Kako poteka dermatološki pregled za akne

Dermatološki pregled za akne, kot vsak zdravniški oziroma vsak dermatološki pregled, poteka po določenem vrstnem redu.

Anamneza – pogovor s pacientom

Pacient najprej sam pove o svojih težavah, nato pa ga dermatolog še dodatno povpraša o različnih pomembnih vidikih: kdaj so se začele akne, kako potekajo, ali se kaj spreminjajo (npr. pri ženskah z menstruacijo – hormonske akne), kako je do sedaj potekalo zdravljenje aken, kakšno nego za akne uporablja, kakšen je njegov življenjski slog, morebitne alergije in druge bolezni, kako je (bilo) z aknami v družini.

Zdravniki smo vsi ljudje in imamo različen stil pogovora. Anamneza nam služi kot osnova za naslednje korake – diagnostični postopek in zdravljenje – a je v resnici veliko več. Anamneza oziroma pogovor je ključna za vzpostavitev odnosa in zaupanja pacienta. Pri večini primerov aken je situacija v zdravniški glavi jasna že takoj, ko pogledamo pacienta. Če bi pacient ne bil človek, ampak stroj, bi bi lahko samo izročili recept in kratka navodila. Vse skupaj bi trajalo le nekaj minut in problem bi lahko bil rešen. A v resnici ni tako: pogovor je pomemben, da razumemo pacientove ne samo telesne ali dermatološke težave, ampak tudi človeško plat. Medtem ko tudi hujše akne nekaterim ljudem ne povzročajo nikakršnih skrbi, pa je lahko psihično breme za negotovega in občutljivega mladostnika tudi pri blagih aknah izjemno hudo.

Zato si za pogovor in razumevanje vašega položaja pri nas vedno vzamemo dovolj časa. Pacient je pri nas vedno v ospredju in potrudimo se, da ga celostno razumemo in da tudi pacient razume celotno situacijo.

Papulopustulozne akne na čelu pred terapijo (zgoraj) in po terapiji (spodaj)

Papulopustulozne akne na čelu pred terapijo (zgoraj) in po terapiji v medicinskem centru Dermatologija.si (spodaj)

Status – pregled kože

Običajno so akne na obrazu, lahko pa tudi na hrbtu ali drugih delih telesa. Pri pregledu smo diskretni in pregledamo samo tiste dele telesa, ki jih pacient želi pokazati. Določimo, kakšen tip aken ima pacient – blage, srednje ali hude. Najpogstejše so komedonske akne, papulozne akne, papulopustulozne akne, redkejše so nodularne akne in cistične akne. Pacientu pojasnimo, kaj se s kožo dogaja, in se pogovorimo o morebitnih skrbeh glede vzrokov aken.

Preiskave pri aknah

Pri aknah dodatne preiskave običajno niso potrebne. Če sumimo, da na koži niso (samo) akne, se lahko odločimo za dodatne preiskave, kot so mikrobiološke preiskave (bris na patogene bakterije ali glive), krvne preiskave, histološka analiza kože (odvzem majhnega koščka kože in histološka analiza, ki jo za nas opravlja Inštitut za patologijo Medicinske fakultete v Ljubljani). Preiskave, če so potrebne, opravimo takoj ob pregledu in nanje ni treba čakati ali prihajati drugič.

Akne na licih - papulopustulozne

Papulopustulozne akne na licih prej (levo) in po terapiji z izotretinoinom (desno) v medicinskem centru Dermatologija.si

Diagnoza aken

Pri aknah je diagnoza običajno klinična, kar pomeni, da dermatolog akne prepozna po tipičnem videzu. Če smo opravili preiskave, počakamo, da dobimo rezultate, preden zaključimo diagnozo.

Načrt za zdravljenje aken

Akne so bolezen kože, ki jih lahko dermatolog učinkovito obvlada.

