Laserski mikronidling – pomlajevanje obraza s frakcioniranim neablativnim laserjem

Laserski mikronidling oziroma frakcionirani neablativni laser je odličen način za izboljšanje videza in pomlajevanje kože obraza z naravnimi rezultati. Terapijo izvajamo že vrsto let in je eden od naših najpogostejših postopkov z izjemnim zadovoljstvom pacientov, tako žensk kot moških. Običajno je potrebnih 3-6 postopkov in po vsakem koža nekaj dni okreva, zato zahteva nekaj načrtovanja. A je vredno, saj so rezultati res odlični.

Z laserskim mikronidlingom lahko odlično izboljšamo povrhnjico in zunanji videz kože: pore, gladkost, prožnost, sijaj. Kot bi prebelili in temeljito očistili stanovanje. Po drugi strani laserski mikronidling ne odpravlja povešenosti kože, globokih gub ali izgube volumna – za tovrstne težave imamo druge rešitve. Laserski mikronidling zelo pogosto kombiniramo z drugimi terapijami, kot so botoks, polnila, laserski posegi za globoko pomlajevanje (4D), odstranjevanje žilic, pigmentacij in drugimi.

Frakcionirani laser: rešitev za blago do zmerno izražene znake staranje kože

Frakcionirani laserji, kot pove že ime, tretirajo le del (frakcijo) kože. Od tod tudi alternativno ime – laserski mikronidling, saj terapija deluje kot vrtanje drobnih laserskih luknjic oziroma stebričkov svetlobnega efekta v koži. Kolikšen del tretiramo pri vsaki terapiji in do kakšne globine, se odločimo glede na indikacijo oziroma problem, tip kože in čas, ki si ga pacient lahko privošči za okrevanje. Če tretiramo manjši delež površine, bo okrevanje hitrejše kot pri večjem deležu. Prav tako globlja terapija terja daljše okrevanje, a ima boljše rezultate.

S ponavljanjem frakcioniranih laserskih postopkov se lahko približamo rezultatu nefrakcioniranih laserjev, vendar ga ne moremo nikoli popolnoma doseči. Zato so frakcionirani laserji primerni za blage do zmerne znake staranja, ne pa za hude teksturne nepravilnosti. Pri teh je potreben nefrakcionirani postopek, kjer tretiramo celotno kožo.

Kdo je dober kandidat za pomlajevanje obraza s frakcioniranim laserjem – laserski mikronidling

Dobre indikacije za laserski mikronidling so blagi do zmerno izraženi znaki staranja in teksturne nepravilnosti. Laserski mikronidling je odličen za izboljšanje površine in sijaja kože ter por. Ten kože se poenoti, koža je sijoča in gladkejša. Pri blažjih terapijah (blagi izraženi znaki staranja, blage fotopoškodbe, neenakomerna polt) okrevanje traja 2-3 dni (rdečica, luščenje, krastice). Terapijo je treba 3-6-krat ponoviti. Idealno je, če ponovitve izvajamo na 2-3 tedne; če se ne moremo drugače organizirati, lahko tudi na 1-2 meseca. Po prvi seriji terapij nato izvajamo osvežitveni vzdrževalni tretma nekajkrat na leto, odvisno od potreb kože. Po vsakem laserskem mikronidlingu je okrevanje podobno.

Če gre za srednje izražene znake staranja in teksturne nepravilnosti, običajno opravimo kombinirano terapijo z več valovnimi dolžinami (glede na stanje kože uporabimo tudi žilni in pigmentno specifični laser ali IPL + laserski mikronidling z eno ali dvema valovnima dolžinama). Odvisno od stanja kože in jakosti terapije je, kako dolgo bo okrevanje – običajno okrog 3-4 dni krastic in še nekaj dni rdečice in luščenja.

Terapije ne izvajamo ob aktivnih okužbah kože na mestu terapije in iz previdnosti tudi ne v nosečnosti. Pri jemanju določenih zdravil in pri temnejših fototipih kože terapijo izvajamo bolj previdno, da preprečimo neželene učinke, kot so pigmentacije ali krvavitve.

Interakcije laser-koža pri frakcioniranih neablativnih laserjih

Frakcionirani neablativni laserji ustvarjajo mikroskopske stolpce kontrolirane toplotne poškodbe v koži, pri čemer okolišnje tkivo ostane nepoškodovano. Mehanizem delovanja je odvisen od valovne dolžine laserja – nekateri delujejo zaradi absorpcije v vodi, nekateri zaradi absorpcije v žilah in pigmentu.

