Gube okrog oči nastanejo zaradi dveh vzrokov: mimike in kakovosti kože.

Oko obkroža okrogla mišica zapiralka, imenovana musculus orbicularis oculi. Vsak dan sto- in stokrat utripnemo z vekami ali pripremo oči, kar naguba zlasti kožo ob straneh oči. Z leti, ko se slabša kakovost kože, ta mišična aktivnost v kožo vreže značilne gubice, ki jim pravimo tudi »račje tačke« ali angleško crow’s feet. Zaradi slabšanja kakovosti kože se zlasti spodnja veka drobno naguba in je videti starikava.

Z botoksom (botulinski toksin) zmanjšamo nepotrebno mimiko v področju okrog oči in preprečimo gube ter zmanjšamo začetne spremembe. Če so gube že zelo globoke ali kakovost kože slaba, je najboljša kombinacija z lasersko terapijo.

Kljub vedno novim obljubam kozmetične industrije gub okrog oči žal ni mogoče izbrisati s kremami. Dermatologi priporočamo uporabo negovalne kreme, vendar kreme le malenkost napnejo kožo in ji dajo sijaj, občutek je boljši, vendar na gube v resnici ne vplivajo praktično nič. Prav tako pitje veliko vode na gube okrog oči ne vpliva. Le če smo dehidrirani, kar pomeni klinično pomanjkanje tekočine v obtoku, se bodo gube malenkost bolj izrazile, saj je ob dehidraciji turgor kože manjši. Različne mišične vaje, denimo “joga obraza”, so pri mimičnih gubah (čelo, med obrvmi, okrog oči) ne le neučinkovite, ampak stanje celo poslabšujejo.

Zelo priporočljivo je nošenje sončnih očal z UV-filtrom in da ne kadimo. UV-svetloba je poleg kajenja najpomembnejši dejavnik staranja kože.

Če je botulinskega okoli oči injiciranega preveč, se mimika popolnoma zmanjša. Kdor popolnoma nič ne more nagubati okolice oči, je videti brezizrazen, brezčuten. Prevelika (ali premajhna) količina botoksa okrog oči je napaka, ki se zgodi zlasti manj izkušenim terapevtom. Zaradi tega skrbno izberite dermatološko ordinacijo, ki ji zaupate skrb za svoj videz.

Z laserjem lahko kožo okrog oči pregrevamo na 42-45 stopinj Celzija in s tem intenzivno stimuliramo tvorbo kolagena. Tak poseg je manj invaziven in okrevanje je kratko, le kakšen dan ali dva rdečine in luščenja.

Če je potreben intenzivnejši učinek, opravimo ablativni laserski poseg, pri katerem odstranimo vrhnji sloj kože do določene globine. Laserska ablacija (laserski piling) je izjemno učinkovit način pomlajevanja kože na obrazu, vendar pa je po njem potrebnih nekaj dni okrevanja. Če opravimo popolno ablacijo, po posegu na koži ostanejo kraste, ki odpadejo v 5-7 dneh. Sledi nekaj tednov blage rdečine, ki jo lahko prekrijemo z ličili. Tak poseg je najbolj dramatičen, a najbolj učinkovit in ga ni treba ponavljati.

Če nimamo toliko časa za okrevanje ali če ni potreben tako dramatičen učinek, pa lahko opravimo frakcionirano lasersko ablacijo. To pomeni, da laserski snop razdelimo v številne drobne curke, s katerimi do določene globine naluknjamo kožo in je ne odstranimo popolnoma. Zaradi teh drobnih poškodb se v koži sprožijo procesi celjenja. Nova koža je debelejša, prožnejša, bolj kvalitetna. Frakcionirani laserski poseg pomeni, da ob terapiji odstranimo približno 10-20 % površine. Zaradi tega je celjenje hitrejše, vendar pa je postopek treba večrkrat ponoviti.

gube okrog oči račje tačke botoks
Značilne gube okrog oči zaradi mišične aktivnosti.

gube okrog oči račje tačke botoks
Štirinajst dni po posegu so »račje tačke« popolnoma zglajene.

Kako vam lahko pomagamo na Inštitutu za dermatologijo

Injekcije botoksa oziroma botulinskega toksina so ene najpogostejših rutinskih »vzdrževalnih del« za mladosten videz, ki jih opravlja naša zdravnica dr. Vesna Tlaker. Njene dolgoletne izkušnje z glajenjem gub in drugimi postopki pomlajevanja obraza zagotavljajo odlične rezultate, o katerih pričajo mnenja zadovoljnih strank. Za poseg je potrebnih le nekaj minut, učinek traja od štiri do šest mesecev. Lasersko pomlajevanje okrog oči izvajamo individualizirano, glede na stanje kože in možnost okrevanja, torej koliko časa si lahko pacient(ka) privošči izostanka z dela.

Naročite se