Estetski posegi se lahko opravljajo vse leto. A poletje je čas, ko razkrivamo več kože, več je svetlobe, ki je seveda poživljajoča in dobrodošla, hkrati pa neusmiljeno razkriva vse male nepravilnosti, ki nas motijo in jih v jesensko-zimskem obdobju lažje skrivamo. Če je zima čas počitka in poglabljanja samega vase, je poletje zagotovo čas za akcijo, druženje in če hočete tudi za razkazovanje našega telesa in kože. Hote ali nehote smo vidnejši in zato toliko bolj pozorni na svoj videz in zato tudi več razmišljamo o estetskih posegih, s katerimi bi ga lahko izboljšali.

Prav zato se mnogi ravno v tem času opogumijo in odločijo za estetske posege, da bi se počutili lepše in samozavestnejše. Stranke nas po telefonu ali preko maila velikokrat sprašujejo, katere estetske posege največkrat opravljamo, kaj priporočamo.

Kaj želimo doseči z estetskimi posegi?

Potrebno je poudariti, da je pred kakršnim koli posegom vedno najprej nujen posvet pri zdravnici, ki vodi enak postopek kot v klinični medicini: anamneza, status, diagnoza, načrt terapije. 

S pacientom se je treba temeljito pogovoriti in razumeti njegove želje, skrbi in pričakovanja. Ta dialog je ključnega pomena pri oblikovanju prilagojenega načrta, ki je usklajen s cilji pacienta in omogoči naraven izid, ki izboljšuje videz, ne da bi ga pri tem umetno spremenil. Glede na stanje (diagnozo) načrtujemo estetske posege in pacienta temeljito informiramo o možnostih, vključno z okrevanjem, možnimi zapleti in stranskimi učinki, trajanjem rezultata in seveda tudi ceno.

Estetski posegi z botulinskim toksinom

Botulinski toksin, bolj poznan pod enim izmed svojih trgovskih imen Botox, je zdravljenje izbora za dinamične gube zaradi svoje odlične učinkovitosti, varnosti in naravnih rezultatov. Ta nevrotoksin, ki ga proizvaja bakterija Clostridium botulinum, se že več desetletij uporablja v klinični medicini, npr. za zdravljenje migrene, hiperhidroze (prekomernega potenja), nestabilnega mehurja, strabizma (škiljenja) in mišične spastičnosti.

Botulinski toksin deluje tako, da blokira sproščanje živčnega prenašalca acetilholina na živčno-mišičnem stiku in prepreči krčenje mišice, kar v estetski medicini vodi do zmanjšanja dinamičnih gub. Z njim tretiramo vodoravne gube na čelu, navpične gube med obrvmi, “račje tačke” okrog oči in še nekatere druge dinamične gube na obrazu. Kontraindikacije za njegovo uporabo so preobčutljivost na toksin, okužba na mestu injiciranja in določene nevrološke motnje.

Estetski posegi z botulinskim toksinom vključujejo injiciranje majhnih količin neposredno v mišice, odgovorne za dinamične gube. Postopek je relativno hiter, običajno traja le nekaj minut, in se izvaja z zelo tanko iglo, tako da je minimalno neprijeten. Že čez nekaj minut se sledi vbodov ne vidi več, tako da se lahko pacient takoj vrne k vsakdanjim obveznostim. Učinki se pokažejo šele po nekaj dneh in so maksimalni po približno dveh tednih. Trajanje učinka se razlikuje med posamezniki, običajno znaša 4–6 mesecev, po katerem se mišična aktivnost postopoma vrne in gube se ponovno pojavijo. Za vzdrževanje želenega videza se injekcije torej ponavljajo 2–3-krat letno. Če si oseba premisli in terapije ne želi več, ne bodo zaradi tega gube nič hujše kot prej. 

Možni stranski učinki zdravljenja z botulinskim toksinom, ki so sicer zelo redki, so manjše modrice na mestu injiciranja, glavobol in v redkih primerih (ko gre praviloma za napako pri injiciranju) prehodno povešenje vek ali obrvi. Ti stranski učinki so na splošno blagi in sami izzvenijo v nekaj tednih, žal pa ni učinkovitega ukrepa za skrajšanje.

