Prhljaj: ga lahko za vedno odpravimo?

Prhljaj prizadene kar do polovico odraslih, a kljub temu ostaja ena manj razumljenih kožnih težav. To ni le estetski problem; gre za kompleksno igro zdravja kože, življenjskega sloga in tudi psihičnih dejavnikov. Na splošno lahko vzroke prhljaja razdelimo na dve skupini: bolezni lasišča in probleme higiene oziroma nege. Ravnanje pri obojem se razlikuje, zato je treba najprej opredeliti vzrok, šele nato lahko ustrezno ukrepamo.

Kaj je prhljaj

Z izrazom prhljaj opisujemo nenormalno oziroma prekomerno luščenje kože na poraščenih področjih. Najpogosteje ga vidimo na lasišču, lahko pa tudi na bradi, v obrveh ali ušesih ter drugih poraščenih področjih. Včasih je koža na tem področju videti nespremenjena, včasih je vneta, kar se kaže s spremembo barve in lahko tudi s simptomi, kot je srbenje.

Prhljaj v lasišču

Pri prhljaju je vedno treba pogledati, kako je s kožo. Če je vneta (kot je na sliki), gre lahko za bolezen kože in ne le za kozmetični problem.

Kaj je vzrok prhljaja

Vzrok prhljaja je moteno luščenje povrhnjice, do katerega pride iz različnih razlogov. Povrhnjica, zunanja poroženela plast kože, se nenehno obnavlja. Služi kot zaščita pred zunanjimi vplivi in njen spodnji, bazalni sloj, nenehno tvori nove celice, ki se pomikajo navzgor, se spreminjajo in končno odmrejo ter se nezaznavno odluščijo. Ta ciklus traja približno mesec dni in v tem času se celotna povrhnjica vsega telesa popolnoma zamenja. Ko zgornje kožne celice odmrejo, se vezi med njimi razgradijo in tako lahko s telesa nezaznavno odpadejo.

Če je ta proces moten, celice povrhnjice ostanejo povezane in jih lahko vidimo s prostim očesom kot belkaste ali rumenkaste luskine, ki se na poraščenih predelih ujamejo v lase ali dlake. Te luske so torej ta nezaželeni prhljaj. Lahko da gre za:

motnjo zaradi vnetja kože (bolezni), kot je seboroični dermatitis ali luskavica, ali pa

neprilagojeno ali neprimerno higieno – bodisi prepogosto umivanje ali neustrezen šampon oziroma drugi izdelki, ki preveč sušijo kožo in povzročajo suh prhljaj, bodisi premalo umivanja, kar povzroča masten prhljaj.

Prhljaj na lasišču

Prhljaj na lasišču je daleč najpogostejši od vseh opisanih težav. Včasih je koža na tem področju videti nespremenjena, včasih je vneta, kar se kaže s spremembo barve in lahko tudi s simptomi, kot je srbenje. Običajno prizadene odrasle. Prhljaj pri otrocih pred puberteto je redek in se običajno pojavi v sklopu kožnih bolezni, kot je atopijski dermatitis ali luskavica, ali prepogostega umivanja in izsuševanja lasišča.

Prhljaj brez vnetja v lasišču

Prhljaj brez vnetja v lasišču. Takšen problem je najpogosteje posledica neustrezne nege – prepogosto ali preredko umivanje, neustrezen šampon, neprierni izdelki in podobno. Običajno ga lahko rešimo sami doma s preizkušanjem različnih ugodnih intervalov za umivanje las, menjavo šampona, opustitvijo izdelkov za stiliranje.

 

Prhljaj v lasišču - seboroični dermatitis

Prhljaj v lasišču in vnetje – seboroični dermatitis. Če je koža poleg luščenja tudi pordela, gre za vnetje. Pri tovrstnem “prhljaju” bo koristna pomoč dermatologa. Običajno gre za seboroični dermatitis ali luskavico, redkeje pa za druge bolezni lasišča, ki pa jih je veliko in jih zdravi dermatolog.

Prhljaj pri dojenčkih – temenca

Skoraj vsi dojenčki imajo obliko “prhljaja”, ki ga poznamo kot “temenca” – gre za obliko seboroičnega dermatitisa. To stanje se kaže kot rumenkaste, skorjaste obloge na lasišču in je na splošno neškodljivo in ne srbi. Temenca ponavadi v prvih mesecih izginejo sama od sebe, saj so posledica povečanega izločanja loja zaradi materinih hormonov, ki jih je dojenček prejel prek krvnega obtoka pred rojstvom.

