Bunčice kožne ali rahlo rumenkaste barve, ki se pogosto pojavijo na obrazu ljudi s seboroično kožo, nastanejo zaradi povečanega in pomnoženega normalnega tkiva žlez lojnic. Spremembe niso nevarne in se najpogosteje pojavijo na čelu in licih. Ker imamo lojnice po koži vsega telesa razen na dlaneh in podplatih, se lahko žarišča sebacealne hiperplazije pojavijo skoraj kjer koli. Najpogosteje se začnejo pojavljati v srednjih letih, a lahko tudi prej.

Žleze lojnice tvorijo masten izloček, ki ga imenujemo loj. Loj je nujno potreben del zaščitnega maščobno-kislinskega plašča, ki varuje kožo pred zunanjostjo. Premalo loja vodi v izsušitev kože in posledični neprijetni občutek ter srbež, lahko pa  tudi vnetje (asteatotični dermatitis) in okužbe. Preveč loja prav tako povzroča težave, na primer akne, mastno kožo s širokimi porami in mastno lasišče. Če se izvodilo lojnice zamaši, se pod kožo naredi cista, ki jo v slovenskem prostoru (napačno) imenujemo aterom.

Pri sebacealni hiperplaziji žal ni ukrepa, ki bi trajno preprečil nastajanje sprememb. Lahko pa jih dermatolog odstrani z določenimi postopki, npr. laserjem; z nekaterimi kozmetičnimi izdelki, npr. takimi, ki vsebujejo kisline, pa lahko zmanjšamo njihovo nastajanje.

Kaj so vzroki sebacealne hiperplazije

Spremembe se večinoma pojavljajo pri ljudeh z mastno (seboroično) kožo. Večja je verjetnost pojava pri ljudeh, ki imajo bližnje sorodnike s sebacealno hiperplazijo. Tveganje je večje tudi pri ljudeh z zavrto imunostjo zaradi bolezni ali jemanja ciklosporina. Sebacealna hiperplazija lahko nastane v sklopu zelo redkega genetskega sindroma Muir-Torre, pri katerem se pojavljajo tumorji.

Kako prepoznamo sebacealno hiperplazijo

Za sebacealno hiperplazijo so značilne bunčice, velikokrat z drobno vdolbinico na sredini in rumenkastim obodom. Lahko so posamezne ali v skupinah.Sprememb na koži praviloma ne čutimo – ne srbijo, ne bolijo ipd. – pač pa jih samo vidimo in tipamo. Včasih so videti podobne zaprtim komedonom pri aknah ali milijam. Spremembe dermatolog prepozna klinično (glede na izgled) in dermatoskopsko. Včasih je lahko žarišče sebacealne hiperplazije podobno bazalnoceličnemu karcinomu, v tem primeru se košček tkiva odščpne ali izreže in pregleda pod mikroskopom.

Kakšne so možnosti zdravljenja sebacealne hiperplazije

Sebacealna hiperplazija je nenevarna, vendar spremembe kozmetično motijo in si jih želimo odstraniti zaradi neprijetnega videza. Dermatolog jih lahko odstrani z laserjem ali drugimi destruktivnimi metodami. Za upočasnitev in preprečevanje nadaljnjega pojavljanja so koristna lokalna zdravila, ki vsebujejo retinol in/ali alfa oz. beta hidroki kisline (po nasvetu dermatologa), kemični piling, včasih pa dermatolog priporoči tudi zdravila v obliki tablet, denimo antiandrogene ali retinoide.

Kakšna je cena odstranjevanja sebacealne hiperplazije in povečanih lojnic

Ceno laserskega odstranjevanja sebacealne hiperplazije, izrastkov na koži in cist ter drugih benignih sprememb si lahko ogledate v našem ceniku.

Kako si lahko pomagamo sami doma

Nekatera domača zdravila in kozmetični izdelki so lahko koristni, čeprav se po učinku ne morejo primerjati s postopki pri dermatologu. Nekateri kozmetični izdelki brez recepta, kot so kreme ali tekočine za umivanje obraza, lahko vsebujejo retinol, ki pomaga izluščiti površino zmanjšati lojnice. Pomaga lahko tudi redno umivanje s čistilno tekočino, ki vsebuje glikolno ali salicilno kislino. Poskrbeti je treba za zaščito pred soncem, saj sonce poslabšuje stanje.

Kako vam lahko pomagamo pri sebacealni hiperplaziji

Medicinski center Dermatologija.si je specializiran center za zdravljenje estetskih sprememb na koži, kamor sodi tudi sebacealna hiperplazija. Sebacealna hiperplazija je nenevarna, a zaradi videza lahko zelo moteča. S sodobnimi visokoenergijskimi napravami lahko v našem centru odstranimo posamezna žarišča ali opravimo resurfacing večjih področij ter svetujemo ustrezna zdravila ali kozmetične izdelke, s katerimi boste stanje lahko obvladovali. Vsaka od teh možnosti ima svoje koristi in zadržke, zato se o vseh možnostih z vami temeljito pogovorimo.

[/vc_column_text]

[/vc_column]
Naročite se