Estetski posegi s hialuronskimi polnili (filerji)

Hialuronska polnila za obraz so temelj nadomeščanja izgube volumna in oblikovanja obraza. Hialuronska kislina, naravni polisaharid, ki se nahaja v ekstracelularnem matriksu kože, ima izjemno veliko sposobnost vezave vode, s čimer prispeva k volumnu in hidraciji kože.

Hialuronska polnila so značilna po svoji elastičnosti in viskoznosti, kar omogoča, da se brezhibno integrirajo v kožo, zagotavljajo takojšnji volumen ter naraven občutek in videz. Posamezna polnila – na trgu jih obstaja veliko vrst – se razlikujejo po vsebnosti hialuronske kisline, gostoti navzkrižnih povezav in velikosti delcev, kar vpliva na njihovo viskoznost, kohezivnost in obstojnost. Zato so nekatera polnila primernejša za površinske fine gubice, druga pa za globoko dodajanje volumna ali konturiranje obraza. Ta variabilnost omogoča prilagajanje zdravljenja glede na območje obraza, ki ga tretiramo, in želeni izid.

Estetski posegi s hialuronskimi polnili so indicirani za korekcijo gub na obrazu, kot so nazolabialne in marionetne gube, povečanje ustnic, poudarjanje ličnic in čeljustne linije ter obnavljanje volumna na področjih, kot so ličnice in senca. Kontraindikacije vključujejo znane alergije na polnilo ali lidokain (ki je večinoma dodan polnilom za lajšanje bolečine), okužbe kože na predvidenih mestih injiciranja in določene avtoimunske bolezni. Previdnost je potrebna pri pacientih, nagnjenih h keloidnim brazgotinam ali krvavitvam.

Kakovost kože - izboljšanje s skinboosterjem (biorevitalizacija)
Kakovost kože – izboljšanje s skinboosterjem (biorevitalizacija)

Injiciranje hialuronskih polnil je minimalno invaziven postopek, ki se običajno izvaja s tanko iglo ali kanilo. Obstajajo številne različne tehnike injiciranja, ki se razlikujejo glede na območje terapije. Po posegu svetujemo hlajenje, izogibanje pretirani vročini in naporni vadbi v prvih 24–48 urah, da se zmanjša otekanje in možnost modrice. Okrevanje je običajno hitro, večina pacientov lahko takoj nadaljuje z običajnimi aktivnostmi. Za razliko od botoksa, pri katerem se že 5 minut po posegu praktično nikoli ne vidi nič, po polnilih vedno pričakujemo nekaj dni vsaj blage otekline. Resnejši zapleti po polnilih so redki, lahko pa pride do okužbe, tvorbe granuloma ali zelo redkih žilnih zapletov (zapora žile in nekroza, kar je praviloma posledica napake pri injiciranju); prav tako so zelo redke alergije. 

Če z rezultatom nismo zadovoljni ali če gre kaj narobe, je mogoče hialuronska polnila raztopiti z encimom hialuronidazo, ki ga mora imeti vedno na zalogi vsaka estetska klinika kot nujno zdravilo.

Estetski posegi z laserjem in drugimi visokoenergijskimi napravami

Različne visokoenergijske naprave so v zadnjih desetletjih dobesedno revolucionirale področje dermatologije in estetske medicine, saj so omogočile ciljno usmerjeno zdravljenje za različne težave s kožo, vključno s pigmentacijo, rdečico, neželenimi dlakami in nepravilnostmi teksture. Te tehnologije ponujajo neinvazivno rešitev za pomlajevanje ter izboljšanje kakovosti in videza kože, pri čemer izkoriščajo moč svetlobe in drugih elektromagnetnih valovanj ali zvoka za spodbujanje naravnih procesov celjenja kože.

Estetski posegi z laserji lahko učinkovito odpravljajo različne vrste hiperpigmentacij, kot so pigmentacije zaradi UV in tetovaže ter kozmetične tetovaže (japonske obrvi, mikropigmentacija). V ta namen se uporabljajo Q-switchani ali pikosekundni laserji z zelo kratko valovno dolžino ali naprave z intenzivno pulzirajočo svetlobo (IPL), ki razbijejo pigment na manjše delce, ki jih telo nato odstrani.

