Pravilna nega rok je pomembna še zlasti takrat, ko imamo s kožo na rokah težave. Navodila so sestavljena za paciente z boleznimi kože rok. Enaka priporočila smiselno uporabljamo tudi pri blažjih težavah s kožo na rokah in za ohranjanje zdrave kože.

Pravilno umivanje rok pri boleznih kože

Izogibajte se pogostemu umivanju rok z mili. Uporabljajte blago milo (ne tekoče, priporočamo uporabo trdega otroškega mila) in mlačno vodo. Po umivanju si roke skrbno obrišite in jih nato namažite, bodisi s predpisanim zdravilnim mazilom ali s kremo za nego rok. Zdravilno mazilo je bolje uporabljati zvečer oz. po navodilu dermatologa tudi zjutraj. Če je koža zelo izsušena, lahko uporabljate negovalne kreme večkrat dnevno. Roke si sperite in namažite z negovalno kremo tudi, če si jih zmočite pri delu. Za nego rok ne uporabljajte zeliščnih oz. domačih krem (ognjič, arnika, propolis ipd), razen če vam je tako svetoval dermatolog. Med umivanjem rok ne nosite prstanov, saj se pod njimi nabirajo dražeče snovi. Svetujemo, da se nošenju prstanov odpoveste, dokler vaše roke ne bodo popolnoma zdrave.

Zaščita rok z rokavicami

Za zaščito rok uporabljajte rokavice. Pri sumu alergije na lateks se izogibajte rokavicam iz lateksa, uporabljajte plastične rokavice ali rokavice iz polivinila. Po možnosti pod zaščitnimi rokavicami nosite še pralne bombažne rokavice. Priporočamo, da rokavic ne nosite dlje kot 20 minut naenkrat. Rokavice nosite vedno, kadar pomivate posodo ali ročno perete perilo, pa tudi kadar režete, lupite ali stiskate sadje ali zelenjavo. Rokavice po možnosti nosite tudi, kadar si perete lase in se frizirate.

Izogibanje dražljivim snovem

Še tako dobra nega rok ne pomaga, če so roke izpostavljene poslabševalcem. Izogibajte se neposrednemu stiku z mili in detergenti. Izogibajte se stiku z alkoholom, bencinom, topili, razredčili in podobnimi snovmi, saj kožo dražijo in izsušijo. Izogibajte se stiku s sredstvi za poliranje, voski in gospodinjskimi čistili.

Kako dolgo bo trajalo vnetje kože na rokah?

Pomembno je vedeti, da poškodovana oz. okvarjena koža – tako kot npr. zlomljena kost – potrebuje svoj čas za celjenje. Po odstranitvi vseh sprožilnih dejavnikov lahko do ozdravitve traja tudi 6 mesecev. Vsa zgornja navodila morate upoštevati tudi, ko bo prišlo do izboljšanja.

Želite še kaj vprašati naše zdravnice specialistke dermatologije?

Naročite se