Hemangiomi, cherry/senilni angiomi in drugi benigni žilni tumorji

Po 30. letu ima skoraj vsakdo na koži vsaj nekaj drobnih rdečih pik ali bunčic. Nekateri jih imajo na stotine. Velikokrat gre za družinsko nagnjenje, včasih pa se nenadoma v velikem številu pojavijo v nosečnosti ali redko v povezavi s tumorji, ki izločajo prolaktin. Gre za razširjene žilne prostore, polne krvi, zato so intenzivno rdeče barve. Te spremembe imenujemo cherry angiomi ali senilni angiomi, čeprav nimajo ničesar skupnega ne s češnjami ne s staranjem.

hemangiomi
Hemangiom na hrbtu

Obstaja še množica drugih benignih, pa tudi malignih žilnih tumorjev.

Pogosta vprašanja

Drobni hemangiomi po koži niso znak bolezni jeter. Strahovi, da hemangiomi nastajajo zaradi bolezni notranjih organov ali zato, ker počnemo kaj narobe, so odveč.

Klasična kirurgija je metoda, pri kateri zdravnik izreže tvorbo. Pri nevarnih malignih tumorjih je kirurgija nepogrešljiva. Za večino hemangiomov, ki so benigne spremembe, pa je laser neprimerno boljši izbor. Laser se namreč absorbira le v tarčnem tkivu, ki ga termično poškoduje, tako da se hemangiom “scvre” od znotraj.

Manjši hemangiomi po laserski terapiji postanejo drobne krastice, ki se odluščijo v nekaj dneh. Po terapiji večjih hemangiomov, ki mora včasih biti stopenjska, lahko do popolnega okrevanja mine nekaj tednov. Kljub vsemu pa je okrevanje dosti krajše in lažje kot po operaciji.

Kako vam lahko pomagamo na Inštitutu za dermatologijo

Na Inštitutu za dermatologijo zdravimo hemangiome z najsodobnejšim laserjem Fotona SP Dynamis, ki je eden vodilnih svetovnih laserjev za to indikacijo.

Na sliki spodaj je primer zahtevnejše odstranitve hemangioma na čelu z laserjem. Nekaj več kot tri tedne po odstranitvi je rana zaceljena, vidna je le še rdečina.

hemangiomi hemangiom pred in po odstranitvi z laserjem

Dr. Vesna Tlaker, ki izvaja laserske terapije na Inštitutu za dermatologijo, je mednarodna inštruktorica za laser pri Laser & Health Academy in ima dolgoletne izkušnje z laserskimi terapijami.