Žilni laserji, kot so Nd:YAG, aleksandritni ali pulzni barvni laser, specifično ciljajo krvne žile, zmanjšujejo rdečico in odstranjujejo žile. Ti laserji oddajajo svetlobo takšnih valovnih dolžin, da jih absorbira hemoglobin v krvi, kar povzroči koagulacijo neželenih žil, ki jih telo nato absorbira.

Dermatologija

Odstranjevanje dlak je priljubljen postopek, ki uničuje melanin v lasnih mešičkih. Naprave, kot so Nd:YAG, aleksandritni in diodni laser, oddajajo svetlobo, ki jo absorbira melanin, kar poškoduje mešiček in sčasoma se zmanjša in ustavi rast dlak.

Ablativni laserji, kot sta erbijev laser (Er:YAG) in CO2-laser, odstranijo zunanje plasti poškodovane kože ter spodbujajo rast nove, zdrave kože. Neablativni laserji, npr. laserski mikronidling, pa spodbujajo proizvodnjo kolagena brez odstranjevanja zgornje plasti kože, izboljšujejo teksturo in zmanjšujejo videz brazgotin in drobnih gub, uporabljamo jih tudi za odstranjevanje različnih benignih kožnih sprememb (“izrastkov” in bradavic).

Pravilna nega kože po laserski terapiji je ključnega pomena, da omogočimo optimalen rezultat in preprečimo zaplete. Pacientom svetujemo, da se izogibajo neposredni sončni svetlobi in uporabljajo širokospektralno sončno kremo za zaščito tretiranih področij. Glede na intenzivnost terapije je lahko za okrevanje potrebnih od nekaj dni do nekaj tednov, pri čemer bolj odločni in globoki postopki zahtevajo daljše okrevanje.

Čeprav so laserske terapije na splošno varne, so po njih možni stranski učinki, vključno z začasno rdečico, oteklino in pekočim občutkom. Resnejši zapleti, kot so opekline, spremembe pigmentacije in brazgotinjenje, so redki, vendar se lahko pojavijo, še posebej, če lasersko terapijo izvajajo neizkušeni operaterji. Učinki laserskih tretmajev so lahko dolgotrajni, še posebej, ko pacienti upoštevajo navodila za nego in zaščitijo svojo kožo pred soncem. Vendar pa so lahko potrebne vzdrževalne terapije za ohranjanje rezultatov skozi čas.

V estetski medicini se uporabljajo še druge visokoenergijske naprave, ki temeljijo na radiofrekvenci, mikrovalovih ali ultrazvoku. Imajo obetavne rezultate pri pomlajevanju kože ali specifičnih težavah, kljub temu pa še vedno ne omogočajo tako zaželenega dviga povešenosti obraza, za kar je marsikdaj bolj primeren kirurški postopek.

Uspeh estetskih posegov je v sožitju medicine, psihologije in umetniške spretnosti

Estetski postopki na obrazu so sožitje medicinske znanosti, tehnološkega napredka, razumevanja psihologije posameznika in obrtniške, če ne že kar umetniške spretnosti izvajalca. Ti postopki ne stremijo k spremembi videza osebe, ampak k obnovi in izboljšanju naravnega videza. Če jih izvajamo s potrebnim znanjem, opremo in skrbnostjo, lahko estetski postopki znatno izboljšajo kakovost življenja posameznikov, okrepijo samozavest in zadovoljstvo z lastnim videzom.

Daleč od tega, da bi bili prehodna muha, so ti postopki pričevanje o razvijajočem se razumevanju in cenjenju skrbi za svoj videz in naravne lepote v medicinski skupnosti in družbi na splošno.

Kako vam lahko pomagamo v medicinskem centru Dermatologija.si

Estetske posege opravlja dr. Vesna Tlaker, specialistka dermatovenerologije z več kot 15-letnimi izkušnjami.

Naročite se