Pri večini dojenčkov zadošča vsakodnevno umivanje lasišča z blagim šamponom, nežno drgnjenje ali uporaba posebnega glavnička. Temenc ne smemo odstranjevati na silo, da ne poškodujemo nežne kože. Če so temenca močno pritrjena, lahko glavico namažemo z oljem za dojenčke in počakamo nekaj časa, nakar jih bomo lažje odstranili. Temu naj sledi umivanje z blagim šamponom in nanos negovalne kreme ali malo olja za dojenčke, ki bo pomagalo zmehčati morebitne preostale luske. Če so temenca zelo trdovratna ali če sumimo, da dojenčka koža srbi, se posvetujmo z zdravnikom. Kot “prhljaj” pri dojenčkih in malih otrocih se lahko kaže tudi atopijski dermatitis (alergija), a ta se večinoma ne pojavi pred 3 meseci starosti.

Prhljaj na bradi, na obrveh in v ušesih

Iz enakih vzrokov kot na lasišču se lahko prhljaj pojavlja tudi na drugih poraščenih področjih, zlasti pri moških, tudi na poraščenem področju brade, v obrveh, ušesih (sluhovodih) ter nad prsnico. Vzrok prhljaja na teh področjih je najpogosteje seboroični dermatitis.

Prhljaj na bradi z vnetjem - luskavica, psoriaza

Prhljaj (luščenje kože) in vnetje pri moškem na bradi zaradi luskavice (psoriaze)

Prhljaj in pordela koža: obiščite dermatologa

Če je prhljaj posledica bolezni kože, kot so seboroični dermatitis, luskavica ali atopijski dermatitis, se to praviloma pokaže tudi s kožnim vnetjem – pordelo in/ali srbečo kožo. V takih primerih priporočamo posvet z dermatologom. Večinoma teh bolezni ne moremo trajno pozdraviti, lahko pa jih lajšamo in krotimo z ustreznimi zdravili. Dermatolog vam bo dal navodila, kdaj in kako uporabiti katero zdravilo ter kako negovati lasišče, da vam bo prhljaj povzročal čim manj težav.
Luščenje kože lahko sledi kakršnemu koli vnetju, tako da vsako luščenje poraščenih področij ne pomeni običajnega prhljaja. Kožo lahko prizadene na stotine različnih bolezni, med katerimi so pri “prhljaju” resda najpogostejši seboroični dermatitis, luskavica in atopijski dermatitis, a še zdaleč niso edini. Obisk dermatologa, če nismo prepričani, kaj se dogaja z našo kožo, je zelo priporočljiv.

Prhljaj ob robu lasišča in vnetje kože - seboroični dermatitis

Prhljaj (luščenje) v lasišču in ob robu lasišča z vnetjem kože – seboroični dermatitis

Kako pogosto naj si umivam lase, če imam prhljaj

Če se prhljaj pojavi po umivanju in se stanje izboljša v nekaj dneh, gre najverjetneje za prepogosto umivanje ali neustrezne izdelke. Najprej zamenjajte šampon – žal ni enotnega priporočila, kateri je najboljši. Lahko da bo treba preizkusiti več izdelkov, preden najdete ustreznega. Zelo pomembno je, da šampon vedno dobro izperete – vsaj pol minute s tekočo vodo oziroma še dlje, če imate dolge lase.

Če je po umivanju lasišče brez prhljaja, ta pa se postopoma pojavi in slabša v naslednjih dneh, sploh če je lasišče mastno, je prvi ukrep pogostejše umivanje las. Lahko da je vaša koža preprosto bolj živahna, se bolj intenzivno lušči in izloča več loja.

Nikakor ne drži, da je umivanje lasišča predpisana določena pogostost, ki bi ustrezala vsem ljudem. V Sloveniji je žal razširjeno prepričanje, da se sme lase umivati le enkrat ali dvakrat tedensko, kar je popoln nesmisel. Veliko ljudem to ustreza, pri nekaterih pa je to odločno premalo. V določenih kulturah je celo predpisano obvezno vsakodnevno umivanje las, tudi (ali še posebej) za ženske. Ne drži, da se bo ob pogostejšem umivanju lasišče »razvadilo« in bo potem še slabše. Sami morate ugotoviti, kako pogosto umivanje je za vas najboljše.

Ali prhljaj povzročajo glivice?