Pacientom z aknami podrobno predstavimo možnosti zdravljenja in predviden uspeh zdravljenja aken s posameznimi načini, naj bodo to zdravila za akne, lasersko zdravljenje aken, hydrafacial, negovalni izdelki proti aknam itd. Pomembno je, da pacient razume možnosti in omejitve posameznih terapij. Tudi če akne niso zelo hude in če smo se pripravljeni mazati v neskončnost, lokalna terapija (negovalni izdelki in kreme) proti aknam običajno nimajo popolnega uspeha, razen pri najbolj blagih oblikah. Zato je pomembno, da imamo dovolj časa za pogovor in da razumemo, kaj nas čaka. Terapijo vedno izberemo skupaj. Dermatolog skrbi za varnost terapije in morebitne stranske učinke zdravi.

Ko se dogovorimo za načrt terapije, pacient dobi vsa potrebna navodila ter recepte za zdravila, ki jih gre iskat v lekarno. Nega kože je pomembna in za akne dermatolog tudi predvidi potek in režim nege. Predvidimo kontrolni pregled, ki je običajno čez 1-2 meseca. Paciente običajno prosimo, da vodijo tudi fotodokumentacijo – da se občasno fotografirajo in da imajo slike s seboj na telefonu, ko pridejo na kontrolni pregled. Objektivna primerjava slik omogoči realen vpogled v rezultate zdravljenja. Poleg tega je zaradi diskretnosti najbolje, da ima pacient sam svoje slike.

Akne, dermatolog in mama

Naša vodja dr. Vesna Tlaker pravi: če je pacient otrok, naj ga na dermatološki pregled za akne spremlja eden od staršev. Lepo prosim, naj bo to mama. Res. To ni šala ali cinična pripomba, ampak iskren nasvet, pridobljen z leti klinične dermatološke prakse. Matere so vedno skrbniki družinskega zdravja. Če mame ni zraven ob pregledu, tudi če gre za otroka 18+, ki še živi doma, se v naslednjih dneh zvrstijo številna mamina naknadna vprašanja po telefonu in e-mailu, sploh če predpišemo kakršne koli tablete (kar se velikokrat zgodi). Maminih vprašanj je praviloma toliko, da nanje težko odgovarjamo na daljavo. Zato, če mame ni zraven ob pregledu, je ponavadi potreben še en pregled skupaj z mamo, ki ni brezplačen, ampak ponavljamo isto zgodbo in jo še enkrat zaračunamo po ceniku. Ponavljam, to ni šala ali cinizem, ampak iskren praktičen nasvet. Nenazadnje zato, ker sem tudi sama mati dveh otrok.

Nasprotno pa priporočam, da otroka ali najstnika na kakršen koli poseg (naj bo to laser ali odstranitev izrastkov ali bradavic ipd.) pripelje oče in nikakor ne mama! Ob prisotnosti mame so otroci cmeravi in sitni ali celo ne dovolijo posega. Temu je že nemalokrat sledil odhod iz ordinacije, ne da bi kar koli naredili. Če je ob otroku oče, pa to skoraj kot čarovnija spodbudno vpliva na otrokov pogum in sodelovanje. Ob prisotnosti očeta praviloma otroci sicer malo kislo, ampak brez upiranja pustijo dati injekcijo, ki je potrebna, da poseg nato poteka brez bolečin.

Ljudje (in starši) smo dveh spolov očitno tudi iz bolj zanimivih razlogov, kot se zdi na prvi pogled. V zdravstvu obstajajo situacije, kjer je potrebna mama, in situacije, kjer je potreben oče. V življenju pa sta seveda potrebna oba!

Dodatne informacije o aknah

Dermatološki pregled za akne – kako vam lahko pomagamo

Naročite se

Naši zdravnici specialistki dr. Vesna Tlaker in dr. Ana Škoberne imata z zdravljenjem aken dolgoletne izkušnje in odličen uspeh. Oglejte si galerijo naših rezultatov zdravljenja aken.