Lasersko odstranjevanje mikropigmentacij obrvi in permanentnega makeupa

Moderni postopki vrisovanja pigmentacij na obrazu (mikropigmentacija, japonska metoda, microblading, permanentni makeup) se žal lahko končajo z rezultatom, ki nam ni všeč. Lahko da gre za neustrezno linijo, pretemno barvo, preveč vidne posamezne črte ali pa se čez nekaj mesecev barva pigmentacije sama od sebe spremeni. Lasersko odstranjevanje mikropigmentacij obrvi in drugih kozmetičnih pigmentacij obraza lahko vse to popravi oziroma izbriše brez sledi.

S stališča kože je vsaka kozmetična pigmentacija dejansko tetovaža. Odstranjevanje tetovaž je žal precej bolj zapleteno kot vrisovanje. Na srečo je pri kozmetičnih tetovažah, kot so japonske obrvi in microblading ter pigmentacije na očesnih vekah in ustnicah (eyeliner, permanentni makeup, mikropigmentacija) manj pigmenta in je za odstranitev potrebnih manj postopkov kot pri klasičnih tetovažah na telesu.

Sodoben način odstranjevanja tetovaž poteka z laserji, ki generirajo zelo kratke pulze. Ti povzročijo fotoakustični fenomen, ki pigment razbije v zelo drobne delce, te pa lahko telo odstrani. Pri tem se sprosti veliko energije, ki bi lahko povzročila poškodbo tkiva. Zato je pomembno, da pigment odstranjujemo kontrolirano, postopoma in z laserjem najboljše kvalitete.

Laserji se med seboj zelo razlikujejo. Ceneni laserji, ki prihajajo z Daljnega vzhoda in se žal uporabljajo tudi ponekod v Sloveniji, delujejo nezanesljivo in lahko pri odstranjevanju tetovaž povzročijo opekline in trajne brazgotine.

Lasersko odstranjevanje permanentnega make-upa: prej in potem

Lasersko odstranjevanje japonskih obrvi microblading mikropigmentacije

Primer laserskega odstranjevanja microbladinga oziroma vrisanih japonskih obrvi v medicinskem centru Dermatologija.si. Spodnja slika je takoj po opravljenem laserskem postopku. Rdečina bo zbledela v nekaj dneh.

Pri mikropigmentiranju (tetoviranju) se uporabljajo različne mešanice “pigmentov”, ki praviloma vsebujejo železove okside. Znan je pojav, da mikropigmentacija sčasoma sama od sebe spremeni barvo, zlasti iz temne v rdečkasto ali oranžno. Do tega pride zaradi oksidacije železovega (II) oksida, ki je črne barve, v železov (III) oksid, ki je rdeč. Ob terapiji z laserjem se lahko zgodi obraten fenomen – oranžne ali rdečkaste barve obrvi najprej potemnijo, nato jih z nadaljnjimi laserskimi postopki posvetlimo. Zaradi tega fenomena lahko praviloma tudi “rešimo” obrvi, ki so skozi leta spontano spremenile barvo na oranžno ali rdečo, in jim povrnemo prvotno barvo.

Lasersko odstranjevanje mikropigmentacije obrvi: prej in potem

Lasersko odstranjevanje tetovaže mikropigmentacije obrvi

Po eni terapiji z laserjem v medicinskem centru Dermatologija.si je pretemna mikropigmentacija bistveno zbledela.

Ali lasersko odstranjevanje mikropigmentacije boli?

Lasersko odstranjevanje pigmentacij ni prijetno in, da, žal boli. A če ste zmogli postopek pigmentacije, boste zmogli tudi odstranitev, saj poteka precej hitreje, na vsaki obrvi manj kot minuto. Pri občutljivih ljudeh lahko pred postopkom kožo anesteziramo, tako da postopka sploh ne čutite.

Kako poteka lasersko odstranjevanje pigmentacije na obrveh ali obrazu?

Za lasersko odstranjevanje  se vam ni treba posebej pripravljati. Prosimo le, da pridete nenaličeni, tudi brez maskare. Pred terapijo področje očistimo. Med postopkom je treba nositi kovinska zaščitna očala, ki so po videzu podobna plavalnim. Vsak laserski strel občutimo kot tlesk z elastiko, kožo med terapijo hladimo s hladnim zrakom. Na spodnjem posnetku je prikazano lasersko odstranjevanje klasične tetovaže. Na obrveh oz. obrazu postopek poteka podobno. Potrebna sta dva prehoda, med katerima počakamo 10 minut. Vsak prehod traja manj kot minuto.
Po posegu področje namažemo s kremo za umiritev kože. Koža je takoj po laserskem odstranjevanju pigmentacij obrvi pordela in otečena še kakšen dan, a takoj lahko uporabimo ličila ali obrvi pobarvamo.

