Galerija: bazalnocelični karcinom

Bazalnocelični karcinom je najpogostejši kožni rak in sploh najpogostejši maligni tumor pri belopoltih. V Sloveniji se vsako leto pojavi pri več tisoč ljudeh. Sicer ni življenjsko nevaren, a lahko povzroči veliko uničenje tkiva, če ga ne zdravimo pravočasno. Bazalnocelični karcinom se na koži kaže v številnih pojavnih oblikah, ki imajo svoje klinične in dermatoskopske značilnosti.

Številni bazalnocelični karcinomi na hrbtu
Številni bazalnocelični karcinomi na hrbtu

Pri starejšem moškem, ki je bil veliko na soncu, je na hrbtu že ob prvem kliničnem vtisu najti 5 bazalnoceličnih karcinomov – poleg večje tvorbe nad desno lopatico so bazalnocelični karcinomi tudi rožnate lise in bunčice ob hrbtenici. Bazalnocelični karcinomi se pri ljudeh, ki so jih kdaj že imeli, radi pojavljajo še na novo.

Bazalnocelični karcinom na sencih
Pigmentirani, ulcerirani bazalnocelični karcinom na sencih

Trdovratna, počasi rastoča temna lisa z razjedo na sencih 65-letne pacientke je klinično značilen bazalnocelični karcinom: razjeda, infiltriran rob, voščeni sijaj, pigmentacija. Spremembo je treba takoj pokazati zdravniku, saj podobno lahko izgleda melanom, ki je mnogo nevarnejši tumor.

Bazalnocelični karcinom na čelu pigmentiran
Pigmentirani bazalnocelični karcinom na čelu mlajšega moškega

40-letni moški je nekaj mesecev opažal novo, rastoče “znamenje” na čelu. Klinični vtis kaže na pigmentirani bazalnocelični karcinom – svetleča se površina krhkega videza, temna barva, privzdignjena rašča. Podobno je lahko videti melanom, nevaren kožni rak. Podobno spremembo je treba čim prej pokazati dermatologu.

Pigmentirani bazalnocelični karcinom na čelu dermatoskopsko
Nodularni pigmentirani bazaliom na čeludermatoskopsko

Dermatoskopsko so vidni za bazalnocelični karcinom značilni skupki sivkastorjavkastega pigmenta, ki se v zgornjem polu spremembe razraščajo kot podaljški; površinska razjeda, nekaj razširjenih žilic, belkasta atrofična površina. Te vrste kožni rak raste počasi in ne boli.

Bazalnocelični karcinom na obrazu
Nodularni in ulcerirani bazalnocelični karcinom na obrazu

Trdovratna, počasi rastoča krasta nad čeljustjo 70-letne pacientke je klinično značilen bazalnocelični karcinom: razjeda, infiltriran rob, voščeni sijaj, drevesaste žile. Na zgornjem polu je videti rjavo seboroično keratozo, ki je nenevarna sprememba in v tem primeru naključno prisotna v bližini bazalnoceličnega karcinoma.

bazalnocelični karcinom bazaliom
Nodularni pigmentirani bazalnocelični karcinom na vratu

Čvrsto pigmentirano področje, ki ne boli in raste več let. Bazalnocelični karcinom je pogosto, kot na sliki, delno pigmentiran. Kožni rak te vrste je odlično ozdravljiv z operacijo.

bazalnocelični karcinom bazaliom
Nodularni pigmentirani bazaliom na vratu dermatoskopsko

Dermatoskopsko so vidni za bazalnocelični karcinom značilni skupki sivkastorjavkastega pigmenta, posamezne površinske razjede, nekaj razširjenih žilic, belkasta atrofična površina. Te vrste kožni rak raste počasi in ne boli.

bazalnocelični karcinom bazaliom
Površinsko rastoča bazalnocelična karcinoma trupa

Obe rožnati lisi na trupu prestavljata površinsko rastoč bazalnocelični karcinom. Čeprav včasih izgleda podobno kot ekcem ali luskavica, je to dejansko kožni rak. Tovrstne spremembe se lahko zdravi tudi s kremo, ki vsebuje imikvimod, ali fotodinamičnim zdravljenjem.

bazalnocelični karcinom bazaliom
Površinsko rastoči bazalnocelični karcinom

Več mesecev trajajoče luščeče žarišče na trupu, podobno vnetju, je običajno površinsko rastoči bazalnocelični karcinom (bazaliom). Žarišče ne boli in ne srbi. Raste večinoma počasi, vsaj leto dni do velikosti, kot je na sliki. To je nizkomaligni kožni rak in je odlično obvladljiv.

