Ksantelazme – rumene obloge na očesnih vekah

Ksantelazma je pogosta nenevarna tvorba na očesnih vekah, ki je estetsko moteča. Odstranitev z laserjem je bistveno ugodnejša kot klasična operacija, saj je hitra in brez bolečin. Šivanje po posegu večinoma ni potrebno. Okrevanje je hitro, večinoma do teden dni, in pacient lahko normalno opravlja vse aktivnosti, saj oči ne pokrijemo in pacient lahko normalno gleda.

[cq_vc_beforeafter beforeimage=”2790″ afterimage=”2789″ autoslide=”0″]

Stanje pred lasersko odstranitvijo ksantelazme in po njej (pomikajte drsnik levo in desno).

Ne pozabite: laser je le orodje, tako kot avtomobil ali skalpel. Še tako dober laser ne zagotavlja nikakršnega rezultata, če ni vrhunskega zdravnika, ki z njim upravlja. Preden se odločite za poseg, skrbno preverite reference in usposobljenost terapevta, pokaže naj vam tudi svoje lastne primere in ne splošnih slik z interneta.

Kaj je cilj posega in kakšna je trajnost rezultata

Z laserskim posegom ksantelazmo popolnoma odstranimo. Pri pacientih, ki ne kadijo, je možnost ponovitve zelo majhna. Pri kadilcih se ksantelazme lahko ponovijo. Za razliko od klasične operacije, kjer se ksantelazmo izreže skupaj z delom očesne veke, pa pri laserju ne odstranimo dela veke in zato lahko laserski poseg brez težav tudi večkrat ponovimo.

Kako poteka lasersko odstranjevanje ksantelazme

Na posnetku je poseg, ki ga opravlja dr. Vesna Tlaker. Uporablja laser Fotona SP Dynamis, ki je v svetovnem merilu eden najbolj uveljavljenih laserjev za odstranitev tovrstne spremembe.

Poseg opravimo v lokalni anesteziji in je popolnoma neboleč. Med posegom pacient čuti dotikanje, a prav nobene bolečine. Potem ko je pacient pripravljen, samo odstranjevanje traja od nekaj minut do največ pol ure, če so na vseh štirih vekah velike ksantelazme. Večino odstranitev opravimo v manj kot 15 minutah.

Ali se moramo za poseg posebej pripraviti

Posebna priprava ni potrebna. Na poseg ni treba priti tešč, jeste lahko normalno. Če jemljete zdravila proti strjevanju krvi, se pred posegom oglasite na posvet. Če jemljete acetilsalicilno kislino ali nesteroidne antirevmatike (npr. ibuprofen, naproksen, ketoprofen, diklofenak ipd.), je zaželeno, da jih 5 dni pred posegom opustite. Prav tako 5 dni pred posegom ne jemljite vitamina C ali E. Če kadite, vam priporočamo, da kajenje opustite. Pri kadilcih se ksantelazme zelo rade ponovijo.

Ali lahko hkrati odstranimo ksantelazme na obeh očesih

Da, večinoma lahko hkrati odstranimo ksantelazme na obeh očesih. Po posegu namreč večinoma ni treba pokrivati ran, tako da pacient ni oviran in lahko počne vse kot običajno, tudi vozi avto. Izjemoma, če npr. med posegom in po njem rana krvavi in je treba oko pokriti za dan ali dva, raje opravimo poseg na vsakem očesu posebej.

Kako poteka okrevanje po odstranitvi ksantelazme

Na mestu posega približno teden dni ostane opeklini podobna ranica, nekaj dni je področje lahko otečeno. Stanje je najslabše dan po posegu, ko se zbudimo z oteklino in na videz “hujšo” rano, kot je bila takoj po posegu. Nato se stanje relativno hitro izboljšuje. Razen v izjemnih primerih zelo velikih ksantelazem lahko pacient po posegu normalno opravlja vsakodnevne aktivnosti in hodi v službo. Rane so praviloma zaceljene v 5-10 dneh. Ran po posegu ni treba pokrivati. Pacienti dobijo antibiotično mazilo, ki ga večkrat na dan namažejo na žarišča do zacelitve.

Kakšna je cena za odstranitev ksantelazme

Cena laserske odstranitve je odvisna od velikosti in lokalizacije ksantelazem. Za podrobnosti si oglejte cenik naših storitev.

Kako vam lahko pomagamo pri ksantelazmah

Naročite se

Medicinski center Dermatologija.si je eden najboljših slovenskih centrov pri rezultatih male laserske kirurgije kože, kot je odstranjevanje ksantelazem in drugih kožnih znamenj oziroma izrastkov. Posege opravljajo naše zdravnice, ki imajo dolgoletne izkušnje z malo kirurgijo kože in estetskim laserskim odstranjevanjem kožnih sprememb.

Ne pozabite: laser je le orodje, tako kot avtomobil ali skalpel. Še tako dober laser ne zagotavlja nikakršnega rezultata, če ni vrhunskega zdravnika, ki z njim upravlja. Preden se odločite za poseg, skrbno preverite reference in usposobljenost terapevta, pokaže naj vam tudi svoje lastne primere in ne splošnih slik z interneta.