Kondilomi – genitalne bradavice – zdravljenje in preprečevanje

Kondilomi – genitalne bradavice, ki jih povzročajo nizkorizičnimi genotipi človeškega papilomavirusa (HPV), predstavljajo ne le medicinsko, temveč tudi psihološko breme za posameznike, ki se z njimi soočajo. V medicinskem centru Dermatologija.si nudimo diskretno obravnavo in spekter sodobnih možnosti terapije v udobju zasebne klinike, tako za moške kot ženske. V tem prispevku najdete pregled različnih možnosti zdravljenja in preprečevanja anogenitalnih bradavic.

Kako zdravimo kondilome – genitalne bradavice

Zdravljenje kondilomov oziroma anogenitalnih bradavic mora biti prilagojeno pacientu in njegovim željam ter morebitnim zadržkom. Upoštevati je treba tudi velikost, število in lokacijo bradavic. Zdravljenje genitalnih bradavic je, kot pri vseh spolno prenosljivih okužbah, velik poseg v intimnost pacienta. Zato mora potekati diskretno in ob medsebojnem zaupanju ter sodelovanju pacienta in zdravnika. Na splošno ločimo zdravljenje na metode, ki jih pacient izvaja sam doma, ter na posege, ki jih opravlja zdravnik v ordinaciji.

Številne genitalne bradavice (kondilomi) pubično in na penisu

Številne genitalne bradavice pri moškem (kondilomi) pubično in na penisu

Zdravljenje doma – tekočina ali krema za genitalne bradavice

Topična (lokalna) terapija vključuje uporabo kreme ali tekočine, ki se neposredno nanese na bradavice. Zdravilne učinkovine, ki jih vsebuje tekočina ali krema za genitalne bradavice, so imikvimod, podofiloksin, fluorouracil ali sinekatehini. Ti delujejo tako, da bodisi uničujejo tkivo bradavic bodisi spodbujajo imunski sistem k boju proti virusu. Ta zdravila lahko pacienti uporabljajo doma, kar omogoča več zasebnosti in manj zadrege. Vendar je pomembno strogo upoštevati navodila zdravnika. Vsaka tekočina in krema za genitalne bradavice namreč povzroča draženje, rdečino in nekatere tudi razpadanje bradavic in rane. To so do neke mere pričakovani in zaželeni učinki, vendar so lahko tudi pretirani. Ob nepravilni uporabi lokalnih zdravil lahko poleg nesorazmernih bolečin pride do dodatne okužbe kože ter trajnih brazgotin.

Imikvimod (krema Aldara)

Imikvimod je imunomodulator, ki se v obliki kreme uporablja za zdravljenje zunanjih anogenitalnih bradavic. Uporablja se tudi za zdravljenje aktiničnih keratoz in površinsko rastočega bazalnoceličnega karcinoma. Imikvimod deluje tako, da spodbuja imunski sistem k proizvodnji interferona in drugih citokinov, ki igrajo vlogo pri boju proti virusu. Kremo Aldara dobite v lekarni, a le z zdravniškim receptom.

Mehanizem delovanja. Imikvimod ne uničuje neposredno virusnih celic, ampak aktivira imunski sistem, da prepozna in napade celice, okužene z virusom HPV.

Način uporabe. Krema Aldara se običajno nanese na prizadeto območje trikrat tedensko pred spanjem in se pusti delovati 6–10 ur, nato se izpere z vodo in milom. Zdravljenje nadaljujemo, dokler kondilomi ne izginejo, po navodilih največ 16 tednov. Pred začetkom zdravljenja je treba skrbno prebrati navodila za uporabo zdravila in se jih ves čas držati.

Možni stranski učinki. Pogosti, praktično vedno prisotni stranski učinki vključujejo rdečico, oteklino, srbenje ali pekoč občutek na mestu nanosa, lahko tudi površinske razjede. V nekaterih primerih lahko pride tudi do sistemskih reakcij, kot so glavobol, utrujenost in gripi podobni simptomi. S kremo Aldara je do neke mere treba potrpeti, saj je draženje znak aktivacije imunskega sistema in učinka. Če je reakcija huda, vedno preverite pri zdravniku, ali je to normalno.

