Sončna opeklina se začne kazati nekaj ur po izpostavitvi premočnemu soncu, vrh doseže po 24 urah. Ukrepi ob sončni opeklini so potrebni  čim prej! S sonca se je treba nemudoma umakniti, najbolje v notranjost.

Bolečino in pečenje si lahko lajšate s hladno vodo, najbolje pod tušem ali s kopanjem. Kožo po tuširanju nežno osušite, a naj ostane še malo vlažna. Takoj nato nanesite vlažilno kremo, ki koži pomaga zadrževati vodo.

Uporabite vlažilno kremo, namenjeno lajšanju sončnih opeklin, ki se dobi brez recepta v lekarni. Če je nimate, uporabite kremo ali gel z alojo ali katero koli drugo kremo, le da ne vsebuje razkužil, ki lahko kožo razdražijo in povzročijo alergijo.

Čim prej vzemite aspirin ali drug nesteroidni antirevmatik (npr. ibuprofen), ki pomaga zmanjšati vnetje, oteklino, rdečino in bolečino.
Pijte dovolj tekočine, da preprečite dehidracijo. Zaradi sončne opekline vaše telo pospešeno izgublja vodo.

Če so na koži mehurji, jih ne predirajte. Pustite, da se zacelijo sami. Tudi ob mehurjih si pomagajte, kot je opisano zgoraj. Če mehurji prekrivajo večje površine, npr. cel hrbet, poiščite zdravniško pomoč. Mehurji so znak opekline druge stopnje in resnejše poškodbe kože ter dejavnik tveganja za melanom.

Zdravniška pomoč je nujno potrebna ob resnejši dehidraciji, ki je ne morete nadomestiti s pitjem tekočine, in ob znakih vročinske kapi – če se opečeni zelo slabo počuti, ima mrzlico, suh jezik, hud glavobol ali motnje zavesti.

Ko se opečena koža postopoma celi, jo skrbno ščitite pred soncem z oblačili in redno uporabljajte negovalno kremo.

Sončna opeklina je znak okvare kože zaradi ultravijoličnega (UV) sevanja sonca. Čeprav v nekaj dneh mine, sončne opekline na koži puščajo trajne posledice. UV-sevanje je kancerogeno in povzroča kožnega raka. Poleg tega UV-sevanje kožo stara. Svetlejša kot je koža in več kot je na soncu, večje bo tveganje raka in intenzivnejše bo staranje. Dermatologi priporočamo redno in dosledno zaščito pred soncem.