bazalnocelični karcinom bazaliom
Nodularni bazalnocelični karcinom (bazaliom)

Neboleč rožnat vozlič na prsnem košu, ki je rasel več kot leto dni, je ena od tipičnih oblik bazalnoceličnega karcinoma, ki je nizkomaligni kožni rak. Od blizu bi lahko tudi s prostim očesom videli razširjene žilice na površini.

bazalnocelični karcinom bazaliom
Delno pigmentirani bazalnocelični karcinom

Več mesecev počasi rastoča rožnato-rjavkasta lisa na glavi. Klinično vidimo značilno svetlečo se površino. Včasih je klinično težko ločiti, ali gre za bazaliom ali melanom. Histološka analiza omogoči dokončen odgovor na vprašanje, katere vrste kožni rak je to.

bazalnocelični karcinom bazaliom
Delno pigmentirani bazalnocelični karcinom dermatoskopsko

Pigmentirani bazaliom je kožni rak, pri katerem je včasih težko ali nemogoče klinično ločiti, ali ne gre morda za melanom, ki je bistveno nevarnejši. Pri tem primeru so dermatoskopsko vidni neenako veliki skupki sivkastega pigmenta, ki pogosto spremljajo bazalnocelični karcinom.

bazalnocelični karcinom bazaliom
Pigmentiran bazalnocelični karcinom

Črnikasto-sivkasta bunčica, pokrita s svetlikajočo se povrhnjico, pri kateri klinično ne moremo razlikovati med pigmentiranim bazalnoceličnim karcinomom in melanomom.

bazalnocelični karcinom bazaliom
Pigmentiran bazalnocelični karcinom dermatoskopsko

Črnikasto-sivkasta bunčica, pokrita s svetlikajočo se povrhnjico, pri kateri dermatoskopsko vidimo homogeno sivo pigmentacijo. Povrhnja razjeda v spodnji polovici govori za bazalnocelični karcinom, vednar v takem primeru dermatoskopsko ne moremo razlikovati med pigmentiranim bazalnoceličnim karcinomom in melanomom.

bazalnocelični karcinom bazaliom
Bazalnocelični karcinom uhlja

Več let rastoča spontana rana v uhlju je značilna za bazalnocelični karcinom. Ob robu je koža bolj svetleča, rožnata, rob je mestoma privzdignjen. Sprememba ne boli.

bazalnocelični karcinom bazaliom
Nodularni bazalnocelični karcinom

Rožnat tumor z razgaljeno, rosečo se površino. Poleg bazalnoceličnega karcinoma je lahko tako videti več različnih kožnih tumorjev.

bazalnocelični karcinom bazaliom
Nodularni bazalnocelični karcinom dermatoskopsko

Dermatoskopsko so ob robu vidni za bazalnocelični karcinom suspektni skupki rjavega pigmenta.

bazalnocelični karcinom bazaliom
Bazalnocelični karcinom na hrbtu

Sprememba je zelo neizrazitega videza, bazalnocelični karcinom pa prestavlja celotno luščeče se področje in še infiltrirani del kože na desni strani, podobne velikosti, kjer je površina bolj gladka, deloma privzdignjena in se na njej kažejo poudarjene žilice. Bazalnocelični karcinom v tem primeru raste delno sklerodermiformno.

bazalnocelični karcinom bazaliom
Nodularni bazalnocelični karcinom v lasišču

Rožnat čvrst tumor, svetleča se površina in razširjene žile na površini so značilne za bazalnocelični karcinom. Podobnega izgleda je lahko več drugih vrst tumorjev v lasišču.

bazalnocelični karcinom bazaliom
Dva bazalnocelična karcinoma na hrbtu

Levo od brazgotine po operaciji je vidna razjeda z delno pigmentiranim privzdignjenim robom – bazalnocelični karcinom. Nad to spremembo je rožnata luščeča se lisa podobne velikosti, ki prav tako prestavlja bazalnocelični karcinom površinsko rastočega tipa.

bazalnocelični karcinom bazaliom
Površinsko rastoči bazalnocelični karcinom hrbta

Ena od različic bazalnoceličnega karcinoma je površinsko rastoči tip, ki bolj kot na tumor po izgledu spominja na vnetje kože. Pokaže se kot luščeča se rdeča ali rožnata lisa, ki počasi raste. Velikokrat ga napačno zdravijo pod diagnozo dermatitis, ekcem ali luskavica. Površinsko rastoči bazalnocelični karcinom lahko uspešno zdravimo z nekirurškimi metodami, kot je krema z imikvimodom ali fotodinamična terapija.

