Lasersko pomlajevanje: najbolj naraven način ohranjanja mladostnega videza

 

Lasersko pomlajevanje obraza spodbuja telesu lastne mehanizme obnove kože in omogoča naravne rezultate, ki so v medicinskem centru Dermatologija.si najvišja prioriteta. Želimo si, da bi bile naše stranke in pacienti videti, kot da nikoli niso imeli opravljenega nobenega estetskega posega, pač pa brez napora ostajajo svoja najboljša brezčasna različica. Lasersko pomlajevanje je eden od temeljnih kamnov za takšno rešitev.

Ker lahko lasersko pomlajevanje kože izboljša osnovno strukturo kože in odpravi površinske napake, je idealno za številne estetske nepravilnosti, kot so neenakomerna tekstura, hiperpigmentacije, povečane pore, tanke gubice, brazgotine po aknah, povešenost in poškodbe zaradi sonca. Predvsem pa z laserskim pomlajevanjem ohranjamo kakovost kože in upočasnimo ali ustavimo staranje, kar je njegova največja prednost.

Kako naj izberem najboljše lasersko pomlajevanje, če obstaja toliko različnih metod in aparatur?

Na trgu, tudi v Sloveniji, so zelo številne metode laserskega in visokoenergijskega pomlajevanja. Različne naprave, metode, število ponovitev, čas okrevanja, izvajalci – in seveda cena. Vse obljubljajo učinkovitost, a kako izbrati najboljšo, če nismo tehnični strokovnjaki?

Če se želite poglobiti in podrobneje razumeti načine vpliva laserja in drugih visokoenergijskih naprav na kožo, to zahteva precej časa, raziskovanja in razumevanja fizike, tehnike in fiziologije. V spodnjem prispevku smo zbrali pregled osnovnih dejstev in principov, ki vam bodo pri tem v pomoč.

Stranke pogosto sprašujejo, ali je boljša metoda X ali Y. Včasih primerjajo med seboj neprimerljive metode – kot če bi vprašali, ali je boljše kolo ali hruška? Odvisno od tega, kaj potrebujete. Zato vam bolj kot neskončno internetno raziskovanje na slepo priporočamo, da se pozanimate v specializiranem dermatološkem medicinskem centru, ki se ukvarja z laserskim pomlajevanjem in uporablja več različnih pristopov in naprav.

Zakaj se koža stara

Eden ključnih vzrokov starostnih sprememb je upadanje količine kolagena in medceličnega matriksa v koži, zaradi česar koža postane preohlapna in nagubana. Staranje kože je kompleksen biološki proces, na katerega vplivajo notranji in zunanji dejavniki. Skozi leta se zmanjša sposobnost delitve in regeneracije kožnih celic, kar vodi do postopnega zmanjšanja elastičnosti in čvrstosti kože. Ta proces se pospeši z zmanjšanjem proizvodnje kolagena, ključne beljakovine, ki koži zagotavlja strukturo in moč. Ko se raven kolagena zmanjša, koža izgubi svojo napetost in se začne povešati.

Zunanji okoljski dejavniki, kot so izpostavljenost UV-sevanju, onesnaženost in življenjski slog (zlasti kajenje in slaba prehrana) bistveno prispevajo k staranju kože. UV-sevanje še posebej škoduje koži ter vodi do prezgodnjega staranja, povešenosti in neenakomerne teksture kože. H gubam in povešenju prispevajo tudi ponavljajoče se mrščenje, gravitacija in izguba maščobe na obrazu.

Največ, kar lahko sami storite proti staranju kože, je zaščita pred soncem.

Intrinzično in ekstrinzično staranje

Intrinzično staranje je naravni proces, ki ga v veliki meri določajo naši geni. Sčasoma naše celice doživljajo oksidativni stres in poškodbe se kopičijo. To vodi do staranja vitalnih kožnih celic, kot so fibroblasti, ki so odgovorni za vzdrževanje strukture in čvrstosti kože. Znaki intrinzičnega staranja vključujejo tanjšanje kože in zmanjšano elastičnost ter drobne gube.

