Odstranjevanje dlak z laserjem – najpogostejše zmote

Lasersko odstranjevanje dlak se pri prekomerni poraščenosti uporablja že desetletja in pomeni izjemen napredek glede na odstranjevanje dlak z britjem ali puljenjem. Med vsemi načini odstranjevanja dlak ima najbolj dolgoročne in trajne rezultate. Med ljudmi pa kroži nekaj zmot, ki nas lahko zbegajo.

Odstranjevanje dlak z laserjem je izjemno boleče

Ne, lasersko odstranjevanje dlak nikakor ni prijetno. Bolečina je individualno različna, saj smo zanjo zelo različno občutljivi. Tudi pri istem človeku se lahko doživljanje bolečine razlikuje glede na menstrualni cikel, jemanje zdravil, stres ali druge okoliščine.

Laser v nobemenem primeru ni tako boleč, kot je voskanje. Nekateri pravijo, da se laserja v primerjavi z voskanjem skoraj ne čuti. Občutek pri laserskem odstranjevanju dlak pogosto opisujejo kot vroče zbadanje. Za lajšanje neprjetnosti med posegom kožo hladimo s curkom hladnega zraka, ki zelo olajša neprejetno senzacijo. Običajno je najbolj neprijetno odstranjevanje debelih, močnih dlak, zlasti na obrazu in na intimnih predelih. Zelo občutljivim osebam pri nas pomagamo tudi z drugimi načini lajšanja bolečine, kot so zdravila ali lokalna anestezija.

Odstranjevanje dlak z laserjem ni mogoče na porjaveli ali temni koži

Uporaba laserja za odstranjevanje dlak pri temni koži je bila svojčas velik izziv, saj pri nizkih energijah laser ni deloval, pri višjih energijah pa je prišlo do opeklin zaradi absorpcije laserja v povrhnjici. Zadnja leta so se z napredkom tehnologije pojavili laserji, ki jih lahko uporabljamo pri koži vseh barv, tudi pri najtemnejšem fototipu. Praviloma uporabljamo Nd:YAG laser z valovno dolžino 1064 nm. Dlake lahko uspešno odstranjujemo, dokler so vsaj malo temnejše od okolišnje kože.

Za uspešno odstranitev dlak so potrebna leta in leta rednih terapij

Običajno potrebujemo 6-12 terapij za 80-90 % zmanjšanje števila in gostote dlak. Terapije izvajamo na 4-8 tednov, odvisno od področja in koliko terapij je že bilo opravljenih, saj dlake rastejo vedno počasneje in so vedno redkejše. Pri nekaterih boleznih, kot je sindrom policističnih jajčnikov, ter pri hormonsko odvisnih dlakah na obrazu, so potrebne vzdrževalne terapije, saj hormoni nenehno stimulirajo pretvorbo velusnih dlak v terminalne. Laser namreč odstrani obstoječe dlake, hkrati pa se iz puha nenehno tvorijo nove temne dlake. Z rednim laserskim odstranjevanjem (vzdrževalne terapije so 1-2-krat letno, po tem ko opravimo primarni ciklus terapij) ohranjamo urejenost, saj če ne naredimo nič, bodo dlake vedno gostejše in lahko pri ženski privedejo do poraščenosti na obrazu, podobne moškemu.

Lasersko odstranjevanje dlak pri ženski s hormonskimi težavami pod brado: prej (zgoraj) in po seriji laserskih terapij (spodaj) v medicinskem centru Dermatologija.si

Lasersko odstranjevanje dlak pri ženski s hormonskimi težavami pod brado: prej (zgoraj) in po seriji laserskih terapij (spodaj) v medicinskem centru Dermatologija.si

Odstranjevanje dlak z laserjem ni varno

Primeren laser ne bo opekel kože, vendar pa v nekaterih salonih ponujajo poceni “lasersko” odstranjevanje dlak, kjer ne uporabljajo laserja, temveč IPL, povsem drugo tehnologijo. IPL ima zaradi širokega spektra svetlobe neprimerno večjo možnost povzročitve opekline kože, je manj učinkovit in bolj boli. Je pa mnogo bolj poceni kot laser. Pravi laser za odstranjevanje dlak uporablja ozek spekter svetlobe, ki se zelo specifično absorbira v pigmentu in ne povzroča opekline kože.

Odstranjevanje dlak z laserjem je drago

Medicinski laserji za odstranjevanje dlak, ki jih uporabljamo v dermatološki ordinaciji, so zelo drage naprave. Mnogo let traja, da se investicija povrne. Zato je odstranjevanje dlak v dermatološki ordinaciji dražje kot v salonih, kjer ponujajo IPL, pogosto pod imenom “laser”. Varnost in učinkovitost laserja je neprimerno boljša od drugih metod, tako da je investicija v lasersko odstranjevanje na dolgi rok najboljša izbira.

Za bele dlake ni rešitve

Laser ne “vidi” belih dlak, saj deluje zaradi absorpcije v kromatoforah – pigmentiranih tarčah v koži. Bele dlake pa lahko uničimo na drugačen način – preberite, kakšno rešitev uporabljamo v medicinskem centru Dermatologija.si.

Več informacij o laserskem odstranjevanju dlak

Naročite se na brezplačni posvet pri naši laserski terapevtki