bazalnocelični karcinom bazaliom
Kožni rak – ulcerirani bazalnocelični karcinom zgornje ustnice

Več let rastoča sprememba je v sredini razjedena, ob rasti pa je uničenje tkiva že precejšnje, kar povzroča deformacijo celotnega področja. Bazalnocelični karcinom prepoznamo predvsem po privzdignjenem, svetlečem se rožnatem robu na desni strani. Rana ni boleča. Te vrste kožni rak je odlično obvladljiv s preprosto operacijo, dokler je manjše velikosti. Če je velik ali na anatomsko zapletenem področju, je potrebna zapletenejša kirurška rekonstrukcija. Toda tudi tako velik bazaliom kot na sliki skoraj nikoli ne metastazira in ne povzroči smrti, kljub velikemu uničenju tkiva.

bazalnocelični karcinom bazaliom
Bazalnocelični karcinom zatilja

Bazalnocelični karcinom pacienti pogosto opazijo kot krastico, ki se vedno znova odlušči, rana pa se ne zaceli. Na vratu je bazalnocelični karcinom viden kot razjeda, obdana s poudarjenim svetlečim se robom; na sliki je tudi krasta, ki se je odluščila.

bazalnocelični karcinom bazaliom
Bazalnocelični karcinom zatilja dermatoskopsko

Na dermatoskopski sliki je vidna osrednja razjeda, ki jo obdaja poudarjen rob. Te vrste kožni rak se pogosto kaže kot ranica, ki se sprva vedno znova zaceli s krasto, a postopoma raste.

bazalnocelični karcinom bazaliom
Kožni rak – nodularni bazalnocelični karcinom spodnje ustnice

Značilni nodularni bazalnocelični karcinom spodnje ustnice. Kirurško zdravljenje bi pomenilo klinast izrez spremembe in precejšnjo spremembo tako videza kot tudi velikosti odprtine ust. Pri bazalnoceličnem karcinomu na neugodnih lokalizacijah za operacijo zato razmišljamo o drugih možnostih. Pomembno je, da dermatolog, ki praviloma postavi klinično diagnozo bazalnoceličnega karcinoma, pozna vse možnosti terapije in pacientu pomaga izbrati najugodnejšo. v tem primeru je bila pacientka zdravljena z obsevanjem.

bazalnocelični karcinom bazaliom
Bazalnocelični karcinom spodnje ustnice po obsevanju

Pri bazalnoceličnem karcinomu na neugodnih lokalizacijah za operacijo razmišljamo o drugih možnostih. V tem primeru je bila pacientka zdravljena z obsevanjem. Za obsevanje se običajno odločimo pri pacientih, starejših od 60 let. Estetski in funkcionalni rezultat obsevanja je sprva odličen (kot na sliki), sčasoma pa se – po 20 letih in več – pojavi sprememba z defektom in deformacijo tkiva.

bazalnocelični karcinom bazaliom
Nodularni bazalnocelični karcinom na spodnji veki

Spodnja veka je neugodno mesto za bazalnocelični karcinom, saj bi z operacijo povzročili precejšen defekt tkiva. V takih primerih zaradi tega razmišljamo o drugih možnostih, v tem primeru je bila pacientka zdravljena z obsevanjem.

bazalnocelični karcinom bazaliom
Po obsevanju bazalnoceličnega karcinoma na spodnji veki

Za obsevanje se običajno odločimo pri pacientih, starejših od 60 let. Estetski in funkcionalni rezultat obsevanja je sprva odličen (kot na sliki), sčasoma pa se – po 20 letih in več – pojavi sprememba z defektom tkiva in navzven zavihano veko.

bazalnocelični karcinom bazaliom
Nodularni bazalnocelični karcinom

Značilen neboleč rožnat vozlič, ki je rasel kakšno leto. Na obrazu je bazalnocelični karcinom zelo pogost. Te vrste kožni rak se običajno zdravi z operacijo.

bazalnocelični karcinom bazaliom
Nodularni bazalnocelični karcinom dermatoskopsko

Dermatoskopsko vidimo vse dermatoskopske značilnosti bazalnoceličnega karcinoma: atrofični epidermis, ki ustreza svetleči se površini, drevesasto razvejane teleangiektazije (žilice), rožene “bisere” – keratinske ciste, povrhnje ulceracije ter na 3. uri nekaj skupkov sivkastega pigmenta.

