V ginekologiji se laser uporablja za zdravljenje urinske inkontinence (uhajanja urina), sindroma ohlapne nožnice, suhe nožnice (atrofija nožnice) ter začetnega zdrsa medeničnih organov. Poleg tega z laserjem odstranjujemo dlake in različne benigne spremebe oziroma izrastke na spolovilu (genitalne bradavice, fibrome, hemangiome, krčne žile ipd.) ter popravljamo brazgotine po epiziotomiji in carskem rezu.

Zakaj se pri ženskah pojavi uhajanje urina, ohlapna in suha nožnica, zdrs medeničnih organov?

Posledica staranja, porodov, genetike ter še nekaterih drugih dejavnikov je propad kolagenskih vlaken in elastina v sluznici nožnice ter s tem izguba prožnosti ter zmanjšana hidracija. Te spremembe povzročijo ohlapno nožnico, izsušitev sluznice (atrofijo) nožnice ter uhajanje urina (stresno urinsko inkontinenco) in nenazadnje zdrs sprednje ter zadnje stene nožnice (cistokela, rektokela).

Zdravljenje stresne urinske inkontinence – IncontiLase

S Fotoninim laserjem Er: YAG uspešno zdravimo simptome stresne urinske inkontinence blažjih stopenj, ko urin uhaja ob kašlju, kihanju, skakanju, hoji po hribu navzdol. Fototermalni učinek laserja vpliva na kolagenska vlakna v steni nožnice, povzroči preoblikovanje kolagenskih vlaken, prerazporeditev in ponovno rast. S tem se sečnici nudi ponovno oporo, kar omogoči ponovno zadrževanje urina. Poseg poteka na ginekološkem stolu in traja približno 20 minut. Potrebna sta dva postopka, včasih tudi tretji, v razmaku 4-6 tednov. Po posegu priporočamo izogibanje kopanju in spolnim odnosom 5 dni ter jemanje vitamina C.

Shematski prikaz stanja pred zdravljenjem stresne urinske inkontinence (zgoraj) in po njem (spodaj). Učvrščena nožnica daje sečnici boljšo oporo in omogoča ponovno zadrževanje urina.

Kakšna je cena za lasersko zdravljenje inkontinence?

Informacije o cenah so razvidne iz cenika.

Zdravljenje sindroma ohlapne nožnice – IntimaLase

Fotonin laser Er:YAG povzroči preoblikovanje, prerazporeditev ter ponovno rast kolagenskih vlaken v steni nožnice, zato se nožnica ponovno zoža, prav tako se povrne elastičnost tkiva. Končni učinek je pomlajena nožnica. Postopek poteka na ginekološkem stolu in traja približno 10-15 minut. Zadoščata že dva postopka, včasih je potrebno opraviti še tretjega. Po posegu priporočamo izogibanje kopanju in spolnim odnosom 5 dni ter jemanje vitamina C.

Laser Fotona v ginekologiji - za ožjo nožnico in večji spolni užitek

Stanje nožnice pred lasersko terapijo (levo) in po njej (desno).

Kakšna je cena za lasersko zdravljenje ohlapne nožnice in lasersko pomlajevanje nožnice?

Informacije o cenah so razvidne iz cenika.

Zmanjšanje občutka suhe nožnice ter preprečevanje pogostih vnetij – RenovaLase

Zdravljenje s Fotoninim laserjem Er:YAG pomaga tudi ženskam, ki imajo težave zaradi suhe nožnice (pekoč občutek, suhost med odnosi) in trpijo zaradi pogostih, ponavljajočih se vnetij. Postopek poteka na ginekološkem stolu, približno 10-15 minut. Zadoščata že dva postopka, včasih je potrebno opraviti še tretjega. Po posegu priporočamo izogibanje kopanju in spolnim odnosom 5 dni ter jemanje vitamina C.

Kakšna je cena za lasersko zdravljenje suhe nožnice in preprečevanje pogostih vnetij?

