Hemangiom – rdeče znamenje na koži

Po 30. letu ima skoraj vsakdo na koži vsaj nekaj drobnih rdečih pik ali bunčic. Nekateri jih imajo na stotine. Velikokrat gre za družinsko nagnjenje, včasih pa se nenadoma v velikem številu pojavijo v nosečnosti ali redko v povezavi s tumorji, ki izločajo prolaktin. Gre za razširjene žilne prostore, polne krvi, zato so intenzivno rdeče barve. Te spremembe imenujemo cherry angiomi ali senilni angiomi, čeprav nimajo ničesar skupnega ne s češnjami ne s staranjem.

hemangiomi
Rdeče znamenje – hemangiom na hrbtu

Obstaja še množica drugih benignih, pa tudi malignih žilnih tumorjev. Eden pogostejših nenevarnih hemangiomov, ki pa raste zelo dramatično, je piogeni granulom.

Ali je hemangiom nevaren

Drobni “cherry” hemangiomi po koži niso nevarni in niso znak bolezni. Strahovi, da hemangiomi nastajajo zaradi bolezni notranjih organov ali zato, ker počnemo kaj narobe, so odveč. Hemangiomi so benigne (nenevarne) tvorbe, ki lahko delajo težave zaradi svoje velikosti in videza.

Zakaj nastane hemangiom

Cherry angiomi so benigne kožne tvorbe, katerih natančni vzroki niso jasni. Menijo, da k njihovemu nastanku prispeva več dejavnikov. Predvsem so pogosti pri starejših odraslih, zato ima proces staranja verjetno pomembno vlogo. V genetskih raziskavah so našli določene mutacije v specifičnih genih (kot sta GNAQ in GNA11), povezane s temi tvorbami. Možni so tudi hormonski dejavniki, saj se lahko cherry hemangiomi pojavijo v nosečnosti, včasih tudi v velikem številu.

Določena zdravila in bolezni lahko privedejo do nenadnega pojava številnih cherry angiom, kar imenujemo eruptivni cherry angiomi. Ti se lahko pojavijo kot stranski učinki zdravil, kot je topični dušikov iperit (gorčični plin) pri zdravljenju vitiliga, ali ciklosporina. Povezani so tudi s kronično boleznijo presadka proti gostitelju in različnimi limfoproliferativnimi motnjami. Sproži jih lahko zdravilo ramucirumab, lahko inducira specifično mutacijo; v cherry angiomih pa so pogosto našli okužbo s človeškim herpesvirusom-8. Čeprav jih je De Morgan, ki jih je prvi opisal v 19. stoletju, povezoval z rakom, to ni pogosta povezava.

Ali je hemangiom bolje zdraviti z operacijo ali laserjem

Klasična kirurgija je metoda, pri kateri zdravnik izreže tvorbo. Pri nevarnih malignih tumorjih je kirurgija nepogrešljiva. Za večino hemangiomov, ki so benigne spremembe, pa je laser neprimerno boljši izbor. Laser se namreč absorbira le v tarčnem tkivu, ki ga termično poškoduje, tako da se hemangiom “scvre” od znotraj.

 

Kako poteka okrevanje po laserski terapiji hemangiomov

Manjši hemangiomi po laserski terapiji postanejo drobne krastice, ki se odluščijo v nekaj dneh. Po terapiji večjih hemangiomov, ki mora včasih biti stopenjska, lahko do popolnega okrevanja mine nekaj tednov. Kljub vsemu pa je okrevanje dosti krajše in lažje kot po operaciji.

Na slikah je ena pogostih benignih žilnih tvorb, imenovana “port wine stain”, kjer ne gre za hemangiom, pač pa druge vrste žilno tvorbo, ki je prirojena in ni redka.

 

Port wine stain pred lasersko terapijo
Port wine stain pred lasersko terapijo
Po seriji laserskih terapij Po seriji laserskih terapij je port wine stain bistveno zbledel wine stain
Po seriji laserskih terapij je port wine stain bistveno zbledel

Kako vam lahko pomagamo pri odstranjevanju rdečih znamenj po koži

V medicinskem centru Dermatologija.si odstranjujemo hemangiome z najsodobnejšim laserjem Fotona SP Dynamis, ki je eden vodilnih svetovnih laserjev za to indikacijo.

Na sliki spodaj je primer zahtevnejše odstranitve hemangioma na čelu z laserjem. Nekaj več kot tri tedne po odstranitvi je rana zaceljena, vidna je le še rdečina.

hemangiomi hemangiom pred in po odstranitvi z laserjem

Kakšna je cena laserskega odstranjevanja hemangiomov, cherry angiomov, žilnih tvorb na koži?

Cene laserskega in kirurškega odstranjevanja hemangiomov oziroma rdečih znamenj na koži lahko preverite v našem ceniku.

Kdo opravi terapijo hemangiomov na koži?

Naročite se

Posege opravljajo naše zdravnice in strokovne sodelavke, ki imajo dolgoletne izkušnje z  laserskim odstranjevanjem kožnih sprememb.