V medicinskem centru Dermatologija.si v ljubljanski Situli se je 19. in 20. maja 2023 odvijala težko pričakovana delavnica o uporabi botulinskega toksina (botoks) za zdravljenje kronične migrene. Udeležilo se je je trinajst uglednih slovenskih zdravnikov specialistov s področja nevrologije, anesteziologije in ginekologije, specializiranih za zdravljenje bolečine. Delavnico je vodila priznana strokovnjakinja dr. Magdalena Boczarska-Jedynak s Poljske, specialistka nevrologije, terapije bolečine in estetske medicine. Kot certificirana mednarodna inštruktorica za terapijo kronične migrene z botoksom je izvedla celovito teoretično in praktično usposabljanje ter prejela veliko pohval od prisotnih zdravnikov.

Kaj je migrena in kako jo zdravimo

Migrena je mnogo več kot navaden glavobol. Migrena je izčrpavajoča nevrološka bolezen, zaradi katere trpijo milijoni ljudi po vsem svetu. Pogosto povzroča hude utripajoče bolečine, občutljivost na svetlobo in zvok, slabost in celo motnje vida. Natančen vzrok migrene, zaradi katere trpi več žensk kot moških, ostaja nejasen. Domnevajo, da je posledica kombinacije genetskih, okoljskih in življenjskih dejavnikov.

Pomembno je, da poznamo različne možnosti zdravljenja, s katerimi preprečimo napade ali zmanjšamo njihovo pogostost in ponovno pridobimo nadzor nad svojim življenjem. Pomagajo lahko spremembe življenjskega sloga, zlasti reden urnik spanja, obvladovanje stresa in izogibanje sprožilcem, kot so določena hrana, močni vonji ali močna svetloba. Na voljo je več zdravil za preprečevanje ali lajšanje migrene. Nekatera so na voljo brez recepta, večinoma pa zdravila predpiše zdravnik na recept. Nekatere pomožne terapije lahko lajšajo bolečine ali zmanjšajo pogostost napadov, npr. akupunktura, biofeedback ali transkranialna magnetna stimulacija (TMS). Zdravljenje z injekcijami botulinskega toksina, ki je splošno znan pod imenom botoks, se je izkazalo za obetavno možnost terapije kronične migrene. Botoks začasno paralizira določene mišice in zmanjša sproščanje snovi, ki povzročajo bolečino. To zdravljenje je pokazalo pozitivne rezultate pri zmanjšanju pogostosti in resnosti migren pri nekaterih bolnikih.

Kaj je botulinski toksin (botoks) in kako se uporablja pri zdravljenju kronične migrene

Botulinski toksin, splošno znan kot botoks, je beljakovina, ki jo proizvaja bakterija Clostridium botulinum. Deluje tako, da začasno paralizira mišice, zaradi česar je priljubljen v estetski medicini. Uporablja se tudi za lajšanje prekomernega potenja. Vendar pa so raziskovalci odkrili, da lahko ta toksin tudi prepreči sproščanje določenih kemikalij, odgovornih za prenos signalov bolečine. Z injiciranjem majhnih, nadzorovanih količin botulinskega toksina na določena mesta glave in vratu se prekinejo živčni signali, ki sprožijo migrene. To olajša pogostnost in intenzivnost migren. Zdravljenje migrene z botulinskim toksinom je ambulantni postopek, ki ga bolniki dobro prenašajo.

Po temeljitem pregledu, ki ga opravi zdravnik, se v določene mišične skupine, povezane z migrenami, vbrizga serija majhnih injekcij. Injiciranje traja približno 10-15 minut, bolniki pa lahko takoj po tem nadaljujejo z običajnimi dejavnostmi. Učinki zdravljenja z botulinskim toksinom običajno trajajo približno 12 tednov, nato pa je morda potrebno ponovno zdravljenje. Klinična preskušanja in izkušnje iz prakse so pokazali, da zdravljenje z botulinskim toksinom lahko prinese znatno olajšanje bolnikom s kronično migreno. Poleg zmanjšanja pogostosti in intenzivnosti migren bolniki pogosto poročajo, da potrebujejo manj protibolečinskih zdravil in da je kakovost njihovega življenja boljša. Zdravljenje na splošno dobro prenašajo, z minimalnimi stranskimi učinki, kot je začasno nelagodje na mestu injiciranja. Stopnje uspešnosti so različne, vendar študije kažejo, da približno 50-70 % bolnikov občuti znatno zmanjšanje pogostosti in resnosti migrene. 

Kako je potekala delavnica

Delavnica v Medicinskem centru Dermatologija.si je zagotovila celovito izkušnjo za udeležene zdravnike. Prvi dan delavnice je obsegal teoretična predavanja, ki so zajemala pregled mehanizmov delovanja botulinskega toksina, študije o učinkovitosti in varnosti zdravila, merila za izbor pacientov, tehnike injiciranja in morebitne stranske učinke. To temeljno znanje je služilo kot osnova za praktično usposabljanje, ki je sledilo naslednji dan. Udeleženci so pod vodstvom dr. Boczarske-Jedynak vadili tehnike injiciranja na lutki ter imeli priložnost opazovati in izvajati postopke na dejanskih pacientih, kar jim je omogočilo izpopolnjevanje veščin in kompetenc.

Mnenja udeležencev

Delavnico o zdravljenju kronične migrene z botulinskim toksinom so sodelujoči zdravniki izjemno pohvalili. Še posebej so izpostavili celovitost programa z dragoceno kombinacijo teoretičnega znanja in praktičnega usposabljanja ter strokovno znanje in vodenje dr. Magdalene Boczarske-Jedynak, saj so njene bogate izkušnje in poglobljeno razumevanje problematike dvignili dogodek na najvišji nivo. Zelo so bili zadovoljni tudi z izbiro lokacije delavnice – medcinski center Dermatologija.si v Ljubljani je namreč idealno okolje za izvajanje tovrstnih strokovnih dogodkov.

Izobraževalni dogodki in delavnice za zdravnike in zdravstvene sodelavce v medicinskem centru Dermatologija.si

Medicinski center Dermatologija.si je idealni prostor za organizacijo teoretičnih in praktičnih delavnic za majhne in srednje velike skupine zdravnikov in medicinskih sodelavcev. Naši novi, sodobni in elegantni prostori v ljubljanski Situli na Vilharjevi cesti 50 udeležencem in organizatorjem nudijo vse potrebne prostorske in tehnične možnosti za predavanja. Na voljo so predavalnica velikosti 80 m2 z računalniško lasersko projekcijo, več različno velikih, opremljenih ambulant za praktično usposabljanje, ter 100 m2 velik recepcijski prostor za sprejem, osvežitev in sprostitev. Parkiranje, ki je za naše obiskovalce brezplačno, je urejeno v garažni hiši pod centrom. Od tam so naši prostori neposredno dostopni z dvigalom, kar je idealno v slabših vremenskih razmerah. Naši center je odlično dostopen tudi z vlakom ali avtobusom, saj je v neposredni bližini ljubljanske avtobusne in železniške postaje ter postaje mestnega avtobusa.