Botoks, hialuronska polnila in laserji – učinkoviti nekirurški estetski postopki za pomlajevanje

Razvoj novih metod, materialov in tehnologije medicinskih postopkov pomlajevanja prinaša vedno bolj raznoliko ponudbo na področju estetske dermatologije in temu sledijo tudi estetski postopki v Sloveniji. Ena najbolj zanesljivih in priljubljenih možnosti za pomlajevanje brez kirurškega posega je uporaba botoksa in polnil. V Slovenskih novicah je bil objavljen intervju z dr. Vesno Tlaker, zdravnico specialistko dermatologije, vodjo medicinskega centra Dermatologija.si. V njem je povzela nekatere ključne prednosti in učinke teh postopkov.

Botoks

Botoks je vodilni med nekirurškimi estetskimi postopki v svetu. Po podatkih ameriškega združenja plastičnih kirurgov je bilo samo leta 2017 v ZDA opravljenih kar 7,2 milijona botulinskih injekcij. Dr. Vesna Tlaker poudarja, da botoks prinaša zanesljive naravne rezultate, pri čemer po injiciranju ni potrebno okrevanje. Mnoge Slovenke se odločajo za botoks, saj postopek traja le nekaj minut, sledi injekcij pa so skoraj nevidne. Botoks je učinkovit pri zmanjševanju mimičnih gub, kot so gube med obrvmi,, gube okrog oči in gube na čelu, odpravljanju pretiranega potenja ter lahko celo omili migrene in nočno škrtanje z zobmi. Ob pravilni uporabi je botoks varen in rezultat je naraven ter brez zapletov.

Hialuronska polnila

Izjemno priljubljeni estetski postopki v Sloveniji so tudi injekcije hialuronskih in drugih mehkotkivnih polnil. Te injekcije so zelo priljubljene, saj lahko povrnejo polnost izgubljenim delom obraza. Dr. Vesna Tlaker poudarja, da je ključnega pomena, da so injekcije premišljene in dobro načrtovane, saj se tako doseže naraven rezultat. Polnila so uporabna za zmanjšanje gub na spodnjih dveh tretjinah obraza, korekcijo podočnjakov, povečanje volumna ustnic ter korekcijo nepravilnosti, kot je premajhna brada ali nos. Kljub nekaterim negativnim primerom pretiravanja, je uporaba polnil varna in učinkovita, če jo izvaja izkušen zdravnik.

Druge metode pomlajevanja

Poleg botoksa in polnil dermatologi uporabljajo tudi druge neinvazivne metode za izboljšanje videza kože. Visokoenergijske naprave, kot so laserji, IPL, PRP in kemični piling, so učinkovite pri odpravljanju površinskih nepravilnosti, kot so široke pore, neenakomeren ten, pigmentacija ali vidne žilice.  Z globljimi laserskimi posegi spodbujamo naravne regenerativne procese v koži in tvorbo kolagena, ki sicer s staranjem usiha. Vendar pa je treba opozoriti, da te metode zahtevajo nekaj časa za okrevanje in dodatno zaščito pred soncem. Poleg tega so rezultati teh postopkov odvisni od zdravnika, ki jih izvaja.

Katerim estetskim postopkom torej najbolj zaupamo v Sloveniji?

Botoks, polnila in posegi z visokoenergijskimi napravami ostajajo najbolj učinkoviti nekirurški estetski postopki za pomlajevanje. S svojimi naravnimi rezultati, hitrim okrevanjem ter minimalnimi tveganji za zaplete privabljajo vedno večje število ljudi, ki želijo izboljšati svoj videz brez kirurškega posega. Kljub temu pa je pomembno, da se postopki izvajajo pri izkušenih dermatologih, saj sta uspeh in varnost odvisna od strokovnosti zdravnika.

Naročite se