Ekstrinzično staranje: zunanji dejavniki, predvsem UV-sevanje, kajenje in onesnaženje, pospešujejo staranje kože. Povzročajo nastajanje reaktivnih kisikovih spojin (ROS), ki dodatno poškodujejo kožne celice in DNK. To vodi do bolj izrazitih znakov staranja, kot so globlje gube, povešanje kože in spremembe pigmentacije.

Celični mehanizmi staranja kože

Za staranje kože je značilnih več ključnih celičnih sprememb:

Celično staranje (celična senescenca): ko se kožne celice starajo, vstopijo v stanje senescence, kjer se ne delijo več. Te senescentne celice se sčasoma kopičijo, še posebej med fibroblasti, ki so ključni za proizvodnjo kolagena in vzdrževanje integritete kože. Senescentne celice sproščajo vnetne dejavnike in encime, ki razgrajujejo kolagen in elastin, beljakovini, ki dajeta koži njeno čvrstost in elastičnost.

Oksidativni stres: tako notranje kot zunanje staranje zaznamuje oksidativni stres, kjer reaktivne kisikove spojine poškodujejo celične sestavine. To vodi do razgradnje kožnih celic in prispeva k vidnim znakom staranja.

Razgradnja zunajceličnega matriksa (ECM). ECM zagotavlja strukturno podporo koži. Staranje vodi do njegove razgradnje, kar ima za posledico izgubo čvrstosti kože in razvoj gub.

Klinični fenotipi staranja kože

Staranje se kaže na različne načine, odvisno od tega, ali je intrinzično (iz notranjih vzrokov) ali ekstrinzično (iz zunanjih vzrokov) ali kombinacija obojega. Intrinzično staranje tipično vidimo na mestih, ki so vedno pokrita z oblačili. Ekstrinzično staranje vidimo npr. na obrazu pri mlajših ljudeh, ki so veliko na soncu ali veliko kadijo. Kombinacija obojega je vidna na soncu izpostavljenih mestih starejših ljudi. Intrinzično staranje se kaže v finih gubah, svetlejši barvi kože ter zmanjšani debelini in elastičnosti kože. Ekstrinzično staranje povzroča bolj izrazite spremembe, kot so globoke gube, huda izguba elastičnosti, neenakomeren ten kože in hiperpigmentacije.

Kako deluje lasersko pomlajevanje na kožo

Pomlajevanje kože z laserjem deluje tako, da izzove naravni odziv telesa – regeneracijo. Med lasersko terapijo v ciljnih plasteh kože povzročimo kontrolirane poškodbe. Pri nekaterih laserskih posegih odstranimo zgornji sloj kože, pri drugih segrevamo globlje plasti kože, pri nekaterih ciljamo le določene tarčne strukture, kot so pigmentacije ali rdečine (žile). Telo se na lasersko terapijo odzove s celjenjem poškodovanega tkiva kože, proizvodnjo več kolagena in končno obnovljeno, bolj zdravo in prožno kožo brez površinskih nepravilnosti.

Glavni različni tehniki laserskega pomlajevanja sta:

ablativni in neablativni laser – glede na to, ali odstranimo površino kože ali ne. Pri ablativnem laserju odstranimo površino kože, pri neablativnem je ne odstranimo;

frakcionirani in nefrakcionirani laser – pri nefrakcioniranem tretiramo celotno površino, pri frakcioniranem pa laserski žarek razdelimo v številne drobne snope. To je podobno kot pri zalivalki: lahko zalivamo s celim curkom, lahko pa uporabimo nastavek, s katerim curek razdelimo v številne manjše curke.

Obe tehniki lahko med seboj kombiniramo – npr. frakcionirani neablativni, nefrakcionirani ablativni laser itd.

ablativni, neablativni, frakcionirani, nefrakcionirani laser

Kaj je ablativno lasersko pomlajevanje

Ablativno pomlajevanje z laserjem je postopek, ki znatno izboljšuje teksturo kože, ton in splošni videz. Ta terapija je zelo učinkovita pri odpravljanju močno izraženih teksturnih sprememb kože, kot so zelo izraženi znaki staranja, fotopoškodbe kože in brazgotine, vendar pa je okrevanje razmeroma dolgo.