Informacije o cenah so razvidne iz cenika.

Zdravljenje in preprečevanje zdrsa medeničnih organov (cistokela, rektokela) – ProlapLase

Zdrs sprednje stene nožnice – cistokela in zadnje stene nožnice – rektokela ter posledično mehurja in črevesja se v določeni meri pojavi pri skoraj polovici žensk po porodu. ProlapLase je edina alternativa kirurškemu zdravljenju ali uporabi pesarja. Z lasersko terapijo stene spuščene nožnice pride do sinteze novih kolagenskih vlaken in preoblikovanja že obstoječih. Končni rezultat je skrčenje in učvrstitev nožnice. Postopek poteka na ginekološkem stolu približno 20 minut. Tu so potrebni trije postopki, včasih tudi kak postopek ali dva več, odvisno od stopnje prolapsa in odziva tkiva na terapijo. Po posegu priporočamo izogibanje kopanju in spolnim odnosom 5 dni ter jemanje vitamina C.

Kakšna je cena za lasersko zdravljenje zdrsa (prolapsa) nožnice?

Informacije o cenah so razvidne iz cenika.

Lichen sclerosus vulve

Lihen sklerozus najpogostejše kronično obolenje vulve. Vzrok bolezni je neznan. Gre za specifično bolezen kože in sluznic, ki se lahko pojavi tudi zunaj področja spolovil. Prizadene lahko tudi otroke in mlade ženske, večinoma pa se pojavlja po menopavzi.

Za lihen sklerozus je značilen srbež spolovila, zaradi česar se bolnice praskajo. V začetku opažamo ploščate rjave in rahlo rdeče papule, kasneje bledo spremenjena področja kože na spolovilu, ki se zlivajo v večja območja. Lezije kažejo nesimetrično razporeditev. Koža je atrofična, zgubana. Zaradi praskanja so prisotne manjše ranice, rdečina in krvavitev. Pogosto se razširi tudi okrog anusa. Zaradi atrofije lahko male sramne ustnice popolnoma izginejo. Najdemo lahko sinehije (zarastline), ki povzročajo bolečino in ovirajo fizično aktivnost. V kožnih gubah se pogosto razvijejo fisure (razpoke), predvsem na koži presredka. Lahko pride tudi do popolne zožitve vhoda v nožnico.

Lihen sklerozus vulve zdravimo z lokalnimi kortikosteroidi in/ali lasersko terapijo. Z lasersko terapijo vračamo prožnost in prekrvavljenost tkiva. Terapija traja približno 20 minut in po njej ne potrebujete bolniškega staleža. Po 2–3 terapijah so opazne spremembe, v povprečju so potrebne 4 terapije v 4–6-tedenskih razmakih.

Kakšna je cena za lasersko zdravljenje lichen sclerosus et atrophicus vulvae?

Informacije o cenah so razvidne iz cenika.

Prednosti zdravljenja z laserjem Fotona v ginekologiji

– Metoda je neinvazivna in hitra
– Ob tej laserski terapiji ni možnosti prenašanja okužb
– Terapija je neboleča
– Posega ne moti vstavljen maternični vložek, jemanje kontracepcijskih tabletk, jemanje nadomestne hormonske terapije, predhodna sterilizacija. Ne izvaja se med menstruacijo.
– Uporablja se Er:YAG laser z valovno dolžino 2940 nm, ki ima maksimalni učinek na sluznico in steno nožnice
– Laserska ginekološka terapija je varna, praktično brez stranskih učinkov
– Takojšnja vrnitev k vsakodnevnim opravilom, bolniški stalež ni potreben
– V več kot 85% primerov pride do pomembnega izboljšanja simptomov

Kako vam lahko pomagamo

Ginekološko lasersko zdravljenje opravlja Katarina Jerman, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva.

Naročite se

Morda vas zanima tudi:

Genitalne bradavice – kondilomi