Rdeča znamenja na koži – hemangiomi, cherry/senilni angiomi in drugi benigni žilni tumorji

Po 30. letu ima skoraj vsakdo na koži vsaj nekaj drobnih rdečih pik ali bunčic. Nekateri jih imajo na stotine. Velikokrat gre za družinsko nagnjenje, včasih pa se nenadoma v velikem številu pojavijo v nosečnosti ali redko v povezavi s tumorji, ki izločajo prolaktin. Gre za razširjene žilne prostore, polne krvi, zato so intenzivno rdeče barve. Te spremembe imenujemo cherry angiomi ali senilni angiomi, čeprav nimajo ničesar skupnega ne s češnjami ne s staranjem.

hemangiomi
Rdeče znamenje – hemangiom na hrbtu

Obstaja še množica drugih benignih, pa tudi malignih žilnih tumorjev.

Ali so rdeča znamenja na koži znak bolezni jeter

Drobni hemangiomi po koži niso znak bolezni jeter. Strahovi, da hemangiomi nastajajo zaradi bolezni notranjih organov ali zato, ker počnemo kaj narobe, so odveč.

Ali je hemangiome bolje zdraviti z operacijo ali laserjem

Klasična kirurgija je metoda, pri kateri zdravnik izreže tvorbo. Pri nevarnih malignih tumorjih je kirurgija nepogrešljiva. Za večino hemangiomov, ki so benigne spremembe, pa je laser neprimerno boljši izbor. Laser se namreč absorbira le v tarčnem tkivu, ki ga termično poškoduje, tako da se hemangiom “scvre” od znotraj.

 

Kako poteka okrevanje po laserski terapiji hemangiomov

Manjši hemangiomi po laserski terapiji postanejo drobne krastice, ki se odluščijo v nekaj dneh. Po terapiji večjih hemangiomov, ki mora včasih biti stopenjska, lahko do popolnega okrevanja mine nekaj tednov. Kljub vsemu pa je okrevanje dosti krajše in lažje kot po operaciji.

Kako vam lahko pomagamo pri odstranjevanju rdečih znamenj po koži

V medicinskem centru Dermatologija.si odstranjujemo hemangiome z najsodobnejšim laserjem Fotona SP Dynamis, ki je eden vodilnih svetovnih laserjev za to indikacijo.

Na sliki spodaj je primer zahtevnejše odstranitve hemangioma na čelu z laserjem. Nekaj več kot tri tedne po odstranitvi je rana zaceljena, vidna je le še rdečina.

hemangiomi hemangiom pred in po odstranitvi z laserjem

Kakšna je cena laserskega odstranjevanja hemangiomov, cherry angiomov, žilnih tvorb na koži?

Cene laserskega in kirurškega odstranjevanja hemangiomov oziroma rdečih znamenj na koži lahko preverite v našem ceniku.

Kdo opravi terapijo hemangiomov na koži?

Naročite se

Posege opravljata naši zdravnici in strokovne sodelavke, ki imajo dolgoletne izkušnje z  laserskim odstranjevanjem kožnih sprememb.