Indikacije za ablativno pomlajevanje z laserjem

 • Srednje globoke in globoke gube, še posebej okoli oči in ust
 • Od sonca poškodovana koža, kar se se kaže v grobi teksturi, širokih porah in neenakomerni pigmentaciji
 • Brazgotine po aknah in brazgotine po poškodbah kože
 • Številne starostne pege (lentigo) in seboroične keratoze

Ablativno nefrakcionirano lasersko pomlajevanje okrog ust: prej (zgoraj) in po terapiji (spodaj).

Pri ablativnem laserju natančno odstranimo zgornje plasti kože do želene globine. Ko se koža zaceli, je enakomernejšega izgleda in bolj gladka.

Idealni kandidati za ablativni laser

Idealni kandidati za ablativno pomlajevanje z laserjem so posamezniki s svetlo kožo s srednje do močno izraženimi znaki staranja in poškodb ali brazgotinami kože, ki jih ni mogoče učinkovito zdraviti z manj invazivnimi metodami. Kandidati morajo biti v dobrem splošnem zdravju, imeti realna pričakovanja glede rezultatov in biti pripravljeni slediti navodilom za nego pred terapijo in po njej, zlasti glede zaščite pred soncem.

Ljudje s temnejšo poltjo, aktivnimi aknami ali zelo občutljivo kožo imajo večje tveganje za spremembe pigmentacije po ablativnem laserju, zato zanje ni najbolj primeren.

Izboljšanje brazgotin po aknah po eni terapiji s frakcioniranim ablativnim laserjem. Z nadaljnjimi terapijami bomo dosegli še boljši rezultat.

Pričakovano število terapij in rezultati

Število terapij, potrebnih za ablativno pomlajevanje z laserjem, se razlikuje glede na posameznikovo stanje kože in želene rezultate. Običajno se rezultati pri nefrakcioniranem laserju dosežejo v eni sami terapiji, pri frakcioniranem pa v 3-4 terapijah. Če je potrebnih več ponovitev, jih opravimo z razmikom nekaj tednov do nekaj mesecev, kar koži omogoči dovolj časa za celjenje in regeneracijo.

Pacienti lahko pričakujejo opazno izboljšanje teksture kože in zmanjšanje videza gub in brazgotin. Koža bo na splošno izgledala gladkejša, čistejša in bolj enakomerno obarvana. Polni rezultati tretmaja postanejo očitni nekaj mesecev po terapiji, saj preoblikovanje kolagena traja nekaj časa.

Nega po tretmaju, okrevanje in čas okrevanja

Nega po ablativnem tretmaju z laserjem je ključna za optimalne rezultate in okrevanje brez zapletov. Pacientom svetujemo, da:

 • ohranjajo obdelano področje čisto in vlažno v skladu z navodili dermatologa ter uporabljajo predpisano kremo za celjenje po posegu;
 • ko se koža zaceli, uporabljajo kremo z visoko zaščito pred soncem (UV), ki vključuje UVB in UVA zaščito;
 • se izogibajo ličilom in ostalim izdelkom za nego kože, dokler se koža popolnoma ne zaceli.

Obdobje okrevanja po tretmaju običajno traja od nekaj dni po frakcionirani terapiji do enega ali dveh tednov po nefrakcionirani terapiji. V tem času je koža lahko pordela, otekla, površina je razgaljena in občutek je podoben opeklinam. Na koži nastanejo kraste, ki se pozneje odluščijo, kar je normalen del procesa celjenja. Pomembno je, da krast ne odstranjujemo, luščimo ali trgamo na silo, saj lahko to povzroči brazgotine.

Čas okrevanja se razlikuje med posamezniki, vendar večina pacientov lahko nadaljuje z normalnimi socialnimi aktivnostmi v dveh tednih, ob upoštevanju, da se bo koža še naprej celila in izboljševala v naslednjih mesecih.

