lahko povzroča vnetje kože. Pri mnogih ljudeh z rozaceo so ugotovili večje število teh pršic na koži.

Dermatoskopska slika demodex folliculitis obraza

Dermatoskopska slika demodex folliculitisa obraza

Čeprav ni zanesljivega načina za preprečevanje rozacee, lahko izogibanje posameznim sprožilcem znatno ublaži pogostost in stopnjo izbruhov ter poslabšanj. Za vse ljudi z rozaceo je nujno, da se naučijo prepoznati dejavnike, ki poslabšajo njihovo stanje, saj lahko tako svojo rozaceo učinkoviteje obvladujejo.

Rozacea –  klinična slika, simptomi in znaki

Za rozaceo je značilna rdečina obraza, ki je vseh stopenj od blage do izrazito vidne, skoraj vijolične. Rdečina je pogosto najizrazitejšaa na nosu in licih, pa tudi na čelu in bradi. Rozaceo spremljajo občutki navalov vročine ali stalna vročica obraza, pa tudi otekanje, pekoč občutek, suha ali luščeča koža ter občutljivost na kozmetične izdelke ali določena živila in pijače. Pri nekaterih posameznikih se lahko pojavijo tudi rdeči ali gnojni izpuščaji, ki spominjajo na akne. Za razliko od aken pa pri rozacei nikoli ne vidimo komedonov – ogrcev.

Različne klinične oblike rozacee vključujejo:

Eritematotelangiektatična rozacea na obrazu

Ta oblika se kaže sprva kot zardevanje, nato kot trajna rdečica in vidne kapilare.

Rozacea obraza z rdečino lic in brade

Rozacea obraza z rdečino lic in brade

Papulopustulozna rozacea na obrazu

Značilne so rdeče bunčice oziroma papule in/ali pustule (gnojni mehurčki), ki so podobni aknam.

Papulopustulozna rozacea obraza na licih in nosu

Papulopustulozna rozacea obraza na licih in nosu

Fimatozna rozacea na nosu – rinofima

Pri tej redki obliki pride do povečanja, razraščanja veziva in zatrditve tkiv, najpogosteje nosu, kar je znano kot rinofima.

Rinofima - gomoljasto zadebeljen nos zaradi dolgotrajne rozacee

Rinofima – gomoljasto zadebeljen nos zaradi dolgotrajne rozacee

Očesna rozacea

Rozacea lahko prizadene tudi očesna zrkla. Oči so pordele, suhe, razdražene, pridruži se vnetje očesnih vek.

Očesna rozacea - rdečica obraza in prizadetost očesnih zrkel

Očesna rozacea – rdečica obraza in prizadetost očesnih zrkel

Vsaka oblika zahteva skrbno klinično oceno za ustrezno obravnavo in zdravljenje. Simptomi se lahko razlikujejo od blagih do hudih in so pogosto ciklični, kar pomeni, da se pojavljajo v obliki izbruhov, med katerimi so obdobja izboljšanja.

Diagnostika rozacee

Prvi korak pri diagnozi rozacee vključuje temeljit začetni pregled in razgovor s specialistom dermatologom. Zdravnika zanima dosedanji potek bolezni, pogostost, vzorci in stopnje poslabšanj, morebitni sprožilci in poslabševalci ter olajševalci, dosedanje zdravljenje, morebitne druge bolezni ali zdravila. Pregled vključuje oceno klinično sliko oziroma vizualne značilnosti kože, včasih tudi fotografiranje kože s posebnimi kamerami, dermatoskopijo za oceno gostote demodeksa na koži, po potrebi oftalmološki pregled ob prizadetosti oči. Od diagnostičnih preiskav lahko opravimo biopsijo kože (izrez koščka kože in pregled pod mikroskopom), vendar je ta pri rozacei redko potreben, saj je običajno klinično zelo značilna. Zelo redko, če posumimo na kakšno drugo bolezen, npr. fotodermatozo ali lupus; opravimo druge ustrezne diagnostične preiskave.

Kriteriji za diagnozo rozacee po priporočilih ROSCO so:

 • Prisotnost vsaj enega od naslednjih “velikih” znakov:
  • Trajna rdečica
  • Papule in pustule
  • Vidne kapilare
  • Otekanje obraznih tkiv ali rinofima

ALI

 • Prisotnost dveh “malih” znakov in simptomov, ki vključujejo:
  • Pečenje kože
  • Zbadanje
  • Suhost kože
  • Oteklina

Prepoznavanje in razumevanje teh znakov in simptomov sta temeljnega pomena za uspešno diagnozo in zdravljenje rozacee. Z ustrezno diagnostično potjo lahko zdravniki Medicinskega centra Dermatologija.si nudimo individualizirano zdravljenje in svetovanje za bolnike z rozaceo.

Rozacea in demodikoza pri moškem

Rozacea in demodikoza pri moškem

Rozacea – zdravljenje

Zdravljenje rozacee je prilagojeno posamezniku in je odvisno od tipa in resnosti simptomov. Osredotoča se predvsem tako na zmanjševanje vidnosti rdečice in drugih simptomov kot tudi na izboljšanje splošnega stanja kože.

