Naša dr. Vesna Tlaker je oktobra znova gostovala v rubriki Lepi in zdravi oddaje Dobro jutro na TV Slovenija. Tema pogovora v so bili tokrat znova podočnjaki. Ti imajo več vzrokov, najpogostejša pa je izguba volumna obraza zaradi staranja. Maščobne blazinice srednjega dela obraza in pod očmi s staranjem uplahnejo in se povesijo. Pod očmi nastanejo temne vdrtine, ki nas delajo utrujene, tudi kadar se ne počutimo tako. Podočnjake zaradi staranja lahko uspešno odpravimo z injekcijami hialuronskih polnil.

 

Odprava podočnjakov zaradi izgube volumna s hialuronskim polnilom. Levo slika pred posegom, desno takoj po posegu.

Koža spodnjih vek je zelo tanka in pod njo ni podkožnega maščevja. Pri nekaterih ljudeh so vijoličnosivkasto obarvani »podočnjaki« posledica prosevanja mišice skozi tanko kožo. V takih primerih je najbolj učinkovita in enostavna uporaba korektorja. Marsikdaj so »podočnjaki« posledica razširjenih žilic okrog oči, ki celotnemu področju dajejo temnejši odtenek. Posamezne žilice so najbolje vidne, če kožo napnemo. Žilice lahko odstranimo  z laserjem in tako bistveno izboljšamo videz tega področja.

žilice okrog oči laser

Žile okrog oči pred lasersko odstranitvijo (zgoraj) in po njej (spodaj).

Pri nekaterih ljudeh so podočnjaki posledica izbočenja maščobe pod očesnimi zrkli. Okrog oči, tako na spodnjih kot zgornjih vekah, je lahko spremenjena samo barva kože, zlasti pri ljudeh s temnejšo poltjo in z alergijami. Včasih so podočnjaki posledica drugih sprememb zdravstvenega stanja.

Pri podočnjakih je mogoče videz začasno in trajno izboljšati z različnimi ukrepi, pomembno pa je, da najprej raziščemo vzroke in šele nato usmerjeno ukrepamo. Podočnjake iz različnih vzrokov namreč zdravimo na zelo različne načine. Praviloma pa se da vedno vsaj nekaj narediti za boljši in spočit videz.

Posnetek pogovora si lahko ogledate v arhivu RTV Slovenija.

vesna tlaker podočnjaki dobro jutro hialuron hialuronska kislina