Zaščita in nega kože med obnovo po poplavah: poskrbite, da koža ostane zdrava

Po tragediji, ko so Slovenijo prizadele nedavne poplave, se nega kože ne zdi ena od pomembnih prioritet. Vendar pa so vsi, ki predano popravljajo škodo zaradi poplav, odstranjujejo vodo in čistijo, izpostavljeni vrsti ekstremnih pogojev, ki ogrožajo njihovo kožo. Le če bo koža ostala zdrava, brez hujših poškodb in okužb, bodo lahko še naprej opravljali svoje plemenito delo. Zato je pomembno, da razumemo te nevarnosti in se pred njimi primerno zaščitimo.

Izziv: vlaga, umazanija in rane

1. Vlaga: Dolgotrajna izpostavljenost vlagi je eden glavnih izzivov, s katerimi se srečujemo med obnavljanjem po poplavah. Če je koža nenehno mokra, se njena naravna pregrada oslabi, zaradi česar je bolj dovzetna za bolezni, okužbe in poškodbe.
2. Umazanija: Kontaminanti v poplavnih vodah in blatu ter drugi umazaniji lahko vsebujejo škodljive mikroorganizme, kemikalije in onesnaževalce, ki lahko povzročijo kožne reakcije in bolezni.
3. Rane: Narava obnovitvenega dela lahko povzroči manjše ureznine, odrgnine in rane. Celo majhne odprtine na koži lahko služijo kot vstopne točke za bakterije in druge mikroorganizme, kar vodi do okužb, tudi resnih.

Naravna obramba kože

Koža je izjemno pomemben organ, zasnovan tako, da ščiti naše telo pred zunanjimi grožnjami. Njena večplastna struktura služi kot odlična pregrada pred okoljskimi nevarnostmi. Zunanja plast kože, povrhnjica, vsebuje poroženele celice in lipide, ki preprečujejo izgubo vode in ščitijo pred škodljivostmi ter zavirajo rast škodljivih mikrobov.
Ko pa je koža nenehno izpostavljena ekstremnim pogojem med obnovo po poplavah, se njene naravne obrambne sposobnosti lahko zmanjšajo, zaradi česar je pomembno, da jo zaščitimo in ohranimo njeno funkcijo.

Zaščitni ukrepi za ljudi z normalno kožo

1. Zaščita pred vlago in mokroto: Če delate v mokroti oz. roke namakate, nosite zaščitne nepremočljive rokavice. Če se roke zmočijo, jih temeljito posušite in namažite z negovalno kremo, da obnovite zaščitno lipidno plast.
2. Zaščita pred umazanijo: Nepoškodovana koža odlično ščiti pred umazanijo, ki pa jo je treba redno odstranjevati. Kožo umijte z neagresivnim milom, ki ne odstranjuje lipidov, najmanj na koncu vsakega delovnega dne. Po možnosti nosite zaščitna oblačila, ki pokrivajo vsa izpostavljena območja kože.
3. Nega ran: Vse ureznine ali manjše rane takoj očistite s tekočo vodo in blagim milom. Pitna voda je za čiščenje ran povsem primerna – če voda iz pipe ni pitna, rano sperite s pitno vodo iz plastenke. Rano prekrijte z obližem, da preprečite vstop umazaniji. Če se obliž zmoči, ga zamenjajte. Zvečer, ko ste doma, obliž odstranite, rano umijte, nanesite zaščitno mazilo za celjenje in nov obliž. Bodite pozorni na znake okužbe, kot so rdečica, bolečina, oteklina, toplota ali gnoj, in poiščite zdravniško pomoč. Če več kot 10 let niste bili cepljeni proti tetanusu, potrebujete poživitveni odmerek.

Zaščitni ukrepi ob večjem tveganju: poškodovana koža in okužbe

Ko je integriteta kože porušena, se njena zaščitna sposobnost zmanjša. Praske, ureznine ali razpoke izpostavijo globlje plasti kože zunanjim grožnjam. Ko bakterije ali drugi patogeni vstopijo v te plasti, lahko povzročijo okužbe, ki so včasih tudi resne.
Ljudje z vnetnimi boleznimi kože ali ranami na izpostavljenih predelih, kot sta npr. ekcem ali luskavica, morajo biti še posebej previdni in čim bolj dosledno upoštevati navodila za nego rok ter ostala navodila:
1. Zaščita pred vlago in mokroto: Kožo ohranjajte čim bolj suho. Če imate bolezni kože, lahko prekomerna vlaga in močenje poslabša stanje in povzroči izbruh bolezni.
2. Zaščita pred poškodbami: Koža z luskavico ali ekcemom je bolj občutljiva za poškodbe. Nosite zaščitna oblačila in rokavice in vedno čim prej sperite morebitno umazanijo.
3. Zdravila in terapija: Nadaljujte z predpisanimi terapijami in zdravili tudi med delom. Terapija pomaga ohranjati funkcijo kožne pregrade in zmanjšuje tveganje za izbruhe.
4. Nadzor in posvet z zdravnikom: Če opazite poslabšanje vašega kožnega stanja ali sumite na okužbo, se nemudoma posvetujte z dermatologom.

Sklep

Predani posamezniki, ki se lotijo obnovitvenih del po poplavah, se v ekstremnih pogojih soočajo z vrsto težkih izzivov. Nega in zaščita kože se morda prvi hip ne zdi bistvenega pomena, a le če koža ostane zdrava in cela, lahko nadaljujemo z delom.