Čez dva meseca po potrebi opravimo ponovno terapijo.

Kaj pa po laserskem posegu?

Po postopku bo koža pordela in nekoliko otečena. Priporočamo specifično kremo za nego po posegu in koža se bo umirila v nekaj dneh. Razen te neprijetnosti po laserskem odstranjevanju mikropigmentacije ali japonskih obrvi ni potrebno posebno okrevanje. Takoj po laserju lahko počnete vse kot običajno. Tudi umivate se lahko normalno, le namakanje (kopanje, potapljanje) vam odsvetujemo dan ali dva, dokler koža povsem ne okreva. Po laserju se je treba tudi zaščititi pred soncem. Izogibajte se neposrednega sonca, ne uporabljajte solarija in upoštevajte navodila vašega terapevta glede nege kože po laserju.

Kdaj bo mikropigmentacija povsem izginila?

Posvetlitev se vidi že takoj po posegu in se izboljšuje v naslednjih tednih, ko telo postopoma odstranjuje pigment.

Za trajno odstranitev mikropigmentacij na obrazu so praviloma potrebni 2-3 postopki, odvisno od količine pigmenta. Najhitreje dosežemo posvetlitev in izginotje starejših pigmentacij, lahko da že v enem postopku.

Kakšna je cena laserskega odstranjevanja mikropigmentacij, japonskih obrvi in permanentnega makeupa?

Lasersko odstranjevanje mikropigmentacij je bistveno bolj zapleteno kot vrisovanje, saj zahteva sofisticirano in drago sodobno tehnologijo. Pričakujete lahko, da vas bo odstranitev stala morda nekajkrat več, kot ste za mikropigmentacijo plačali. A ko ta enkrat izgine, je ne bo nikoli več nazaj. Če vam ni več všeč, je to dobra naložba. Cena vsakega postopka je odvisna od velikosti področja in si jo lahko ogledate v našem ceniku.

V medicinskem centru Dermatologija.si uporabljamo laser Fotona StarWalker, ki je v letu 2017 prejel nagrado Aesthetic Industry Award za najboljšo napravo v svojem razredu. Poleg edinstvene tehnologije pikosekundnega pulza v nanopulzu ga odlikuje izjemna zanesljivost ter FracTAT tehnologija, ki omogoča hitrejši rezultat kot klasično odstranjevanje s q-switch laserjem.

Ali je lasersko odstranjevanje mikropigmentacije lahko nevarno?

Da, žal je res tako. V tujini, zlasti v Aziji, se lahko kupijo cenene naprave, ki jih prodajajo kot laserje za odstranjevanje tetovaž, v resnici pa gre za nezanesljive aparature, ki dajejo nepredvidljive rezultate. S takšnimi napravami se žal lahko srečate tudi v Sloveniji. Poleg tega je v neizkušenih rokah kateri koli laser lahko nevaren. Pride lahko do opeklin, trajne spremembe barve kože in brazgotin.

Tveganje lahko zmanjšate tako, da terapijo opravite v specializiranem medicinskem centru z vrhunsko tehnologijo, veliko izkušnjami z laserji in poglobljenim znanjem o koži.

Kako vam lahko pomagamo pri odstranjevanju mikropigmentacije oziroma japonskih obrvi?

V medicinskem centru Dermatologija.si za odstranjevanje kozmetičnih pigmentacij in tetovaž uporabljamo laser Fotona Starwalker, ki je v letu 2017 prejel mednarodno strokovno nagrado The Aesthetic Industry Award za najboljšo napravo v estetiki. Laser je izjemno zanesljiv, natančen in močan ter omogoča odstranjevanje pigmentacij črne, sive, rjave in rdeče barve, ki se večinoma uporabljajo pri mikropigmentacijah. Pri nenavadnih barvah, kot so bela, rumena ali kožna barva, postopek kombiniramo z uporabo ablativnega laserja, ki edini lahko odstrani te barve, ki ne absorbirajo barvno specifičnih laserskih valovnih dolžin svetlobe.

Lasersko odstranjevanje mikropigmentacije obrvi: prej in potem

Po treh terapijah laserskega odstranjevanja tetovaže obrvi

Pred laserjem in po treh postopkih odstranjevanja pigmentacij obrvi

Večino odstranitev mikropigmentacij lahko opravimo v 1-2 postopkih. Terapijo opravi zdravnica specialistka dermatologije ali terapevtka z večletnimi izkušnjami pod nadzorstvom zdravnice.

Naročite se