Laser je nujno orodje v sodobni dermatološki praksi. S t.i. ablativnimi laserji lahko režemo, odstranjujemo ali luknjamo tkivo in so zato nepogrešljivi v odstranjevanju različnih kožnih izrastkov ali tvorb. Uporabljamo jih tudi za izboljšanje videza površine kože in odstranjevanje globokih gub. Nekateri laserji učinkujejo le na določene barve, na primer rdečo, rjavo ali črno. Uporabljamo jih za odstranjevanje dlak ali žilic, ne da bi pri tem poškodovali kožo v okolici. Za odstranjevanje dlak (in nekaterih žilic) z laserjem, je v pogovoru za Slovenske novice poudarila dr. Vesna Tlaker, je potrebna potrpežljivost, saj je treba terapijo ponoviti večkrat. Laser je danes nepogrešljivo orodje za odstranjevanje tetovaž. Odstranjevanje običajnih črnih, temno modrih in rjavih tetovaž je razmeroma lahko, zahtevnejše pa so svetlo modre in zelene. Rumena in barve odtenkov kože so zelo odporne, bele tetovaže pa laser ne odstrani.

Laser ni čarobna paličica, je opozorila dr. Tlaker. Treba ga je znati uporabljati, sicer lahko na koži pusti trajne brazgotine ali pigmentacije. Ljudje s temnejšo poltjo, ki na soncu hitro porjavijo, so za pigmentacije dovzetnejši, tveganje je še večje pri naravno temnopoltih ljudeh. Nekaterih vrst laserja in laserskih posegov ne opravljamo na svetli koži, če je porjavela, vendar to ne velja za vse. Razširjeno je prepričanje, da laserskih posegov naj ne bi opravljali poleti. Laserje za neinvazivno pomlajevanje ter laserje za odstranjevanje dlak oziroma žil lahko uporabljamo vse leto.

Ljudje si želijo učinkovitih metod pomlajevanja za naraven videz. Tehnologija sledi tem željam z izboljšavami, ki omogočajo izboljšanje videza ter ohranjanje zdravja in kakovosti kože z nizom manjših posegov, po katerih je okrevanje minimalno. Novosti so tako pri laserjih kot pri drugih energijskih napravh, kot so radiofrekvenca, mikrovalovi, ultrazvok ali nadzorovano ohlajanje kože.

Preberite celoten prispevek