Gliva kvasovka, imenovana Malassezia furfur, je pogosta prebivalka in del kožne flore lasišča. Lahko je popolnoma neškodljiva, lahko pa sodeluje pri prhljaju in povzroča ti. »kožno plesen« – pityriasis versicolor. V tem primeru koristi šampon, ki vsebuje ketokonazol (šampon Oronazol ali Fungoral), ki se ga dobi brez recepta v lekarni.

Ta šampon deluje blago protivnetno, tudi če ne gre za glivični problem, in je pogosto prva izbira pri lasišču s prhljajem, saj ni škodljiv.

Pityriasis versicolor - kožna plesen
Pityriasis versicolor – kožna plesen

Kako za vedno pozdraviti prhljaj: resnica ali mit?

Ideja o trajni odpravi prhljaja s kakšnim čudežnim šamponom je, žal, mit. Vendar pa se ga lahko učinkovito obvladuje z ustrezno terapijo. Če lasišče ni vneto  (pordelo) in gre le za luščenje kože, najprej zamenjajte šampon, opustite izdelke za stiliranje razen balzama (lak, pena, volumizatorji ipd.) preizkusite sami doma različne intervale umivanja. Če sumite, da vam težave povzroča balzam, a si brez njega ne morete razčesati las, lahko namesto balzama lasišče izperete z blago raztopino kisa ali limonovega soka.

Če je lasišče vneto, obiščite dermatologa. Lahko da bo prhljaj ostal vaš vseživljenjski spremljevalec, ki pa ga bo možno krotiti z ustrezno terapijo.

Šampon proti prhljaju: vaša prva obrambna črta

Eden od najpogostejših vzrokov prhljaja je blago vnetje lasišča, ki povzroča nenormalno luščenje. Šamponi, ki vsebujejo ketokonazol (Oronazol, Fungoral), piroktonolamin, selenov sulfid ali cinkov pirition, so lahko učinkoviti pri obvladovanju teh težav. Dobijo se brez recepta v lekarni ali drogeriji, nekateri tudi v običajnih trgovinah. Vendar pa žal ni samo enega šampona, ki bi čudežno deloval pri vseh vrstah prhljaja – lahko da jih boste morali preizkusiti več, preden najdete pravega.
Izjemno pomembno je tudi, da pogostost umivanja lasišča prilagodite svojim potrebam. Pri ljudeh s prhljajem se pogosteje kot s prepogostim umivanjem žal srečujemo s preveč poredkim umivanjem, saj so zmotno prepričani, da je lasišče prepovedano umivati več kot enkrat ali dvakrat tedensko, kar je popoln nesmisel. Večina odraslih moških si lahko ali celo mora umiti lasišče ob vsakem tuširanju, torej vsak dan.

Zdravljenje prhljaja in oblog na lasišču doma: naravna zdravila

Domača zdravila, kot so razredčen jabolčni kis, olje čajevca ali druga rastlinska olja so na splošno neškodljiva, razen če jih uporabljamo prepogosto ali v velikih količinah. Razredčen jabolčni kis v zadnji vodi za izpiranje so naše babice uporabljale namesto balzama za lase. Če vam je to všeč in se vam zdi, da pomaga, ni nobenega razloga, da tega ne bi smeli uporabljati.

Pri ljudeh s trdovratnimi, debelimi oblogami lusk na lasišču (npr. pri luskavici) lahko olje uporabimo za mehčanje oblog, kar nam jih bo pomagalo odstraniti. Obloge za več ur namažemo z oljem. Lahko uporabimo katero koli olje, tudi tisto za solato. Dermatologi za odstranjevanje močno pritrjenih lusk predpišemo salicilno olje – običajno mešanico olivnega in ricinusovega olja z dodatkom 5-10 % salicilne kisline, kar zelo učinkovito mehča obloge.

Kako vam lahko pomagamo pri prhljaju

Naročite se

Prhljaj je lahko več kot le estetski problem; lahko da gre za bolezen kože, ki jo je mogoče učinkovito lajšati. Čeprav prhljaja velikokrat ni mogoče popolnoma pozdraviti, pa vam ga zagotovo lahko pomagamo lajšati in obvladovati.

Za osebni nasvet in možnosti zdravljenja se posvetujte z našimi zdravnicami v medicinskem centru Dermatologija.si. Vaša koža si zasluži najboljšo oskrbo in in mi smo tukaj, da vam pomagamo.