Drobne genitalne bradavice na moškem spolovilu

Drobne genitalne bradavice pri moških in ženskah so primerne za terapijo z lokalnimi zdravili (npr. kremo za kondilome, kot je Aldara).

Podofiloksin (gel Condylox)

Podofiloksin je derivat rastline Podophyllum, ki se uporablja za lokalno zdravljenje kondilomov. Deluje tako, da preprečuje celično delitev in vodi do celične smrti. Podofilotoksina se v Sloveniji ne dobi, vendar je z zdravniškim receptom (gel Condylox) na voljo v sosednjih državah.

Mehanizem delovanja. Podofiloksin neposredno uničuje tkivo bradavice z zaviranjem celične delitve, kar povzroči nekrozo (odmiranje) bradavičastega tkiva. Ob uporabi se kondilomi vnamejo in začnejo “razpadati”.

Način uporabe. Podofiloksin se nanese dvakrat dnevno tri dni zapored, nato sledi štiridnevni premor. Ne sme se ga spirati s kože, razen če povzroči hudo srbenje ali pečenje. Natančno upoštevanje navodil je izjemno pomembno, saj lahko neprimerna uporaba povzroči bodisi neuspeh zdravljenja bodisi hudo draženje in poškodbe kože ter trajne brazgotine.

Možni stranski učinki. Najpogostejši so lokalno draženje, pekoč občutek, bolečina, rdečica in včasih nastanek razjed ali mehurjev na mestu uporabe. Zelo redko lahko pride do sistemskih učinkov zaradi absorpcije zdravila. Podobno kot pri vseh drugih terapijah kondilomov, je treba tudi s podofilotoksinom malo potrpeti.

Številni kondilomi - genitalne bradavice na moškem spolovilu

Številni kondilomi – genitalne bradavice na moškem spolovilu, ki jih lahko zdravimo doma s kremo ali tekočino, vendar je potrebna previdnost. Če zdravilo, kot je gel Condylox, nanašamo na zdravo kožo, lahko pride do zapletov – draženja, rdečine, bolečin, ran in trajnih brazgotin.

Lokalno zdravljenje anogenitalnih bradavic s fluorouracilom (tekočina Verrumal)

Fluorouracil, ki je na voljo pod imenom Verrumal v obliki tekočine, predstavlja še eno možnost za lokalno zdravljenje anogenitalnih bradavic. Čeprav v Sloveniji ni dostopen, lahko s slovenskim zdravniškim receptom dobimo zdravilo v Avstriji. Fluorouracil je kemoterapevtsko zdravilo, ki se uporablja lokalno za zdravljenje več vrst kožnih bolezni, med katerimi so tudi kondilomi.

Mehanizem delovanja. Fluorouracil deluje kot antimetabolit in posega v delitev celic, in sicer zavira encim timidilat sintazo, kar preprečuje sintezo timidina, enega od gradnikov DNA. To ovira rast in delitev celic, kar vodi v smrt celic, ki se hitro delijo.

Način uporabe. Praviloma se tekočina Verrumal uporablja tako, da 2-3-krat dnevno nanesemo eno kapljico tekočine neposredno na kondilom. Zelo je treba paziti, da se tekočina ne razliva po okolišnji zdravi koži. Če so bradavice na mestih, kjer je koža še posebej tanka, tekočino nanašamo manj pogosto.

Pred naslednjim nanosom je treba umiti področje s čim bolj toplo oz. vročo vodo in nežno odstraniti zgornjo plast bradavice. Če so bradavice majhne, lahko tekočino nanašamo z zobotrebcem, ki ga pomočimo v raztopino, saj to omogoča večjo natančnost. Da bi zdravilo bolje prodiralo v kondilom, je področje priporočljivo pokriti z oblogo, npr. obližem ali vsaj gazo. Pred vsakim novim nanosom zdravila Verrumal je treba odstraniti staro oblogo zdravila, ki se jo preprosto odlepi z bradavice kot film, če se med umivanjem ni že sama odlepila. Med zdravljenjem se je treba izogibati dolgotrajni izpostavljenosti ultravijoličnemu sevanju (sončenju, solariju) na mestu zdravljenja.

