Nenadno nastala, močno srbeča “alergija” po koži se v spomladanskem in poletnem času pogosto izkaže za nekaj povsem drugega: trombidiazo. Trombidiaza je akutna reakcija na pike pršic, ki živijo v travi in na zemlji. Pri trombidiazi se od nekaj ur do nekaj dni po bivanju v naravi pojavi močno srbeč izpuščaj. Pojavi se tudi na mestih, ki so bila pokrita z obleko. Zaradi tega ne pomislimo, da bi nas lahko kaj popikalo. Včasih je izpuščaj gostejši in intenzivnejši na mestih pritiska elastike (nogavice, nedrček, hlače).

trombidiaza
Trombidiaza se pojavlja tudi na mestih, ki so bila pokrita z oblačili

Trombidiaza je posledica ugrizov drobnih ličink rastlinskih pršic, ki so velike le 0,4 mm in zato s prostim očesom praktično nevidne. Pri nas in sicer v Evropi je najpogostejša Trombicula autumnalis. Odrasla pršica, ki se hrani le z rastlinami, leže jajčeca v zemljo. Iz njih se razvije ličinka in na rastlinju čaka na ustreznega gostitelja – človeka ali številne druge živali. Hranjenje na gostitelju je ključno, da ličinka preko nimfe preide v odraslo pršico. Le ličinke so odgovorne za pike. Na koži se zadržijo le krajši čas in ugriz sam ni boleč. Ko se po 24-48 urah pojavijo izpuščaji in srbež, ličink na koži že ni več. Razkuževanje kože ali uporaba insekticidov zato ni potrebna niti smiselna.

trombidiaza: ličinka pršice
Ličinka pršice Trombicula autumnalis, katere ugrizi povzročijo srbeč izpuščaj

 

Kako je videti izpuščaj pri trombidiazi

Za trombidiozo so značilni intenzivno srbenje, skupine rožnatih lis ali bunčic, ki imajo lahko na sredini vidno sled ugriza, redkeje koprivnici podobne spremembe, mehurčki ali mehurji. Spremembe se najpogosteje pojavijo na spodnjih udih in mestih, kjer se koža stika z elastiko (področje okrog pasu, nogavic, nedrčka). Ugriz ličinke je neboleč. Spremembe v prvih dneh po ugrizu postanejo bolj izrazite in srbeče. Srbenje navadno traja teden dni, kožne spremembe pa od dveh dni pa tudi do nekaj tednov in nato same od sebe izginejo. Zaradi intenzivnega praskanja se lahko pojavijo sekundarne bakterijske okužbe.

trombidiaza na trupu
Trombidiaza na trupu
Ukrepi pri trombidiazi

Srbež lahko lajšamo s hladilnim losjonom ali tekočim pudrom, ki ga dobimo brez recepta v lekarni. Proti srbežu lahko pomaga antihistaminik v obliki tablet (tablete proti alergiji), ki je prav tako dostopen brez recepta. Pogosto je potreben večji odmerek od običajnega, npr. loratadin do 2 x 2 tableti dnevno.

Prizadeta mesta čim manj praskamo. Pomaga hlajenje ali masiranje s hladilnim losjonom.

Insekticidi, ki jih uporabljamo proti ušem ali garjam, niso učinkoviti niti smiselni, saj v času izpuščaja na koži ni več pršic. Lahko so celo škdljivi, saj kožo razdražijo. Prav tako ni treba razkuževati stanovanja, saj tam pršice ne preživijo.

Če se pojavijo drugi znaki, npr. vročina ali slabo počutje, tega ne smemo pripisovati trombidiazi, treba se je posvetovati z zdravnikom. Trombidiazo sicer redko, ob zelo številnih pikih, lahko spremlja povišana telesna temperatura ali otekle bezgavke, zlasti pri otrocih, vendar naj o tem presoja zdravnik. Prav tako se z zdravnikom posvetujemo, če se spremembe gnojijo ali so na njih mehurji.

Če je srbež zelo hud in ga ne obvladamo z domačimi ukrepi, pokličemo zdravnika, ki se bo morda odločil za zdravljenje z lokalnim ali sistemskim kortikosteroidom, ki je zelo učinkovit in ob kratkotrajnem zdravljenju ne pomeni tveganja neželenih učinkov.

Dodatno branje (priporočamo za zdravnike in zdravstvene delavce): prikaz primera iz klinične prakse