Gube med obrvmi

Navpične črte med obrvmi in vodoravne na čelu so običajno prve gube, ki jih opazimo na obrazu. Pri nekaterih ljudeh se pojavijo že po 25. letu.

Tovrstne gube je izjemno enostavno odpraviti, dokler so blažje, začetne. Uporabljamo lahko botoks, laser ali hialuronska polnila. Tudi če postanejo zelo globoke, jih je mogoče učinkovito ublažiti ali odpraviti, vendar je praviloma potreben kombiniran pristop.

Zakaj nastanejo gube med obrvmi?

Z mimičnimi mišicami na obrazu izražamo razpoloženje in čustva. Med obrvmi so tri take mimične mišice, in sicer pahljačasta mišica procerus ter dve poševni mišici corrugator supercilii. Ko razmišljamo, če smo zaskrbljeni ali se jezimo, te mišice nezavedno krčimo in med obrvmi nastanejo navpične črte, včasih pa tudi vodoravne črte na korenu nosu.

Najpogosteje vidimo dve gubi, včasih je guba le ena, nekateri ljudje imajo tri ali več. Pri otrocih in mladih se te gube popolnoma izravnajo, takoj ko mišica popusti. Starejši kot smo in več kot gubamo to področje, globlje se zarežejo črte v kožo in gube se ne zravnajo več. To nam daje zaskrbljen ali jezen videz, čeprav se tako ne počutimo.

gube med obrvmi glajenje gub botoks na obrazu

Naša pacientka pred postopkom glajenja gub…

gube med obrvmi glajenje gub botoks

… in čez dva tedna.

 

 

Kako lahko zgladimo gube med obrvmi?

Gube med obrvmi in na čelu učinkovito zgladimo z nevromodulatorjem (botulinski toksin – botoks, botox), zdravilom, ki prepreči prekomerno krčenje mimičnih mišic. Z eno samo terapijo sprostimo mišice in kožo na tem področju za 4-6 mesecev. Zelo majhen odmerek zdravila, imenovanega botulinski toksin (botoks), s tanko iglo injiciramo na 4-5 mest. Terapija je eden najbolj priljubljenih in najbolj uporabljanih estetskih posegov na svetu. Njen rezultat je predvidljiv in zanesljiv, videz je povsem naraven. Pogoj je, da terapijo opravi izkušen zdravnik, ki zna odmerjanje individualno prilagoditi.

Če so gube globlje, poleg botoksa za glajenje uporabimo tudi laser ali hialuronsko polnilo (filer). S polnilom si pomagamo, kadar je treba na tem področju korigirati tudi volumen tkiva. Takšni primeri so redki, tako da v področju na čelu in med obrvmi hialurona praviloma ne uporabljamo, še zlasti zato, ker je bilo po uporabi hialurona v področju med obrvmi opisanih nekaj primerov trajne slepote. Laser pa je odličen pri ljudeh, ki imajo zaradi dolgotrajnosti že močno “zarezane” gube v kožo in jih samo botoks ne more zgladiti. Z laserjem odstranimo del površine kože ali vanjo navrtamo drobne luknjice. To sicer pomeni nekaj dni vidnih posledic na koži (plitva opeklini podobna rana ali drobne kraste ter rdečina, ki lahko traja nekaj tednov, a jo je mogoče prekriti s korektorjem), vendar se na tem področju koža regenerira in obnovi, da je povsem gladka in brez gub.

gube med obrvmi glajenje gub botoks

Glajenje gub z botoksom in laserjem

Ne želim botoksa, ker se bojim umetnega videza. Kako imam lahko kljub temu gladko čelo in področje med obrvmi?

Če želimo imeti gladko čelo in področje med obrvmi, je pomembno, da ga čim manj gubamo. Zavestna kontrola mimike zahteva veliko zbranosti, vaje in potrpežljivosti, a lahko prinese sadove. Nekateri ljudje se že po naravi zelo malo mrščijo. Pri njih sta čelo in področje med obrvmi brez kakršnih koli estetskih postopkov gladka celo življenje. Če tega ne zmoremo, je najlažja rešitev botoks, ki nam to področje sprosti in ga ne moremo več tako zelo gubati.

Tako v Sloveniji kot po svetu lahko srečamo primere javnih osebnosti, ki so zaradi esteskih posegov videti umetno, “zamrznjeno” ali napihnjeno. Marsikdaj so za to res krivci botoks in polnila, a ne sami po sebi, temveč je vzrok nepravilna uporaba. Žal redke nesrečne primere slabe prakse opazimo dosti bolj kot ljudi, ki uporabljajo iste tehnike estetske medicine, pa le izgledajo sveže, spočito in mladostno.

Botulinski toksin (botoks) ob pravilnem odmerjanju daje odlične naravne rezultate, pri katerih nihče ne ve, da “imamo nekaj narejeno”. Seveda pa so žal možne tudi napake pri opravljanju estetskih posegov. Ob prevelikih dozah ali napačnem mestu injiciranja lahko pride do “zamrznjenega” videza, nenavadnega govora, povešenih ali preveč privzdignjenih obrvi, povešenih vek. Primer napačne uporabe botoksa, zlasti v spodnjem delu obraza, lahko vidimo pri slovenski TV-voditeljici, ki jo naše pacientke najpogosteje omenijo v smislu “Nikakor ne želim izgledati kot ona.”

Botoks se v 4-6 mesecih popolnoma razgradi in odstrani iz telesa. V klinični medicini ga uporabljamo že več kot 40 let, tako da ga dobro poznamo in vemo, da nima kakšnih dolgoročnih neželenih učinkov, ki bi se kopičili in izbruhnili čez leta.

Kako poteka injekcija botoksa v področje med obrvmi in na čelu?

Kožo na čelu očistimo, razkužimo in označimo vbodna mesta. Vsak posameznik ima drugačno anatomijo, zato je poseg treba individualno prilagoditi. Količina učinkovine, ki jo uporabimo, je izjemno majhna. Že 10 minut ali manj po posegu na koži ni nobenih sledi posega več. Takoj po posegu lahko počnete vse kot običajno, greste med ljudi ali v službo. Učinek botoksa nastopi v nekaj dneh, maksimalen je po dveh tednih.

Koliko stane botoks?

Botoks je v estetski medicini na splošno eden od postopkov z največjo vrednostjo za ceno. Cena terapije z botoksom je odvisna od števila področij, ki jih tretiramo. Če jo razdelimo glede na čas učinka (4-6 mesecev), lahko izračunamo, da nas redna uporaba botoksa stane približno toliko kot boljša krema. S to pomembno razliko, da nobena krema nikoli ne more imeti niti približno podobnega učinka kot botoks. Kakšno vrsto laserskega resurfacinga bomo izbrali in koliko ponovitev bo potrebnih, je odvisno od obsežnosti in globine gub. Pri večini pacientov je treba opraviti 2-3 laserske postopke, med katerimi mine vsaj mesec dni. Če nato redno uporabljamo botoks ali če se ne mrščimo več, je rezultat laserskega resurfacinga trajen. Cena laserskih postopkov ter cene hialuronskih polnil in drugih naših estetskih storitev so na voljo v ceniku.

Kako vam lahko pomagamo

Medicinski center Dermatologija.si je specializiran center za pomlajevanje z naravnimi rezultati. Naše rešitve za pomlajevanje in glajenje gub so plod znanja in dolgoletnih izkušenj naših zdravnic in terapevtk, o katerih pričajo mnenja zadovoljnih strank.

Naročite se