Kaj je neablativno lasersko pomlajevanje

Neablativno pomlajevanje kože uporablja laser predvsem za izboljšanje tonusa in čvrstosti kože, ne da bi poškodoval površino kože. Toplota, ki jo ustvari laser, spodbuja proizvodnjo kolagena, ki je zaslužen, da je koža napeta in videti zdrava ter pomlajena. Neablativni laserji so lahko nefrakcionirani ali frakcionirani. Slednji dovajajo toploto v kožo skozi veliko drobnih, globokih stolpcev, imenovanih MTZ (microthermal treatment zone), z vmesnimi otočki netretirane kože. Frakcionirani pristop omogoča, da otočke tretiramo z višjimi energijami, kar sproži večji odziv. Frakcionirani pristop večinoma tudi skrajša okrevanje in zmanjša možnost zapletov.

Neablativni laser se izvaja v več terapijah. Večinoma začnemo z uvodno serijo 3 ali 4 postopkov v nekajtedenskih razmikih, nato pa rezultat ohranjamo in izboljšujemo z rednimi vzdrževalnimi terapijami nekajkrat na leto.

Obstajajo številni načini neablativnega pomlajevanja, ki ga laserski proizvajalci in medicinski centri izvajajo pod različnimi imeni. V medicinskem centru Dermatologija.si uporabljamo dva glavna načina: Fotona 4D (nefrakcionirani neablativni laser) in laserski mikronidling (frakcionirani neablativni laser).

Indikacije za neablativno pomlajevanje z laserjem

 • Ohranjanje in izboljšanje tonusa kože pri blago do zmerno izraženih znakih staranja
 • Spodbujanje sinteze kolagena kot preventiva staranja

Idealni kandidati za neablativni laser

 • Posamezniki s tankimi linijami in blagimi do zmernimi gubami
 • Posamezniki z blago ohlapnostjo in povešenostjo kože
 • Posamezniki s poškodbami kože od sonca in neenakomernim tenom kože
 • Posamezniki s povečanimi porami in nepravilnostmi teksture

Pričakovano število terapij in rezultati

Neablativno pomlajevanje z laserjem običajno zahteva več sej za doseganje optimalnih rezultatov. Večina pacientov potrebuje za začetek 3-4 terapije v nekajtedenskih razmikih, nato pa rezultat vzdržujemo z rednimi terapijami nekajkrat na leto. Postopen pristop omogoča subtilnejše izboljšanje teksture in tona kože skozi čas.

Pacienti lahko pričakujejo zmanjšanje videza drobnih linij in gub, izboljšanje tona kože in enakomernejši ten. Rezultati s konstantnimi nadaljnjimi izboljšavami so postopni, opazimo jih več mesecev po zadnjem tretmaju, ko se poveča proizvodnja kolagena.

Nega po tretmaju, okrevanje in čas okrevanja

Nega po neablativnem pomlajevanju z laserjem je razmeroma preprosta. Pacientom svetujemo, da:

 • ohranjajo kožo hidrirano in vlažno;
 • uporabljajo nežno čistilo in se izogibajo abrazivnim izdelkom za nego kože;
 • vsak dan uporabljajo sončno kremo za zaščito tretiranega področja pred izpostavljenostjo UV žarkom.

Proces okrevanja po neablativnem laserju je na splošno nezahteven, pri nekaterih postopkih okrevanja celo ni in se lahko takoj vrnete k svojim obveznostim. Pri drugih postopkih lahko vidimo minimalno rdečico in oteklino nekaj dni po tretmaju. Bistveno je, da upoštevate navodila za nego po tretmaju, ki vam jih je podal dermatolog, da zagotovite optimalno celjenje in rezultate.

Neablativno pomlajevanje z laserjem je vsestranska in učinkovita možnost za tiste, ki želijo osvežiti svojo kožo z minimalnim vplivom na vsakodnevno življenje. Ponuja varen in postopen pristop k izboljšanju kože, zaradi česar je odlična izbira za paciente, ki iščejo neinvazivno rešitev za blage do zmerne znake staranja in preventivo.

