Sončna opeklina se začne kazati nekaj ur po izpostavitvi premočnemu soncu, vrh doseže po 24 urah. Ukrepi ob sončni opeklini so potrebni  čim prej! S sonca se je treba nemudoma umakniti, najbolje v notranjost.

Kaj naj naredim ob sončni opeklini?

Bolečino in pečenje si lahko lajšate s hladno vodo, najbolje pod tušem ali s kopanjem. Kožo po tuširanju nežno osušite, a naj ostane še malo vlažna. Takoj nato nanesite vlažilno kremo, ki koži pomaga zadrževati vodo. Kožo lahko hladite tudi s hladilnimi gelskimi blazinicami ali ledom, vendar ledu nikoli ne polagajte neposredno na kožo, saj lahko povzroči ozebline. Led ali zamrznjeno blazinico z gelom vedno ovijte v tkanino – recimo čisto kuhinjsko krpo ali tanko brisačo.

Uporabite vlažilno kremo, namenjeno lajšanju sončnih opeklin, ki se dobi brez recepta v lekarni. Če je nimate, uporabite kremo ali gel z alojo ali katero koli drugo kremo, le da ne vsebuje razkužil, ki lahko kožo razdražijo in povzročijo alergijo. Ne uporabljajte jogurta ali limoninega soka – kislina, ki jo vsebujeta, lahko še dodatno razdraži kožo. Prav tako ne uporabljajte olja, saj s kože ne hlapi dobro in je ne hladi tako učinkovito kot voda, ki jo vsebujejo kreme.

Čim prej vzemite aspirin ali drug nesteroidni antirevmatik (npr. ibuprofen), ki pomaga zmanjšati vnetje, oteklino, rdečino in bolečino.
Pijte dovolj tekočine, da preprečite dehidracijo. Zaradi sončne opekline telo pospešeno izgublja vodo.

Če so na koži mehurji, jih lahko predrete s sterilno ali razkuženo iglo, pokrova mehurja pa ne odstranjujte, temveč ga nežno prilepite nazaj na kožo. Tudi ob mehurjih si pomagajte, kot je opisano zgoraj. Če mehurji prekrivajo večje površine, npr. cel hrbet, poiščite zdravniško pomoč. Mehurji so znak opekline druge stopnje in resnejše poškodbe kože ter dejavnik tveganja za melanom čez leta.

Kdaj je treba k zdravniku zaradi sončne opekline?

Sončne opekline so žal pogoste, a večinoma blage do zmerne in minejo brez zdravniške pomoči. Ne obiskujte urgence po nepotrebnem. Prizadeti naj pije veliko tekočine, da ne bi prišlo do dehidracije. Zdravniška pomoč je nujno potrebna ob resnejši dehidraciji, ki je ni mogoče nadomestiti s pitjem tekočine, in ob znakih vročinske kapi  (“sončarice”)- če se opečeni zelo slabo počuti, ima mrzlico, vročino, suh jezik, hud glavobol, krče, motnje zavesti, če je nenavadno zaspan, omotičen, bruha ali je neorientiran (ne ve, kje je, kaj se dogaja ipd.). Otroci so mnogo bolj nagnjeni k zapletom in dehidraciji zaradi opeklin od sonca, zato jih skrbno ščitimo pred soncem in ne odlašamo z obiskom urgence, če je otrok dehidriran ali kaže nenavadno obnašanje.

Kako poteka celjenje po sončnih opeklinah?

Ko se opečena koža postopoma celi, jo skrbno ščitite pred soncem z oblačili in redno uporabljajte negovalno kremo. Koža na opečenih mestih se lahko še več tednov lušči in je občutljivejša za sonce. Sončne opekline lahko za seboj pustijo neenakomerno pigmentacijo kože, ki je lahko trajna.

Sončna opeklina je znak okvare kože zaradi ultravijoličnega (UV) sevanja sonca. Čeprav v nekaj dneh mine, sončne opekline na koži puščajo trajne posledice. UV-sevanje je kancerogeno in povzroča kožnega raka. Poleg tega UV-sevanje kožo stara. Svetlejša kot je koža in več kot je na soncu, večje bo tveganje raka in intenzivnejše bo staranje. Dermatologi priporočamo redno in dosledno zaščito pred soncem.
Naročite se