Bele dlake – ali je možna trajna odstranitev?

Bele ščetinaste dlake na obrazu mučijo zlasti ženske po menopavzi. Splošno mnenje je, da se jih z laserjem ne da odstraniti. Ali to res drži in ali obstaja razen puljenja še kakšna druga rešitev?

Ali lahko z laserjem odstranimo svetle in bele dlake?

Lasersko odstranjevanje dlak temelji na principu selektivne fototermolize. Laserska svetloba, s katero tretiramo tkivo, se absorbira samo v tarčnih kromoforah, na okolišnje brezbarvne strukture pa nima učinka. Ko laserski žarek zadene pigment, se v njem absorbira in povzroči, da se dlačni mešiček tako močno segreje, da ga s tem uničimo. Enako se zgodi pri terapiji žil oziroma rdečice. Zato je laserska terapija neprijetna – visoka temperatura v tkivu povzroči občutek pečenja, zbadanja ali bolečine.

Temnejše in debelejše kot so dlake ali žile, več je v njih kromofor (pigmenta ali hemoglobina), bolj učinkovito se bo laserska svetloba absorbirala, višjo temperaturo bo to povzročilo in boljši bo učinek laserja. Svetlejše in tanjše kot so dlake, manj bo kromofor, s tem pa tudi manj učinka in več potrebnih ponovitev. V belih dlakah sploh ni nobenega pigmenta več in zato se žal nobena valovna dolžina svetlobe oz. laserja v njih ne absorbira. Laser na bele dlake nima nobenega učinka, saj so zanj prosojne – podobno kot svetloba neovirano prehaja skozi steklo. Zato priporočamo, da se z laserjem tretirajo dlake, ko so še temne oz. preden posivijo, kar je zlasti moteče pri ženskah po menopavzi.

Kakšna je trajna rešitev za odstranitev belih dlak?

Bele dlake lahko trajno odstranimo tako, da neposredno uničimo dlačne mešičke. V medicinskem centru Dermatologija.si v ta namen uporabljamo radiofrekvenco. Z zelo tanko radiofrekvenčno iglo sežemo v vsak dlačni mešiček posebej in ga koaguliramo. Postopek je bolj zamuden kot lasersko odstranjevanje dlak, saj je treba tretirati prav vsako dlako posebej.  Odstranjevanje belih dlak je neprijetno, saj vsako dlako posebej segrejemo in uničimo. Vendar naši pacienti pravijo, da ni bolj neprijetno kot lasersko odstranjevanje. Ker gre za manjša področja, ponavadi brada ali brčice pri ženskah, lahko uporabimo lokalno anestezijo in potem nič ne boli. Za radiofrekvenčno odstranjevanje belih dlak je potrebnih bistveno manj ponovitev. Če je dlak malo, potrebujemo samo en postopek ali dva, rezultat pa je trajen.

Ali lahko z laserjem preprečimo, da bi dlake na telesu še kadar koli zrasle?

Po laserskem odstranjevanju dlak od vratu navzdol imamo običajno trajne rezultate in dlake nikoli več ne zrastejo. Odlični so rezultati pri laserskem odstranjevanju dlak na nogah, predelu bikinija in v pazduhah. Žal pa pa so dlake pri ženskah na obrazu izjema in ne moremo doseči trajne odstranitve na tak način, da dlake ne bi nikoli več zrasle na novo. Tudi če odstranimo prav vse dlake, bodo v naslednjih letih hormoni povzročali preobrazbo puha, katerega zaloga je neskončna, v debelejše dlake. S sprotnimi terapijami pa uničimo obstoječe dlake in prispevamo k osebni urejenosti, tudi če vas ne moremo za naprej zaščititi pred nastankom novih dlak.

Kakšna je cena za lasersko odstranjevanje dlak in radiofrekvenčno odstranjevanje belih dlak?

Informacije o cenah so razvidne iz našega cenika.

Kako vam lahko pomagamo pri trajnem odstranjevanju belih dlak?

Pred laserskim odstranjevanjem dlak ali radiofrekvenčnim odstranjevanjem belih dlak se lahko oglasite na brezplačen posvet pri naši laserski terapevtki. Za obisk se predhodno naročite.

Naročite se