“Mozolji” oziroma akne postanejo posebej aktualni z začetkom šolskega leta, vendar ne gre za zgolj najstniško težavo. Akne niso smrtno nevarne in lahko po več letih same izginejo. Vendarle pa marsikdaj povzročijo hudo stisko, ki se lahko stopnjuje v depresijo ali celo do samomorilnih misli. To je nepotrebno, je v pogovoru za Slovenske novice povedala dr. Vesna Tlaker, ker so v dermatološki praksi akne dokaj preprosta bolezen, ki jo je mogoče zelo uspešno popolnoma obvladati. Ključno pri tem je čimprejšnje zdravljenje. Pri aknah ne gre le za kozmetično nevšečnost, ampak za bolezen kože, ki lahko zapušča pigmentacije ali trajne brazgotine, tudi če mozolji niso zelo izraziti.

V nastanek aken je vpletenih več dejavnikov, kot so hormoni, izločanje loja, poroženevanje kože in bakterije. Akne niso problem (ne)čistoče, saj prekomerno čiščenje, ki je pogosta napaka pri negi kože z aknami, ne pomaga in lahko akne še dodatno zaplete. Zadošča dvakrat dnevno umivanje z milom, namenjenim koži z aknami, pacientom pa tudi svetujemo, da si mozoljev ne iztiskajo sami ali praskajo. Ni znanstevnih dokazov, da bi lahko akne zdravili z dieto, tudi prehranskih dodatkov v ta namen ne svetujejo.

Preberite celoten prispevek

Blaženje aken je treba vedno prilagoditi posamezniku, je poudarila dr. Tlaker. Pri dermatološkem pregledu za akne v temeljitem pogovoru s pacientom (in starši, če gre za otroka) predstavi sodobne terapevtske ukrepe, nato pa skupaj izbereta najboljšo možnost. Pri blagih aknah je lahko uspešno zdravljenje s kremami, laserjem in kemičnim pilingom. Pri zmernih do hudih aknah te metode niso dovolj učinkovite in je umestno zdravljenje s tabletami. Tablete so ob nadzoru dermatologa zelo varne in imajo malo neželenih učinkov. Odločitev vedno sprejme pacient sam glede na koristi in tveganje ter priročnost zdravljenja.

Dermatologi staršem priporočamo, naj otrokom z aknami stopijo naproti in jim ponudijo pomoč. Mladostniki zaradi zadrege pogosto ne priznajo, kako zelo moteči so zanje mozolji. Z nekaterimi je treba pogovor načeti večkrat.