Botoks in laser proti gubam okrog oči

Gube okrog oči nastanejo zaradi dveh vzrokov: mimike in kakovosti kože.

Oko obkroža okrogla mišica zapiralka, imenovana musculus orbicularis oculi. Vsak dan sto- in stokrat utripnemo z vekami ali pripremo oči, kar naguba zlasti kožo ob straneh oči. Z leti, ko se slabša kakovost kože, ta mišična aktivnost v kožo vreže značilne gubice, ki jim pravimo tudi »račje tačke« ali angleško crow’s feet. Zaradi slabšanja kakovosti kože se zlasti spodnja veka drobno naguba in je videti starikava.

gube okrog oči račje tačke botoks

Značilne gube okrog oči zaradi mimične aktivnosti.

gube okrog oči račje tačke botoks

Štirinajst dni po injekciji botoksa so »račje tačke« popolnoma zglajene.

Kako preprečimo gube okrog oči in katera krema je najboljša

Z botoksom (botulinski toksin) zmanjšamo nepotrebno mimiko v področju okrog oči in preprečimo gube ter zmanjšamo začetne spremembe. Če so gube že zelo globoke ali kakovost kože slaba, je najboljša kombinacija z lasersko terapijo.

Kljub vedno novim obljubam kozmetične industrije gub okrog oči žal ni mogoče izbrisati s kremami. Dermatologi priporočamo uporabo negovalne kreme, vendar kreme le malenkost napnejo kožo in ji dajo sijaj, občutek je boljši, vendar na gube v resnici ne vplivajo praktično nič. Prav tako pitje veliko vode na gube okrog oči ne vpliva. Le če smo dehidrirani, kar pomeni klinično pomanjkanje tekočine v obtoku, se bodo gube malenkost bolj izrazile, saj je ob dehidraciji turgor kože manjši. Različne mišične vaje, denimo “joga obraza”, so pri mimičnih gubah (čelo, med obrvmi, okrog oči) ne le neučinkovite, ampak stanje celo poslabšujejo.

Zelo priporočljivo je nošenje sončnih očal z UV-filtrom in da ne kadimo. UV-svetloba je poleg kajenja najpomembnejši dejavnik staranja kože.

Ali bom zaradi botoksa okrog oči videti umetno

Na kratko: ne. Botoks, če je pravilno apliciran, daje popolnoma naraven videz in je neviden. Več kot polovica naših pacientk, ki redno hodijo na botoks, o tem ne pove partnerju in partner za botoks sploh ne ve.

Gube okrog oči botoks

Gube okrog oči – prej (zgoraj) in po botoks terapiji (spodaj). Botoks odlično zgladi gube ob straneh oči, ne more pa popraviti odvečne kože na zgornjih in spodnjih vekah.

Če je botulinskega toksina injiciranega preveč, se mimika popolnoma zmanjša. Okrog oči to zelo malo vpliva na izraznost, lahko pa pride do neugodne situacije, če botoks ni optimalno injiciran na čelu. Kdor popolnoma nič ne more nagubati čela, je lahko videti brezizrazen, brezčuten. Prevelika (ali premajhna) količina botoksa na čelu ali nepravilna razporeditev je napaka, ki se zgodi zlasti manj izkušenim terapevtom Pogosta napaka je tudi injiciranje premalo botoksa ob straneh čela z namenom, da bi dvignili obrvni lok. Takšen način injiciranja lahko vodi v neskladno dvignjenost repa obrvi, ki mu rečemo učinek “Mefisto” ali “Spock”. Takšen neželeni učinek je zelo lahko popraviti – če se vam je to zgodilo, pridite k nam in bomo uredili. Prevelika (ali premajhna) količina botulinskega toksina je napaka, ki se zgodi zlasti manj izkušenim terapevtom. Zaradi tega skrbno izberite zdravnico ali zdravnika, ki skrbi za vaš videz.

Spock efekt po botoksu

Spock oz. Mefisto učinek po botoksu – neenakomeren dvig obrvi in čuden videz. Če ste bili na botoksu in se vam je to zgodilo, pridite k nam – to je zelo lahko popraviti in bomo uredili!

Kako poteka laserska terapija proti gubam okrog oči

Z laserjem lahko kožo okrog oči pregrevamo na 42-45 stopinj Celzija in s tem intenzivno stimuliramo tvorbo kolagena. Tak poseg je manj invaziven in okrevanje je kratko, le kakšen dan ali dva rdečine in luščenja.

Če je potreben intenzivnejši učinek, opravimo ablativni laserski poseg, pri katerem odstranimo vrhnji sloj kože do določene globine. Laserska ablacija (laserski piling) je izjemno učinkovit način pomlajevanja kože na obrazu, vendar pa je po njem potrebnih nekaj dni okrevanja. Če opravimo popolno ablacijo, po posegu na koži ostanejo kraste, ki odpadejo v 5-7 dneh. Sledi nekaj tednov blage rdečine, ki jo lahko prekrijemo z ličili. Tak poseg je najbolj dramatičen, a najbolj učinkovit in ga ni treba ponavljati.

Če nimamo toliko časa za okrevanje ali če ni potreben tako dramatičen učinek, pa lahko opravimo frakcionirano lasersko ablacijo. To pomeni, da laserski snop razdelimo v številne drobne curke, s katerimi do določene globine naluknjamo kožo in je ne odstranimo popolnoma. Zaradi teh drobnih poškodb se v koži sprožijo procesi celjenja. Nova koža je debelejša, prožnejša, bolj kvalitetna. Frakcionirani laserski poseg pomeni, da ob terapiji odstranimo približno 10-20 % površine. Zaradi tega je celjenje hitrejše, vendar pa je postopek treba večrkrat ponoviti.

Kako vam lahko pomagamo zgladiti gube okrog oči

Naročite se

Injekcije botoksa oziroma botulinskega toksina so ene najpogostejših rutinskih »vzdrževalnih del« za mladosten videz, ki jih opravljajo naše zdravnice. Naše dolgoletne izkušnje z glajenjem gub in drugimi postopki pomlajevanja obraza zagotavljajo odlične rezultate, o katerih pričajo mnenja zadovoljnih strank. Za poseg je potrebnih le nekaj minut, učinek traja od štiri do šest mesecev. Lasersko pomlajevanje okrog oči izvajamo individualizirano, glede na stanje kože in možnost okrevanja, torej koliko časa si lahko pacient(ka) privošči izostanka z dela.

Naročite se