Tkivna polnila s hialuronsko kislino – filerji

Hialuronska polnila so temeljni postopek nekirurškega pomlajevanja z naravnimi rezultati. Z njimi korigiramo eno osnovnih sprememb pri staranju obraza, izgubo in prerazporeditev volumna. Mladostno mehkobo obraznim potezam namreč dajejo pravilno razporejene maščobne blazinice, ki se s staranjem zmanjšajo in povesijo. Zaradi tega se pojavi nekaj značilnih sprememb:

  • udrtost pod očmi (“podočnjaki“),
  • izpraznjena, ploščata lica,
  • viseča lica (hrčkove vrečke, ang. jowls)
  • gube okrog ust (nazolabialne gube in marionetne gube),
  • tanke ustnice brez volumna, drobne gube okrog ust, v katere “krvavi” šminka,
  • udrtost senc,
  • štrleči obrvni loki.

Korekcija izgube volumna s polnili (filerji) je postopek z osupljivim takojšnjim rezultatom in eden od temeljnih ukrepov pri nekirurškem pomlajevanju. Hialuronska polnila so ob pravilnem apliciranju “nevidna”, rezultat je popolnoma naraven.

hialuronska polnila
hialuronska polnila

Najpogostejši vzrok “podočnjakov” in utrujenega videza je starostno zmanjšanje in povešenje maščobnega tkiva srednjega dela obraza. S hialuronskim polnilom lahko nadomestimo manjkajoče tkivo. Rezultat je naraven, spočit videz. Zgornja slika je nastala takoj po posegu, vidne so sledi vbodov, ki v nekaj urah izginejo. Poseg na sliki je opravila dr. Vesna Tlaker.

Ali so hialuronska polnila oziroma filerji umetne snovi?

Hialuronska kislina je telesu lastna snov, ki se nahaja v koži, hrustancu, sklepih, očeh itd. Ker nase veže veliko vode, tkivom daje volumen in sočnost. Z leti količina naravne hialuronske kisline upade, zato se zmanjša volumen tkiv. Hialuronska kislina, ki jo uporabljamo za injiciranje, je naravna snov, pridobljena s pomočjo bioloških postopkov. Razlika od naravno prisotne hialuronske kisline je le v obstojnosti. Hialuronska kislina v injekcijah je premrežena, da se počasneje razgrajuje in je bolj obstojna.

Ali je potrebna posebna priprava pred terapijo s hialuronskim polnilom – filerjem?

Pred postopkom ni potrebna posebna priprava. Svetujemo vam, da teden dni prej ne jemljete zdravil iz razreda nesteroidnih antirevmatikov, ki povečajo možnost modric (npr. aspirin, Ibuprofen, Nalgesin, Ketonal, Diclo-Duo, Brufen ipd.) Prav tako nekaj dni pred posegom odsvetujemo jemanje vitaminov C in E.

Kako poteka okrevanje po injekciji hialuronskega filerja?

Odvisno od lokacije in od primera do primera bodisi ni nobenih težav, bodisi lahko nekaj dni po posegu opažamo oteklino. Občasno lahko pride do modric, ki jih večinoma lahko prekrijemo s pudrom. Drugi neželeni dogodki po injiciranju hialuronskega polnila so redki in se o njih pogovorite z zdravnico pred posegom.

Hialuronska polnila – filerji – slike prej in potem

Vse terapije je opravila dr. Vesna Tlaker.

Kako vam lahko pomagamo v medicinskem centru Dermatologija.si

Injekcije polnil so ene najpogostejših rutinskih “vzdrževalnih del” za mladostni videz, ki jih opravlja dr. Vesna Tlaker. Za večino posegov je potrebnih 10-20 minut. Učinek traja od pol leta do več let, odvisno od lokacije, vrste uporabljenega polnila in individualnega razgrajevanja hialurona. Najkrajši učinek imajo polnilo v ustnicah, ki so zelo dinamične in kjer uporabljamo nežna polnila, ter polnila z nizko koncentracijo in stopnjo premreženosti, ki se uporabljajo za plitve gubice.