Odstranitev izrastkov je praviloma zelo hvaležen poseg, saj je opravljen hitro in lahko olajša hudo težavo. Kakršne koli kožne izrastke mora pred odstranitvijo pregledati zdravnik dermatolog. Ta določi, ali je izrastek morda nevaren ali ne, in predlaga najbolj optimalno metodo odstranitve.

Odstranitev večine nenevarnih izrastkov se najbolj estetsko in pacientu najbolj prijazno opravi z medicinskimi visokoenergijskimi napravami, kot sta laser in radiofrekvenca, ali z zamrzovanjem s tekočim dušikom. Po dogovoru s pacientom se lahko pred odstranitvijo področje anestezira z lokalno injekcijo, tako da odstranitev ne boli.

Po odstranitvi ostane na mestu predhodnega izrastka plitva majhna rana, podobna opeklini. Po zamrznitvi pa se rana pojavi čez nekaj dni, ko izrastek odpade. V vsakem primeru takšne ranice celijo enako kot opekline in običajno ne potrebujejo zapletene nege in oskrbe. Zanje skrbimo enako, kot bi ob manjši poškodbi ali opeklini doma.

Priporočljivo je, da je ranica do zacelitve pokrita z obližem ali gazo. Če vas pokrivanje zelo moti ali če imate občutek, da se rana bolje celi na zraku, je lahko tudi odkrita, razen če vam je zdravnik posebej svetoval drugače. Za nemoteno celjenje rane ne smete dlje časa namakati (npr. kopanje v banji ali bazenu). Rana se lahko zmoči, npr. pri tuširanju, vendar v takem primeru za poskrbite za menjavo obliža. Uporabljate lahko običajne obliže.

Zaželeno je, da rano vsak dan ali vsaj vsak drugi dan odkrijete, očistite, namažete s kremo za boljše celjenje in nato spet pokrijete. Rano lahko očistite z gazo in fiziološko raztopino, lahko pa tudi s tekočo pitno vodo iz pipe in tekočim milom. Rano previdno osušite, tako da jo popivnate s čisto tkanino. Rane ne drgnite, da ne začne krvaveti. Ko je rana suha, jo namažite s kremo za boljše celjenje, npr. z mazilom Bepanthen ali kremo Cicaplast ali Bionect, ali pa s predpisanim antibiotičnim mazilom, če vam je tako svetoval zdravnik. Nato rano pokrijte z obližem.

En dan po odstranitvi je rana videti najslabše in je »grša« kot takoj po postopku. Ko se začne celjenje, pride do vnetja, tako da je rana bolj otečena in bolj rdeča ali rožnata. Iz rane se lahko sprva izceja tudi bister izloček.

Če vas rana močno boli ali se gnoji, se oglasite na kontroli pri nas ali pri osebnem zdravniku. Prav tako se oglasite na kontroli, če celjenje poteka nenavadno dolgo oziroma v vsakem primeru, če bi menili, da bi lahko bilo z rano kaj narobe.

Zelo pomembno je, da nežno, sveže zaceljeno kožo po odstranitvi izrastka dobro ščitite pred soncem vsaj še dva meseca oziroma vse dokler se rožnata ali svetlejša barva ne izenači z okolico. Posledica neupoštevanja zaščite pred soncem je lahko trajna pigmentacija. Za zaščito pred soncem lahko poskrbite s kremo z zaščitnim faktorjem (nanašajte vsaki 2 uri) ali spremembo prekrijete s korektorjem. Če je korektor nanešen dovolj na debelo, da se koža skozenj ne vidi, je lahko zaščita ustrezna, dokler je nanos tako debel, tudi ves dan.