bazalnocelični karcinom bazaliom
Nodularni bazalnocelični karcinom

Nad desno obrvjo je viden nodularni bazalnocelični karcinom, ki je rasel več let. Sprememba ni boleča. Osrednji del predstavlja s krasto pokrita razjeda, ob robu pa na spodnjem desnem delu vidimo značilen svetlikajoč se, poudarjen rob z razvejanimi žilicami. Desno od bazalnoceličnega karcinoma vidimo makrokomedon (ogrc), na levi strani več nenevarnih rjavih sprememb – seboroičnih keratoz.
Bazalnocelični karcinom niti v tej velikosti pacientov praviloma ne ogroža, le da je potreben precej bolj obsežen kirurški poseg z večjo brazgotino, kot če pacient za terapijo pride, ko je tumor manjši.

bazalnocelični karcinom bazaliom
Nodularni bazalnocelični karcinom

Značilen rožnat, svetleč se vozlič, s prostim očesom so vidne značilne drevesasto razvejane žilice (teleangiektazije).

bazalnocelični karcinom bazaliom
Nodularni bazalnocelični karcinom dermatoskopsko

Značilna dermatoskopska slika nepigmentiranega nodularnega bazalnoceličnega karcinoma. Vidne so značilne teleangiektazije in v spodnjem delu posamezne drobne povrhnje erozije.

bazalnocelični karcinom bazaliom
Delno pigmentirani bazalnocelični karcinom

Spodnja sprememba s temno piko v sredini je nenevarno običajno znamenje (melanocitni nevus), medtem ko pikčasta sprememba v sredini slike predstavlja delno pigmentirani bazalnocelični karcinom. Prepoznamo ga po svetleči se površini in kombinaciji rožnate ter črne barve. Za razliko od spodnjega znamenja, ki se skozi leta le minimalno spreminja, je bazalnocelični karcinom iz nič do te velikosti zrasel v približno letu dni.

bazalnocelični karcinom bazaliom
Delno pigmentirani bazalnocelični karcinom dermatoskopsko

Za bazalnocelični karcinom je značina voščena barva atrofičnega epidermisa, ki pokriva spremembo, drevesasto razvejana teleangiektazija v sredini ter neenakomerni skupki sivkastega pigmenta.

bazalnocelični karcinom bazaliom
Ulcerirani bazalnocelični karcinom na korenu nosu

Za diagnozo bazalnoceličnega karcinoma govori privzdignjen, voščeno svetleči se del spremembe ob robu ulceracije na 1.-4. uri. Bazaliom je odlično obvladljiv kožni rak, če ga zdravimo čim prej. Na občutljivih anatomskih mestih, kot je obraz, tudi manjši bazalnocelični karcinomi včasih zahtevajo kirurško rekonstrukcijo, ker kože ni mogoče neposredno zašiti.

bazalnocelični karcinom bazaliom
Ulcerirani bazalnocelični karcinom na korenu nosu po terapiji z imikvimodom

Imikvimod je odlična možnost terapije za površinsko rastoči BCC, ni pa prvi izbor pri ulceriranem ali nodularnem bazaliomu. Pacient ni želel operacije, temveč je izbral terapijo s kremo, ki je bila pri njem odlično učinkovita. Bazalnocelični karcinom je v celoti regrediral in estetski izgled po terapiji je boljši, kot bi bil po operaciji. Pacient potrebuje redne kontrole pri dermatologu na 6 mesecev še 5 let po zdravljenju.

bazalnocelični karcinom bazaliom
Pigmentirani bazalnocelični karcinom

Bazalnocelični karcinom je pogosto delno pigmentiran. Včasih je pigmentiran v celoti in takrat ga je težko ločiti od melanoma. Na diagnozo bazalnoceličnega karcinoma na tej sliki kaže predvsem voščeno svetleča se površina z osrednjo erozijo.

bazalnocelični karcinom bazaliom
Pigmentirani bazalnocelični karcinom dermatoskopsko

Bazalnocelični karcinom je pogosto delno pigmentiran. Včasih je pigmentiran v celoti in takrat ga je težko ločiti od melanoma. V dermatoskopski sliki na bazaliom kažejo drobne ulceracije na pvršini, teleangektazija na 12. uri ter listasto razporejanje pigmenta ob robu spremembe med 7. in 12. uro.

Naročite se na dermatološki pregled

Ali vas skrbi, da bi lahko imeli bazalnocelični karcinom? Ta vrsta kožnega raka je odlično ozdravljiva, svetujemo pa čim prejšnje ukrepanje. Naši zdravnici specialistki dermatologije z dolgoletnimi izkušnjami z diagnostiko kožnega raka vam lahko pomagata.