Fotona 4D: kombinirani neablativni laser za naravno ohranjanje čvrstosti kože

Laserski tretmaji, kot je Fotona 4D, so usmerjeni v spodbujanje naravnih regenerativnih procesov kože, izboljšanje proizvodnje kolagena in izboljšanje splošne kakovosti ter čvrstosti kože. Zato lahko pri blagih do zmernih spremembah, kakršne vidimo že po 30. letu, z neinvazivnim laserskim pomlajevanjem naredimo zelo veliko. S ponavljanjem skrbno načrtovanih postopkov lahko v roku 6-12 mesecev z rednimi terapijami upočasnimo staranje in tudi dosežemo tvorbo novega kolagena. Koža se učvrsti in napne, postane bolj sveža in sijoča, gube se zmanjšajo, izboljša se tekstura, ustnice postanejo bolj polne. Postopki terjajo nekaj časa in potrpežljivosti, vendar omogočijo naravno pomlajeni videz brez operacije ali injekcij, brez bolečin in ne da bi bilo potrebno po posegu ostati doma zaradi okrevanja. In podobno kot pri telesni dejavnosti z občasnimi obnovitvenimi terapijami skrbimo za trajnost rezultata.
V našem medicinskem centru uporabljamo laserski postopek Fotona 4D, ki je svetovni estetski in kulturni fenomen. Naša dermatologinja dr. Vesna Tlaker je inštruktorica za ta postopek in izvaja delavnice ter izmenjuje izkušnje s kolegi po vsem svetu. Nekaj prestižnih klinik, kjer se izvaja postopek (nekatere pod svojimi lastnimi imeni): DThomas Clinic, London, Dr. Gabriela Clinic, London, dr. Nasser Madi, Ženeva, Dr. Tanja Philips, Velika Britanija, Dr. Nicolas Rygaloff, Pariz, Espacio Gaspar, Mendoza (Argentina) in Florida (ZDA), Bally klinika, Hanoi, Vietnam, Dr. Bascoy Clinic, Barcelona, AA Clinic, Ourense, Španija, Unique klinika, HoChiMinh City, Vietnam, Centrepointe Medical Consultants, Ottawa, Kanada.

Omenjenih je le nekaj od številnih klinik po svetu, kjer izvajajo pomlajevanje z laserjem Fotona 4D. Dr. Vesna Tlaker je osebno sodelovala z zdravniki in lastniki klinik kot inštruktorica za laser pri Laser & Health Academy. Z njimi je še vedno v strokovnih in prijateljskih stikih.

Kaj je Fotona 4D

Fotona 4D je edinstven kombiniran laserski tretma, ki je eden od naših najpogosteje izvajanih laserskih postopkov za pomlajevanje in ohranjanje kakovosti kože. Za razliko od tradicionalnih laserskih terapij je Fotona 4D edinstvena po svojem štiridimenzionalnem pristopu, ki obravnava težave s kožo na različnih globinah in deluje tako na zunanjo površino obraza kot tudi na globoke strukture, ki jih dosežemo s terapijo skozi ustno votlino, kar zagotavlja celovito pomlajevanje. Ta inovativna tehnika kombinira več načinov neablativnega laserja in več valovnih dolžin za izboljšanje tona in splošne kakovosti kože.

Prednosti terapije Fotona 4D za lasersko pomlajevanje obraza

Tretma Fotona 4D je minimalno invaziven in ne zahteva okrevanja. Pacienti se lahko takoj po tretmaju vrnejo k svojim vsakodnevnim aktivnostim. Redni tretmaji s Fotona 4D lahko privedejo do opaznih izboljšav v teksturi in čvrstosti kože. S spodbujanjem lastne proizvodnje kolagena telesa pomaga pri obnavljanju mladostne elastičnosti in sijaja kože. Pri nas v medicinskem centru Dermatologija.si vsak tretma Fotona 4D prilagodimo posameznikovim potrebam in ga po potrebi kombiniramo z drugimi potrebnimi postopki. Tretma Fotona 4D traja okrog 45-60 minut, vključuje več prehodov čez ciljano območje, pri čemer vsak prehod služi edinstvenemu namenu, od napenjanja kože do izboljšanja teksture. Terapija ni boleča, pacienti imajo občutek toplote, občasno pa tudi rahlega zbadanja.