Z zdravljenjem je treba vztrajati, dokler bradavica popolnoma ne izgine. To lahko traja precej dolgo; povprečen čas zdravljenja je 6 tednov. Če po 6 tednih bradavica še vedno vztraja, se je treba posvetovati z zdravnikom.

Možni stranski učinki so lokalno draženje, rdečica, pekoč občutek, bolečina na mestu uporabe, v nekaterih primerih tudi nastanek ran ali razjed na zdravljenem območju. Če med zdravljenjem pride do prekomerne reakcije ali če nismo prepričani, ali je vse v redu, se je treba posvetovati z zdravnikom, ki je zdravilo predpisal.

Čeprav Condylox ni neposredno dostopen v Sloveniji, ga lahko z receptom slovenskega zdravnika dobite v Avstriji.

Sinekatehini

Kondilomi se lahko zdravijo tudi s sinekatehini, ki so izvleček zelenega čaja in delujejo kot imunomodulator. Žal sinekatehini v Sloveniji trenutno niso na voljo. Delujejo tako, da neposredno vplivajo na virusne celice in spodbujajo lokalni imunski odziv proti HPV.

Moluske (mollusca contagiosa) pri moškem na penisu

Na sliki so moluske (mollusca contagiosa), ki so prav tako virusna okužba kože in se kažejo z bradavicami podobnimi spremembami. Ne povzroča jih HPV, ampak virus MCV. Moluske zdravimo na podoben način kot kondilome, vendar obstaja nekaj razlik. Če sumite na moluske ali kondilome, se posvetujte z zdravnikom, preden se poskušate zdraviti sami.

Postopki za zdravljenje kondilomov v zdravniški ordinaciji

Če so kondilomi obsežni ali trdovratni, pa tudi, če pacient želi, da zdravljenje izvaja zdravnik, so primerni postopki v zdravniški ordinaciji. Med njimi so laserska terapija, radiofrekvenčna terapija, krioterapija, elektrokavterizacija in kirurška odstranitev.

Krioterapija pomeni zamrzovanje bradavic s tekočim dušikom, kar povzroči njihovo odmrtje. Laserska in radiofrekvenčna terapija ter elektrokavterizacija uničujejo tkivo bradavic s pomočjo elektromagnetnih valovanj (svetlobe, radiofrekvence) ali neposrednega segrevanja. Kirurška odstranitev z operacijo je običajno rezervirana za obsežne ali trdovratne bradavice. Vse naštete postopke izvaja usposobljen zdravnik. V Sloveniji večino genitalnih bradavic zdravijo specialisti dermatologi, ki obravnavajo tako moške kot ženske. Nekatere ženske se lahko zdravijo tudi pri svojem ginekologu. Bradavice v analnem kanalu (znotraj črevesa) zdravijo kirurgi, specializirani za to področje.

Velike genitalne bradavice v dimljah in glivična okužba kože (rdečina ob bradavicah z vidnim robom

Velike genitalne bradavice v dimljah in glivična okužba kože (rdečina ob bradavicah z vidnim robom). Ob takih spremembah je potrebna strokovna pomoč specialista dermatovenerologa.

Čeprav je krioterapija v Sloveniji pogosto uporabljena metoda zaradi svoje dostopnosti in nizkih stroškov, pa njena učinkovitost ne dosega rezultatov, ki jih lahko dosežemo z laserskim zdravljenjem. Krioterapijo je treba pogosto ponavljati in zdravljenje običajno traja več mesecev. Lasersko zdravljenje nudi natančnejše in učinkovitejše odstranjevanje bradavic z manjšim tveganjem za ponovitev in je še posebej priporočljivo za hitrejši rezultat, saj je potrebnih manj ponovitev (večinoma ena ali dve). Laser za genitalne bradavice se za razliko od krioterapije izvaja praviloma v lokalni anesteziji, zato je postopek manj prijeten. Laserski posegi so žal manj dostopni, saj z laserjem in znanjem za njegovo uporabo razpolagajo le redke klinike in ordinacije v Sloveniji.