Rozacea – zdravila v lokalni obliki (krema proti rozacei) in sistemska zdravila (tablete)

Lokalna zdravila v obliki krem, kot so metronidazol, azelaična kislina in ivermektin, so najpogostejša prvi izbor zdravljenja. Ta zdravila se nanašajo neposredno na prizadeta območja kože in lahko zmanjšajo vnetje ter rdečico.

Pri hujših oblikah rozacee ali kadar lokalna zdravila ne prinesejo želenih rezultatov, lahko dermatologi predpišemo oralne antibiotike, kot je doksiciklin. Pri tem ne gre za antibiotično, temveč nespecifično protivnetno delovanje. Doksiciklin se pri rozacei običajno jemlje dva do tri mesece in pacienti ga zelo dobro prenašajo; težave v smislu prebavnih težav, glavobola ali alergij so zelo redke. Tudi za bolnike z očesno rozaceo so lahko koristni tudi oralni antibiotiki, saj pomagajo zmanjšati vnetje oči.

Rozacea na obrazu pred terapijo in po terapiji

Terapija rozacee in demodikoze v medicinskem centru Dermatologija.si – prej (spodaj) in potem (zgoraj); terapija je vključevala lokalna  in sistemska zdravila ter laser.

Večini primerov hude rozacee smo lahko kos z izotretinoinom; peroralnim zdravilom, ki je sorodnik vitamina A in se uporablja za zdravljenje aken.

Redko pri rozacei uporabljamo druga zdravila, zlasti za nadzorovanje izbruhov zardevanja, ki so najtežje obvladljivi. Včasih uporabljamo alfa adrenergične agoniste, kot sta lokalni brimonidin ali oksimetazolin, vendar le za “posebne priložnosti”, saj daljša uporaba močno poslabša stanje. Za obvladovanje izbruhov rdečice lahko poskusimo tudi s terapijo z zdravili, ki se sicer uporabljajo za uravanavanje krvnega tlaka, npr. blokatorji beta ali klonidinom. Zardevanje lahko poskusimo obvladovati  z laserskimi terapijami, s katerimi uničimo patološko razširjene žile. Vendar pa laser deluje le na rdečico, ki je vidna – v času izboljšanja laser nima tarče in učinka ne bo.

Rozacea: laser in drugi postopki za zdravljenje

Laserska terapija je izjemno učinkovita možnost zdravljenja, ki trajno zmanjša vidnost kapilar in rdečice. V medicinskem centru Dermatologija.si uporabljamo laser Nd:YAG, ki je najmočnejši žilni laser, laser z valovno dolžino 532 nm ter SWT-IPL, ki je odličen za površinsko rdečico.

Za bolnike z rinofimo opravimo ablativno lasersko terapijo, s katero odstranimo zadebeljeno tkivo in izboljšamo funkcionalne in estetske težave.

Laserska terapija rozacee in demodikoze - prej in potem; terapija je poleg laserja vključevala tudi lokalna zdravila.

Laserska terapija rozacee in demodikoze v medicinskem centru Dermatologija.si – prej (zgoraj) in potem (spodaj); terapija je vključevala tudi zdravila.

Živeti z rozaceo: obvladovanje in preprečevanje

Obvladovanje rozacee zahteva celostni pristop, ki vključuje prilagoditve življenjskega sloga in nego kože.

Rozacea in demodikoza

Rozacea in demodikoza pri moškem, začetna rinofima

Prilagoditve življenjskega sloga

Prepoznavanje in izogibanje sprožilcem, kot so sonce in UV-svetloba, menjava temperature okolice, temperaturni ekstremi, vroča, ostra in začinjena hrana ter pijače, alkohol in stres, lahko pomaga preprečevati izbruhe rozacee. Pacientom svetujemo dobro zaščito pred soncem, ki naj vsebuje predvsem fizikalne filtre (npr. titan ali cink) in ne le kemičnega UVB-filtra. Svojo kožo naj pred soncem zaščitijo tudi s pokrivali, oblačili in sončnimi očali.

Rozacea in pravilna nega kože

Nežna nega kože je ključnega pomena. Priporočljivo je uporabljati blage čistilce, izogibati se abrazivnim pilingom in izbrati izdelke, ki so brez alkohola, dišav in drugih dražilnih sestavin. Ne pretiravajte z vlažilnimi kremami, saj te ustvarijo ugodne pogoje za razrast pršice Demodex folliculorum in povzročijo poslabšanje.

Blag demodeks folikulitis obraza

Blag demodeks folikulitis obraza, kakršnega pogosto vidimo pri ženskah, ki pretirano uporabljajo vlažilne kreme in številne kozmetične izdelke (večinoma po priporočilih z Instagrama).

Rozacea je potovanje, ne le postaja v zdravju kože

Naročite se

Rozacea sicer ni smrtno nevarna težava, lahko pa izjemno zagreni življenje vsem prizadetim. Je kronična bolezen, ki zahteva dolgoročno obvladovanje v obdobjih poslabšanj in izboljšanj. V Medicinskem centru Dermatologija.si smo predani k zagotavljanju podpore in strokovnih nasvetov našim pacientom. Z rednim spremljanjem, pravočasno terapijo in prilagoditvami zdravljenja lahko pacienti z rozaceo živijo bistveno bolje in z manj zadrege ter težav.