Realna pričakovanja: lasersko pomlajevanje ima tudi omejitve

Čeprav lasersko pomlajevanje Fotona 4D ponuja znatne izboljšave kakovosti kože, je ključnega pomena, da imajo stranke realna pričakovanja. Določenih težav se z laserjem namreč ne da odpraviti ali popraviti. Lasersko pomlajevanje Fotona 4D se odlično izkaže pri vzdrževanju kakovosti, strukture in zdravja kože, vendar ni zasnovano za popravljanje globokih gub, hudega povešenja kože ali za reševanje težav, kot so neenakomerna pigmentacija ali rdečica. Za takšne težave v medicinskem centru Dermatologija.si ponujamo vrsto drugih specializiranih tretmajev.

Izgubo volumna (maščobe) odlično popravljamo z dermalnimi polnili, mimične gube pa gladimo z botoksom. Laser ne more odpraviti tovrstnih težav, zato metode za optimalen rezultat vedno kombiniramo. Če je odvečne kože na obrazu veliko, je operacija (kirurški facelift) še vedno najboljša rešitev. Vendar pa je kirurški facelift velik operativni poseg z večtedenskim okrevanjem in resnimi možnimi zapleti. Zato je bistvenega pomena, da z neinvazivnimi laserskimi terapijami za pomlajevanje začnemo dovolj zgodaj, ko težave še niso prehude, saj tako vzdržujemo naraven mladostni videz in se morda operaciji izognemo.

Laserski mikronidling

Mikronidling je minimalno invaziven kozmetični postopek, ki se uporablja za terapijo različnih težav s kožo s spodbujanjem proizvodnje kolagena. Ta tretma se klasično izvaja s pripomočki (npr. valjčki) s številnimi iglicami, s katerimi tretiramo kožo in jo prebadamo ter tako ustvarimo številne drobne poškodbe, iz katerih nato poteka regeneracija. Klasični iglični mikronidling je krvav, boleč postopek z minimalnimi rezultati, ki je primeren za doma ali kozmetični salon, z njim pa ne moremo doseči dobrih rezultatov, kakršnih pričakujemo v medicinskem centru. Zato smo pri nas razvili drugačen postopek, imenovan laserski mikronidling. Pri tem postopku prav tako naredimo zelo številne tanke luknjice v kožo, pri čemer pa laser povzroči popolnoma drugačne mikropoškodbe, ki omogočajo bistveno boljše rezultate.

Laserski mikronidling je ena naših najpogosteje izvajanih terapij z izjemnim zadovoljstvom pacientov. Zahteva sicer nekaj ponovitev, ki niso posebej prijetne, in po vsaki terapiji sledi približno 3-dnevno okrevanje, ko se koža celi in nismo za v javnost. Vendar pa so rezultati odlični in v vseh letih, kar ga izvajamo, ne pomnimo stranke, ki ne bi bila izjemno zadovoljna.

Kako deluje laserski mikronidling

 1. Ustvarjanje mikropoškodb: uporabljamo frakcionirani neablativni laser, in sicer eno ali več valovnih dolžin. Ta ustvarja majhne, nadzorovane fototermične in fotakustične poškodbe kože. Čeprav so te poškodbe prostorsko minimalne, so dovolj intenzivne, da sprožijo procese celjenja, regeneracije in sinteze novega tkiva.
 2. Proizvodnja kolagena: kot odziv na te mikropoškodbe telo proizvede več kolagena in elastina za celjenje kože. Kolagen je ključni protein, ki naši koži daje strukturo, čvrstost in elastičnost.
 3. Preoblikovanje površine kože: koža po laserskem mikronidlingu je bolj gladka, sijoča, enakomernega tona, pore se zmanjšajo.