Lasersko zdravljenje kondilomov – anogenitalnih bradavic

Lasersko zdravljenje uporablja svetlobo ene valovne dolžine za natančno ciljano uničenje tkiva anogenitalnih bradavic. Ta postopek omogoča veliko natančnost, manj poškodb okolišnjega zdravega tkiva, manj ponovitev in hitrejše okrevanje.

Številne genitalne bradavice moški ingvinalno in na modih

Številne genitalne bradavice pri moškem ingvinalno in na modih – v takih primerih je najbolj smiselno ablativno zdravljenje (laserska ali podobna terapija) ali operacija.

Kako se pripraviti na lasersko odstranjevanje kondilomov

Pred laserskim zdravljenjem se z zdravnikom opravi temeljit pregled in posvetovanje. Posebna priprava na lasersko terapijo praviloma ni potrebna. V medicinskem centru Dermatologija.si se lahko posvet in poseg opravita v enem obisku.

Kako poteka lasersko odstranjevanje kondilomov

Lasersko zdravljenje se običajno izvaja v lokalni anesteziji, da se zagotovi udobje pacienta med postopkom. Anestezija omogoča, da je postopek neboleč. Obstaja več različnih tipov laserjev, s katerimi se lahko zdravijo kondilomi – na splošno jih delimo na ablativne in neablativne postopke.

Ablativni laser pomeni, da tkivo neposredno uničujemo in odstranjujemo, v ta namen lahko poleg laserja uporabmo tudi radiofrekvenco, ki je, tako kot laser, zelo natančna in omogoča bistveno manj kolateralne škode kot klasična elektrokavterizacija ali krioterapija. Z laserjem ali radiofrekvenco namreč dosežemo, da se segreva voda v tkivu, ne da bi tkivo neposredno segrevali z vročim inštrumentom ali zamrzovali. To omogoči bistveno bolj fin in ciljan postopek z manj opeklinami in krajšim okrevanjem.

Neablativni laser deluje tako, da koagulira beljakovine v tkivu in zapre krvne žile. Za razliko od ablativnega laserja, kjer je rezultat viden takoj in kjer zdravnik tudi neposredno vidi, ali je kondilom v celoti odstranjen, po neablativnem laserju (podobno kot po krioterapiji) čakamo, da bo kondilom pozneje odmrl in odpadel.

Tako ablativni kot neablativni laser sta pri zdravljenju genitalnih bradavic uspešna, vendar s to razliko, da pri neablativnem laserju ne vidimo takoj, ali smo kondilom zadovoljivo (dovolj močno) tretirali ali ne. Zdravniki se izogibajo preveč intenzivni terapiji (tako pri krioterapiji kot neablativnem laserju), ki bi pustila brazgotine. Zato se, podobno kot pri krioterapiji, pri neablativnem laserju večkrat kot pri ablativnem zgodi, da ga je treba ponavljati, ker kondilomi ne odpadejo popolnoma ali pa ponovno zrastejo. Vendar pa je neablativni laser primernejši v nekaterih situacijah – ali je primeren za vas, vam lahko pojasni vaš specialist dermatolog, ki opravlja lasersko zdravljenje kondilomov.

Nega kože in celjenje po laserskem odstranjevanju kondilomov

Po laserskem zdravljenju je treba upoštevati navodila za nego doma, kar lahko pomeni redno umivanje z vodo in blagim milom, uporabo predpisanih mazil za boljše celjenje, izogibanje sončenju ali uporabi solarija ter omejitev telesne aktivnosti, ki bi lahko dražila zdravljeno območje. Prav tako se je priporočljivo nekaj časa izogibati spolnim stikom, da se koža lahko zaceli in da se zmanjša tveganje za širjenje virusa.

