Ksantelazma je pogosta nenevarna tvorba na očesnih vekah, ki je estetsko moteča. Odstranitev z laserjem je bistveno ugodnejša kot klasična operacija, saj je hitra in brez bolečin. Šivanje po posegu ni potrebno. Okrevanje je hitro, večinoma do teden dni, in pacient lahko normalno opravlja vse aktivnosti. Pri posegu na posnetku smo uporabili laser Fotona SP Dynamis, ki je v svetovnem merilu eden najbolj uveljavljenih laserjev za odstranitev tovrstne spremembe.

ksantelazma odstranjevanje ksantelazme
Ksantelazma odstranjevanje ksantelazme

Stanje pred lasersko odstranitvijo ksantelazme in po njej (pomikajte drsnik levo in desno).

Ne pozabite: laser je le orodje, tako kot avtomobil ali skalpel. Še tako dober laser ne zagotavlja nikakršnega rezultata, če ni vrhunskega zdravnika, ki z njim upravlja. Preden se odločite za poseg, skrbno preverite reference in usposobljenost terapevta, pokaže naj vam tudi svoje lastne primere in ne splošnih slik z interneta.

Z laserskim posegom ksantelazmo popolnoma odstranimo. Pri pacientih, ki ne kadijo, je možnost ponovitve zelo majhna. Pri kadilcih se ksantelazme lahko ponovijo. Za razliko od klasične operacije, kjer se ksantelazmo izreže skupaj z delom očesne veke, pa pri laserju ne odstranimo dela veke in zato lahko laserski poseg brez težav tudi večkrat ponovimo.

Poseg opravimo v lokalni anesteziji in je popolnoma neboleč. Med posegom pacient čuti dotikanje, a prav nobene bolečine. Potem ko je pacient pripravljen, samo odstranjevanje traja od nekaj minut do največ pol ure, če so na vseh štirih vekah velike ksantelazme. Večino odstranitev opravimo v manj kot 15 minutah.

Posebna priprava ni potrebna. Na poseg ni treba priti tešč, jeste lahko normalno. Če jemljete zdravila proti strjevanju krvi, se pred posegom oglasite na posvet. Če jemljete acetilsalicilno kislino ali nesteroidne antirevmatike (npr. ibuprofen, naproksen, ketoprofen, diklofenak ipd.), je zaželeno, da jih 5 dni pred posegom opustite. Prav tako 5 dni pred posegom ne jemljite vitamina C ali E. Če kadite, vam priporočamo, da kajenje opustite. Pri kadilcih se ksantelazme lahko ponovijo.

Da, večinoma lahko hkrati odstranimo ksantelazme na obeh očesih. Po posegu namreč večinoma ni treba pokrivati ran, tako da pacient ni oviran in lahko počne vse kot običajno, tudi vozi avto. Izjemoma, če npr. med posegom in po njem rana krvavi in je treba oko pokriti za dan ali dva, raje opravimo poseg na vsakem očesu posebej.

Na mestu posega približno teden dni ostane opeklini podobna ranica, nekaj dni je področje lahko otečeno. Stanje je najslabše dan po posegu, ko se zbudimo z oteklino in na videz “hujšo” rano, kot je bila takoj po posegu. Nato se stanje relativno hitro izboljšuje. Razen v izjemnih primerih zelo velikih ksantelazem lahko pacient po posegu normalno opravlja vsakodnevne aktivnosti in hodi v službo. Rane so praviloma zaceljene v 5-10 dneh. Ran po posegu ni treba pokrivati. Pacienti dobijo antibiotično mazilo, ki ga večkrat na dan namažejo na žarišča do zacelitve.

Cena posega je večinoma 200-400 EUR, odvisno od velikosti in lokalizacije ksantelazem. Za podrobnosti si oglejte cenik naših storitev.

Kako vam lahko pomagamo

Inštitut za dermatologijo je eden najboljših slovenskih centrov pri rezultatih male laserske kirurgije kože, kot je odstranjevanje ksantelazem in drugih kožnih znamenj oziroma izrastkov. Posege opravlja dr. Vesna Tlaker, ki ima dolgoletne izkušnje z malo kirurgijo kože in estetskim laserskim odstranjevanjem kožnih sprememb.

Naročite se