Rezultati laserskega mikronidlinga

 1. Zmanjšanje drobnih linij in gubic: s povečanjem proizvodnje kolagena lahko mikronidling zmanjša videz drobnih linij in gubic, kar vodi do gladkejše, čvrstejše kože.
 2. Izboljšana tekstura in ton kože: laserski mikronidling lahko pomaga pri izenačevanju teksture in tona kože, zaradi česar je učinkovit pri zmanjšanju povečanih por in neenakomerne teksture kože. Ugodno lahko vpliva tud na manjše brazgotinice, npr. od aken. Od vseh terapij, ki jih izvajamo, je laserski mikronidling daleč najboljši pri zmanjšanju videza por na koži.
 3. Terapija strij: laserski mikronidling se lahko uporablja tudi za zmanjšanje videza strij na različnih delih telesa. Strije so na splošno zelo nehvaležna indikacija in izboljšanja so blaga do zmerna, tako da je potrebno imeti realna pričakovanja.
 4. Izboljšana absorpcija izdelkov: mikrokanali, ustvarjeni z laserskim mikronidlingom, lahko pomagajo pri boljši absorpciji izdelkov za nego kože, zaradi česar so aktivne sestavine učinkovitejše.
 5. Minimalno invaziven postopek s kratkim okrevanjem: v primerjavi z invazivnejšimi postopki je mikronidling manj agresiven s sorazmerno kratkim časom celjenja, okrog 3 dni.

Idealni kandidati za laserski mikronidling

Laserski mikronidling je na splošno primeren za vse tipe in barve kože. Je odlična možnost za posameznike, ki si želijo izboljšati videz površine kože, zlasti por, splošne teksture in tona kože. Vendar pa večinoma ni primeren za ljudi z določenimi kožnimi stanji, kot so aktivne akne ali ekcem, ali za osebe, nagnjene k patološkemu brazgotinjenju.

Okrevanje in nega po tretmaju

 • Minimalni čas okrevanja: rdečica in oteklina trajata nekaj dni (običajno 3 dni), krastice 2-3 dni, rahla rdečica in luščenje lahko še nekaj dni več.
 • Nega kože po tretmaju: pomembno je, da kožo ohranjate vlažno in uporabljate nežne izdelke za nego kože, ki vam jih bomo priporočili po terapiji. Zaščita pred soncem je ključnega pomena za zaščito sveže, občutljive kože.
 • Potrebnih je več terapij: za optimalne rezultate je potrebnih več terapij laserskega mikronidlinga, odvisno od posameznikovega stanja kože in želenega rezultata. Običajno opravimo 3-4 terapije v 2-3 tedenskih razmikih, nato pa vzdrževalne terapije nekajkrat na leto.

Na splošno je laserski mikronidling vsestranski tretma, ki lahko pomaga pri revitalizaciji kože in odpravljanju različnih težav, kar prispeva k pomlajenemu in zdravemu videzu. Kot pri vseh estetskih tretmajih je bistveno posvetovanje s kvalificiranim strokovnjakom, da ugotovite, ali je laserski mikronidling prava možnost za vaše potrebe kože.

Lasersko pomlajevanje obraza v medicinskem centru Dermatologija.si

Lepa, zdrava koža pomeni bolj mladosten in privlačen videz ter večjo samozavest. Vendar pa mnogi neizogibni dejavniki, kot so kronična izpostavljenost soncu in staranje, povzročajo gube, pigmentacije, slabšo kakovost in neenakomeren ten kože. Če si želite zmanjšati te nepravilnosti, vam lahko v medicinskem centru Dermatologija.si pomagamo z vrsto najsodobnejših laserjev vodilnih svetovnih proizvajalcev. Lasersko terapijo, ki glede na potrebe kože deluje preventivno ali kurativno, prilagodimo vašim edinstvenim potrebam. Terapijo izvajajo naše zdravnice in usposobljene laserske terapevtke z dolgoletnimi izkušnjami.

 

Mednarodna delavnica na Fotoni pod vodstvom dr. Vesne Tlaker

Vodja medicinskega centra Dermatologija.si dr. Vesna Tlaker je mednarodna inštruktorica za laser. Na fotografiji je delavnica laserskega pomlajevanja, ki jo je vodila na Laser & Health Academy.