V našem dermatološkem centru uporabljamo frakcionirane neablativne laserje Nordlys 1550 Frax in Fotona Starwalker 1064 ter frakcionirani ablativni laser Fotona SP Dynamis 2940 nm. Ti napredni aparati omogočajo natančen nadzor, kar omogoča prilagojene tretmaje za vsakega pacienta. Pri kombiniranih terapijah vključimo še laser z dolgim 1064 nm pulzom za žilne spremembe ter q-switchani laser z valovno dolžino 532 in/ali 1064 nm ter IPL Candela Nordlys za difuzno rdečico in pigmentne spremembe.

Kako poteka laserski mikronidling

1. Posvet: analiza potreb in pričakovanj stranke; ocena realnih pričakovanj; dolžina okrevanja po terapiji; ocena stroška.

2. Priprava: navodila za domačo nego pred terapijo (priporočamo, da 5 dni pred posegom ne jemljete zdravil, ki vplivajo na strjevanje krvi, če je to mogoče). Če ste nagnjeni k herpesu, vam bomo morda svetovali preventivno profilakso s tabletami proti herpesu.

3. Terapija: čiščenje kože, zaščita oči, izvedba terapije, nanos pomiritvene maske.

4. Po posegu: koža je na dan posega žareča, pordela, z drobnimi pikčastimi krvavitvami. Naslednje dni ne peče in ne boli, je pa še nekaj dni videti sledi posega, ki se jih ne da skriti z ličili.

5. Okrevanje doma – nekaj dni: prejmete vsa potrebna navodila in nasvet glede uporabo izdelkov za nego kože za čim boljše okrevanje. Uporabljajte blag čistilec in se izogibajte drgnjenju. Kožo ohranjajte hidrirano z nežnim vlažilcem. Še nekaj tednov po tem, ko je koža zaceljena, priporočamo zaščito pred soncem. Laserski mikronidling lahko izvajamo v vseh letnih časih, tudi poleti, če se dosledno ščitite pred soncem. Uporabite zaščitno kremo SPF 30 ali več z dodano UVA-zaščito.

6. Približno 5 dni po prvem in zadnjem laserskem mikronidlingu opravimo hidrodermabrazijo (Hydrafacial) za izluščenje in temeljito čiščenje odmrle povrhnjice ter hidracijo kože.

Laserski mikronidling: doseganje želenih rezultatov

Od stanja kože je odvisno, kakšen bo učinek laserskega mikronidlinga in koliko ponovitev bo potrebnih za optimalen učinek in vzdrževanje. Tisti, ki redno opravljajo eksfoliacijo in imajo v osnovi manj problematično kožo, bodo potrebovali vzdrževalni laserski mikronidling le občasno, 1- ali 2-krat letno. Če je koža močno hiperkeratotična, debela in zamaščena, bodo potrebni vzdrževalni postopki vsakih nekaj mesecev. Ob tem je potrebna tudi ustrezna nega kože doma ter zaščita pred soncem

Zaključek

Laserski mikronidling – frakcionirani neablativni laserski tretma – nudi odlično rešitev za blage do zmerne znake staranja kože. Z pravim pristopom, indikacijami in nego lahko pacienti dosežejo izjemne rezultate. V našem medicinskem centru opravljamo individualno prilagojene postopke z laserji Candela Nordlys 1550 Frax in Fotona Starwalker 1064 in 532 nm ter Fotona SP Dynamis 1064 in 2940 nm, kar zagotavlja najboljše možne rezultate za naše paciente.

Kako vam lahko pomagamo

Naročite se

 

Medicinski center Dermatologija. si je specializiran za pomlajevanje ter ohranjanje zdravja in lepote kože. Osredotočamo se na dolgoročne rešitve za kvaliteto kože, ki vam omogočajo ostati najboljša različica same(ga) sebe in imeti svojo najboljšo kožo. Naše sodelavke imajo dolgoletne izkušnje z uporabo laserja in drugih visokoenergijskih naprav, injiciranjem hialurona, mezoterapije, lastne plazme (PRP), botoksa in lipolitikov, uporabo kemičnih in mehanskih ter laserskih pilingov ter drugimi naprednimi tehnikami ohranjanja in izboljšanja videza kože.