Čeprav so lahko stroški laserskega zdravljenja višji v primerjavi s krioterapijo, je njegova večja učinkovitost, hitrejše celjenje in manjše tveganje za ponovitev pogosto vredno dodatne naložbe. Lasersko zdravljenje predstavlja sodoben in napreden pristop k odstranjevanju anogenitalnih bradavic, ki lahko pacientom omogoči hitre in trajne rezultate.

Kako povedati partnerju, da imam kondilome

Kondilomi so zelo razširjena spolno prenosljiva okužba, ki se lahko v nekaterih primerih pojavijo tudi brez tveganih spolnih stikov. Ker so zelo nalezljivi, iskreno priporočamo, da o tem obvestite partnerja oz. osebe, s katerimi ste imeli spolne stike v zadnjih nekaj mesecih. Kondilomi se lahko pojavijo več mesecev ali celo let po okužbi, zato skoraj nikoli ne moremo biti prepričani, kdaj in/ali od koga smo jih dobili. Pacientom svetujemo, da nimajo spolnih stikov z novimi partnerji, dokler zdravljenje ni končano.

Preprečevanje genitalnih bradavic

Najboljši način za preprečevanje anogenitalnih bradavic je izogibanje okužbi s HPV, kar pomeni zvestobo enemu zvestemu neokuženemu partnerju ali abstinenco od spolnih odnosov. Kondomi lahko zmanjšajo, vendar ne odpravijo tveganja za prenos HPV. Kljub temu pa so kondomi priporočljivi, saj ščitijo pred številnimi drugimi spolno prenosljivimi okužbami, kot so sifilis, gonoreja, hepatitis B in C, okužba s HIV in klamidijo, ter neželeno nosečnostjo. Cepljenje proti HPV, ki je za ženske in moške na voljo tudi v Sloveniji, predstavlja učinkovito zaščito pred več genotipi virusa, ki povzročajo bradavice in druge resnejše bolezni, kot je rak materničnega vratu.

Zaključek

Pri obravnavi anogenitalnih bradavic je ključnega pomena celostni pristop, ki zajema tako medicinsko zdravljenje kot psihološko podporo. Če sumite na anogenitalne bradavice, ne odlašajte s posvetom pri zdravniku specialistu dermatovenerologije. Vsem, ki imajo genitalne bradavice, priporočamo, da o svojem stanju iskreno spregovorijo s svojimi partnerji in poiščejo strokovno pomoč, če se soočajo z duševnimi stiskami. Dermatovenerologi smo specialisti za bolezni kože in spolno prenosljive okužbe in se zavedamo, kako izjemno občutljiva je sfera bolezni na intimnem področju. Zato k pacientom pristopamo diskretno, skrbno in brez kakršnih koli predsodkov.

Genitalne bradavice in kondilomi – celovita oskrba v medicinskem centru Dermatologija.si

Naročite se

V medicinskem centru Dermatologija.si nudimo celostni pristop k obvladovanju kondilomov oz. genitalnih bradavic. Naša ekipa izkušenih zdravnic specialistk dermatologije zagotavlja diskretno obravnavo in osebni posvet ter sodobne možnosti terapije, med katerimi skupaj izberemo najustreznejšo, prilagojeno vaši situaciji.

Viri:

Gilson, R., Nugent, D., Werner, R. N., Ballesteros, J., & Ross, J. (2020). 2019 IUSTI-Europe guideline for the management of anogenital warts. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology : JEADV, 34(8), 1644–1653. https://doi.org/10.1111/jdv.16522

Tlaker V. So anogenitalne bradavice res dokaz nezvestobe? Moja koža (2017): pp. 38-39.

Wollina, U. (2016). Erbium-YAG laser therapy – analysis of more than 1,200 treatments. Global Dermatology, 3(2), 268-272.